Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uszonyosúszás – Már kilenc Európa-bajnoki címnél tartanak a magyarok

Az uszonyosúszó nemzeti csapat lendülete pénteken is kitartott. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar válogatott ezúttal négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárt, így már összesen 9 Európa-bajnoki címnél tart Gödöllőn.

Pernyész Dorottya megnyerte a 400 uszonyos gyorsúszás döntőjét, ezzel megszerezte a harmadik aranyérmét a kontinensbajnokságon. A férfiak hasonló számában is magyar győzelem született: Farkas Botond állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Mozsár Alex is lendületben van. A Világjátékok-győztes klasszis a 400 méteres búvárúszásban volt a leggyorsabb. A negyedik pénteki aranyérmet a 4X200-as felszíni férfi váltónk szerezte. A kvartettben Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Kiss Nándor és Bukor Ádám kapott helyet.

Ezüstérmes lett Lengyeltóti Bence 400 uszonyos gyorson, valamint Suba Sára az 50 méteres felszíni fináléban.

A női 4X200 méteres felszíni váltó is remekelt, ugyanis a Suba Sára, Balogh Lea, Szili Ágnes, Blaszák Lilla alkotta négyes bronzérmesként zárt.

A magyar válogatott mérlege három versenynap után: 9 arany, 4 ezüst és 4 bronz.

0 Tovább

Uszonyosúszó Európa-bajnokság – Már öt aranynál tart a magyar válogatott

Továbbra is eredményesek a magyarok a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A második versenynapon Pernyész Dorottya és Kiss Nándor is megszerezte második aranyérmét a gödöllői kontinensbajnokságon. Pernyész a 200 méteres uszonyos gyors döntőjében győzött, Kiss pedig a 200-as felszíni finálét nyerte meg. A harmadik csütörtöki aranyat Mozsár Alex nyerte, aki az 1500 felszíni kategóriában volt a leggyorsabb.

Cséplő Kelen a férfi 200 uszonyos gyors mezőnyében második lett, ugyanitt Lengyeltóti Bence is dobogóra állt, ő a bronzérmet szerezte meg. Érmes lett Blaszák Lilla is, miután a női 200 felszíni döntőben a harmadik legjobb idővel csapott célba, mint ahogy bronzot gyűjtött be a 4X100-as mix váltó Cséplő Kelennel, Suba Sárával, Wórum Regővel és Pernyész Dorottyával. További magyar helyezések csütörtökön: Suba Sára (4., 200 m. felszíni), Bukor Ádám (7., 200 m. felszíni), Semostyán Róbert (9. 1500 m. felszíni).

Az Eb félidejénél Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) elnöke értékelte a magyarok eddigi szereplését. „Előzetesen sok dobogós helyezésre számítottam, és úgy fogalmaztam, hogy öt Eb-győzelem benne van ebben a válogatottban. Most, a félidőben már megvan az öt arany, és a csapatban vannak még tartalékok. Tudom, hogy egy-egy versenyzőnknek nem teljes az öröme, mert nem a remélt időeredménnyel győzött, vagy állt dobogóra, a lényeg azonban az, hogy a világversenyek eredményességét elsősorban az érmek száma határozza meg, és ebből a szempontból jól teljesítünk.”

A magyar válogatott mérlege két nap után: 5 arany, 2 ezüst és 3 bronz.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Két arany, egy ezüst az első napon!

Jó magyar kezdés a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A Gödöllőn zajló kontinensviadal első versenynapján Pernyész Dorottya megnyerte a 100 méteres uszonyos gyors döntőjét, később a férfi 400 méteres felszíni fináléja után osztottak érmet magyaroknak, méghozzá kettőt. Kiss Nándor győzött klubtársa, Mozsár Alex előtt.

Suba Sára is közel volt a dobogóhoz, ő végül a 100 felszíni fináléban negyedik lett. Eb-pontszerzőként végzett Cséplő Kelen is, aki a 100 méteres uszonyos gyors mezőnyben ötödikként zárt.

