Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uszonyosúszó-világbajnokság: Két arany, egy bronz

Két arannyal és egy bronzéremmel kezdtek a magyar válogatott tagjai a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon.

Senánszky Petra esélyeshez méltó versenyzéssel megnyerte a 100 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjét. Ennek a számnak egyébként a világcsúcsát is a „debreceni sellőlány” tartja. A 45.16 másodperces rekordot a tavalyi Világjátékokon állította fel, most Belgrádban 46.33 másodperccel csapott célba. Ugyanebben a számban Varga Krisztina szintén bejutott a döntőbe, ahol az ötödik helyet szerezte meg.

A 400 méteres felszíni úszás döntőjében két magyar volt érdekelt: a bombaformában lévő Bukor Ádám és Mozsár Alex. Bukor végül 2 perc 58.22 másodperccel ért célba, ezzel újabb aranyérmet szerzett, Mozsár negyedikként zárt.

A Stadler Bence, Halmin Matthew, Varga Krisztina, Senánszky Petra alkotta kvartett is dobogóra állt Belgrádban, miután a 4X100 méteres mix uszonyos gyorsváltó a harmadik lett. Az aranyérmet az oroszok szerezték meg az ukránok előtt.

„Nagyon bíztunk a két aranyban, hiszen mindkét magyar versenyzőnek jól sikerült a felkészülése. A váltó dobogós helyezése viszont egy nagyon kellemes meglepetés” – összegzett az első nap után Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyosúszó szakosztályvezetője.

Magyarország így két arannyal és egy bronzzal az éremtáblázat második helyéről várja a folytatást. Az éremtáblázat élén az oroszok találhatók, a harmadik helyet pedig Ukrajna birtokolja.

0 Tovább

Karnyújtásnyira volt csak a dobogótól Kiss Norbert

Két negyedik helyet szerzett a szlovákiai hétvége első két futamán a kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző.

Értékes pontokat szerzett a kamion-Európa-bajnokság negyedik hétvégéjén Kiss Norbert. A kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző a szombat délelőtti időmérőn az ötödik helyet szerezte meg a superpole-ban, majd mindkét versenyen hajszállal maradt csak le a dobogóról a Dunaszerdahely melletti Szlovákia Ringen.

A szombati első futamon a gumikkal szenvedett, egy helyet azonban így is tudott javítani.

“Arra számítottam, hogy gyors rajt lesz, hiszen egy MAN ment a pole-ból induló Adam Lackó mellett, de nem az lett, lassú tempót diktált a gördülőrajtnál a mezőnynek. A szabály szerint 55 és 70 km/h közötti sebességgel kell rajtolni, mi 55-tel mentünk. Reméltem, hogy lesz annyi helyem, hogy fel tudok majd gyorsítani és lesz turbónyomásom, de nem lett. Nagyjából a hatodik hely környékén voltam az első körben, onnan kellett visszaküzdeni magam. Az első egy-két kanyar nem volt jó, nagyon csúszkált az autó, de utána összeszedték magukat a gumik. Sikerült később még előzni párat, így negyedik lettem, viszont az első szektorban még mindig nagyon sokat veszítünk” - mondta a Tankpool24 csapat magyar versenyzője.

A fordított rajtrácsos második futamnak szintén ötödik helyről vághatott neki, eseményekből ezen a versenyen sem volt hiány.

“A rajtnál tudtam egyet előzni, de volt egy kis csetepaté - nem az én hibámból, mert teljesen nyitva hagyták előttem az ajtót, csak mentem, és oldalról rámhúzták a kormányt. Ezzel vesztettem egy helyet, mert Jochen Hahn rögtön megelőzött, így ugyanott voltam, ahonann indultam, az ötödik helyen. Jó volt a tempó, egyértelmű már, hogy nekem kopik a legkevésbé a gumim a mezőnyből, és a futam végére az én sebességem a legjobb. Élveztem, hogy tudtam támadni is, de nagyon nehéz előzési pozícióba kerülni, mert le vagyunk korlátozva. Mégis büszke vagyok rá, hogy Sasha Lenzet úgy tudtam megelőzni, hogy hozzá sem értem, és végül negyedik lettem.”

A nap végére Kiss biztatóbbnak látta a helyzetét, mint az első futam után. “Picit jobbnak éreztem magunkat, mint az első versenyen, de összességében nem vagyok elégedett. Az időmérős ötödik hely katasztrófa, nem is értem, hogy tavaly hogy tudtunk itt időmérőt nyerni, ráadásul nem is kicsi előnnyel. Alapvetően nagyon elégedetlen vagyok ezzel a két negyedik hellyel. Ugyanakkor a beállítást jónak érzem, az autó is jó az elvárásokhoz képest, de ennyire korlátoz minket, hogy nem tudjuk alkalmazni a 160-as sebességkorlátozást, mert nincs meg az ahhoz szükséges programunk, hogy mi is 2.7 mp-ig 160 km/h fölött mehessünk. Viszont már tartanak az egyeztetések arról, hogy eltörlik ezt a szabályt, úgyhogy a szezon második felében már nem is foglalkozunk ezzel.”

A kamion-Európa-bajnokság szlovákiai programja vasárnap 8.30-kor warm uppal, 10 órától időmérővel, majd 13.35-től a harmadik, 17.20-tól pedig a negyedik futammal megy tovább.

0 Tovább

Szkander - Ezúttal Horvátországban versenyzett a válogatott egy része

A magyar szkander-válogatott tagjai összesen hét ezüstérmet és két bronzérmet szereztek a zágrábi Világkupán – tudtuk meg Csabai Attilától, a Magyar Szkander Szövetség elnökétől.

Horvátországban Károlyi András (jobb kézzel), Kulcs Vivien (jobb és bal kézzel), Kulcs Dzsenifer (jobbal ballal), a paramezőnyben pedig Hernyák Imre (jobbal, ballal) lett második. Fábián Zsolt és Helyes Csaba harmadikként zárt. Az open kategóriát a kazah Dimitry Trubin nyerte meg.

„A horvát versenyen, amelyet Alexander Jakovac, a Horvát Szkander Szövetség elnöke szervezett, a magyar indulók profi Világkupa-versenyzőkkel is tudtak küzdeni, és megállták a helyüket az erős mezőnyben”-  összegzett Csabai Attila.

0 Tovább

Európai Egyetemi Játékok - Hat sportágban lesznek magyar indulók

Népes magyar csapat vesz részt a Coimbrában megrendezendő Európai Egyetemi Játékokon. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a július 15-én kezdődő portugáliai multisporteseményen Magyarországot nyolc egyetem versenyzői képviselik hat sportágban. Coimbrában többek között vízre szállnak olyan evezős kiválóságok is, mint a világ- Európa- és Universiade-bajnok Simon Béla és Juhász Adrián.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy az induló felsőoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedő eredményekkel itthon és Európában is növelje elismertségét ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához.

Magyarországról 78 sportoló egyetemista utazik Coimbrába, a teljes magyar delegáció létszáma pedig 114 fő.

A következő egyetemek képviseltetik magukat Coimbrában: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Széchenyi István Egyetem és Testnevelési Egyetem.

Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló: kosárlabda, evezés, cselgáncs, kajak-kenu és tenisz. A játékok július 28-ig tartanak.

0 Tovább

Senánszky Petra mosolygós aranyakat szerezne a világbajnokságon

Július 14. és 21. között Belgrádban rendezik a 20. Uszonyosúszó Felnőtt Világbajnokságot, ahová 11 fős, világ-, és Európa-bajnokokkal teletűzdelt magyar csapat kvalifikálta magát. Senánszky Petra pályafutása 10. felnőtt világbajnoki címéért ugrik vízbe.

„Nagyon várom már a versenyt, egyáltalán nem nyomaszt az esélyesség terhe, bízom benne, hogy színvonalas, jó versenyeket láthatnak majd az érdeklődők. Az idei évi célkitűzéseimet már majdnem mindet elértem, hiszen feltöltődtem, nagyon sok új edzésfeladaton vagyok túl, jó versenyeim voltak, már csak annyi hiányzik, hogy jól érezzem magam a világbajnokságon is. A formám a vártnál is jobban alakul, a lelkesedésemmel minden rendben, úgyhogy mosolyogva szeretném megszerezni a 10. és a 11. felnőtt világbajnoki címemet is, hiszen nem titkoltan így lennék igazán elégedett.”

A valaha volt legeredményesebb magyar uszonyosúszó ezúttal a váltók mellett két egyéni versenyszámban, az 50 és a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban indul, amiken nemcsak címvédőnek számít, de 2011 óta egyetlen nemzetközi versenyen sem talált legyőzőre, ráadásul mindkét számban jelenleg is világcsúcstartó.

A hölgyek mezőnyében ott lesz a kaposvári Varga Krisztina is, aki többszörös világ-, és Európa-bajnoki érmesnek számít, és ezúttal is dobogós helyekért küzdhet.

Rajtuk kívül a felnőttek között még újoncnak számító, de a junioroknál korábban komoly nemzetközi rutint szerző Blaszák Lilla és Szűcs Rebeka lesznek a váltó tagjai.

A férfiaknál a tavalyi Világjátékok győztese, a szegedi „Delfinember” Kanyó Dénes mellett Bukor Ádám számít favoritnak, aki mindhárom egyéni versenyszámában esélyes a végső győzelemre is.

Az erősebbik nem képviselői közül minden magyar esélyes a döntős helyekre, így Mozsár Alex, Stadler Bence, Hamlin Matthew, Gruber Kornél és Dimák Dávid is pontszerző helyen végezhet, valamint hosszú idő után komoly éremesélyes a 4x200 méteres férfi felszíni váltó is.

A medencés versenyek július 16-án, hétfőn kezdődnek, majd 4 napon át tartanak a belgrádi uszodában, délelőtt az előfutamok, délután pedig a döntők mezőnyével.

0 Tovább

Véget ért az egyetemi öttusa-vb

Taroltak az egyiptomiak a budapesti egyetemi öttusa világbajnokságon. A Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében lezajlott világversenyen a magyarok pontszerző helyezésekkel gazdagodtak.

A negyedik helyen végzett a Réti Kamilla (Eszterházy Károly Egyetem), Boros Alexandra (Eszterházy Károly Egyetem), Farkas Martin (Pannon Egyetem), Bruckmann Gergő (Testnevelési Egyetem) összeállítású magyar csapat a budapesti öttusa egyetemi világbajnokság zárónapján. Ez volt a Ludovika Egyetemi Campusán rendezett négynapos viadal legjobb magyar eredménye. A csapatverseny másik hazai kvartettje (Józan Beáta (Pécsi Tudományegyetem), Ormándi Rebeka (Szegedi Tudományegyetem), Brázda Gábor (Testnevelési Egyetem), Pataki Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem)) hetedik lett. Korábban női egyéniben Réti Kamilla (EKE) ötödik, míg Zs. Tóth Anna (TE) kilencedik, férfi egyéniben Horváth Norbert (OE) hatodik, Farkas Martin (PE) pedig tízedik volt. A mix-váltók küzdelmében az Ormándi Rebeka, Brázda Gábor duó hetedik, a Józan Beáta, Bruckmann Gergő kettős a kilencedik lett.

Budapesten az egyiptomiak voltak a legeredményesebbek. Az afrikai kontinens öttusázói egy aranyéremmel, egy ezüsttel és két bronzzal az éremtáblázat élén végeztek, megelőzve a lengyeleket és az olaszokat.

Kármán Sándor, a szervező bizottság vezetője elmondta, sporttörténelmi világbajnokságot rendezett Magyarország. „Ez volt az első egyetemi öttusa vb, és nagyon örülünk, hogy ennek a sporttörténelmi eseménynek Budapest adhatott otthont. Úgy gondolom, hogy rendezés szempontjából magasra tettük azt a bizonyos lécet…” – összegzett Kármán Sándor.

A következő hazai rendezésű egyetemi világbajnokság a kajak-kenu sportágban lesz, melyet a MEFS a Kajak-Kenu Szövetséggel és a Neumann János Egyetemmel együtt szervez augusztus 10. és 12. között Szolnokon.

Öttusában jövőre Budapest újabb világbajnokságnak ad otthont. 2019. szeptember 3. és 9. között kerül sor ugyanis az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságra.

0 Tovább

Zsámboki Marcell: Az MTáSz profiljában egy új ág jelent meg…

Török Enikő bízik abban, hogy a lehető legjobb eredménnyel térhet majd haza az ifjúsági olimpiáról. A játékokat októberben rendezik meg Buenos Airesben. A magyar breaktáncos olimpiai részvétele mérföldkőnek számít a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ) életében is.

 Török Enikő elmondta, hogy rajta kívül 11 breaktáncos lesz ott - a lányok között - Buenos Airesben. A magyar versenyző kettőzött erővel készül a játékokra.

„Tizenkét lány jutott ki az ifjúsági olimpiára. A pontozási szempontok nagyon összetettek, de bízom benne, hogy ezen a sporttörténelmi ifjúsági olimpián sikerül jól szerepelnem. Heti hat edzéssel készülök életem egyik legfontosabb versenyére” – mondta Török Enikő.

Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a szövetség életében kiemelt szerepet kap az ifjúsági olimpiai részvétel.

„ A Magyar TáncSport Szakszövetségnek a profiljában egy új ág jelent meg, ez a divattánc, illetve a speciális páros táncok. Ebbe beletartozik a breaktánc is. Nagy örömünkre szolgál, hogy az októberi ifjúsági olimpián lesz magyar induló ebben a kategóriában. Egy hosszú kvalifikációs időszak végén derült ki, hogy Török Enikő is ott lehet Buenos Airesben. Nagyon szurkolunk neki, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy azt az edzőjével eltervezték” – nyilatkozta Zsámboki Marcell. 

A 2018-as nyári ifjúsági olimpiai játékokat október 6. és 18. között rendezik meg Buenos Airesben.

0 Tovább

Fábri aranyérmes lett az Eb-n, jöhet a felnőttek fekvenyomó kontinensbajnoksága

Fábri János ismét maradandót alkotott. A 73 éves sportember megnyerte a 12. Európa-bajnoki aranyérmét.

 

A csehországi Plzen adott otthont az idei masters erőemelő Európa-bajnokságnak, ahol Fábri János ismét a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel – tudtuk meg Rónaszéki Andrástól, a Magyar Erőemelő Szövetség elnökétől.

Fábri János a magyar erőemelő sportág emblematikus alakja. Ő bebizonyította, hogy ezt a sportot gyakorlatilag bármeddig lehet csinálni – akár versenyszerűen is. Az a legfantasztikusabb az egészben, hogy Fábri ugyanolyan formában van, mint 15 évvel ezelőtt. Azóta 12 alkalommal szerzett Európa-bajnoki címet” – mondta Rónaszéki András.

Fábri Jánoson kívül Standinger István is dobogóra állhatott a kontinensbajnokságon, miután ezüstérmes lett a kategóriájában. Standinger István jelenleg 68 éves.

A Magyar Erőemelő Szövetség alá tartozó szakágak rendre jól teljesítenek a nagy nemzetközi versenyeken.

„Gőzerővel készülünk a fekvenyomó Európa-bajnokságra. Idén a franciaországi Bordeaux lesz a házigazda. Ez az egyik legerősebb fogásnemünk, így bizakodóan tekintünk a felnőtt Eb elé” – jelentette ki Rónaszéki András.

0 Tovább

Visszavonul a magyar kick-box legenda

Befejezi pályafutását minden idők legeredményesebb kick-box versenyzője, a magyar Mórádi Zsolt. A 30 éves klasszis a novemberi budapesti világbajnokságon két aranyérmet is nyert, ezzel összesen tíz vb-elsőséggel büszkélkedhet. Ennyit a sportág története során rajta kívül soha senkinek nem sikerült szereznie. Mórádi Zsolt visszavonulását követően sem szakad el a kick-box világától: a jövőben tapasztalatait szeretné átadni és segíteni a sportág fejlődését.

 

A Facebookon hozta nyilvánosságra döntését Mórádi Zsolt, amire rögtön özönlöttek a reakciók: a világ különböző pontjairól írták, hogy a csepeliek korszakos alakja volt a példaképük, akinek a produkciója sarkallta őket egyre jobb eredmények elérésére.

A Halker-Király Team sportolója kiújult nyaki gerincsérülése miatt döntött a búcsú mellett.

Még 2003-ban egy baleset következtében tizenkét órás életmentő műtétet hajtottak végre rajtam. Ezután hamar rendbejöttem, olyannyira, hogy 2004-ben megnyertem első korosztályos világbajnoki címemet, majd egy évre rá a szegedi felnőtt világbajnokságon is dobogóra állhattam.” – emlékezett vissza Mórádi Zsolt.

Nem sokkal később a pointfighting szabályrendszerben szinte egyeduralkodója lett súlycsoportjának, amelyet számtalan másik diadala mellett tíz világbajnoki címe is jelez. Első vb-aranyát 2007-ben szerezte, és azóta egész hihetetlen módon veretlennek bizonyult a világbajnokságokon. Az utolsó két diadalt tavaly hazai közönség előtt aratta: a BOK Sportcsarnokban fantasztikus szurkolás közepette nyerte meg egyéni súlycsoportjának küzdelmeit, majd a magyar pointfighting csapatot is aranyhoz juttatta.

