„Rendhagyó, különleges eseményt tudhatunk magunk mögött. Az országban hat módszertani központ működik, miénk az egyik. Minden évben tartanunk kell egy nyílt konferenciát, amelyre a többi sportág képviselőit is meghívjuk. Természetesen a birkózásról is volt szó, de nemzetközi előadóinkkal kiegészülve igyekeztünk főként olyan témákat érinteni, amelyek általánosan hasznosak. Mivel ez volt az első ilyen rendezvényünk, természetesen bemutattuk a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát a vendégeinknek. Igazán hasznos nap volt a mai!” – fogalmazott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter.

Az eseményt Süle László, a KIMBA kurátora nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Bacsa Péter a KIMBA felépítését és filozófiáját mutatta be, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója az itt folyó munkát és eredményeket összegezte. Sterbenz Tamás rektor a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szerepéről tartott előadást, Arszen Dzsulfalakjan vb- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes egykori versenyző, a nemzetközi szövetség (UWW) sportolói bizottságának elnöke a nemzetközi birkózósport 2013-tól történő átalakítását taglalta. Szó esett a mérési rendszerek fontosságáról (Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség kiemelt sportakadémiák és sportegyesületek igazgatóságának igazgatója), a KIMBA módszertani központjáról (Bábszky Gergely igazgató), a digitális látásról, a kiterjesztett valóság használatáról a sportban (Török Mihály dvb Kft. ügyvezető és Krepler Benedek vezető fejlesztő), valamint a komplex mentális felkészülésről (Harsányi Gergely és Hoffmann Ádám, Mentors and Partners Group).

A második, szombati napon a licences edzőképzés kerül fókuszba, amelynek keretein belül szabadfogású gyakorlati bemutatót tart a magyar színekben világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail, edzője, Seme Szemejev értő segítségével.

„Aki életében legalább egyszer támadott lábra, annak fontos lehet Muszukajev Iszmail előadása. Mindenki tudja, mennyire különleges a mozgásvilága, edzőjével, Seme Semejevval vezeti be az érdeklődőket a felkészülésének titkaiba. Többször hallottuk, probléma, hogy Muszukajev nem adja át a tudását a magyaroknak, most itt a lehetőség, tanulni lehet tőle” – mondta Bacsa Péter.

Fotó: KIMBA/Feledi László