Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fallabdázó Farkas Balázs kiemelkedő sikere

Karrierje eddigi egyik legnagyobb sikerét érte el Farkas Balázs, aki a profi squash versenysorozat, a PSA World Tour moszkvai állomásán bejutott a döntőbe. Pályafutásának első 10 ezer dollár összdíjazású viadalán a tatabányai játékos három kiemeltet is legyőzött – adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

 

A moszkvai tornán Farkas Balázs nem kiemeltként nehéz sorsolást kapott. A Squashberek játékosa ennek ellenére az első körben 3-1-re nyert a hatodik kiemelt cseh Svec ellen, majd 3-2-vel az elsőként rangsorolt, a világranglistán 57-dik spanyol Pajares Bernabeut is búcsúztatta. Az elődöntőben a hetedik kiemelt francia Aubert sem tudott ellenállni Farkas Balázsnak, aki 3-0-ra győzött. A fináléban ugyan a korábbi top 20-as finn Tuominen jobbnak bizonyult, de a döntőbe jutás így is mérföldkő a 21 éves magyar fallabdázó pályafutásában.


"Az egyik szemem sír, a másik nevet" – nyilatkozta az edző-édesapa Farkas János. – "Különösen nagy fegyvertény a világranglistán a legjobb hatvanba tartozó ellenfél legyőzése. Balázs korábban már nyert ötezer dollár összdíjazású versenyt, de egy tízezresen a döntő még komolyabb szint, ezt kellene majd tartani. Az U19-es Európa-bajnokságon elért második helye volt hasonló nagy eredmény, de az még junior korában történt, úgyhogy a mostani eredmény egyértelműen az egyik legnagyobb sikere."

A 2017-es Világjátékokat is megjárt Farkas Balázs remek formában van az idén, hiszen februárban sorozatban három nemzetközi tornán is diadalmaskodni tudott.

0 Tovább

A téli olimpiával kacérkodik a magyar autóversenyzőnő

Izgalmas kiruccanással törte meg az autósport hosszú téli szünetét Vogel Adrienn. A Kia Platinum Kupa versenyzője február elején Lettországban járt, ahol részt vett a Magyar Szánkó és Bob Szövetség edzőtáborán, ahol ki is próbálta a bobot. Annak ellenére sem ment el a kedve a téli sporttól, hogy hatalmasat bukott.

A TV2 SuperCar című műsorának háziasszonya, 2017-ben Magyarországon az Év női autóversenyzőjének választott Vogel Adrienn nemhogy nem ijed meg a kihívásoktól, de egyenesen keresi azokat.

“Sokféle extrém sportot kipróbáltam már, nem tudok nyugodtan ülni a fenekemen, ezért is örültem nagyon a Magyar Szánkó és Bob Szövetség megkeresésének. Habár nem riadok meg a sebességtől, azért az egy hét edzőtáborozás után kijelenthetem, hogy amit a bobosok művelnek, az igazán tiszteletre méltó, elképesztően nehéz sportágról van szó” - árulta el Vogel Adrienn, majd felidézte emlékeit a nem mindennapi száguldozásról.

“Az első próbálkozásomnál teljesen egyedül voltam a bobban, egyetlen bowden volt a kormányom, amivel jobbra-balra húzhattam a korcsolyaéleket. Fék nincs a bobon, csak megy előre, ahogy a súlya és a lendület viszi. Nem lehet félreállni, nem lehet kiszállni, így vagy úgy, de le kell érni vel a pálya aljáig. Kezdőként a pálya felétől indulhattam, így is hét kanyar várt rám, 82 km/órás sebességgel, nagyjából 40 másodperc az egész. Egyetlen ideális ív van, ha ront az ember, azonnal borul is. Sajnos szinte azonnal megtapasztaltam ezt. Az egyik U alakú kanyarban túlságosan lent tartottam a bobot, próbáltam korrigálni, de nem siekrült, felmentem három méter magasba, és onnan estem vissza. A bukóm összetört, én megúsztam egy fejfájással és néhány lila folttal. Egyáltalán nem ment el a kedvem tőle, de az előttem álló autós versenyszezon miatt kockázatos lett volna folytatni, szóval remélem, hogy ősszel újra megpróbálhatom, és talán még a téli olimpiára készülő csapatba is bekerülhetek.”