A világbajnokság hónapjában az MRI-vizsgálat nyaki gerincsérvet mutatott ki, és az orvosom azt tanácsolta, hogy hagyjam abba a versenyzést. Ekkor még bíztam abban, hogy rendbe jövök, és a speciális rehabilitációs gyakorlatoknak köszönhetően tavasszal úgy is éreztem, teljesen egészséges vagyok. Egy nagy amerikai versenyen elért győzelmem is ezt sugallta, de sajnos az újbóli vizsgálat továbbra is sérvről tanúskodott.” – mesélte.

Mórádi Zsolt végül úgy döntött, lezárja káprázatos sportolói karrierjét, amelynél – ahogyan fogalmazott – senki nem kívánhat szebbet.

Felmérve, hogy kicsi, de állandó fájdalmat érzek a nyakamban, ami küzdelem közben is zavar, és hogy egy nagyobb behatástól akár le is bénulhatok, úgy döntöttem, hogy a csúcson hagyom abba. Szeretnék egészséges, teljes életet élni és a családommal lenni. Hálás és szerencsés vagyok, hogy ilyen pályafutást tudhatok magam mögött, amelyért elsősorban edzőmnek, mentoromnak és barátomnak, Király Istvánnak szeretnék köszönetet mondani.”

A sportágtól azonban – mint mondja – nem akar elszakadni. Sőt, visszaadná mindazt, amit kapott a kick-boxtól. Szeretné megosztani tapasztalatait, tudását a következő generációval, és azon dolgozna, hogy a sportág egyszer eljusson az olimpiára is.

A vállalás amúgy sem idegen Mórádi Zsolttól, aki eddigi tevékenységével már bizonyította ebbéli alkalmasságát. Eredményessége mellett sportemberként is a legkiválóbbak közé tartozott, aminek köszönhetően az elmúlt évben a tekintélyes Peace and Sports szervezet békenagykövete lett – egyedüli magyarként és egyedüli kick-boxosként. Nemrég pedig a sportág világszövetsége, a WAKO sportolói bizottsága elnökének választották. Emellett az évek során tagjává fogadta a világhírű amerikai küzdősport csapat, a hollywoodi megaprodukciókban is rendre segédkező Paul Mitchell Team, és egyik főszervezője volt az év egyik legrangosabb kick-box viadalának, a május budapesti világkupának.

A jövő hónapban Argentínában tartok szemináriumot, aztán megyek majd Spanyolországba is, és szervezés alatt áll egy ausztrál meghívás is. De hangsúlyozottabban tudom majd képviselni az európai és a világszövetség sportolói bizottságát, akárcsak a Peace and Sportot. És persze még aktívabb szerepet töltök majd be a budapesti világkupák, valamint a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokság szervezésében, mint ahogyan azon is dolgozni fogok, hogy minél több világversenyt hozzunk Magyarországra.” – körvonalazta elképzeléseit Mórádi Zsolt.

0 Tovább

Birkózó-vb - Ritter: "céltudatos és sikerre éhes a női válogatott"

Ritter Árpád, a női válogatott szövetségi kapitánya érett birkózást vár versenyzőitől az októberi budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen várhatóan mind a tíz kategóriában lesz hazai induló a mezőnyben – tudósít a Magyar Távirati Iroda.

    A keretben jelenleg hat versenyző, Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Németh Zsanett (76 kg) és a szülés után visszatért Sastin Marianna (62 kg) vb-helye tűnik biztosnak. A további négy súlycsoportban fiatal birkózó szerepel majd a Papp László Arénában, a szakvezető azonban addig nem hozza nyilvánosságra jelöltjei nevét, amíg a magyar szövetség elnöksége el nem fogadja javaslatát.

    A válogatott tagjai több nemzetközi edzőtáborban és versenyen vettek, vesznek részt a felkészülés során. Az eddigi közös munka során pedig Ritter Árpád pozitív tapasztalatokat szerzett versenyzőiről.

    "Jól motiválhatók, nem kell attól tartani, hogy kényesebbek lennének, mint a fiúk. Céltudatos és sikerre éhes női válogatott készül októberre" - szögezte le az MTI-nek a szakvezető.

    A kétszeres Európa-bajnok, egykori kiváló versenyző a hazai vb-n nem titkoltan érmet vár csapatától.

    "Összességében mindenkitől azt várom, hogy érett birkózást mutasson be, persze annyira nem leszek csalódott, ha kevésbé tetszetős küzdelmekkel több érmet is nyerünk majd a világbajnokságon" - jegyezte meg Ritter Árpád.

    A budapesti birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között rendezik a Papp László Sportarénában.

https://budapestwrestling2018.com/

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum