Két erő mozgatja Janics Natasát, amióta bizonyossá vált, hogy anyai örömöknek néz elébe. Mint a kemény munkához szokott és  a versenyzéssel kapcsolatos feladatokra összpontosító sportolót  a vére és a reflexei  most is egyre csak a pálya felé vinnék, a belső érzések és a józan ész üzenetei viszont egyre inkább arra késztetik, hogy most már fékeznie kell. Sem Kovács László, az edzője, sem pedig az egy személyben edző, férj és leendő apuka Andrian Dusef sem találta még szembe magát hasonló helyzettel, így egyelőre az ösztöneikre hallgatnak, miközben a háromszoros olimpiai bajnok napi visszajelzéseit figyelik és persze a szakorvosok véleményét sem hagyják figyelmen kívül. Hirtelen leállásról szó sincs, aminek bizonyságaképpen az idei Európa-bajnokságról és a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról is lemondó 18-szoros VB győztes vasárnap ismét edzőtáborba utazik, ezúttal Plovdivba.

- Natasa nehezen barátkozik meg az új helyzettel és annak kötelmeivel, ha csak rajta múlna, talán még a júniusi belgrádi Európa-bajnokságról sem mondana le, pedig már a terhesség negyedik hónapjához érkezett – számolt be tanítványa mostani napjairól Kovács László a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva. – Tisztességgel, a tőle szokásos tűzzel végigdolgozta a hosszú törökországi edzőtábort, amelynek vége felé az erősítő és a rajtgyakorlatok már kikerültek az edzéstervéből, a kicsit visszafogott tempójú kajakozás viszont nem. Ezt a mozgást az orvosok sem kifogásolják, feltéve, hogy a tempó és a kitűzött táv nem túlzó. Amúgy újabban Natasa is egyre gyakrabban jelzi, hogy fáradékonyabbá vált, ami természetes, az áldott állapotával magyarázható.

 

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés, hogy a terhesség félidejéhez közelítve vajon nem túl kockázatos vállalkozásnak számít-e egy újabb, ezúttal közel három hetes edzőtábor, ahová férjén és Kovács Lászlón kívül még három szegedi fiatal versenyző is elkíséri?

 

- Miután hazatért Antalyából, szinte az első útja az orvosához vezetett, aki a magzat fejlődését és Natasa egészségügyi állapotát is teljesen rendben lévőnek találta – folytatta Kovács László. - Véleményét a vérvizsgálat eredménye is alátámasztotta. Plovdivban egy olyan edzőtáborozás következik, amelynek számára egyetlen célja a vízbiztonság fenntartása és a kajakozás mozgássorának napi gyakorlása, ami a későbbiekben inkább már csak gyakorolgatásnak számíthat. Figyelünk minden mozdulatára, mert néha elkapja a hév, ahogy az a profikkal gyakran megtörténik. Óriási energiák gyűltek fel benne, Natasa nem ahhoz szokott, hogy az edzéseken a társai mögött hajózik, eddig ugyanis a többiek mindig a hátát nézték…

 

Sokáig kellett gondolkodnia Kovács Lászlónak, mielőtt választ adott volna arra a kérdésre, hogy meddig engedheti Natasát kajakozni és vajon mikor kell kimondania a „mostantól már csak a parton!” vezényszót?

 

- Szeptemberre várható a baba érkezése, aki ezen a héten az ultrahangos vizsgálatnál kislánynak látszott. Szerintem maga Natasa fog dönteni arról, hogy mikor kell egy időre kiszállnia a hajóból.  Amennyire ismerem őt, még akkor is ragaszkodni fog ahhoz, hogy legalább a kísérő motorosba beülhessen és figyelje a fiatal versenyzők mozgását. Az ennél is nehezebb napok majd akkor következnek, amikor a kicsi világra jövetele után Natasa sietősen jelezni fogja, hogy ideje volna már ellátogatni az edzésre…

 

Janics Natasa és a férje csütörtökön családlátogatásra a bajnoknő édesanyjához Palánkára utaztak, onnan folytatják autóval az útjukat Plovdivba, ahol a már világbajnokságnak is otthont adó pályán folynak majd az edzések. Kovács László három utánpótlás korú versenyzővel szintén gépkocsival közelíti meg a bulgáriai edzőközpontot, ahová ismerősként tér vissza, ugyanis hosszú ideig itt dolgozott  a helyi versenyzők mestereként.

 

T-Mobile Sporthír Szolgálat

Készítette Szalay Péter, a Magyar Telekom Nyrt megbízásából