A magyar férfi röplabda válogatott négy szettben kikapott a lett csapattól az Európa-bajnoki selejtezősorozat Szegeden zajló tornájának csütörtöki első fordulójában.


A magyar válogatott az első játszmában nem tudta felvenni a küzdelmet ellenfelével, és 25:19 arányban elveszítette a szettet. A második játszmára, úgy tűnt, felébredtek a fiúk, hiszen a játékot az első perctől uralva, magabiztosan 25:14-re verték a letteket. Ám következett a harmadik játékrész, ahol Lettország csapata a játék minden elemében jobbnak bizonyult, és az első szetthez hasonlóan 25:19 arányú győzelmet aratott a mieinkkel szemben. A negyedik játszmára sem sikerült összeszednie magát a Kelemen István vezette magyar válogatottnak. Lettország ismét 25:19-re nyert, bezsebelve ezzel első győzelmét az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjában.

"Egy rutinosabb csapat megvert minket, ez történt - értékelt Kelemen István szövetségi kapitány. - Sajnos, a hazai röplabda körüli válság is rányomta a bélyegét a mai mérkőzésre, jó pár játékos távolmaradt a válogatottól. Sok a fiatal, rutintalan röplabdás a keretben, emiatt a lélektani fordulópontoknál nem tudtunk eredményesek lenni. Sok olyan hibát követtünk el, amit normális körülmények között nem szabadott volna. Azért a csapat becsületére váljék, hogy óriási küzdelem és akaraterő van bennük annak ellenére, hogy tudják, kevés az esély az Eb-re való kijutásra."

Eredmények:
F csoport, 1. torna (Szeged), 1. forduló:
Lettország-Magyarország 3-1 (19, -18, 19, 19)
A csoport másik mérkőzésén:
Franciaország-Spanyolország 3-1 (18, 14, -17, 26)

A négy csapat a jövő héten Rigában is összecsap, és a két körmérkőzéses torna eredményeinek összesítése alapján első helyen végző válogatott kijut a jövő évi Eb-re, míg a második pótselejtezőt
játszhat.

A további program:
péntek:
Franciaország-Lettország 15:30 ó
Magyarország-Spanyolország 18 ó
szombat:
Spanyolország-Lettország 16 ó
Magyarország-Franciaország 19 ó