„Óriási dolog első felnőtt Európa-bajnoki győzelmemet pont Magyarországon ünnepelni” – mondta Pernyész Dorottya, aki kiemelte: túl a sikerén annak külön örül, hogy a szám Eb-címe magyar kézben maradt. „Ebben a számban Senánszky Petra a sokszoros vb-, Eb-győztes, és többször nyert Világjátékokat is. Az ő távollétében most rám hárult a feladat, hogy továbbvigyem a magyar hagyományt, és ez sikerült.” – mondta Pernyész Dorottya. Senánszky Petra az Eb ideje alatt éppen Fukuokában, a vizes sportok világbajnokságán tartózkodik. 

Mozsár Alex elégedetten értékelte saját teljesítményét. „Szerintem kihoztam a helyzetből a maximumot. Azt néztem, hogyha a legjobb időmet megúszom, akkor is második leszek Nándi mögött. Csütörtökön az 1500 felszíni kategóriával megyek tovább.”

A szervezők információi szerint az első versenynap hajnalán több ország delegációja  is jelezte: az egyes küldöttségeknél szórványos gyomorproblémák léptek fel. Ezt követően a szervezőbizottság döntése értelmében az Európa-bajnokság mezőny részére új helyszínen, megelőző óvintézkedésként, átalakított étkeztetési protokollt vezetett be.

Az Eb-n 18 ország több, mint 200 résztvevőjét láthatja a közönség.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Minden kész arra, hogy Magyarország emlékezetes kontinensbajnokságot rendezzen

A kontinens legjobbjai Gödöllőn csobbannak. Jövő héten ugyanis megrendezik az uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen 25 magyar indul. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatja a közönség, köztük a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alexet is.

„Nagy álmom válhat valóra Gödöllőn. Ott lehet ugyanis teljes az éremkollekcióm. Nyertem aranyat világbajnokságon és Világjátékokon, Eb-n azonban nincs győzelmem. Éppen ezért gőzerővel készülök, készülünk. A Mátrai Erőmű Búvárklubban egy ideje már az Eb-vel kelünk és azzal is fekszünk” – mondta Mozsár Alex, aki több számban is érdekelt lesz Gödöllőn. „A 400, 800 és 1500 felszínin kívül 400 méter búvárúszásban is ott leszek a mezőnyben.” – tette hozzá Mozsár.

Az uszonyosúszás igazi magyar sikersportág. A négyévente megrendezendő Világjátékoknak legutóbb az egyesült államokbeli Birmingham adott otthont, ahol a magyarok 11 érmet nyertek. A multisport eseményen versenyző uszonyosok közül Mozsár Alexen kívül Kiss Nándor és Bukor Ádám is rajtkőre áll az Eb-n.

„A célunk, hogy a sikersztorink tovább íródjon” – ezt már Papp Gábor, az MBSZ elnöke mondja. "Több szempontból is rendhagyó kontinensbajnokság lesz. Nagy hangsúlyt fektetünk például a fenntarthatóságra, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon hátra a világverseny.”

Gyakorlatilag minden egy kilométeres körzetben lesz, úgyhogy a helyszínek közötti távolságot sétálva teljesíthetik a delegáció tagjai.

„Bízom abban, hogy több magyar dobogós helyezést is ünnepelhetünk, és az összesített éremtáblázaton is arra számítok, hogy az elején végez a 25 fős magyar csapat. Idén ünnepli szövetségünk alapításának 55. évfordulóját. A kontinensbajnokság egyik csúcseseménye az 55 év 55 esemény sorozatnak. Az Eb-nek a sportértéken kívül komoly sportdiplomáciai vonzata is lesz, hiszen a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) is delegációt küld Gödöllőre, amelyet a szervezet elnöke, az orosz Anna Arzhanova vezet majd. Hadd emeljem ki Gödöllő város hozzáállását: mindenben partnerek…Az uszodával és az egyetemmel készen állunk arra, hogy az idelátogató 18 nemzet sportolói feledhetetlen egy hetet töltsenek Magyarországon.” - hangsúlyozta Papp Gábor.

Az esemény hivatalos megnyitója kedden (18-án) 19 órakor lesz, az első versenynapra pedig másnap kerül sor.

A kontinensbajnokságon szombatig minden nap délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, míg délután a döntőket láthatja a közönség. A délelőtti program kezdete 9:15, a délutáni etap 17:30-kor indul, az eredményhirdetéseket pedig minden nap 19 órától rendezik. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Horvátország Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, Ukrajna és Magyarország.

0 Tovább

Junior uszonyos vb: Újabb érem és ifi országos csúcs!​​​​​​​

A magyar junior uszonyosúszó-válogatott az utolsó előtti napon is szerzett érmet a kairói világbajnokságon. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint ezúttal Mozsárik Levente az 50 uszonyos gyorsúszás fináléjában csapott célba a harmadik legjobb idővel. Mozsárik mögött Wórum Regő zárt negyedikként. Ez volt a magyar küldöttség negyedik bronzérme a világbajnokságon.

Hatodik lett Horpácsy Hanna 400 méteres búvárúszásban (3:23.15-ös új ifjúsági országos csúcs), Kovács Megyer (400 m búvárúszás), Szabó Száva Hargita (400 m uszonyos gyors), Mayer Dávid (400 m uszonyos gyors).

A hetedik helyen fejezte be a vb-t a 4x200 női felszíni váltó (Németh Nóra, Fügedi Réka, Varnyu Anna Jadviga, Szili Ágnes) és Turucz Zoé (50 uszonyos gyors), Varnyu Anna Jadviga pedig a 400 uszonyos gyors döntőjében a 8.helyet szerezte meg.

Szabó László edző szerint a világverseny eddigi legnehezebb és legforróbb napján van túl a csapat. „A döntőkbe mindenki beletette a szívét lelkét. A férfi 50 gyors volt a világbajnokság eddigi legparázsabb futama, 2 tized másodpercen belül volt az első 5 helyezett, Mozsárik Levente pedig megszerezte a magyar csapat 4. érmét.” – összegzett az edző.

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-vb: Három magyar bronz eddig...​​​​​​​

Újabb két magyar érem a junior uszonyosúszó világbajnokságon. A Kairóban zajló világversenyen ezúttal a 4X100-as mix gyorsváltó állhatott dobogóra, miután a Mozsárik Levente, Szili Ágnes, Wórum Regő, Varnyu Anna kvartett harmadik lett, és ugyancsak harmadikként zárt 200 uszonyos gyors kategóriában Varnyu Anna is. Szili Ágnes (1500 felszíni) 4., Kovács Megyer (1500 felszíni) 4., Wórum Regő (200 uszonyos gyors) 8., míg Németh Nóra (1500 felszíni) 10. lett.

Gurisatti Róbert edzőként segíti a válogatottat. A szakember így látta a 2. versenynapot: Nagyon meleg volt. Eddig kis felhő, szél volt, de ezúttal állt a levegő és fullasztó meleg nehezítette meg a dolgunkat. Ez egy fiatal csapat sok újonccal, de mostanra igazi magyar válogatott lett belőlük. Nagyon tudnak egymásért (is) küzdeni” – értékelt Gurisatti Róbert.

Korábban Wórum Regő szerzett érmet ezen a vb-n, miután az uszonyos gyors fináléjában harmadik lett. A magyar küldöttség így három bronzéremnél tart a kairói világbajnokságon. 

0 Tovább

Junior uszonyos világbajnokság – Egy bronzzal nyitottak a magyarok​​​​​​​

Megvan az első érem a junior uszonyosúszó-világbajnokságon. A Kairóban zajló világversenyen 5 fiú és 8 lány csobban. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a vb-n oroszok is indulnak a Búvár Világszövetség (CMAS) zászlaja alatt. Az első versenynap után Wórum Regő állhatott dobogóra, miután a 100 méteres uszonyos gyors fináléjában harmadik lett. 

Szabó László edző elmondta, Regő nagyot küzdött a bronzért. „Nyolcadikként zárt a selejtezőben, majd kolumbiai vetélytársával szétúszásban harcolta ki a fináléban való részvételt, ahol végül a harmadik legjobb idővel csapott célba.” – tudósított a sportvezető. 

Az első versenynapon Szili Ágnes 400 méteres felszíni úszásban 4., Varnyu Anna a 100 uszonyos gyors döntőjében 6. Turucz Zoé (100 uszonyos gyors) pedig nyolcadikként végzett.

0 Tovább

Kezdődik a junior uszonyosúszó vb!

Tizenhárom fős magyar válogatott vesz részt a junior uszonyosúszó-világbajnokságon. A Kairóban megrendezendő világversenyen 5 fiú és 8 lány csobban majd. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a vb-n oroszok is indulnak a Búvár Világszövetség (CMAS) zászlaja alatt. Az első versenynap ma van, a vb pedig szombatig tart.

 

Szabó László edző elmondta, megfiatalított kerettel érkeznek Kairóba. „Bízunk abban, hogy több döntős helyünk lesz, és éremszerzőket is ünnepelhetünk Kairóban. Emellett váltóban is vannak dobogós reményeink” – mondta a sportvezető.

A magyar delegáció

Fiúk: Kovács Megyer, Décsei Marcell, Wórum Regő, Mozsárik Levente, Mayer Dávid

Lányok: Szabó Flóra, Fügedi Réka, Horpácsi Hanna, Szili Ágnes, Varnyu Anna, Németh Nóra, Turucz Zoé,  Szabó Száva Hargita

Edzők: Szabó László, Gurisatti Róbert

0 Tovább

Uszonyosúszó Európa-bajnokság Magyarországon

Újabb rangos világversenyt rendezhet Magyarország. Júliusban uszonyosúszó Európa-bajnokság lesz Gödöllőn. Az Eb a Magyar Búvár Szakszövetség által meghirdetett 55 év 55 esemény egyik csúcsrendezvénye.



Papp Gábor elnök szerint a sikeres tavalyi év után egy újabb emlékezetes esztendőt produkálhatnak a magyar versenyzők.

„2022-ben a világversenyeken a mieink bizonyították, hogy nem véletlenül számítunk a legsikeresebb nem olimpiai sportágnak. Idén pedig egy nagyszerű lehetőség áll válogatott uszonyosaink előtt arra, hogy hazai medencében is megmutassák magukat" – mondta az MBSZ elnöke.

A július 17-én kezdődő kontinensbajnokságnak Gödöllő ad otthont, az Eb zárónapja 23-án lesz.

Magyarország legutóbb 2011-ben rendezett világversenyt a sportágban. Akkor Hódmezővásárhelyen volt uszonyosúszó világbajnokság. Egyébként a szövetség minden évben lebonyolítja az egyik legszínvonalasabb világkupát, ennek Eger ad otthont.

0 Tovább

Uszonyosúszás – Senánszky Petra Fukuókára és Csengtura is koncentrál​​​​​​​

Senánszky Petra sokoldalú élsportoló. A klasszis versenyző másodszor hagyta ki az egri uszonyosúszó világkupát. Az úszók országos bajnokságán indult, ahol 50-en és 100-on is győzött.

„Az idei évet leszámítva másodszor fordult elő, hogy nem indultam Egerben, furcsa is volt. Az úszó országos bajnokságon versenyeztem, és a kaposvári eseményt jó szájízzel zártam.” – mondja Senánszky, aki bekerült az úszó vb-csapatba.

„Vb-szintet elérve ott lehetek Fukuokában a vizes sportok világbajnokságán. Az uszonyos vonal természetesen fontos továbbra is számomra. A nagy cél természetesen ebben a sportágban az, hogy a következő Világjátékokra kvótát szerezzek. Továbbra sem adtam fel a másik nagy álmomat sem, ez pedig az olimpiai szereplés...” – számolt be jövőbeli terveiről az ötszörös Világjátékok-győztes.

A négyévente megrendezendő multisport eseményre a jövő évi belgrádi világbajnokságon harcolhatja ki az indulási jogot. Azt a Világjátékokat a kínai Csengtu városa rendezi meg 2025-ben. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum