Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar bronzérem a rangos világranglista-versenyen

Nemzetközi világranglista-versennyel és a női válogatottat felvonultató kupával indult a 2019-es év a tekézőknél. Közben változás történt a hazai szövetség irányításában is.

 

Szegeden megrendezték a hagyományos BB Mentor-kupa nemzetközi A kategóriás férfi egyéni teke világranglista-versenyt. A rangos nemzetközi viadalra több, mint 200 nevezés érkezett. A 17. alkalommal lebonyolított ranglistán a Szegedi TE játékosa, Karsai László dobogóra állt, miután harmadikként zárt. Az aranyérmet a szerb színekben versenyző Zavarkó Vilmos szerezte meg, megelőzve honfitársát, az ugyancsak szerb válogatott Ernyesi Róbertet.

A legjobb női tekések Egerben randevúztak: a Heves megyei székhely adott ugyanis otthont a II. Viktória-Vilati Női Kupának. Itt Méhész Anita szerezte meg az első helyet, megelőzve Sáfrány Anitát és Hári Boglárkát.

A tekézőkkel kapcsolatos friss hír, hogy Bátor Gábor szerepet kapott a hazai szövetség irányításában. A sportvezető Tóth Lászlót váltotta a főtitkári székben.

0 Tovább

Teke – Lesz magyar csapat a Bajnokok Ligája négyes döntőjében!

Negyeddöntőzhet a Szeged és a Zalaegerszeg férficsapata Bajnokok Ligájában. A nőknél a Rákoshegyi VSE, míg a férfiaknál a Répcelak búcsúzott a sorozat nyolcaddöntőjében.

 

A tekézők Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntők visszavágói rendezték meg, ahol a Szegedi TE hazai pályán 6-2-re győzött a visszavágón az olasz Neumarkt ellen, ezzel továbbjutott a legjobb nyolc közé, akárcsak a Zalaegerszegi TK, amely a német Bamberg otthonában ezúttal kikapott, a hazai győzelemmel összesítve várhatja a folytatást.  A negyeddöntő sporttörténelmi lesz, hiszen a zalaiak a szegediekkel csapnak össze a négy közé jutásért. Korábban az egyenes kieséses szakaszban soha nem találkozott a két csapat egymással. Mindez azt jelenti, hogy biztos lesz magyar csapat a Final Four-ban.

A Répcelak hazai pályán 5-3-as vereséget szenvedett a Maribortól, a nőknél pedig a Rákoshegyi VSE pályaválasztóként ugyancsak 5-3-ra maradt alul a cseh Slovan Rosicével szemben. A ZTE-ZÁÉV női csapata erőnyerő volt a nyolcaddöntők során, és negyeddöntőben csatlakozik a sorozathoz. 

A magyar negyeddöntő első meccsét január 26-án rendezik meg Zalaegerszegen, a visszavágóra pedig február 16-án kerül sor. A Bajnokok Ligája négyes döntőjét pedig áprilisban rendezik meg Zágrábban.

0 Tovább

Teke BL – Csak a zalaiaknak jött ki a lépés a nyolcaddöntő első meccsén

Csak a Zalaegerszeg tudott nyerni a Bajnokok Ligájában. A nyolcaddöntők visszavágóit december 8-án rendezik meg.

 

A legrangosabb európai kupasorozatban a nyolcaddöntők első meccseit bonyolították le. A nőknél egy csapat érdekelt a BL-ben, a Rákoshegyi VSE a cseh Slvovan Rosice otthonában szenvedett 5-3-as vereséget. Ugyanilyen arányban kapott ki a férfiaknál a Szegedi TE is, a Tisza-partiak a házigazda Neumarkt győzte le, míg a Répcelak 6-2-es vereséget szenvedett a Maribor otthonában.

Egyedül a Zalaegerszegi TK kezdte sikerrel saját párharcát, a zalai férficsapat hazai pályán a német Bamberget győzték le 6-2-re.

A párharcok visszavágóit december 8-án rendezik meg.

0 Tovább

Egy ezüst, két bronz a nemzetközi kupákban

A tekesportban megrendezték a hagyományos őszi nagy nemzetközi kupákat, a magyarok összesen egy ezüstöt és két bronzérmet szereztek.

 

Ezüstérmet nyert a Rákoshegyi VSE női tekecsapata az Európa-kupában! Az EK-nak idén Szarajevó adott otthont, ahol a férfi mezőnyben az Alabárdos Szegedi TE is dobogóra állt: a Tisza-partiak bronzérmesek lettek.

Az NBC Kupát a szerbiai Apatinban rendezték meg, itt a férfiak között a Répcelak SE-tekesop.hu együttese bejutott a négyes döntőbe, ahol végül harmadik lett.

A Világkupa küzdelmeit a horvátországi Zapresics csarnokában láthatta a közönség, ott a két zalaegerszegi csapat indult, a nőknél a ZTE-ZÁÉV TK Zalaegerszeg a negyedik lett, míg a férfiaknál a Zalaegerszegi TK egyetlen fával maradt le a négyes döntőről, és végül az ötödik helyen végzett.

További magyar eredmények: 

NBC kupa

Nők:

-          A Tatabányai SC 3110 ütött fával nem jutott a négyes döntőbe és 15. lett.

-          Az Ipartechnika Győr SE csapata 3250 ütött fával a 6. helyen zárt

Férfiak:

-          A Győr-SZOL TC 3387 ütött fával a 14. helyen végzett.

0 Tovább

Tekesport – Világbajnokságot rendezhet Budapest

2023-ban Budapest rendezheti meg a csapat-világbajnokságot – erről a Nemzetközi Teke Szövetség kétnapos kongresszusa döntött a magyar fővárosban.

Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke a világbajnokságot bemutató prezentációban kiemelte, több olyan technikai újdonságot vezetnek be, amelyek látványosabbá teszik a tekét. „Elsősorban a televíziós közvetítéssel kapcsolatban lesznek újítások. Tervezzük például pókkamera bevezetését is. Izgalmas időszak előtt állunk”- mondta a sportvezető.

A sportág hazai szövetségébe a kongresszus előtti napon érkezett a hír: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) elfogadta a szervezet utánpótlás koncepcióját és támogatja a magyar tekesportot.

 

A fotón Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke és Klaus Barth, a nemzetközi szövetség első embere.

„A hazai rendezésű világbajnokságon már remélhetőleg lesz több olyan válogatott játékos, aki ebben az utánpótlás programban nevelkedik, ráadásul a terveink között szerepel egy olyan létesítménynek a megépítése, amely otthont adhat a vb-nek. Egy olyan csarnokban gondolkodunk, amely a bowlingnak és más nem olimpiai sportágaknak is otthont adhat” – tette hozzá az elnök.

Magyarország legutóbb 2013-ban rendezett csapat-világbajnokságot ebben a sportágban. Akkor Zalaegerszeg volt a házigazda és mind a női, mind pedig a férfi válogatott aranyérmes lett.

0 Tovább

Teke - Fiatalokkal erősített a Szeged

Egy távozó és három fiatal érkező az Alabárdos Szegedi TE keretében! A Tisza-partiak férfi tekecsapatától a bajnoki szünetben Fehér Béla eligazolt Nyíregyházára, de az együttes gerince egyben maradt – tudtuk meg Karsai Ferenctől, az Alabárdos Szegedi TE elnökétől.

 

„Három fiatal érkezett Szegedre. Brancsek János Répcelakról, Danóczy Richárd Győrből, Loncsárevity Adrián pedig az újvidéki Becséből tette át a székhelyét a Tisza-partra” – mondta Karsai, aki az idei célok közül kiemelte, hogy ezúttal is bíznak abban, hogy bejutnak a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé.

„Természetesen ott van még az Európa-kupa és a hazai bajnokság, amelyek szintén a kiemelt célok közé tartoznak. Úgy gondolom, hogy a csapat gerince egyben maradt, és ez bizakodásra ad okot” – nyilatkozta a sportvezető.

Az Alabárdos Szegedi TE az elmúlt 16 év alatt 14 alkalommal szerepelt a BL négyes döntőjében.  Zsinórban hatodszor jutott be a legjobb négy csapat közé, az utóbbi öt évben pedig háromszor győzött és kétszer szerezett BL-ezüstöt. Legutóbb negyedikként végeztek a Final Fourban.

0 Tovább

Teke BL - Bronzéremért játszhat a Szeged

A bronzéremért játszhat az Alabárdos Szegedi TE az idei Bajnokok Ligája négyes döntőjében.

A Bambergben zajló Final Four első elődöntőjében a magyar csapat 7-1-es vereséget szenvedett a német Zerbst együttesétől, így a németek 2017 után ismét döntőt játszhatnak. A Tisza-parti együttes tavaly ezüstéremmel zárta a sorozatot.

Eredmény:

Teke Bajnokok Ligája, Final Four

Bamberg, Németország

Elődöntő:

Zerbst (német) – Alabárdos Szegedi TE 7-1 (3754:3573)

0 Tovább

Teke BL – A végjáték következik…

Nagy csatára készül az Alabárdos Szegedi TE a Final Four szombati elődöntőjében. A magyar csapat a tekézők négyes döntőjében a német Zerbst együttesével csap össze a fináléba jutásért.

A tekézőknél a Bajnokok Ligája a legrangosabb kupasorozat, a Tisza-partiak pedig zsinórban hatodszor szerepelnek a végjátékban.

„Fantasztikus játékosok alkotják az ellenfél csapatát. Ebben az elődöntőben ők az esélyesek, hiszen hazai környezetben játszanak majd, de természetesen nem lépünk mi sem feltett kézzel pályára. Mindent megpróbálunk majd azért, hogy mi legyünk ott a vasárnapi fináléban” – mondta Karsai Ferenc, az Alabárdos Szegedi TE elnöke.

A németországi Bambergben megrendezendő négyes döntőben a másik ágon a német Schwabsberg és a szlovák Podbrezova találkozik az elődöntőben.

Az Alabárdos Szegedi TE az elmúlt 16 év alatt 14 alkalommal szerepelt a BL négyes döntőjében.  Zsinórban hatodszor vannak ott a legjobb négy csapat között, az utóbbi öt évben pedig háromszor győztek és kétszer szereztek BL-ezüstöt.

0 Tovább

A szerbeknél készülnek a világversenyre a fiatalok

Szerbiába mennek a fiatalok. A Szerb Teke-szövetség meghívására a magyar utánpótlás-válogatottak Apatinban vendégeskednek – tudtuk meg Tóth Lászlótól, a Magyar Teke-szövetség főtitkárától.

„A meghívásnak megfelelően nyolc fiú, nyolc lány U23-as és két fiú két lány U18-as sportolóval utazunk” – mondta a sportvezető, aki elárulta: Juhász Tibor szövetségi kapitány munkáját Csányi Béla segíti majd az edzőmeccs során, amelyet a szerbek ellen vívnak a magyarok.

Az edzőmeccs fontos állomás a világversenyekre való felkészülésben. Kolozsváron a felnőtt egyéni világbajnokság előtt rendezik meg az U18-as Világkupát és az U23-as vb-t.

 

0 Tovább

Isten éltesse a magyar tekéseket!

A mai napon ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Magyar Teke Szövetség. Az Almárium Bisztróban tartott ünnepségen a sportág kiemelkedő képviselőit is díjazták.

A magyar tekesport a Szövetség 1934-es megalakulása óta hosszú utat tett meg, mire kocsmasportból igazi versenysporttá vált. Ezt az eddigi nyolcvan év alatt világversenyeken megszerzett, összesen 368 érem és 28 elért világcsúcs is bizonyítja. A szövetség tagjai és a sporttársak ezeket a sikereket, valamint az elmúlt 80 év legfontosabb eseményeit elevenítették fel a mai napon, Budapesten, az Almárium Bisztróban tartott ünnepélyes fogadáson. Az eseményen részt vett Molnár Péter, a sportállamtitkárság főosztályvezetője is.

Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: „1934 óta nagyon hosszú utat tettünk meg közösen azért, hogy egy olyan igazi versenysportág lehessünk, amely hazánk sporttörténelmét is folyamatosan jelentős eredményekkel gyarapítja. Ezt az utat kell folytatnunk. Fejlesztenünk, népszerűsítenünk kell a magyar tekézést, valamint a jövőben meg kell teremtenünk az utánpótlás-nevelés alapjait is.” Hozzátette, hogy rövid távú céljaik között szerepel egy olyan korszerű pálya építése is, amely világversenyek rendezésére is alkalmas lesz.

Az ünnepségen díjazták az elmúlt 80 év legeredményesebb sportolóit, szövetségi kapitányait, valamint a sportág leglelkesebb támogatóit is. Legeredményesebb sportolóként díjat kapott Kovácsné Grampsch Ágota és Csányi Béla. Szövetségi kapitányként elért eredményeiért Hankó Györgyöt és Juhász Lászlót díjazták. A teke sportág legaktívabb népszerűsítője pedig Mohai Gábor és Borbély Tibor lett.

A szövetség elnöke Magyarországnak is köszönetet mondott az eddigi támogatásért, és jelezte: a sportág továbbra is szállítja a világbajnoki aranyakat. Pintyőke Marcell egyben különdíjat adott át Molnár Péter főosztályvezetőnek.

A teke sport iránt érdeklődők további információt a www.tekesport.hu és a facebook.com/tekeszovetseg oldalon találhatnak.

 Adatok, érdekességek, információk a magyar tekézésről:

  • 1934-ben alakult meg a Magyar Teke Szövetség
  • 1936 még olimpiai sportág, a csapat bronzérmet szerzett Berlinben, az Olimpián.
  • Jelenleg a nem olimpiai sportágak közül az egyik legeredményesebb sportág.
  • A tekések 80 év alatt 28 világcsúcsot értek el.
  • Világversenyeken eddig összesen 113 aranyérmet, 126 ezüstérmet, 129 bronzérmet szereztek a tekések (összesen 368-at).
  • A jelenleg érvényes világcsúcsok közül négyet magyar állított fel.
  • A világranglistát eddig ötször vezette magyar sportoló (ebből Kiss Norbert egymaga háromszor is).
  • 1984-ben a sportújságírók szavazatai alapján Magyarországon az Év Női Sportolója Vidács Györgyné lett.
  • Az NB III-ig 1400 versenyengedéllyel és 3300 igazolással rendelkező sportoló szerepel a Magyar Nemzeti Bajnokság különböző osztályaiban.
  • NB III-tól területi, megyei, városi bajnokságokban közel 8000 sportoló űzi ezt a sportot.
0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum