Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2013 – Kaszás: Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk

A siklóernyősök egészen a kiutazás előtti napig edzenek. Kaszás Sándor és Bolyán Anikó a célraszállás kategóriában képviselik Magyarországot a nem olimpiai sportágak világversenyén. A felkészülésbe beépített viadalok mindkettőjüknek jól sikerültek, több érmes pozíciót is elcsíptek, azonban Cali magaslati levegője megnehezítheti a dolgukat.

Bolyán Anikó és Kaszás Sándor

„Kolumbiában nem olyan légköri viszonyok uralkodnak, mint itthon. Magyarországon, ahol edzünk, pár 100 méteres tengerszint feletti magasságról beszélhetünk. Caliban más lesz. Ritkább a levegő, másképp fog viselkedni a siklóernyő” – mondja Kaszás Sándor. „Több pilótával is beszéltem, aki már versenyzett ott, és más technikával készülünk. Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk. Július 29-én repülünk ki Caliba, de a 28-án még levegőben leszünk” – tette hozzá a tavalyi évben itthon az Év Siklóernyősének választott Kaszás.

A Világjátékokon azok a sportágak szerepelnek, amelyek nincsenek ott az olimpia programján (kivétel a ritmikus gimnasztika). Caliban július 25 és augusztus 4 között rendezik meg a játékokat népes magyar csapat részvételével. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint 58 versenyző kvalifikálta magát a Világjátékokra.

0 Tovább

Világjátékok 2013 – Magaslati edzőtáborba mennek a női strandkézisek

Pár napja még ízlelgették a győzelem ízét, ma már edzőtáborban izzadnak ismét. Ők a magyar strandkézilabda-válogatott tagjai, akik a Világjátékokra készülnek.

„Az Európa-bajnoki siker már a múlt. Előttünk áll a nem olimpiai sportágak világversenye. Egy picit sem lazíthatunk” – meséli Gróz János, a magyar csapat szövetségi kapitánya. „Keszthelyen készülünk keményen a kolumbiai játékokra. Közvetlen a kiutazás előtt még egy magaslati edzőtábort is beiktatunk. Cali városa ugyanis elég magasan van, ezért bízom benne, hogy egy picit tudunk rá készülni. Amire biztos nem tudunk felkészülni, az a magas páratartalom. A lányokat ez minden bizonnyal próbára teszi majd.” – mondta Gróz.

A magyar női strandkézilabda-válogatott a Világjátékok előtt a dániai Randersben megnyerte az Eb-t, ez azt jelenti, hogy a csapat jó formában van, és a nem olimpiai sportágak világversenyén akár egy érmet is elcsíphet.

A Világjátékokat július 25 és augusztus 4 között rendezik meg a harmadik legnagyobb kolumbiai városban, Caliban. Magyarországot 12 sportágban 58 sportoló képviseli. A csapatvezetés július 22-én, az első sportolói különítmény pedig rá egy napra utazik ki Caliba, ahol 120 ország 4000 versenyzője vesz részt.

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Székely Lilla Kolumbiában edzett

Székely Lilla már Caliban edzett. Az Európa-bajnok uszonyosúszó a könnyebb akklimatizáció miatt edzőjével, Juhos Gergellyel korábban kiutazott a Világjátékok helyszínére.

A nem olimpiai sportágak világversenye július 25-én kezdődik, addig a magyar bajnok a helyszínen hangolódik a játékokra. „Kicsit hosszú volt a 11 órás repülőút, de összességében minden flottul ment, a csomagok is rendben megérkeztek. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. Rögtön segítettek az étkezés és az edzések szervezésében is”- mondta Székely Lilla, aki július 26-án kezdi meg a versenyeket az 50 méteres búvárúszással. A főszáma azonban a 100 méteres felszíni úszás, amelyet 27-én rendeznek meg Caliban. Kolumbia harmadik legnagyobb városában az uszonyos és búvárúszás nagyon népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy 13 búvárklubot működtetnek. 

Székely Lilla és Juhos Gergely után július 22-én, hétfőn utazik a következő magyar különítmény Caliba. Akkor a csapatvezetés, az orvosi stáb és a média munkatársai indulnak, majd 23-án útra kel az első nagyobb sportolókból álló csapat. Jövő kedden a szumósok, a búvárúszók, a táncosok és a RG-sek utaznak, kiegészülve dr. Kamuti Jenővel, a MOB elnökségi tagjával.

0 Tovább

Világjátékok - 3500 önkéntes és Bichofué, a kabalamadár várja a Caliba érkezőket

 Zajlik az önkéntesek képzése Caliban. Kolumbia nagy eseményre készül, és ezt a helyiek nem szeretnék félvállról venni. Összesen 3500 önkéntesnek felkészítő tanfolyamokat szerveztek, amelyek során megismerik a résztvevő sportágakat és a saját feladataikat.

Rodrigo Guerrero, Cali polgármestere kijelentette, nagyon büszkék arra, hogy Kolumbiában sportrendezvények terén mindig az elsők közé tartoztak, és a Világjátékokkal ez most is így van. Rodrigo Otoya, a Szervező Bizottság elnöke szerint Cali felkészült és kész megmutatni, hogy első Dél-Amerikai városként miért is kapta meg az egyik legfontosabb sportverseny megrendezési jogát.

A Világjátékok kabalaállata a bentévi (Pitangus sulphuratus). Az élénk, feltűnő citromsárga begyű madár a Caliban élő emberek vidámságát, vendégszeretetét jelképezi, és a Bichofué nevet kapta.

A július 25-én kezdődő nem olimpiai sportágak világversenyén 120 ország 4000 sportolója vesz részt. A magyar színeket 12 sportágban 54 versenyző képviseli.

 

Fotó: worldgames2013.com.co

0 Tovább

Fekete-fehérben vadít majd Kolumbiában a csinos magyar bajnok versenytáncosnő

Készül Páli Viktória új ruhája, amelyben a Világjátékokon versenyzik majd. A csinos magyar bajnok László Csabával a standardtáncok kategóriájában szerzett kvótát a nem olimpiai sportágak világversenyére, és természetesen új ruhát varrat a rangos viadalra.

„Ebben a sportágban a ruhának figyelemfelkeltő szerepe is van. Mindig igyekszünk valami egyedit beletenni a megjelenésünkbe. Édesanyám ötlete volt, hogy csupán a fekete és a fehérrel dolgozunk a ruha összeállításánál. Nagyon kontrasztos, ugyanis úgy kell elképzelni, hogy fele fehér, fele pedig fekete lesz, hosszanti elválasztással. A kiegészítőim is feketék és/vagy fehérek lesznek. Biztos vagyok benne, hogy jól fog mutatni a parketten” – vázolta a most készülő ruháját a dekoratív magyar bajnok.

A László Csaba, Páli Viktória kettős az egyetlen magyar páros, amely táncsportban kvótát szerzett a Caliban megrendezendő nem olimpiai sportágak világversenyére. Standardtáncokban a párosok több körben angolkeringőt, bécsi keringőt, tangót, slow foxot és quicksteppet adnak elő a parketten.

„Most már csak edzéssel telnek a napjaink, versenyünk nem lesz a Világjátékokig. Utoljára a Kassa Openen indultunk, amelyet megnyertünk, így az tökéletes lezárása volt a játékok előtti versenyszezonunknak” – mondta Páli Viktória, akinek a párja rutinos Világjátékok-résztvevőnek számít. László Csabának ugyanis ez lesz zsinórban a harmadik Világjátékok-szereplése. 2005-ben Duisburgban Szögi Szilviával (11. helyezés), 2009 Kaohsiungban Mikes Annával (9. helyezés) képviselte Magyarországot. A július 25-én kezdődő játékokon 12 sportágban 54 versenyző indul. A Világjátékokkal bővebb a nem olimpiai sportágak magazinműsora foglalkozik Sport televízión 8 óra 30 perctől.

Fotó: Szilver TSE

0 Tovább

Kozmann: Minden megvan Kissben, ami a bravúrhoz kell

Kozmann György szerint Kiss Tamásnak összejöhet egy jó szereplés a Világjátékokon. Az olimpiai bronzérmes kenus korábbi társáról azt mondja, hogy minden megvan benne, ami a bravúrhoz kell. „Ezt bizonyította Pekingben is, ahol beugróként a segítségével ’feleveztünk’ a dobogóra. Kiss fizikálisan mindig rendben van, és azt is megmutatta már, hogy mentálisan is oda tudja tenni magát. Nagyon szurkolok neki, hogy Kolumbiában minden úgy alakuljon, ahogy azt ő eltervezte. És nem szabad elfeledkezni arról, hogy Tomi még a Világjátékok előtt Kazanyban, az Universiadén is indul. Ha Oroszországban kijön neki a lépés, akkor egy nagyon szép eredmény összejöhet neki Caliban” – mondta Kozmann, aki Kolonics György tragikus halála után, közvetlen a pekingi játékok előtt kezdett Kiss Tamással együtt dolgozni. Kiss Tamás egyébként az 54 sportolót felvonultató magyar delegáció tagjaként a kenu egyesek maratoni távján térdel majd hajóba a Kolumbiában megrendezendő Világjátékokon.

Kozmann személye a Világjátékok kapcsán azért is érdekes, mert a klasszis kenus a legutóbbi nem olimpiai sportágak világversenyén a sárkányhajó csapat tagjaként ott volt Kaohsiungban. „A Világjátékok gyakorlatilag ugyanolyan fontos, mint az olimpia. Nagyon örülök, hogy idén először a maratoni kajak-kenu is ott van a sportágak között. Biztos vagyok, hogy felfokozott hangulat előzi majd meg a kolumbiai versenyeket. Szorítok nemcsak a maratoni kajak-kenusoknak, hanem a teljes magyar csapatnak” – nyilatkozta Kozmann György.

