Szombaton rendezik a II. Magyar Technikai Búvár Találkozót. Az eseményre érdemes kilátogatni mindazoknak, akiknek már van fogalmuk a búvárkodásról, hiszen a találkozón ők is sok hasznos dolgot hallhatnak, de még a laikusoknak is érdekes lehet, amennyiben, mondjuk, szeretnek a National Geographic tévécsatornán búvárkodást nézni.

A technikai búvárkodásba leegyszerűsítve a különleges merülések tartoznak, ilyenek például a barlangi vagy a roncsmerülések. A technikai búvárok, miközben vérbeli felfedezők, ugyanúgy szabadidős sportolónak tekinthetők, mint a búvárkodást hobbiból űzők, csak éppen sokkal kevesebben vannak, hiszen ez egy jóval nehezebb és költségesebb tevékenység. Létszámuk Magyarországon nem éri a száz főt sem.

"A rendezvénnyel életet szeretnénk lehelni a technikai búvárkodás hazai társadalmába" - mesélte Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségi tagja.

Az összejövetel fő motívuma a technikai búvárkodás oktatásban való szerepe lesz. Több olyan búvár oktatási szervezet létezik ugyanis, amelyik felvette palettájára a technikai búvárkodást, a találkozóra pedig olyan előadókat hívtak meg, akik ezzel foglalkoznak.

A hobbi búvároknak is izgalmasak lehetnek az előadások, hiszen például a technikai búvárkodásban alkalmazott felszerelések vagy oktatási metódusok egy része idővel jellemzően átszivárog az ő területükre is. Annakidején többek között a víz alatt használt kommunikációs jeleket is a technikai búvároktól vették át.

A másik oldalról viszont senki nem technikai búvárként kezdte ezt a sportot, tehát a szervezők várnak minden búvárt, aki azon gondolkodik, hogy milyen fejlődési vagy továbblépési lehetőségek vannak a számára.

A II. Magyar Technikai Búvár Találkozót 2015. január 31-én, szombaton reggel 9 órától rendezik a budapesti Lion's Garden Hotelben (1146, Cházár András utca 4.) Bővebb információ: www.buvar.hu