Az idei EFOTT sem szenved majd hiányt zúzós zenekarokban. Az önfeledt hangulatért és a kemény bulis tombolásért június 25-30. között Zánkán többek között olyan zenekarok felelnek, mint a Junkies, a Road, a Subscribe, és az Ivan & the Parazol.

A Road 2004-ben, Nem kell más című albumával robbant be a köztudatba, azóta pedig sorra gyűjti be az elismeréseket. Idén márciusban már ötödik lemezük sikerének örülhetnek, amely rövid idő alatt aranylemez lett. A Tegyük fel… című album lemezbemutató turnéja már elindult, állomásai közül pedig természetesen az idén Zánkán, erdős-ligetes partszakaszon tartott magyar fesztivál sem hiányozhat.

A punk rock vonalat a Junkies képviseli majd. A zenekar 1994-es megalakulása óta tíz albumot tudhat maga mögött és 2008-ban az érettségi tételek sorába is bevonult. Az egyik győri iskolában ugyanis a Junkies és a Tankcsapda egy-egy dalának elemzése és összehasonlítása volt a szerencséskezű érettségizők feladata.

Az alternatív metál zenét játszó Subscribe is ellátogat a Balaton partjára. Az 1999-ben alakult zenekar itthon és külföldön egyaránt nagy népszerűségnek örvend. 2008-ban, nemcsak a rajongók, de a szakma is kifejezték véleményüket a zenekarral kapcsolatban: a banda Stuck Progress To Moon című albuma Fonogram-díjat nyert modern rock kategóriában.

Az Ivan & The Parazol három éve robbant be a köztudatba, ugyanakkor harmadik alkalommal léphet az EFOTT színpadára is. A srácok mindig nosztalgikus örömmel gondolnak a 2011-es EFOTT-fellépésükre, hiszen frissen alakult zenekarként az elsők között érkezett a több évtizedes múltú magyar kulturális fesztivál szervezőinek felkérése: „Hatalmas megtiszteltetés volt akkor Szolnokon játszani! Azóta minden évben egyre jobban érezzük magunkat, és ez egyértelműen a lelkes közönségnek köszönhető”– mondja a zenekar énekese, Vitáris Iván.

Ivánék nemrég tértek haza Amerikából és máris teljes gőzzel készülnek Balaton parti fellépésükre. A zenekar frontembere ma is nevetve emlegeti a tavalyi EFOTT-os élményüket, amikor sikerült megidézniük egy romantikusan tomboló vihart: „Láttuk, hogy közelednek a viharfelhők és csak a hecc kedvéért elkezdtük játszani a The Doors „Riders on the storm” című számát. Erre mikor vége lett a koncertnek, leszakadt az ég. Érdekes volt onnan nézni a futkározó közönséget, akiket láthatólag felszabadított a kánikula után érkező eső.”

Tombolásra fel, az EFOTT-ra érkezik majd a Tankcsapda, az Alvin és a Mókusok, a Zorall és a Depresszió is, így fergeteges bulikban az idei fesztiválozó sem szenved hiányt.