Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sikeres főpróba a budapesti kick-box Világkupa előtt

Kilenc arany-, négy ezüst- és tizenöt bronzérmet nyertek a felnőtt magyar versenyzők a kick-box Világkupa-sorozat ausztriai állomásán. Az innsbrucki viadal válogatottjaink számára kiváló főpróba volt az év egyik fő megmérettetése, a május 18-20-án sorra kerülő budapesti Világkupa előtt.

 

A 28 ország közel 1200 versenyzőjének részvételével lebonyolított viadalon a pointfighting szakágban a tavalyi budapesti vb-n négy aranyat nyert Veres Roland 57 kilós létére diadalmaskodott a Grand Champion elnevezésű abszolút kategóriában. A Halker-Király Team fiatalja idei nyolc versenye mindegyikén megnyerte a Grand Champion versenyszámot!

Veres Roland emellett társaival együtt győzött a csapatversenyben is. Az együttes tagja volt a sportág történetének legeredményesebb versenyzője, Mórádi Zsolt is, aki a novemberi vb után hosszabb kihagyást követően most tért vissza a Világkupa-sorozatba.

A light-contact szakágban Fésű Lajos és Masimov Tural állhatott fel a dobogó felső fokára.

A várakozásokat felülmúlóan teljesítettek a magyarok a ringben is. A budapesti világbajnokságon a light-contactban és a kick-lightban aranyérmes Busa Gabriella ezúttal a kiütésre menő full-contactban tudott nyerni. Ugyanebben a szabályrendszerben lett első dr. Megyeri Csilla is, Novák Jenő pedig duplázni tudott a férfiaknál.

A szintén a ringben zajló K1 szakágban is akadt magyar győztes: a nemrég a budapesti Bellator gálán is szerepelt Rákóczi Renáta személyében.

Az éremtáblázaton – valamennyi korosztályt beleszámítva – Magyarország végzett az élen, megelőzve Olaszországot és Németországot. A klubok listáját is a magyarok uralták: a csepeli Halker-Király Team lett a legeredményesebb.

Az eredmények több mint biztatóak a májusi budapesti Világkupa előtt: a magyarországi verseny lesz a sorozat legnagyobb és legrangosabb állomása, ahol a vb-t is felülmúló létszám, 40 ország legalább 1800 sportolójának indulása várható.

Kick-box Világkupa, Innsbruck, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 3. Cselovszki Patrik
89 kg: 3. Opauszki Dávid
Abszolút kategória: 1. Veres Roland

Nők:
60 kg: 3. Laurincz Boglárka
Csapat: 1. Halker-Király Team (Mórádi Zsolt, Veres Alex, Veres Richárd, Veres Roland, Nagy Henrietta)

 

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 1. Fésű Lajos
69 kg: 1. Masimov Tural
74 kg: 3. Kajtár Bence
79 kg: 2. Bolfán Ádám
94 kg: 3. Balassa Tibor

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 3. Csorba Ádám
69 kg: 3. Bolfán Ákos
74 kg: 3. Bárdosi Sándor
89 kg: 3. Kovács Imre és Vígváry Viktor
Nők:
60 kg: 2. Nagy Rita
+65 kg: 3. Osváth Dóra

Full-contact:
Férfiak:
91 kg: 1. Novák Jenő
+91 kg: 1. Novák Jenő, 2. Sallai Bence

Nők: 

52 kg: 1. Busa Gabriella, 3. Zsiga Melinda

56 kg: 3. Rákóczi Renáta és Bordás Annamária

65 kg: 1. Dr. Megyeri Csilla

 

K1:
Férfiak:
57 kg: 3. Petrina Pál
Nők:
52 kg: 2. Zsiga Melinda
56 kg: 1. Rákóczi Renáta

0 Tovább

A sárkányhajózás legnagyobb világbajnoksága lesz Szegeden

Harminc ország több mint ötezer versenyzőjét várják Szegedre a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség és a Magyar Sárkányhajó Szövetség által közösen szervezett 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságra. A Tisza-parti város július 17. és 22. között ad otthont a rendkívül színesnek és látványosnak ígérkező megmérettetésnek, amely a versenyzőszámot tekintve vetekszik a tavalyi budapesti vizes világbajnoksággal is.

A nevezések alapján mintegy 150 legénység mérheti össze tudását Szegeden, ahová a világ összes meghatározó sárkányhajós nemzetéből érkeznek majd csapatok. Óriási küldöttséggel jönnek például a kanadaiak, akiknek közel 1500 sportolója ül majd hajóba. Az ötezer feletti indulói létszám azt jelenti, hogy magyarországi esemény a sportág történetének eddigi legnagyobb világbajnoksága lesz.

Nagyon komoly kihívás egy ekkora világbajnokság megszervezése, hiszen több ezer embert kell kezelni, nagy szeretettel vendégül látni és utaztatni, mindemellett pedig egy jó sportversenyt rendezni. Rengeteget dolgozunk ezért, és örömmel mondhatom, hogy mindenki, aki szerepet vállal benne, szívügyének tekinti ezt a versenyt, az államtól az önkormányzaton át a legutolsó önkéntesig. 2013-ban egyszer már ugyanitt sikeresen levezényeltünk egy nemzetek közötti világbajnokságot, és most is beleadunk mindent” - mondta a hazai szövetség elnöke. 

Járosi Péter hozzátette: a vb fantasztikus lehetőség Magyarországnak, a sportágnak és nem utolsósorban a közönségnek is, amely a Maty-éri pálya mellett a viadal hétvégéjén a Tisza szegedi belvárosi szakaszán is szemtanúja lehet a különleges hangulatú futamoknak.

A magyar sárkányhajós csapatok összesen körülbelül 350 fős versenyzői gárdával vághatnak neki a klub legénység világbajnokságnak. Az U18-astól egészen a szeniorig gyakorlatilag minden korosztályban és kategóriában rajthoz áll majd hazai hajó is. Az indulók egy részének a kiléte még kérdéses, az ő sorsuk csak a válogató versenyek után dől el. Ilyen lesz például a május 5-én sorra kerülő, idén V4-es eseménnyé bővített Dunai Regatta, ahol az egyetemi csapatok a vb-szereplésért is harcolnak majd, valamint a május 12-én a 10. Budapesti Sárkányhajó Fesztivál a Lágymányosi-öbölben, ahol szintén rendeznek válogató versenyeket.

Roppant erős mezőny várható a világbajnokságon, ami kemény felkészülést igényel a magyar versenyzőktől is. Ha megnézzük, hol tart ma a sportág a világ különböző pontjain, hogy kinek milyen lehetőségei vannak és ki mit tud, azt kell mondjam, nem lesz könnyű a dobogó közelébe kerülni, de természetesen mindenki meg fogja próbálni.” - jelentette ki a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Soha nem látott mezőny a karate magyar bajnokságon

Rekordlétszám, közel 900 versenyző részvételével rendezték meg a hétvégén az idei karate magyar bajnokságot. A szombati felnőtt finálék során megvédték címüket a jelenlegi legjobb, a 2020-as olimpiai kvalifikációra készülő versenyzők. A döntőket megtekintő MOB-elnök Kulcsár Krisztián beszédében kijelentette: bízik benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.

 

A mb a felnőttek számára az utolsó válogató viadal volt a májusi Európa-bajnokságra, egyes fiatalok esetében pedig itt dőlt el, kik képviselhetik a magyar színeket az Ifjúsági Olimpia (amelynek programjában szintén helyet kapott a karate) kvalifikációs viadalán. A karatés versengések mellett a para-karatésok bajnokságát is láthatta a Megyeri úti Jégcsarnok közönsége.

A felnőtteknél jellemzően az MTK és az UTE sportolói uralták a mezőnyt. Megvédték magyar bajnoki címüket az esélyesek, köztük a sportág legrangosabb sorozatában, a Karate1 szériában az idén több érmet is nyert Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel.

A versenyt megnyitó beszédében „üdvözölte a karatét az olimpiai családban” Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, és az egész sportágnak gratulált ahhoz, hogy 2020-ban Tokióban történetében először ott lehet az ötkarikás játékokon.

„Sok sikert kívánok az elkövetkező olimpiai kvalifikációhoz. Az eddigi eredmények feljogosítanak minket arra, hogy bizakodóak legyünk, és én bízom is benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.” – jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője.

A tavalyi magyar bajnokság óta a színvonal is és a létszám is tovább nőtt – állapította meg elégedetten Dr. Mészáros János.

Az MKSZ elnöke hangsúlyozta: itthon kiemelt sportág lett a karate, ami szerinte minden magyar karatésnak köszönhető, aki erőfeszítéseket tett az elmúlt húsz évben. Úgy vélekedett, hogy ugyanez a motiváció és hit lehetővé teszi majd, hogy ne csak a karate legyen ott Tokióban, hanem magyar versenyzők is eljussanak az olimpiára.

„Mostanában, ha a magyar válogatott elutazik egy világversenyre, szinte nincs olyan, hogy érem nélkül jöjjön haza.” – mondta, és reális kvótaszerzési esélyről beszélt annak kapcsán, hogy Tadissi, Hárspataki és Molnár is az első tízben van a világranglistán.

Dr. Mészáros János a MOB támogatását megköszönve példátlannak nevezte azt az integrációt, amellyel a karate itthon is olimpiai sportággá válhatott, és feltételei megegyeznek a többi ötkarikás sportágéval.

A Magyar Karate Szakszövetség elnöke arra is kitért, hogy azon túl, hogy a karate bekerült az iskolai kerettantervbe, elfogadták azt a javaslatot is, hogy a következő években ezer iskolában ott legyen a sportág.

„Nemcsak eredményesnek kell lennünk, hanem sokan is kell, hogy legyünk, hogy az utánpótlásunk biztosított legyen a tokiói olimpiát követő időszakra is” – fogalmazott Dr. Mészáros János.

A 2018-as felnőtt karate magyar bajnokok:

Formagyakorlat (kata): 

 

Férfiak: Nagy Botond (KSI)

Nők: Sterck Laura (MTK)

Férfi csapat: Vasas

Női csapat: MTK 

Küzdelem (kumite):

 
Férfiak:
60 kg: Fehér Péter (Koroibosz)

67 kg: Tadissi Martial (UTE)

75 kg: Hárspataki Gábor (MTK)

84 kg: Hidasi Tibor (UTE)

+84 kg: Molnár Dániel (UTE)

Nők: 
50 kg: Varga Fruzsina (UTE)

55 kg: Molnár Réka (UTE)

61 kg: Vajda Lilien (UTE)

68 kg: Czagány Dóra (MTK)

+68 kg: Bartha Nikola (BVSC-Zugló)

Férfi csapat: MTK

Női csapat: UTE

0 Tovább

A kiemelt sportágak közé kerülne a kick-box

Egy hónap múlva ismét világszínvonalú kick-box versenynek ad otthont Budapest: május 18-20-án Világkupát rendeznek a BOK Sportcsarnokban, amely év egyik legrangosabb eseményének számít a sportágban. A magyar szövetség a tavalyi őszi budapesti világbajnokság diadalainak megismétlésén dolgozik, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kick-box itthon bekerüljön a kiemelt sportágak közé.

 

 

A Világkupára a szervezők még a novemberi vb-t is felülmúló létszámra, 40 ország legalább 1800 sportolójára számítanak. Az immár 24-dik alkalommal sorra kerülő magyarországi verseny ezzel az esztendő legnagyobb és legrangosabb Világkupájává lép elő, ráadásul mivel idén a felnőtteknek „csupán” Európa-bajnokságot rendeznek, így gyakorlatilag az év legjelentősebb megmérettetése is lesz egyúttal.

 

„Hasonlóan jó eredményeket várunk, mint a fantasztikus sikerű tavalyi világbajnokságon” – bizakodott Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. – „Hozzáteszem, nem lesz könnyű, mert ugyanúgy itt lesz a világelit, csak még nehezebb lesz nyerni, mert kategóriánként nemcsak egy versenyző indulhat egy országból, így az erős kick-box nemzetekből több klasszissal is szembekerülhetnek a mieink.”

 

A sportvezető arról is beszélt, hogy a hazai szövetség szeretne egy szinttel feljebb lépni.

 

"Eljutottunk egy szintre, de hogy innen továbbfejlődjünk, ahhoz más nagyságrend kell a finanszírozásban is. A célunk a kiemelt sportágak közé kerülés. Ha az eredményeket, a tömegbázist, a sportdiplomáciát, a világversenyek rendezését vagy bármi egyebet nézünk, minden arra ösztönöz bennünket, hogy ezért küzdjünk. A nem olimpiai sportágak között már régóta a legeredményesebbek vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy kiálljuk a próbát az olimpiaiakkal való összehasonlításban is." – mondta Galambos Péter.

0 Tovább

Magyar volt a világ első paralimpikonja

Nem hivatalosan magyar volt a világ első paralimpikonja, az 1909-ben született Halassy Olivér, kétszeres olimpiai és háromszoros Európa- bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok gyorsúszó, ráadásul a magyar sportlegenda amputált lába ellenére az épek között érte el világraszóló sikereit.

Egy gyerekkori baleset következtében a futballistának készülő Halassy bal lábát térd alatt amputálni kellett, azonban ő mégsem adta fel sportkarrierről szőtt álmait. Sportágat váltott és úszásban és vízilabdában is bajnok tudott lenni az épek és egészségesek között. 1928-ban, mindössze 19 évesen Komjádi Béla szövetségi kapitány beválogatta az amszterdami olimpiára készülő vízilabdacsapat keretébe és ezzel kezdetét vette az a sikersorozat, melynek nyomán sportlegendává nőtte ki magát a féllábú tehetség. 1932-ben Los Angelesben, 1936-ban a Berlinben olimpiai bajnok magyar vízilabda csapat tagja volt. 1931-ben, 1934-ben és 1938-ban pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Összesen 91 alkalommal szerepelt a válogatottban. Az egyik legnagyobb egyéni sikerét az 1931-es párizsi Európa-bajnokság jelentette, amikor a magyar válogatott megnyerte a vízilabda döntőt a világ legjobbjának tartott német válogatottal szemben, majd ezt követően két órán belül Halassy az 1500 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett.

A legendás sportolóról nemrégiben dokumentumfilm készült, A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér címmel, melynek bemutatója csütörtökön lesz. A film producere a háromszoros olimpiai bajnok dr. Kiss Gergely.

“Ahhoz, hogy valaki olimpiai bajnok legyen, hogy példakép legyen, ahhoz az élet minden pillanatában törekednie kell arra, hogy mutasson valamit, hogy saját maga tükrében, saját maga előtt többet tudjon nyújtani, mint az előző pillanatban.” – mondta el a filmes szakmába most belekóstoló korábbi klasszis.

A filmben megszólal dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is. „A vízilabdázókat magyar embereknek tartják. Mondhatnám azt is, hogy tökös férfiakból áll, jó populációból áll a vízilabda társadalom, akikre mindig lehet számítani. Azt hiszem, ez a legenda, ez a mítosz, ez az ember megérdemli azt, hogy a gyerekek, akik lekerülnek az uszodába, megismerjék, vagy, hogy beszéljünk róla.” – mondta Faragó.

„Remélem, hogy a fiatal generáció a film után felkapja a fejét, és inspirálja őket Halassy kitartása és küzdeni tudása. Csonkolt lábbal az ép sporttársakat megelőzve jutott fiatalon a csúcsra úszásban és vízilabdában egyaránt.”  - tette hozzá a film egyik rendezője Czinke Gyula.

Tarics Sándor, Halassy Olivér egykori csapattársa azt mondta: „Ellene nem volt jó játszani, de vele nagyon.”

 

0 Tovább

Elbert: A Nyíregyházán összerakott modell működik!

Nyíregyházán öt évre tervezett, aztán egy lett belőle: menesztették az NB II-ben dobogóért küzdő​ futballklub sportszakmai ügyvezetőjét és szakmai igazgatóját. A változásokról ​D​r. Elbert Gábor volt ügyvezető számolt be a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

A sportvezető elmondta, volt egy gazdasági ügyvezető váltás, és onnantól minden megváltozott Nyíregyházán. „Érezhető volt, hogy az a cél, bebizonyítsák, hogy mi nem jó munkát végzünk, és nem vagyunk tisztességesek. Egy olyan 10 meccses szériát követően, amikor a csapat nem kapott ki, jött egy Mosonmagyaróvár elleni vereség, és onnantól felgyorsult minden. Holott óriási lelkesedéssel álltunk neki annak, hogy építünk valami olyat Nyíregyházán, amilyen Magyarországon nincs, és a számok, valamint a visszajelzések azt mutatják, hogy jó úton indultunk el. Összességében, ha pozitívumot keresünk a történetben, akkor az az, hogy a modell, amit összeraktunk, működik, és így ​bárhol ​megcsinálható” – mondta Elbert.

A sportvezető kitért arra is, hogy a terv az volt, hogy 5 év alatt egy olyan klubot építenek, amely stabil NB I-es csapattal rendelkezik. „Az első csapat, amikor odakerültünk, akkor a kiesés ellen küzdött, most pedig a dobogóért harcol, elindítottuk a női labdarúgást egy év után az MLSZ Kiemelt Képzési Központtá nyilvánította​, és az utánpótlást is átszerveztük​, ami biztosíthatja a klub jövőjét​” – sorolta Elbert Gábor, aki hangsúlyozta: ebben a szezonban ifjabb Bene Ferenccel, a volt szakmai igazgatóval, amivel csak tudják, segíteni fogják Lucsánszky Tamás edző munkáját.

Dr. Elbert Gábor korábban a Pécs, valamint a Paks vezetőjeként is dolgozott a magyar futballban.

0 Tovább

Egyetemi előadás: Új terepen a terep-akadályfutók

Egyetemi előadást tartottak a terep-akadályfutók. A Terep-Akadályfutó Szövetségtől (TEFUTSZ) Stépán Zsolt elnök, Rozina Tamás alelnök és Zimányi Gábor szakmai igazgató a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán tartott előadást rekreáció-szervező, egészségfejlesztő és sportszervező hallgatóknak.

Dr. Elbert Gábor egyetemi adjunktus elmondta: extrém napot tartottak az egyetemen, így kerültek a terep-akadályfutók az előadóterembe.

„A célunk az volt, hogy a fiataloknak bemutassunk olyan mozgásformákat, amelyek nem annyira hétköznapiak, így volt szó a terep-akadályfutáson kívül sziklamászásról, wakeboardozásról és motokrosszról is” – mondta Elbert Gábor.

A Terep-Akadályfutó Szövetség egy fiatal sportágat ölel fel. A szövetség 2017-ben alakult, és az a célja, hogy a terep-akadályfutást minél népszerűbbé tegye. A szervezet vezetői ezért komoly sportdiplomáciai és sportszakmai munkát végeznek. A szövetség rekordidő alatt elérte, hogy nemzetközileg is elismerjék: idén ugyanis az OCR Világszövetség (FISO) tagja lett az (TEFUTSZ).

0 Tovább

A Bali-Mazács páros Világkupát nyert Japánban

Fantasztikus eredményekkel zárták a magyar aerobikosok a tokiói Suzuki Világkupát, ugyanis több éremmel is gazdagodtak, a felnőttek versenyében egy arany-, két ezüst-, az utánpótlás korosztályban pedig egy arany- és három ezüstérem született - adta hírül a Magyar Torna Szövetség sajtóosztálya.

A felnőtteknél Bali Dániel férfi egyéniben javítani tudott a selejtezőben elért pontszámán, amellyel a japán világbajnokot utolérve holtverseny alakult ki, mindketten 22.550 pontot gyűjtöttek, azonban a japán aerobikos kiviteli pontszáma magasabb volt, így Balinak jutott az ezüstérem. Vegyespárosban Mazács Fannival szintén javítottak, bemutatójukat 21.550 ponttal értékelte a zsűri, amellyel méltán vehették át az aranyérmet. Trióban Bali Dániel, Farkas Balázs és Mazács Fanni a második pozícióban zárt.

Az utánpótlás korosztály összesen négy érmet szerzett, ebből a 15-17 éves juniorok nyakába két ezüstérem került, az egyiket női egyéniben Ruzicska Vanesszának sikerült begyűjtenie, a másikat pedig Ruzicska Vanessza, Ákoshegyi Dóra és Simon Zsófia triója zsebelte be. A 12-14 éves korosztály versenyében a magyar trió 19.150 ponttal állhatott a dobogó tetejére, a hármast Fejér Fruzsina, Fényes Gréta és Görgényi Ilona alkotta. Női egyéniben Görgényi Ilona ezüstérmes lett 19.350 ponttal.

0 Tovább

Megérkezett a hivatalos értesítés, megindul a 2024-es Debrecen-Miskolci Európai Egyetemi Játékok szervezése

Megérkezett az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságától a hivatalos értesítés a 2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezendő Európai Egyetemi Játékok rendezési jogának elnyeréséről. Kósa Lajos miniszter, a Pályázati Bizottság elnökeként óriási sikernek értékelte a MEFS április 19-én megtartott Közgyűlésén, hogy Debrecen és Miskolc rendezheti minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét, az Európai Egyetemi Játékokat.

A leköszönő Kormány egyik utolsó határozatával támogatta a pályázat benyújtását, a rendezési díj és az idei előkészítő költségek finanszírozását. A miniszter bejelentette, hogy a május 20-a körül megalakuló új Kormány várja a MEFS, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Debrecen és Miskolc városa, valamint az EMMI együttműködésében készülő előterjesztést az előttük álló feladatokról, az előkészítési és megvalósítási költségekről, hogy a Kormány a megfelelő támogatást meg tudja adni minden idők legsikeresebb európai egyetemi sportrendezvényének megszervezéséhez.

Április 19-én 11:00-kor megtartotta a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség éves rendes Közgyűlését a Magyar Sport Házában.

A MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS éves rendes Közgyűlését csütörtök délelőtt a Magyar Sport Házában. A megnyitó után következett a Magyarországon 2024-ben Debrecenben és Miskolcon megrendezendő legnagyobb sportesemény, az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) pályázati eredményének hivatalos bejelentése, megérkezett ugyanis az EUSA hivatalos értesítése a pályázat megnyeréséről.

A hivatalos bejelentés után Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Pályázati Bizottság elnöke, tájékoztatta a Közgyűlésen résztvevőket a Kormányzat elkötelezettségéről. Beszédében kiemelte, hogy a Kormány egyik legutolsó 1050/2018 számú határozatában támogatta a pályázat benyújtását, a pályázati licence díjra 250 000 eurót, illetve a pályázati feladatokra 18 M Ft támogatást határozott meg. A Kormány fontosnak tartja, hogy a szabadidő- és versenysport is a magyar felsőoktatás markáns része legyen. Kiemelte, hogy a felsőoktatás és a versenysport összekapcsolása közvetíti az „Ép testben, ép lélek” eszméjét is. Beszéde zárásaként gratulált a Miskolci és Debreceni Egyetemnek, Debrecen és Miskolc városoknak és a MEFS-nek a pályázat megnyeréséhez.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke megköszönte a pályázat előkészítését és a sikeres prezentációt minden résztvevőnek, hiszen 1965, a Budapesti Universiade megrendezése óta majd 60 évvel minden idők legnagyobb multisporteseményét fogja Magyarország megrendezni az egyetemi sport keretei között.

Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára a madridi delegáció vezetőjeként kiemelte, hogy az öt intézmény (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Debrecen Megyei Jogú Város, Miskolc Megyei Jogú Város és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség) szoros összefogásban hozta létre ezt a nyertes pályázatot, melynek eredményeképpen 2024-ben 40 ország, 20 sportág, 500 egyetem, 6000 résztvevője lesz várhatóan a Miskolcon és Debrecenben megrendezendő Európai Egyetemi Játékoknak. Kitűzendő célként emelte ki az elkövetkezendő hat évre, hogy az egyetemeknek úgy kell felkészülniük erre a multisportos eseményre, hogy a lehető legjobb egyetemi csapatok képviselhessék hazánkat a Játékokon. A magyar felsőoktatás számára a nemzetközi ismertség növelése tovább javítja az egyetemeink presztízsét, ami többek között növeli a külföldi hallgatók létszámát is.

Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta, hogy az együttműködés tartalommal telítődött meg az elmúlt időszakban. A Miskolci Egyetem készen áll az EEJ megrendezésére. Ennek előkészületeként 2016-ban sikeresen rendezte meg a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot (melyet a FISU az adott év legjobb rendezésű EVB-jéként díjazott) és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnokságát. Miskolc nemcsak szervezésben, de infrastruktúrában is nagyot fejlődött, hiszen 2016-ban megépítette az Atlétikai Centrumot, 2017-ben elnyerte Magyarország legszebb Campusa díjat, és tavaly pedig felújította a Sportcsarnokot, hogy méltó helyszínei legyenek az EEJ-nek. Kiemelte, hogy a multisportos esemény megrendezéséhez a Kormányra a kollégiumi férőhelyek bővítésében számítanak nagyon.

A MEFS Elnöksége Prof. Dr. Torma Andrásnak Elek Ilona Emlékérmet adományozott az egyetemi sport támogatásáért, az Európai Egyetemi Játékok 2024. pályázat előkészítésének és prezentációjának sikerre viteléért. A díjat a MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám adta át.

Dr. Vámosi Péter a HÖOK elnökhelyettese köszöntőjében kitért arra, hogy ezek a sportesemények mind megmutatják azt, hogy mekkora ereje van a sportnak. Formálják a közösséget, hiszen az egymást előtte nem ismerő emberek a sport révén új kapcsolatokat teremthetnek. „A rendszeres napi sportolás által hazánk jövendő értelmisége egészségesebbé válik.” – fejezte be beszédét az hallgatók képviseletében.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke hangsúlyozta, hogy kiemelkedően jó viszonyt ápol a MOB a MEFS-el és a nemzetközi szervezettel a FISU-val, melynek a legfontosabb oka, hogy a MOB kiemelten kezeli az egyetemi sportot, ami az elmúlt évszázadban szervesen integrálódott a magyar sportéletébe. Fontos az olimpiai eredményesség szempontjából, hogy a sportolóink tanuljanak tovább. Minél több egyetemista sportoljon, minél több sportoló képezze magát a felsőoktatásban. Ez a MEFS és a MOB közös célja a kettős karrierprogram, ami kézzel fogható hagyatékká válik majd. A MOB elnöke gratulált nemcsak az elnyert és 2024-ben megrendezésre kerülő EEJ pályázathoz, hanem az idei két Magyarországon rendezendő Egyetemi Világbajnoksághoz, melyet júliusban a Ludovikán Öttusában és augusztusban Szolnokon Kajak-kenuban rendeznek meg, mindezzel is jó hírét víve Magyarországnak és a magyar egyetemi sportnak.

A MEFS Közgyűlésén hagyományosan az egyetemi sportért kiemelkedő munkájuk elismeréseként a MEFS által alapított díjakat is kiosztották.

Frenkl Róbert díj

Dr. Kamuti Jenő – Nemzetközi Fair Play Bizottság

Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportért Életműdíj

Janecskó András – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Dr. Szekeres Tamás professor emeritus – Széchenyi István Egyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért

Domokos Mihály – Szegedi Tudományegyetem

Fodor Ákos – Semmelweis Egyetem 

Kovács Barnabás – Magyar Síszövetség (postumus díj)

Kulcsár Magdolna – Óbudai Egyetem

Szepesiné Kreisz Andrea – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Vas László - Nyíregyházi Egyetem

MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért

Prof. Dr. András István – Dunaújvárosi Egyetem

Bánfalvi István – BPW Hungária Kft (SZOESE szponzor)

Dr. Edvy László – Pannon Egyetem

Hári József  – Pécsi Tudományegyetem

Hajduné Dr. László Zita – Pécsi Tudományegyetem

Katona János  – Szegedi Tudományegyetem

Dr. Lőkös Dániel – Budapesti Gazdasági Egyetem

Papp Oszkár  – Széchenyi István Egyetem

Dr. Tóvári Ferenc  – Pécsi Tudományegyetem

Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme

Hurtik Péter János – Eötvös Loránd Tudományegyetem (SZOESE elnök)

Jordán Dániel– Eszterházy Károly Egyetem

Pöszmet Tibor – Debreceni Egyetem

Magyar Egyetemi - Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díj

Bíró Balázs – Eszterházy Károly Egyetem

Fábián Gábor – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Lappints Regős – SZOESE férfi torna edző

Simon Péter– Szegedi Tudományegyetem

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél az egyetemi sport szervezéséért

Bajusz Bernadett – HÖOK

Szentkirályi-Szász Krisztina - MEFS

0 Tovább

Már csak fél év van hátra a budapesti birkózó-világbajnokságig

184 nap múlva, október 20-án kezdődik a hazai rendezésű birkózó-világbajnokság, melyre gőzerővel készülnek a versenyzők és a szervezők is. Bacsa Péter a vb szervezőbizottságának igazgatója szerint a fővárosnak ismét bizonyítania kell, a versenyzők pedig az oroszországi Európa-bajnoksággal hangolnak a VB-re.

Bacsa Péter szerint Budapestnek ismét be kell bizonyítania, hogy méltó módon meg tud rendezni egy újabb kiemelkedő eseményt. A sportvezető emlékeztetett arra: tavaly augusztusban a francia főváros a 2017-es világbajnokság rendkívül magas színvonalú megrendezésével nagyon magasra tette a lécet.

Nenad Lalovics a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke év eleji budapesti látogatása alkalmával mosolyogva említette, hogy Budapesttől még a Párizsban tapasztaltaknál is jobb rendezést, magasabb színvonalú vb-t vár.

Bacsa Péter fontosnak tartotta elmondani, hogy a franciák költségvetése a miénkhez képest legalább 40 százalékkal magasabb volt, de ez nem akadályozhatja meg a magyar rendezőket, hogy teljes mértékben megfeleljenek a rendkívüli elvárásoknak.

„Már jó ideje folyik a még nem túl látványos, de mindenképpen szükséges háttérmunka, a költségvetés összeállítása, közbeszerzési pályázatok sokszor nem könnyű elkészítése, s megindult a jegyértékesítés is. Eredeti ötletekkel, kreatív gondolkodással és magától értetődően nagyon kemény munkával kell bizonyítani, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség nem érdemtelenül ítélte oda a rendezési jogot – 2005 és 2013 után harmadszor – Budapestnek. Most már a munka látványosabb része következik. A szervezőknek a vb hibamentes megrendezése mellett nagy figyelmet kell fordítani a kísérő rendezvényekre is, októberben például itt lesz a nemzetközi szövetség kongresszusa és a Hírességek Csarnoka (Hall of Fame) gálaestje is. Budapestre figyel majd a birkózó világ, több mint 100 ország hozzávetőleg 2000 sportolója, sportvezetője érkezik majd fővárosunkba” – tette hozzá Bacsa Péter, aki a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke is egyben.

Sike András, a kötöttfogású birkózók kapitánya szerint bár a vb előtt lesz egy másik világverseny is, az év főeseménye természetesen az októberi vb lesz.

„Április végén az oroszországi Kaszpijszk ad otthont az Európa-bajnokságnak. Természetesen egy élsportoló mindig nyerni akar, ez esetünkben is így van, de ebben az évben a formaidőzítésünk mégis a világbajnokságról szól. Felemelő érzés egy válogatott birkózónak, ha hazai környezetben léphet szőnyegre egy világbajnokságon. Ez lebeg a válogatott kerettagok szeme előtt” – szögezte le Sike András, akinek vezetésével április 28-án utaznak a kötöttfogásúak az eb-re.

„Az Eb-re való formába hozásra mi már április 18-án elutazunk Vlagyikavkazba, Észak-Oszétia fővárosába. Az olimpiai és világbajnok Maharbek Hadarcev épített ott egy minden igényt kielégítő sportközpontot, amely tavaly lett kész. Vlagyikavkaz és a dagesztáni Kaszpijszk – az Európa-bajnokság helyszíne - között nagyjából 200 kilométer a távolság. Az Eb előtti két hétben tehát Vlagyikavkazban edzőtáborozunk majd, és onnan utazunk autóbusszal Kaszpijszkba” – mondta el Gulyás István a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A mindhárom szakág legjobbjait felvonultató birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

https://budapestwrestling2018.com/

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum