Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Réka a gólvonalon - interjú a női fociválogatott kapusával

Több sportágban is kipróbálta magát, végül megállapodott a labdarúgásnál. Játszott az Újpestben és az MTK-ban is, most a magyar válogatott és az olasz Orlandia '97 kapusa. Kedvenc csapatai az Inter és a Real Madrid, szerinte Iniesta lesz az Aranylabdás, és nincs is jobb érzés annál, mint kivédeni egy erős, jól helyezett lövést. Az idegenlégióskodó magyar női labdarúgók közül Szőcs Réka kezdi meg leghamarabb a szezont, de kiutazása előtt azért elcsíptük egy interjúra.

- Labdarúgó vagy, és ráadásul kapus. Ha lehet ezt mondani, az még ”fiúsabb”. Biztos sokan megkérdezték már, hogy miért pont a focit választottad? Én sem tennék kivételt.

- Nagyon sok sportágat kipróbáltam. Nyolc évig szertornáztam, egy évig kézilabdáztam, de vívtam és cselgáncsoztam is. A labdarúgás azonban mindig is közel állt hozzám. Az iskolában is a fiúkkal rúgtam a bőrt, egyszer elvittek egy focitornára, látták, hogy nem bánok olyan rosszul a labdával, később pedig kikötöttem egy női csapatnál.

- Ismerkedésnél - ha kiderül, hogy mivel foglalkozol - általában mi a fiúk reakciója?

- Mindegyik máshogy reagál. Van aki meglepődik, van aki azonnal kitalálja, hogy kapus vagyok miután kiderül a sportág, de van olyan is, aki egyből azt kérdezi hogy  fáj-e a vetődés, és hogy nem féltem-e a melleimet, de legtöbbjüknek tetszik, mivel minden férfi szereti a focit.

- És milyen útját állni egy hatalmas lövésnek? Tényleg nincs benned félsz?

- Ha félnék, nem ezt csinálnám. Nincs jobb érzés annál, mint kivédeni egy erős lövést, ami jól is van helyezve. De nem minden erősnek tűnő lövés erős. Egyébként nem voltam mindig kapus. Hátvédként kezdtem a jobb oldalon, ritkán középpályást is játszottam.

- Melyik a kedvenc csapatod és szerinted Messi, Iniesta vagy Xavi lesz az aranylabdás befutó?

Több kedvenc csapat is van, de legjobban az Inter és a Real Madrid áll közel a szívemhez. A példaképem is a Realban játszik, akit Iker Casillasnak hívnak. Úgy gondolom, hogy Andrés Iniesta lesz az Aranylabdás.

 

Egyre több magyar idegenlégióskodik a különböző külföldi női bajnokságokban. Minek köszönhető ez?

Leginkább azért van ez, mert - nekünk nőknek - itthon nem lehet a fociból megélni. Magyarországon mindenki amatőr, munka és iskola mellett focizik. Kint viszont, ha van egy profi szerződésed, akkor csak a játékra kell koncentrálni. Elég jól szerepelt a felnőtt válogatott az utóbbi időben, és egy jó BL-szerepléssel is fel lehetett hívni a figyelmet magunkra, ez is közrejátszhat abban, hogy egyre többen szerződnek külföldi csapatokhoz.

Most az Orlandia '97 játékosa vagy. Mi az együttes célkitűzése?

Mivel újoncok vagyunk, természetesen a bentmaradás, de nem ártana, ha minél több meglepetést okoznánk.

Szőcs Réka csapata már január 8-án megkezdi a szezont. A tabella 11. helyén álló Orlandia a Torino együttesét fogadja, amely a negyedik jelenleg a bajnokságban.

 

1 Tovább

Indul a Karate1 Premier League, Eb-re készül a válogatott!

Az Európa-bajnokságra készül a magyar karate-válogatott. A májusi kontinensviadal előtt azonban több nemzetközi versenyen is elindulnak a mieink. A Nemzetközi Karate Szövetség (WKF) közben elindítja a Karate1 Premier League elnevezésű versenysorozatát.

S. Kovács küzdelemben

Ilyen még nem volt. Hat állomásból álló Karate1 Premier League veszi kezdetét Párizsban, a versenyek mindegyike pénzdíjas lesz – tudtuk meg S. Kovács Ádámtól, a Világjátékok-győztes karatéstól.

- Egyelőre három helyszín biztos: Párizsban indul a sorozat, majd Isztambul és Szalzburg következik a versenynaptárban. A válogatottal azonban mi elsősorban a májusi Európa-bajnokságra készülünk, amelyet Zürichben rendeznek meg. Találkoztam Büchler Zsolt szövetségi kapitánnyal, aki tájékoztatott az idei edzőtáborok időpontjairól. A betervezett négy edzőtáboron kívül a magyar bajnokságon, a holland és az olasz nyílt bajnokságon, valamint a Szlovák Grand Prix-n indulunk - nyilatkozta S. Kovács, aki az eddigi felnőtt Európa-bajnokságokon két bronzérmet gyűjtött be.

A kép csalóka! A Világjátékok-győztes a küzdőtéren nem ismer tréfát

- Mindenképpen fényesebb éremmel szeretnék hazajönni Zürichből, és szeretném, ha minél jobb küzdelmekkel zárhatnám az Eb-t. Visszanéztem a világbajnokság meccseit, és annál én jobb vagyok, mint amit a felvételeken láttam.


A Világjátékokon szerzett aranyéremmel

Az MTK színeiben versenyző S. Kovácsot 2010-ben egy makacs kézsérülés is hátráltatta, meg is kellett műteni, így nem tudott teljes erőbedobással meccselni a pekingi Küzdősportok Világjátékán, de még a belgrádi vb-n is kímélnie kellett a bal kezét.

S. Kovács legjobb pillanatai a tavalyi vb-n

Fotók: www.skovacs.hu és Vörös Nándor

0 Tovább

Fallabda - Krajcsák indul a német bajnokságon

Krajcsák Márk tavaly sporttörténelmet írt. Legjobb fallabdázónk első magyarként bejutott a legjobb 32 közé a Szaúd-Arábiában megrendezett világbajnokságon. A kétszeres Világjátékok-résztvevő sportember már megkezdte a felkészülést az idei szezonra, első versenye Németországban lesz.

Menedzserek hobbisportjának indult, de ma már nem az. A fallabda igenis versenysport. A magyarországi számokról annyit, hogy 90 bejegyzett squash klub van, és körülbelül 50 ezren űzik heti rendszerességgel. A Testnevelési Egyetemen évek óta van szakedzői képzés a sportágban, idén pedig megjelent az első magyar nyelvű oktató DVD. Hát mi ez, ha nem fejlődés?

Krajcsák Márk kétségkívül zászlóvivője a fallabdázás népszerűsítésének. A 2010-es világbajnokságon a torna egyik meglepetését produkálta: három szettben legyőzte a kolumbiai Miguel Angelt, ezzel bejutott a legjobb 32 közé, végül a 17. helyen zárt.

- Stuttgartban kezdem meg az idei évet, elindulok ugyanis a német bajnokságon – kezdte Krajcsák, akit épp első 2011-es edzésén értünk utol. - Január 14-16 között Stuttgartban lépek pályára, majd jöhet a svédországi 60 ezer dollár összdíjazású viadal, amelyet Linköpingben rendeznek meg februárban. Az ünnepek alatt pihentem, erőt gyűjtöttem a nagy feladathoz, amely nem más, mint a tavalyi év túlszárnyalása az eredményeket illetően.


Krajcsák Márk 2005-ben Duisburgban és 2009-ben Tajvanon képviselte a Világjátékokon Magyarországot. Mindkét alkalommal 9. helyet szerzett.

fotók: krajcsakmark.hu

0 Tovább

Gigantikus brazil népünnepély a logó bemutatóján - videó

Több mint 1.5 millió brazil volt a „logós” partin Rio de Janeiróban. A dél-amerikaiak megadták a módját annak, hogy bemutassák a 2016-os riói nyári olimpia hivatalos logóját.

A Copacabanán láthatták először azt az olimpiai emblémát, amely a hivatalos közlemény szerint három - egymás kezét fogó - táncoló embert jelképez.

Dél-Amerika még soha nem adott otthont olimpiai játékoknak, így biztos, hogy 2016-ban Brazília nagyon kitesz majd magáért. És ne felejtsük, hogy a játékok előtt két évvel labdarúgó-világbajnokságot is a brazilok rendezik.

- a fenti hírből szándékosan hagytuk ki a ’szamba’ szót, amely olyan, egy brazilokat (is) tartalmazó szövegkörnyezetben, mint a magyar lakodalomban a vonatozás…- BUÉK!

0 Tovább

Megasztár után, kötél nélkül - Vass Dóra új gyakorlatokkal kezdi az évet

A ritmikus gimnasztika jelenleg az egyetlen olyan sportág, amely az olimpia és a Világjátékok programján is szerepel. Vass Dóra az utóbbi világversenyen – 2009-ben, Tajvanon – részt vett, de legnagyobb álma az, hogy kijusson a 2012-es londoni olimpiára. Ezért gyakorlatilag mindent megtesz, karácsonyra is csak egy rövid pihenőt engedett meg magának.

 

- Nem lenne túl szerencsés hosszabb időt kihagyni, mert könnyen lemerevedek. Ráadásul új gyakorlataim vannak, úgyhogy sok munka áll előttem - mondta Vass, aki legutóbb a Megasztár finisében bukkant fel Kökény Attilával egy produkcióban.

- Tetszett ez a feladat nekem. Igaz, amit előre összeállítottam, abból nem sok dolgot tudtam megvalósítani. Tisztában voltam azzal, hogy sokkal kisebb a színpad, mint amekkorát a tv-n keresztül érzékelni lehet, de mégis meglepődtem, amikor először próbáltunk…

Új helyzet, új gyakorlatok

A sajtó és a televíziós társaságok javaslatára 2011-től átalakul a ritmikus gimnasztika. A kötelet törölték a szerek közül, így maradt a karika, a labda, a buzogány, és a szalag.

- Közvetítés szempontjából a kötél nem volt annyira látványos, ezért vették ki a programból. Nehezen lehetett szemmel követni magát a szert - fejtette ki a reformálás hátterét Vass, aki három teljesen új gyakorlattal vág neki a következő szezonnak. A buzogányon kívül, labdával és szalaggal is újat fog mutatni, koreográfiáit pedig az orosz Oksana Skaldina állította össze. Vass Dórát 2011-ben először a február 5-i válogatón láthatjuk, ahol vb-indulási jogot szerezhet.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Focival búcsúztatja az évet a magyar szumós házaspár

Ebben az évben minden várakozást felülmúlt a szereplésük. A családfő,  Líbor Dezső világbajnok lett, felesége, Makai Erika vb-ezüstöt szerzett. A két szolnoki sportember jövőre szeretné megismételni - vagy ha lehet - túlszárnyalni a 2010-es eredményeket, az óévet pedig a már hagyományos szumós focival búcsúztatják.

Mindketten válogatott szumósok, de Magyarországon nem lehet ebből megélni, így főállásban egy bevásárlóközpontban dolgoznak. Erika kereskedelmi asszisztens, míg Dezső áruátvételi ellenőr. Mindezek mellett a családi gazdaságban is kiveszik a részüket a munkából. Száz hektárnyi földet művelnek meg, és állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Edzésen egymás ellen is küzdenek, de ez nem az...

Az ünnepek alatt egy picit tudtak lazítani. „Nálunk nem elkoptatott közhely, a szeretet ünnepe. Szeretjük a karácsonyt, és imádjuk a családi összejöveteleket” – mondta Makai Erika. „Szilveszterkor semmiképp se hagynánk ki a nagy focimeccset. Az edzőterem melletti salakpályát megszálljuk, és egy végeláthatatlan meccs kezdődik. Persze azért megadjuk a módját a pálya mellett is. Nem hiányozhat ilyenkor a hurka, kolbász és a pezsgő sem. Ez afféle szumós hagyomány.”

Dupláztak itthon és Lengyelországban is nyertek

Makai Erika és Líbor Dezső is két magyar bajnoki címet szerzett idén. A szumósok a saját súlycsoporton kívül a nyílt kategóriában is indulhatnak. Erika a +80 kilósok között, Dezső pedig a +115 kilósok között győzött, mindezt megfejelték egy-egy, az open mezőnyben szerzett magyar bajnoki arannyal. A világbajnokságot megelőzően mindketten nyertek a Lengyel Nagydíjon, és az aranyak mellé fejenként begyűjtöttek egy ezüstöt is.

Dobogón a magyar világbajnok

Magyar szempontból a sportág legsikeresebb világbajnoksága

Lengyelországban megtört a jég. Líbor Dezső amerikai, bolgár és egyiptomi ellenfelek legyőzése után került szembe az oroszok 190 kg súlyú versenyzőjével, akit eddig mindössze egyszer tudott legyőzni 2004-ben, a szolnoki Európa-bajnokságon, végül Alan Karajev behódolt a magyar őserőnek.

Makai Erika a dobogón

Makai Erika az elődöntőben találkozott mumusával, az ukrán Olga Davydkóval, akit addig soha nem tudott legyőzni, de Lengyelországban sikerült. Makai végül ezüstéremmel zárt. A harmadik érmet Kálló Gyöngyi szerezte. A magyar válogatott kiválósága harmadik lett az open kategóriában.

Kálló Gyöngyi és Makai Erika

Jövőre Egyiptomban lesz a szumó-vb, az Eb-t pedig Észtországban rendezik meg, remélhetőleg a szumós házaspár sikereivel.

Merész ünneplés - Líbort dobálták a magyarok Lengyelországban

0 Tovább

Lekéste a sörivó versenyt a világbajnok

Kanyó Dénes nem éppen átlagos fazon. A világbajnok és Világjátékok-érmes uszonyosúszó rendszerint szolgáltat érdekes információkat. A szegedi sportember ugyan nem zárt olyan évet, amilyet igazán szeretett volna, de összességében fejlődött.

2010-ben négy alkalommal javított országos csúcsot. Kétszer a 200 méteres uszonyos úszásban, két alkalommal pedig 100 méteres búvárúszásban. Bronzérmet szerzett a kazanyi Európa-bajnokságon, és nyert egy Világkupa-aranyat Hajdúszoboszlón. A már hagyományosnak mondható szegedi víz alatti sörivó versenyt azonban lekéste, így nem tudta megvédeni címét ebben a számban…

 

Kanyó Dénes örömmámora a Világjátékokon

 

- A Csongrád megyei sportolóknak rendezett díjátadóra voltam hivatalos, ahol az Év Sportembere díjat vettem át. Ezért nem tudtam én is csobbanni azon a versenyen, amelyet december végén tartunk vízilabdázók, úszók, triatlonosok és búvárúszók. A házi viadal helyszíne az újszegedi versenyuszoda, ahol víz alatti sörivásban mérjük össze a tudásunkat - foglalta össze a furcsa verseny lényegét a tavalyi győztes. Idén a volt triatlonos, Imre Zsolt szerzett első helyet ebben a számban.

A szegedi uszonyos- és búvárúszók nem sokat pihennek, már január 3-án megkezdik a felkészülést a szezonra. 2011-ben a legrangosabb esemény ebben a sportágban a kolumbiai rendezésű világbajnokság lesz.

Kanyó egyébként a versenyzésen kívül edzőként is tevékenykedik. Körülbelül 140 tanítványa van, ebből 70 igazolt versenyző. És hogy hogy végzi a munkáját, arról sok mindent elárul az, hogy tanítványát, Dimák Dávidot az év legjobb magyar junior búvárúszójának választották.

- Hihetetlenül büszke vagyok a tanítványaimra. Remélem jövőre is sikeresek lesznek, és nekem jönnek majd az eredmények 2011-ben. A világbajnokság ideje alatt fogom ünnepelni a szülinapomat, és ez egyszer már bejött. Szentpéterváron megleptem magam egy világbajnoki győzelemmel, erre hajtok most is – mondta Kanyó Dénes.

 

 

 


0 Tovább

Akrobatikus rock and rollban is jeleskedett a copfos Vastag Csaba - VIDEÓ



Korábban az X-Faktor győztese nem a hangjával, hanem tánccipőjével hódított. Vastag Csaba ugyanis a veszprémi Anakondarock’n’roll Clubban koptatta a parkettet, méghozzá nem is akárhogy.

„Országos szinten elismert páros volt a Vastag Csaba, Sümegi Petra páros” – emlékezett vissza Kis Katalin, a veszprémi klub egyik vezetője. „Egészen C-osztályig versenyeztek, később Csabi ugyan abbahagyta az akrobatikus rock and rollt, de a tánctól nem szakadt el. A Veszprémi Színházban táncolt” – mondta a háromszoros Világjátékok-résztvevő Kis Katalin.

A szívtipró énekes egy picit viccesen hathat - a mai rajongóknak - műselyem ruhában és copfosan, de akkor a menő versenyzők így léptek parkettre és talán Vastag Csabának már akkor is volt külön szurkolótábora…

fotó: Mudra László [origo]

 

0 Tovább

10 éve a legjobb

Tóth Balázs jubilált. A vb-bronzérmes WTF-taekwondóst indén is a sportág legjobbjává választotta a hazai szövetség. Tóth így immár 10. alkalommal kapta meg ezt az elismerést és 2001 óta megszakítás nélkül ő a legjobb magyar taekwondós.

 

A nőknél Kotsis Edina lett a legjobb.

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum