Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok – Tóth Ferenc szerezte az újabb magyar aranyat!

A vitorlázó műrepülő Tóth Ferenc megszerezte a magyar csapat negyedik aranyérmét Wroclawban. Ez a magyar küldöttség 11 érme a 10. Világjátékokon.

 

Tóth Ferenc esélyeshez méltón repült, és az utolsó szám előtt már-már behozhatatlan előnnyel vezetett összetettben. A főállásban utasszállító repülőgépet irányító pilóta, a zárószámban is megtartotta előnyét, így felállhatott a dobogó legfelső fokára. A mezőny másik magyarja, Szilágyi János, az ötödik helyen zárt.

Tóth meghatározó alakja a sportágának. Az egyéni és a csapatsikereket nézve, összesen hatszor győzött világbajnokságon, illetve ugyanennyi Eb-arannyal büszkélkedhet.

Nem sokat ünnepelhetek, mert hétfőtől már világbajnokság helyszínén van jelenésünk, amely szintén Lengyelországban lesz. Bízom benne, hogy Torunban is sikerül maradandót alkotnom. A Világjátékokon megrendezett verseny komoly technikai repertoárt vonultatott fel, színvonalas világverseny volt” – nyilatkozta Tóth Ferenc.

Szilágyi János elmondta, hogy dobogós helyezésben reménykedett, amelynek megszerzésére meg is volt az esélye. „Ennek a versenynek azonban vége, de a világbajnokságon újabb lehetőségem lesz arra, hogy bizonyítsak, és remélem, csapatban is harcban leszünk az első helyért” – összegzett a pilóta.

A vitorlázó műrepülésben megrendezett versenyek egy kötelező programból, és több ismeretlen kötelező gyakorlatból állnak. Előbbiben a kiírás szerinti kötelező elemeken kívül a pilóta is beletesz saját figurát, míg az ismeretlen kötelező programban a verseny előtt adják közre a figurák listáját, és azt a levegőben kell bemutatni.

A szumósok számára véget értek a küzdelmek a Világjátékokon. Vasárnap Forgó Fruzsina, Sárkány Vivien és Makai Erika is jól kezdett, majd a folytatásban mindhárman kiestek az open kategóriában. Az íjászoknál az olimpiai számban Buzás Károly megkezdte szereplését, és az összetettben a 11. helyen áll.

Sportvezetői tevékenységét méltatva, a Nemzetközi Fair Play Bizottság kitüntette Antonio Espinost, a Karate Világszövetség (WKF) elnökét Wroclawban. Az elismerést a bizottság magyar elnöke, Kamuti Jenő adta át. Az eseményen részt vett Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, és Bóné Zoltán, az NVESZ főtitkára is.

0 Tovább

Karatés sportvezetőnek adott Fair Play-díjat Kamuti Jenő

Munkássága elismeréseképpen kitüntetésben részesítette a Karate Világszövetség elnökét, Antonio Espinost a Nemzetközi Fair Play Bizottság. A díjat a wroclawi Világjátékokon adta át a szervezet magyar elnöke, a nemrég a Nemzet Sportolójának választott Kamuti Jenő.

 



„Ez egy hosszabb folyamat és vezetői tevékenység elismerése, amelyet látva kijelenthető, hogy jó úton halad a karate sportág” – tette hozzá a díj átadásakor a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A spanyol sportvezető annak a közel két évtizedes tevékenységnek az elismeréseként kapta meg a Fair Play díjat, amely során egységet teremtett a japán eredetű küzdősportban, és elősegítette, hogy a sportág története során először bekerült a 2020-as olimpiai programba.

 

"A karate fényes jövő előtt áll. Az olimpiai bemutatkozással soha nem látott lehetőségek nyíltak meg előttünk" - jelentette ki Antonio Espinos.

 

A Világjátékok keretében lebonyolított eseményen jelen volt Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke is.

0 Tovább

Világjátékok – Három arany, három ezüst és négy bronz az eddigi éremtermés

Senánszky Petra duplázott Wroclawban. A Debreceni Búvárklub világklasszisa megszerezte a második aranyérmét a 10. Világjátékokon és ráadásul ezúttal is világcsúccsal győzött. Varga Krisztina ezüstérmes lett, míg az aerobikosoknál két egység is bronzérmet szerzett.

 

Senánszky Petra a 100 méteres uszonyos gyorsúszás fináléját 45.16 másodperccel nyerte meg Varga Krisztina előtt, így utóbbi kiválóság is megszerezte a második érmét a Világjátékokon. Kosina Gergőnek nem sikerült érmet szereznie szombaton, az 50 uszonyos gyors döntőjében negyedik lett.

A debreceni „sellőlány”, azaz Senánszky Petra boldogan és meghatódva nyilatkozott az eredményhirdetés után.

„Nagyon kemény volt az elmúlt hat hónap, de ez volt a célom. Ezekért az eredményekért érkeztem ide Wroclawba. Biztos vagyok benne, hogy anyu is szurkolt fentről nekem, és büszke rám” – mondta Senánszky, aki a közelmúltban veszítette el édesanyját.

Az uszonyosoknál a Gruber Kornél, Kanyó Dénes, Dimák Dávid, Kosina Gergő kvartett negyedikként zárt a 4x100-as felszíni számban, míg Károlyi Csilla 100 m felszíni úszásban 8. lett.

Az aerobikosok is nagyot versenyeztek. A pénteki két érem után az Erdősi Dániel, Etényi Zsófia, Szabó Júlia, Szenes Boglárka, Szilvás Angéla, Táskai Anita, Varga Dorottya összetételű aerostep csapat harmadik lett, akárcsak a Hegyi Dóra, Szöllősi Panna, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Bali Dániel alkotta sportaerobik csoport. Ezzel a magyar aerobikosok elmondhatják magukról, hogy valamennyi versenyzőjük dobogóra állhatott a Világjátékokon.

A szumós küzdelmek első napján nem jutottak éremközelbe a magyarok. A könnyűsúlyú lányoknál Forgó Fruzsina pillanatok alatt végzett német ellenfelével, a következő két összecsapáson azonban nagy csatában kikapott, így lemaradt a helyosztókról. Hasonlóan jártak nehézsúlyú versenyzőink. Sárkány Vivien ugyan első meccsén nagy bravúrral földre küldte ukrán vetélytársát, utána azonban elmaradt a remélt folytatás. Makai Erikának ezúttal nem jött össze a győzelem. Három szumósunk vasárnap a nyílt kategóriában javíthat.

A magyar csapat két versenynap után három arannyal, három ezüsttel és négy bronzéremmel a hatodik helyen áll az éremtáblázaton.

0 Tovább

Először lesz Duna-átúszás Budapesten

Rendhagyó és egyben történelmi sporteseményre kerül sor 2017. szeptember 2-án, a második Budapest Urban Games (BUG) keretein belül, először rendeznek ugyanis a magyar fővárosban hivatalos Duna-átúszást.

 


„Csapjunk bele, változtassuk sportpályává a fővárost!” - hirdette az esemény mottóját Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete.

„A Budapest Urban Games a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által szervezett rendhagyó sportesemény. Célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. Idén Duna-átúszás, grundfoci-bajnokság, futás és street workout várja a városlakókat." –
tette hozzá Szalay-Bobrovinczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese.

Az úszás startja a tervek szerint a pesti alsó rakparton a Szabadság híd alatt lesz, a cél pedig a budai oldalon a Műegyetem előtt.
„Július 3-án a reggeli órákban a Dunai Vizirendészeti Rendőrkapitányság engedélyével négy szervező sikeresen végrehajtotta a fővárosi Duna-átúszás próbáját. Kevesebb mint 10 perc alatt átértek, a víz kellemes volt, 22 fokos és a sodrással egyáltalán nem volt gond a körülbelül 330 méteres távon.” –mondta Kiss Gergely.

„A próbaúszás bebizonyította, hogy a hidak közötti területeken örvény nem található, a sodrás a jelenlegi vízállás mellett minimális, így az úszók mindenféle nehézség nélkül teljesítették a távot. Hasonló körülmények közt úszhatnak majd azok is, akik a szeptemberi megmérettetésen indulnak.” – mondta Balázs László, a Pest Megyei Kutató- Mentő Szolgálat szolgálatvezetője. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az átúszás csak szervezett formában, engedélyek birtokában, a rendezvény keretein belül, megfelelő mentési kapacitással a háttérben kivitelezhető. Ezek nélkül szigorúan tilos és életveszélyes!

A vízminőség ellenőrzésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Vízminőségi Vizsgáló Laboratóriumát kérték fel a szervezők. A szakértők három helyen vettek vízmintát, a pesti oldalon és a sodor-vonalban a víz megfelelő, a budai oldalon pedig ajánlott besorolású, így úszásra alkalmas. A rendezvény előtti napokban az ellenőrzést megismétlik a szervezők, a Duna-átúszás teljes biztonságának érdekében.

A BUG 2017-ben két helyszínen zajlik. A már említett Műegyetem előtti terület lesz a Duna-átúszás célja és egyben a focitorna helyszíne is. Utóbbiban amatőr kispályás csapatok mérik össze tudásukat.
A Citadellánál rendezik a street workout versenyt és a futást, ahol úgy tudunk sportolni, hogy egész Budapest a lábaink előtt hever, de akár a Duna közepéről is szétnézhetünk úszás közben.

A nevezés minden sportágban ingyenes. Jelentkezni 2017. augusztus 1-től lehet.

0 Tovább

Két magyar arany a Világjátékok első napján

Minden várakozást felülmúlóan kezdődött magyar szempontból a wroclawi Világjátékok. Az uszonyosúszó Senánszky Petra és Kanyó Dénes révén mindjárt az első versenynapon két aranyérmünk született. Az uszonyosúszók mellett az aerobikosok is szereztek érmeket, ezzel a magyar küldöttség már a nyitónap után két-két arany-, ezüst- és bronzéremmel áll.

 

 

A világbajnok és világcsúcstartó Senánszky Petra esélyeshez méltón győzött a női 50 méteres uszonyos gyorsúszásban. A debreceni „sellőlány” ráadásul 20.52 másodperces eredményével megjavította saját korábbi, 20.98-as világrekordját.

 

„A világcsúcs volt a cél, és most, hogy sikerült, elképesztően boldog vagyok. Nehéz volt ez a fél év, de sikerült a formaidőzítés és kihoztam magamból a maximumot. Nagyon jó érzés, hogy ilyen sok magyar volt a lelátón, olyan volt, mintha otthon úsztam volna” – nyilatkozta könnyek között Senánszky Petra.

 

A nap meglepetését a medencében a sportág élő legendájának számító Kanyó Dénes szolgáltatta, aki 40 éves létére elsőként ért célba a férfi 400 méteres felszíni úszásban. A szegedi „delfinember” korábban három Világjátékokon is rajtkőre állt, de most először került aranyérem a nyakába.

 

„Már az is ajándék, hogy itt lehetek, hiszen 41 éves leszek augusztusban. Nincs titkom, legfeljebb az, hogy nagyon szeretem ezt csinálni. A Világjátékok előtti utolsó hetekben elég furcsa volt a felkészülés, mert bezárt a szegedi uszoda és gyakorlatilag a Maty-éri evezős pályán készültem. De annyira élveztem, hogy azt gondoltam, csak valami jó sülhet ki belőle.” – mesélte Kanyó Dénes.

 

További két magyar uszonyosúszó is dobogóra állhatott: férfi 100 uszonyos gyorson ezüstérmet nyert Kosina Gergő, míg Varga Krisztina éppen Senánszky mögött lett harmadik. Az immár negyedik Világjátékok eseményén induló Károlyi Csilla a női 200 m felszíni úszás során negyedik lett, míg a női 4x100-as váltó az ötödik helyen zárt

 

Az aerobikosoknál mindhárom pénteken érdekelt magyar egység döntőbe jutott. Közülük a Hegyi Dóra, Bali Dániel vegyespáros nagyszerű versenyzéssel a második helyen végzett. Dobogóra állhatott az aerodance csapat is: a Farkas Balázs, Hegyi Dóra, Szalóki Emese, Bökönyi Klaudia, Lőcsei Zoltán, Szöllősi Panna, Mazács Fanni és Deák Anna összetételű együttes a fináléban bronzérmes lett. Az aerostepesek döntőjét – akárcsak a csoport selejtezőjét – szombaton rendezik.

 

A vitorlázó repülők két versenyszámon vannak túl. Az elsőben Tóth Ferenc harmadik, Szilágyi János hetedik lett. A második feladatot Tóth teljesítette a legjobban, Szilágyi pedig a negyedik helyen végzett. Az összesítésben a Tóth Ferenc minimális hátránnyal a második, Szilágyi János pedig a harmadik helyről várja a szombati folytatást.

0 Tovább

Laser U21 Eb - Felemás napok

Első nap káoszban, a második a tavaly látott stílusú párviadalban - ez lehetne a franciaországi Douarnenez-ben zajló Laser Standard U21 Európa-bajnokság első két napjának egymondatos összefoglalója Vadnai Jonatán futamait jellemezve.

 

 

A tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes és U19-ben első helyezett Vadnai, szerdán gyengébben kezdett, de csütörtökön már tavalyi nagy riválisával a spanyol Joel Rodriguezzel vetélkedett az élen. 2016-ban az Eb-n Rodriguez győzött Vadnai előtt, a világbajnokságon viszont a magyar versenyzőé volt a dobogó teteje. Természetesen van ellenfelük bőven – tudósít a hunsail.hu.

Huszonkét nemzet 71 junior Laserese verseng a fiúknál. A lányoknál mindössze 17 induló van. A magyarázat egyszerű: a verseny végén egy nap alatt kellene átrohanni Nieuwpoortba, Belgiumba a világbajnokságra! Értelemszerűen a vb-re készülő Érdi Mária sincs ott köztük.

0 Tovább

Darts - Egy ezüst, egy bronz az ifi Eb-n!

Két érmet nyertek a magyarok a steel ifjúsági Európa-bajnokságon. A Malmőben megrendezett darts kontinensbajnokságon Czipó Vivien egyéniben ezüstérmet szerzett, majd párosban Neumajer Kittivel bronzérmes lett – értesítette a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) sajtószolgálatát Kovács Zoltán, a Magyar Darts Szövetség főtitkára.

Zsinórban ez a harmadik világverseny, amelyről a magyarok éremmel/érmekkel térnek haza.

A júniusi soft Európa-bajnokságon Ihász Veronika, Horváth Klaudia női páros megvédte kontinensbajnoki címét, ott Czipó Vivien az U18-as korosztályban aranyérmes lett. Az Eb után a WDF Steel Darts Világkupa-sorozat bécsi állomásán Czipó Vivien a felnőtt és az ifjúsági versenyben is aranyérmes lett egyéniben. Ausztriában a felnőtteknél Ihász Veronika párosban első lett Mészáros Nikolettel, és egyéniben a 3. helyen végzett.

A darts Magyarországon egyre népszerűbb, ezt az eredményeken túl mi sem bizonyítja jobban az, hogy 2018-ban Budapest rendezheti a steel Európa-bajnokságot.

0 Tovább

Aranyért mennek a női és férfi pólósok is az Universiadéra!

A férfi vízilabda-válogatott a címvédésben bízik az Universiadén. Az „egyetemisták olimpiáját” idén Tajvanon (Kínai Köztársaság) rendezik meg augusztus 19. és 30. között, ahol a magyarok 14 sportágban indulnak.

Kovács Gergő szerint a férfi vízilabdázók éhesek a sikerre. „Kétszeres címvédőként utazunk Tajpejbe, így nem is kérdés, hogy a végső sikerre hajtunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy részt vehetünk az egyetemi játékokon, és nem utolsó sorban nagy kihívás is egyben” – mondta az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója. A magyar férfi vízilabdázókat Szerbiával, Kanadával, és Dél-Afrikával sorsolták egy csoportba az Universiadén, ahol a női válogatott Új-Zélanddal, Oroszországgal, és Kanadával került össze.

A férfi és női pólósokon kívül úszásban, atlétikában, férfi és női kosárlabdában, judóban, tornában, görkorcsolyában, teniszben, ritmikus gimnasztikában, taekwondóban, golfban, vívásban, íjászatban és asztaliteniszben lesz magyar induló. Az Universiade rangját mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a Tajpejben induló úszók és a vízilabdázók egy része a budapesti vizes világbajnokságon is szerepel, illetve a két pólócsapatot, amely elutazik Tajvanra, a felnőtt válogatottak szövetségi kapitányai, Bíró Attila és Märcz Tamás irányítja.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke elmondta, az Universiadén népes magyar küldöttség vesz majd részt. „A csapatunk elég nagy lesz. Az utóbbi 40 év legnagyobb magyar csapata mintegy 210 főből fog állni, ebből 140 sportoló indul az Universiaden. Most a magyar csapatban helyet kaptak a különböző sikersportágaink kiválóságai is, így több érmet várok” – nyilatkozta prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.  

A nyári Universiade az olimpiai játékok után a világ legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak. A korábbi években a sportágak számának és a rendezvény helyszínének függvényében, Magyarország 100-150 fő versenyzővel tudott részt venni az Universiadékon.

Az egyetemi világbajnokságok és Universiadék történetét végigtekintve a magyar bajnokok között számos olyan sportolót találunk, akik később világbajnoki és olimpiai bajnoki címeket hoztak hazánknak, valamint vezetőként is sokat tettek és tesznek a magyar sportéletért.

A teljesség igénye nélkül Universiade aranyérmeseink: Gyulai István atléta (1963), Schmitt Pál (1965), Magyar Zoltán tornász (1977), Szekeres Pál vívó (1985), Borkai Zsolt tornász (1987), Szabó Bence vívó (1987, 1989), Kulcsár Krisztián vívó (1995), Kiss Balázs atléta (1995, 1997), Nagy Tímea vívó (1989, 1993, 1995, 1997), Steinmetz Ádám és Székely Bulcsú vízilabdázók (2003). 

 

0 Tovább

Világjátékok – Már az első napon lehet magyar arany

Akár már az első versenynapon születhet magyar győzelem a wroclawi Világjátékokon, hiszen pénteken versenyez a világbajnoki címvédő és világcsúcstartó uszonyosúszó Senánszky Petra és klubtársa, Kosina Gergő. A debreceni különítmény a magyar versenyzők közül elsőként érkezett meg a július 20. és 30. között sorra kerülő multisport-esemény helyszínére és edzett is.

 

Senánszky Petra számára nem lesz ismeretlen az újonnan épített wroclawi uszoda, hiszen két hete itt rendezték a sportág Európa-bajnokságát is, amelyet a Világjátékokon induló magyarok kihagytak, a debreceni „sellőlány” viszont egy számban – 100 méteres uszonyos gyorsúszásban – elindult, és győzött is.

„Azért érkeztünk kicsit hamarabb, mert az Eb-n úgy éreztem, hogy hiányzott még egy nap, hogy kipihenjem a 8-10 órás autózást. Szerintem így másodjára még jobban tudok majd teljesíteni, és úgy érzem, hogy 50-en és 100-on is van esélyem az aranyéremre.” – mondta Senánszky Petra, aki a Világjátékok első versenynapján az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban áll rajtkőre. Előtte azonban még egy feladat vár a világklasszis sportolóra: ő viszi a magyar zászlót a csütörtöki megnyitó ünnepségen.

Kosina Gergő előzőleg felfüggesztette negyedik féléves építőmérnöki tanulmányait a Debreceni Egyetemen, hogy kizárólag a Világjátékokra tudjon koncentrálni.

„Bár a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban vagyok hat éve veretlen, a rövidebb távokon is indultam már nagy világversenyeken. Tavaly a világbajnokságon 100-on második, 50-en hatodik lettem, remélem, hogy most mindkettőben dobogós helyen végzek.” – bizakodott a világ- és Európa-bajnok uszonyosúszó.

Senánszky Petra és Kosina Gergő mindketten indulnak a női, illetve a férfi 4x100 méteres felszíni úszás váltóban is, ahol szintén jó szereplésre számítanak.

0 Tovább

Világjátékok 2017 – Változás a strandkézis keretben

Kapust cserélt Gulyás István, a magyar strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője!

A Világjátékokon induló strandkézilabda-válogatottban Balogh Ádámot Nahaj László váltotta. A magyar férfi strandkézilabda-válogatott utolsó felkészülési tornáját megnyerte. Az együttes Münchenben egy 24 csapatos tornáról hozta el az elsőnek járó serleget.

„Tanulságos volt a németországi torna. Német csapatokon kívül többek között az ausztrál válogatott is pályára lépett. Közben eldőlt, hogy kapus poszton lesz egy csere. Balogh Ádám helyett Nahaj László utazik Wroclawba” – nyilatkozta Gulyás István, a magyar strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője.

A lengyelországi Wroclawban július 20. és 30. között rendezik meg a Világjátékokat, ahol a strandkéziseken kívül további 12 sportágban indulnak magyarok.

facebook.com/ofkse/photos

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum