A több mint 150 országból érkező versenyzőivel a Liebherr 2019 Asztalitenisz világbajnokság minden idők egyik legnagyobb eseménye. Magyarország erőfeszítése, hogy 69 év után stílusosan térjen vissza a szervező országok közé nem is maradt figyelmen kívül. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke, Thomas Weikert ismét üdvözölte a magyarokat, mint a sportág egyik nagy múltú nemzetét a „nagy asztalnál”.

 

 

A 2006-os és 2012-es világbajnokság, illetve a 2009-es Európa bajnokság szervezőbizottságának is az elnöki pozícióját töltöttem be. Ezek közül az Eb volt a legsikeresebb, mert ott rengeteg projektet szerveztünk kifejezetten a fiatalok számára. A siker könnyen mérhető volt, hiszen abban az évben jócskán megemelkedett a sportágra jelentkezők száma. Úgy gondolom, hogy a fiatalok számára kifejlesztett hosszútávú programok elengedhetetlenek egy nemzet fejlődéséhez ebben a sportban. Természetesen a pénz sokat nyom a latba, de a világbajnokság is nagy hatással bír. Remélhetőleg Magyarország elegendő többletbevételt tud kitermelni, amit utána az utánpótlásképzésre fordíthat” – mondta az ITTF elnöke.

Weikert korábban már kifejezte reményeit arról, hogy az asztalitenisz az olimpiai sportágak között az öt legnépszerűbb között legyen. Arra a kérdésre, hogy jó úton jár-e ennek az elképzelésnek a megvalósítása pozitív választ adott, melyet egy egészen lenyűgöző adattal támasztott alá:

„Úgy gondolom, hogy jelenleg ott vagyunk a top ötben. Ne felejtsük el, hogy a következő olimpiát Tokióban rendezik, ami előnyös számunkra. Már megkezdődött a jegyértékesítés és az asztalitenisz a második a rangsorban a jegyigény tekintetében.” – emelte ki a sportvezető.

„A szálláshelyek Budapesten kiválóak és az infrastruktúra is tökéletes. Körülbelül 15 perc a játékosoknak eljutni a vb helyszínére, ahol finom ételek széles választéka várja őket, mely így megfelel minden nemzetnek és kultúrának a táplálékbevitelre, amit egyáltalán nem egyszerű így összeválogatni. Szerintem minden játékos élvezi az itteni hangulatot, főleg a hazai pályán játszó sportolók, akiknek a teljesítményére jó hatással lehetnek a szurkolók. Természetesen néhány mérkőzést meg kell nyerni, hogy teljesen át tudd élni az atmoszférát, de világbajnokok közelében leni önmagában is felemelő érzés.”

A Liebherr 2019 Asztalitenisz Világbajnokság vasárnapig tart a Hungexpón.

Bővebb információk, eredmények és interjúk a vb hivatalos honlapján: http://wttc2019.hu/