Pulai Imre, a Magyar Szánkó és Bob Szövetség elnöke elégedetten beszélt Adrienn első próbálkozásáról. “Adrienn nemcsak tehetséges autóversenyző, hanem egy igazi extrém nő, aki egy bobcsapatot sikerre tudna vinni. Nem ijedt meg a borulása után sem. A versenyszezonja miatt nem folytathatta velünk a felkészülést, de remélem, megszerette annyira ezt a sportot, hogy lesz folytatása. Szerencsénkre a két sportág szezonja nem üti egymást” - jegyezte meg sejtelmesen a szövetségi elnök, aki majdnem tíz éve váltott téli sportokra.

A kenusként olimpiai bajnoki címet szerző sportoló örül neki, hogy eljött egy olyan generáció, melynek tagjai érdeklődnek a téli sportokhoz, és még tehetségük is van a bobozáshoz, szánkózáshoz. Az elmúlt szezonban több fiatalt is meghívott, keresi a tehetségeket, így esett a választása Vogel Adriennre is.

“A tehetség belülről jön, persze bátornak és elszántnak is kell lenni, szeretni kell a sebességet. Sok fiatal atlétát teszteltünk a bobhoz tolóembernek vagy szánkósnak, de nagyon fontos a jó kormányos megtalálása is, aki végigviszi a pályán a bobot, 120-140 km/órával, miközben 5-6G is hat az emberre. Sok motoros és autóversenyző próbálta ki magát az elmúlt hónapokban, de be kell vallanom nem egyszerű. Van, aki az elős csúszás után rögtön kiszállt. Ha megtaláljuk az igazi tehetséget, akkor támogatással és bizalommal akár a 2022-es téli olimpián is ott lehetnénk. A szövetségen belül most azon dolgozunk, hogy felállítsunk egy komoly versenyzői csapatot, de egyelőre nem szeretnék többet elárulni, minden részlet hamarosan kiderül” - zárta Pulai Imre.

Vogel Adrienn versenyszezonja március utolsó hétvégéjén, 29-30-án az Eger Rallye-n kezdődik, ahol az idén bemutatkozó Kia Platinum Rallye Kupában áll rajthoz. 

0 Tovább

Magyar kick-box sikerek Európa-szerte

Tucatnyi érmet nyertek a hétvégén kick-boxosaink, akiknek egy része a Szerbiában megrendezett Európa-kupán vett részt, míg egy másik csapat a nyílt német bajnokságon vitézkedett – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. A versenyek a sportolók számára felkészülési állomásai voltak a nagyszabású májusi budapesti kick-box világkupának.

 


A tavaly év végén a NOB által is elismert WAKO kick-box világszervezet Belgrádban lebonyolított Európa-kupáján a magyarok közül duplázni tudott Busa Gabriella. A 2017-es, hazai rendezésű vb-n két aranyérmet nyert kiválóság a félerős technikákat alkalmazó, tatamin zajló kick-light szabályrendszerben az 55 kg-os súlycsoport mellett eggyel feljebb, a 60 kilóban is elindult. A Halker-Király Team versenyzője valamennyi küzdelmét egyhangú, 3-0-ás pontozással nyerve mindkét kategóriában begyűjtötte az aranyérmet. Rajta kívül a férfiaknál Maruscsák László is első lett.

