A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendékei közül öten léptek szőnyegre a Bukaresten hét végén rendezett kadét nemzetközi versenyen, amely egyben a második hazai válogatóviadalnak is minősült. Akadémistáink két arany- és egy bronzérmet nyertek, ráadásul hárman kiharcolták a címeres mezt.

Ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, a KIMBA sportolói több kategóriában is jó eséllyel vágtak neki a bukaresti megméretésnek: az első, kiskunfélegyházi válogatót Fáth Laura (49 kg), a serdülő Európa-bajnok Elekes Enikő (65), Terék Fruzsina (69) és Nyikos Veronika (73) egyaránt megnyerte, Terék Gerda (57) pedig a dobogó második fokára állt.

„Laura nincs veszélyben, ő egyértelműen a súlycsoportja legjobbja, ahogyan Enikő helyzete is rendkívül biztosnak tűnik – nagyon ügyes birkózó, a magyarok közül talán ő vág neki a legnagyobb sansszal a bukaresti versenynek. Az erőviszonyokkal sajnos nem vagyunk tisztában; a koronavírus-járvány miatt tavaly a többi nemzetközi viadalhoz hasonlóan ez is elmaradt. Hetvenhárom kilóban Nyikos Veronika esélyesebb riválisánál, Lázár Rékánál, a Terék testvéreknek viszont nehéz szituációt kell megoldaniuk, Gerdának Kopasz Hannát, míg Fruzsinának Osváth-Nagy Noémit kell legyűrnie – mindkét vetélytárs remek erőt képvisel. Amennyiben a Kiskunfélegyházán győztes birkózók Romániában is előrébb végeznek hazai riválisaiknál, megszerzik a válogatottságot. Ha közülük valakit megelőz a magyar ellenfele, akkor válogatót írunk ki az érintett súlycsoportban” – nyilatkozott a kadét leányválogatott vezetőedzője, Gyurasits Csaba a romániai seregszemle előtt.

A Constantin Alexandru és Ioan W. Popovici elnevezésű nemzetközi viadalon Elekes és Nyikos a dobogó legfelső fokára állt, és noha Fáth Laura kiesett, ő is válogatott lett. Hiába szerzett Terék Gerda bronzérmet, Kopasz Hanna legyőzte őt, így ő már biztosan nem léphet szőnyegre június 14. és 20. között a bulgáriai Szamokovban esedékes kadét Európa-bajnokságon. Terék Fruzsinát is megelőzte vetélytársa, Osváth-Nagy Noémi, így nekik harmadszorra is meg kell küzdeniük egymás ellen. Gyurasits Csaba elmondta, ennek időpontja és helyszíne egyelőre még képlékeny. A mester arról is beszámolt, hogy a KIMBA-s lányok jól küzdöttek Romániában, összességében elégedett a teljesítményükkel.  (https://kozmaakademia.hu/)