Több kick-box világversenynek is otthont ad 2017-ben Budapest. Május 18. és 21. között világkupára kerül sor, novemberben pedig világbajnokságot rendeznek. A rangos tavaszi eseményen rekordlétszámra van kilátás: 42 országból mintegy 3000 nevezés várható, amivel a rendezvény a világ egyik legnagyobb szabású harcművészeti versenye lesz. A világkupa egyik helyszínéül szolgáló MOM Sportközponttal szerdán írt alá megállapodást a Magyar Kick-Box Szakszövetség.

 

 

 

Rekordlétszám várható a kick-box világkupán

 

A kick-box sportág világszervezete, a WAKO évente négy világkupát rendez, ezek egyikét Magyarország látja vendégül május 18-21-én. Tavaly is hatalmas mezőny, 33 ország 1700 versenyzője 6 tatamin és 3 ringben küzdött egymással. Idén részvételi rekordra számítanak a szervezők: ezúttal 42 országból 3000 nevezés várható, a sportolók pedig 9 tatamin és 3 ringben fognak harcolni. A megnövekedett létszám következtében 2017-ben két helyszínen bonyolítják le a világkupát. A tatamis szabályrendszerek versenyszámai a budapesti MOM Sportközpontban lesznek, míg a ringben zajló küzdelmeknek új helyszínként a Kongresszusi Központ biztosít majd helyet. A Magyar Kick-Box Szakszövetség szerdai sajtótájékoztatóján együttműködési megállapodást írt alá Buranits Ildikó, a MOM Sportközpont ügyvezető igazgatója és Galambos Péter MKBSZ-elnök.

 

Neves közéleti személyiségek és sportvezetők álltak a világkupa mellé. A verseny fővédnökei: Schmitt Pál, volt köztársasági és MOB-elnök, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester, Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

 

Az elmúlt évhez hasonlóan a kick-box világkupa mindhárom versenynapjáról bejelentkezik az állami televízió, a szombat esti nagyszabású gálát pedig kétórás élő adásban közvetíti az M4 sportcsatorna.

 

Novemberben világbajnokság Budapesten

 

A WAKO elnöksége tavaly Magyarország ítélte a 2017-es kick-box világbajnokság rendezési jogát – a kettő közül az egyiket. A hazai szövetség eddig két alkalommal lehetett vb házigazdája: 1985-ben a Budapest Sportcsarnokban – itt született meg a magyar kick-box első világbajnoki címe a full-contactos Hanák Antal jóvoltából –, 2005-ben pedig Szegeden.

 

Kick-boxban a formagyakorlatok mellett hat küzdelmi szakágban rendeznek hivatalos versenyeket. A kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le, míg a félerős ütéseket és rúgásokat engedélyező pointfighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak. A világesemények kezelhetősége végett a szakágakat szétosztották, így két helyszínen és időpontban bonyolítják le a páratlan években a világbajnokságokat, míg a páros esztendőkben az Európa-bajnokságokat. Míg a májusi világkupán valamennyi szabályrendszerben avatnak győzteseket, a novemberi vb-n a hat küzdelmi szakág közül a pointfighting, a kick-light és a full-contact világelitje méri majd össze tudását.

 

Magyarország világhatalom kick-boxban

 

Nem véletlenül rendezhet hazánk ilyen rangos kick-box versenyeket, hiszen a magyar versenyzők világszinten is kiemelkedően teljesítenek. A sportág 2016-os két Európa-bajnokságán 11 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel gazdagodtak legjobbjaink, és az MKBSZ vezetésének legnagyobb örömére valamennyi szakág kivette a részét az éremtermésből.

 

Magyar kick-boxos tartja a sportági rekordot a legtöbb nyert vb-arany tekintetében is. A nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolt ráadásul jelenleg is a világ talán legjobb pointfighting versenyzője, a májusi világkupának ugyanakkor az egyik főszervezője.