A ringben a kiütésre menő K1 szabályrendszerben a szintén budapesti világbajnok Habash Antoine is aranyéremmel utazhatott haza a szerb fővárosból. A tatamis szakágakban sikert sikerre halmozó Veres Roland ezúttal a K1-ben próbálta ki magát, ahol egy ezüsttel gazdagította éremgyűjteményét, és szintén másodikként zárt Zsiga Melinda.

 


Münchenben rendezték meg a nyílt német kick-box bajnokságot, ahol elsősorban a formagyakorlat versenyszámokban jeleskedtek a mieink. A szakág vezetésével nemrégiben megbízott Puravecz Péter példát mutatott követőinek: a még aktívan is versenyző orosházi kick-boxos egy első és egy második helyet szerzett. Két érmet gyűjtött be Friedl Flórián is, a K1-esek között pedig Deli Roland személyében itt is volt magyar ezüstérmes.

Európa-kupa, Belgrád, a felnőtt magyar érmesek:

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Maruscsák László
Nők:
55 kg: 1. Busa Gabriella
60 kg: 1. Busa Gabriella

K1:
Férfiak:
57 kg: 2. Veres Roland
63.5 kg: 1. Habash Antoine
Nők:
52 kg: 2. Zsiga Melinda

Nyílt német bajnokság, München:

K1:
Férfiak:
86 kg: 2. Deli Roland

Zenés formagyakorlat:
Kemény stílusú:
Férfiak: 2. Puravecz Péter, 3. Friedl Flórián
Kemény stílusú fegyveres:
Férfiak: 1. Puravecz Péter
Kreatív:
Férfiak: 2. Friedl Flórián

0 Tovább

Póta Georgina: Amit a budapestiek láthatnak, az sokkal keményebb verseny lesz, mint egy olimpia

Póta Georgina szerint egy világbajnokságon jól szerepelni sokkal nehezebb, mint egy olimpián. A kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező az áprilisi világbajnokságra készül, ahol elsősorban saját magának szeretne megfelelni.

 

„Nincsenek szám szerinti helyezésre vonatkozó elképzeléseim, elsősorban a magam által megfogalmazott célokat szeretném teljesíteni Budapesten. Szeretnék jó játékkal minél tovább versenyben maradni a Hungexpón” – mondta Póta Georgina, aki szerint egy olyan mezőnyben eredményesnek lenni, mint amilyen Budapesten is lesz, sokkal nehezebb, mint egy olimpián.

„Csak bele kell gondolni: amíg egy olimpián az ázsiaiaktól elindulhat két kínai és két japán, addig egy vb-re öt-hat játékos is kvalifikálhatja magát. Ezért lesz borzasztóan nehéz ez a világbajnokság” – hangsúlyozta a magyar csapat erőssége.

Póta Georgina egyéniben és Matilda Ekholmmal párosban is elindul a világbajnokságon. A Hungexpón megrendezendő Liebherr asztalitenisz-vb április 21-én kezdődik és 28-ig tart.

0 Tovább

Szumó Európa-kupa: Hat magyar érem Észtországban

A magyar szumó-válogatott egy arannyal, egy ezüsttel és négy bronzéremmel zárta az Európa-kupát.

 

Az észtországi Vinniben az aranyérmet Molnár Tamás szerezte a 100 kilósok között, az ezüstérem Makai Erika nevéhez fűződik, aki az open kategóriában lett második. Bronzéremből Pap Arnold kettőt is begyűjtött, miután előbb a +115 kilósok között, majd az open mezőnyben is harmadik lett. A másik két bronzot Forgó Fruzsina (65 kg) és Szilágyi Erik (85 kg) gyűjtötte be.

„Ez az észtországi Európa-kupa kiváló felkészülési állomás volt az Európa-bajnokságra. A kontinenstornát ugyancsak Észtországban rendezik meg húsvétkor” – értékelt Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Boldog Születésnapot Bajnok! 

Ma ünnepli 34. születésnapját az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, Universiade-győztes, többszörös magyar bajnok, tornász, a lólengés-specialista, az Újpesti TE sportolója, Berki Krisztián!

A Sportmenü születésnapi összeállítása itt található!

0 Tovább

Testvére miatt váltott súlycsoportot és Európa-bajnok lett

Lévai Zoltán testvére miatt váltott súlycsoportot, ami végül eredményesnek bizonyult. A magyar birkózó ugyanis aranyérmes lett az újvidéki U23-as birkózó Európa-bajnokságon a 82 kilogrammosok között, míg testvére, Lévai Tamás a 77 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet nyert - írja a Sportágválasztó Magazin.

„Az utóbbi hónapokban az öcsém akkorát nőtt, hogy kilóban utolért, ezért megpróbáltuk kihozni a helyzetből a maximumot. Egy súlycsoportban csak egy birkózó indulhatott az Eb-n, így én mentem 82 kilogrammban. Új helyzet volt, de megoldottuk. Sokat agyaltunk, és ez lett a vége” – mondta Lévai Zoltán, aki a súlycsoport-váltás miatt számára ismeretlen közegbe került.

„Egyik birkózót sem ismertem az új súlycsoportomban, de szerencsére ott volt a videómegosztó portál. Végigvettük a lehetséges ellenfeleket, és mindenki ellen személyre szabott taktikával mentem fel a szőnyegre, és örülök, hogy minden bejött, amit terveztem, terveztünk” – tette hozzá Lévai. 

A klasszisnak egyébként ez volt a második U23-as Eb-aranyérme, de korábban szerzett már junior Európa-bajnoki címet is, a különböző utánpótlás világversenyeken pedig összesen 12 érmet gyűjtött.

0 Tovább

Jó formában van a tokiói kvótás

Érdi Mária megnyerte a Mallorca Sailing Center Trofeát! A tokiói olimpiai kvótás magyar vitorlázó a Palma de Mallorcán megrendezett viadalon 53 vetélytársát utasította maga mögé a Laser Radial női olimpiai hajóosztályban - írja a Sportágválasztó Magazin.

Ez a viadal annak a Trofeo Princesa Sofia regattának az előversenye volt, amely hagyományosan az év első legfontosabb nemzetközi versenye Európában. A második olimpiájára készülő ifjúsági világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző mögött az amerikai világbajnok Railey Paige végzett ezüstérmesként, megelőzve a dánok riói bronzérmesét, Anne-Marie Rindomt.

„Az igazi nagy megmérettetés a Trofeo Princesa Sofia lesz, de természetesen voltak nagy nevek a Mallorca Sailing Center Trófeán is. Az amerikai Paige Railey, a dán Anne-Marie Rindom és az ugyancsak amerikai Erika Reineke előtt sikerült végeznem, ez bíztató a jövőre nézve.” – értékelte saját teljesítményét Érdi Mária, aki továbbra is Palma de Mallorcán edzőtáborozik. A Trofeo Princesa Sofia március 29-én kezdődik és április 6-ig tart.

0 Tovább

Szaltózó gyerekekkel és kardozó felnőttekkel is épülhet a magyar kick-box

Dinamikus és látványos fejlődést ígér a Magyar Kick-box Szakszövetség formagyakorlat szakágának ősszel kinevezett felelőse. Az őszi maribori Európa-bajnokságon még versenyzőként remeklő Puravecz Péter nemrég Amerikában járt egy különleges kurzuson, ahol a technikai elemeken kívül arról is tanult, miként építse fel a hazánkban még gyerekcipőben járó szakágat.

 

A kick-box egyik kevésbé ismert szabályrendszere, a zenés formagyakorlat felvirágoztatására készül a többszörös Eb-bronzérmes Puravecz Péter. A szakág vezetésével novemberben megbízott orosházi sportoló a műfaj eddigi legsikeresebb magyarja, mindemellett már hosszú évek óta dolgozik az utánpótlás nevelésén, és abban bízik, hogy a formagyakorlatosok is elindulnak a küzdelmi szabályrendszerekben versenyző magyarok diadalútján.

„Amikor 2004-ben megszereztem az első magyar bajnoki címemet, a formagyakorlat még annyira gyerekcipőben járt, hogy örültem, ha sikerült három embert összehalászni a kategóriámban" – emlékezett vissza Puravecz Péter. – "Mára csak Békés megyében húszhoz közelít a versenyzőképes sportolók száma, és akkor még nem beszéltem az ország többi részének versenyzőiről. Egyre több gyereket vonz ez a műfaj, de sok az érdeklődő a más szakágban vagy akár másik harcművészeti ágban tevékenykedő sportolók, mesterek között is, akik szívesen megpróbálkoznának vele.”

A sportvezető szerint az akrobatikai elemekkel, például szaltókkal és ugrásokkal teletűzdelt zenés formagyakorlatot a fiatalabb, kezdő sportolók emelhetik majd világszínvonalra, míg a technikai tudásra épülő, úgynevezett kreatív formagyakorlatot elsősorban a tapasztaltabb, akár más szakágból érkező, fegyverhasználatban jártas sportolók vihetik sikerre.

„Vannak öt-hat éves tanoncok, akik olyan rúgásokat képesek végrehajtani két edzés után, amit nekem fél évig tartott kigyakorolni. Elképesztő eredményeket lehet elérni a gyerekeknél, ha időben elkezdjük fejleszteni az izmaikat és tudatosan alapozzuk meg a technikájukat. Az élvonalban járó formagyakorlatosok, köztük elsősorban az amerikaiak, már húsz éve így csinálják, szóval bőven van hova felzárkóznunk” – fogalmazott Puravecz Péter, aki a közelmúltban különleges képzésen vett részt a tengerentúlon.

A civilben építőmérnökként dolgozó kick-boxos egy szakmai konferencia apropóján látogatott az Egyesült Államokba, ahol tíz napot töltött. Többször edzett a kaszkadőrként dolgozó Caitlin Dechelle-lel, aki minden idők egyik legsikeresebb formagyakorlat versenyzőjének számít.

„Rengeteget profitáltam a kinti edzésekből. A pusztakezes és a fegyveres technikák közül is tanultam újakat, illetve olyan akrobatikai hibákat tudtam kijavítani, amiket már évek óta csiszolgattam. Caitlin nagyon közvetlen volt és másfél óra alatt úgy le tudott fárasztani, hogy leülni is alig bírtam. Ő egy húszas évei végén járó filigrán nő, de olyan elemeket rúgott vagy ugrott bemelegítés nélkül, hogy csak néztem.”

A formagyakorlat szakág vezetője a következő hónapokban a versenyszervezésre is komoly energiákat szán, hiszen több fontos megmérettetésnek is Békés megye ad otthont. A legközelebbit, az Országos Kick-box Diákbajnokság döntőjét, valamint az egyetemi bajnokságot március 23-án Békéscsabán tartják, június 29-én pedig Orosháza biztosít helyszínt a formagyakorlat magyar bajnoki döntőnek.

0 Tovább

Szumó - Kialakult az Eb-keret!

Országos bajnokságra készülnek a magyar szumósok. A március 31-i eseménynek Dorog ad otthont. A válogatott tagjai számára ez az ob kiváló felkészülési állomás lesz a tavaszi Európa-bajnokságra.

 

A Magyar Szumó Szövetség információi szerint eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket a húsvétkor megrendezendő észtországi Európa-bajnokságon.

A magyar keret:

Felnőtt:

Lemák Diána, Forgó Fruzsina (képünkön), Forgó Rebeka, Makai Erika, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Egervári László, Tamás Patrik, Nemes Dávid, Pap Arnold

U21:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik

U23:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik, Németh László

A tallini Eb-t április 18. és 21. között rendezik meg.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum