A múlt heti margitszigeti strandkézilabda világbajnokságon egyaránt a negyedik helyen végeztek válogatottaink. A helyezéssel a magyar férfi együttes kijutott a jövő évi Világjátékokra, míg a női nemzeti csapat jelenleg elsőszámú tartalék a nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményére.

 

 

A férfi válogatott nyolc esztendő után lehet ott ismét a Világjátékokon. A 2009-es tajvani eseményen a magyarok az előkelő ezüstérmes helyen végeztek.

 

Érdekesség, hogy a női válogatott a 2013-as, Caliban megrendezett Világjátékokon úgy vehetett részt, hogy a kvalifikációkat követően csak elsőszámú tartalék volt – akárcsak most. A négy évvel ezelőtti kolumbiai tornán végül egy visszalépés miatt ott lehettek a nők, akik éltek is a lehetőséggel, és a brazilok mögött a második helyen végeztek.

 

Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség strandkézilabda albizottságának elnöke kijelentette: ezúttal is mindent elkövetnek majd, hogy a nők is ott legyenek jövő nyáron Wroclawban.

 

„Azért is pályáztunk a világbajnokság megrendezésére, hogy ezzel is a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a válogatottainknak a Világjátékokra történő kvalifikációra. A célkitűzés is az volt, hogy kivívjuk az indulási jogot Wroclawban. A férfiak szereplésének nagyon örülünk, már csak azért is, mert igencsak kiegyensúlyozott a mezőny náluk. A lányok eredménye kicsit csalódást keltő, tőlük előzetesen döntőt várt mindenki, de tudni kell, hogy nagyon erős volt a mezőny, amiben benne van a némileg szerényebb szereplés. Nem jó, hogy nem sikerült közvetlenül kivívniuk a Világjátékok-részvételt, de meg fogjuk próbálni, lobbizni fogunk, hogy ott lehessenek ők is. Elképzelhető, hogy valakinek vissza kell majd mondania a szereplést, és akkor a helyükre tudunk lépni.”

 

A nem olimpia sportágak legnagyobb megmérettetését, a Világjátékokat az olimpiákhoz hasonlóan négy évenként rendezik meg, mindig az aktuális nyári játékokat követő esztendőben. Fotó: http://keziszovetseg.hu/