A Világjátékok küzdelmei július 25-én kezdődnek meg Kolumbia harmadik legnagyobb városában, Caliban, ahol Magyarországot 12 sportágban 54 versenyző képviseli.

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Női strandkéziseink ott lehetnek Kolumbiában

Kijutott a magyar női strandkézilabda-válogatott a kolumbiai Világjátékokra. A magyar csapat így Duisburg után ismét pályára léphet a strandkézisek, illetve a nem olimpiai sportágak négyévente megrendezendő legfontosabb világversenyén. A magyar együttes első számú tartalékként szerzett kvótát a Világjátékokra, amelyet Caliban rendeznek meg.

Nem is volt annyira régen, amikor a 2005-ös a duisburgi játékokon, a magyar női válogatott tagjai a brazíliai döntő előtt dr. Elbert Gábor hangjára futottak be a homokra. A precíz német szervezők semmit sem bíztak a véletlenre. Nem akartak több rosszul kiejtett magyar nevet hallani, és a magyaroktól felkérték a csapatvezetőt arra, hogy ő mutassa be a válogatottat. Így fordulhatott elő, hogy a brazilok elleni fináléban a mieinket a csapatvezető szólította pályára. A Neukum Tamás irányította magyar válogatott 2005-ben végül ezüstérmes lett. Rá négy évre az együttes nem jutott ki a „nem olimpiai sportágak olimpiájára”, de ott voltak a férfiak, akik szintén ezüstérmet szereztek (érdekesség, hogy a fiúk is a brazilokkal döntőztek). Idén a lányokon a sor, hogy tovább öregbítsék a magyar strandkézilabda hírnevét.

A Magyar Kézilabda Szövetség információi szerint júliusban jelölik ki a Világjátékokra utazó 10 fős keretet. A strandkéziseken kívül a következő sportágakban lesz magyar induló a Világjátékokon: aerobik, siklóernyő, tájfutás, szumó, íjászat, erőemelés, ritmikus gimnasztika, táncsport, maratoni kajak-kenu és búvárúszás.

 

 

 

 

0 Tovább

Makai Eb-aranyérmes!

Makai Erika Európa-bajnok lett. A Világjátékok-résztvevő szumós a németországi Pönitzben megrendezett kontinensviadalon az open kategóriában nyert aranyat. A magyar klasszis ezzel nem elégedett meg: súlycsoportjában, azaz nehézsúlyban bronzérmet, csapatban pedig ezüstöt nyert – tudtuk meg Ancsin Lászlótól, a magyar szövetség elnökétől.

Makai – csapatban – Sárkány Viviennel (+80 kg), Katona Enikővel (70 kg) és Ancsin Boglárkával (55 kg) állhatott fel a dobogó második fokára. Kijött a lépés a 70 kilogrammos Sárosi Jánosnak is, aki a felnőtteknél és az U21-eseknél is győzött. A szumó Európa-bajnokságon remekeltek a fiatalok: az utánpótlás versenyzők összesen 22 érmet, köztük 9 aranyérmet gyűjtöttek be. Ebben a sportágban jelen állás szerint két magyar indulhat a Világjátékokon. Makai Erika után Kálló Gyöngyi kvótát szerzett a nem olimpiai sportágak világversenyére, amelyet a kolumbiai Caliban rendeznek meg július 25. és augusztus 4. között. Korábban Fábián Viktória (63 kg) is kvótatulajdonos volt, de ő anyai örömök elé néz, így nem vesz részt a Világjátékokon.

0 Tovább

Aerobikos kvóták a Világjátékokra

Az aerobikosok is kvótatulajdonosok lettek. A Magyar Torna Szövetség információi szerint a step aerobik, és a sportaerobik-csoport is ott lehet a kolumbiai Világjátékokon.

„Mindkét csoport a kvalifikációs világbajnokságon hetedik lett, így elsőszámú tartalékként harcolta ki az indulási jogot Caliba. A step kategóriában és a sportaerobikosoknál is lehetnek férfi, női és vegyes csapatok is. Az induló kereteket a szakági vezetőség legkésőbb május közepéig ismerteti” – mondta Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

A nyolcfős step aerobik és az öttagú sportaerobikosokon kívül a következő sportágakban lesz magyar induló a Világjátékokon: siklóernyő, tájfutás, szumó, íjászat, erőemelés, ritmikus gimnasztika, táncsport, maratoni kajak-kenu és búvárúszás.

A Világjátékokon azon a sportágak képviselői lehetnek ott, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján. A játékokat mindig a nyári olimpiát követő évben rendezik meg.

0 Tovább

Világjátékok 2013 – Calira koncentrálva

Jól halad a két egyéni versenyszámban induló uszonyos úszó felkészülése az idei Világjátékokra. Székely Lilla és Kanyó Dénes is jól több érmet szerzett az egri Világkupán.

„Július végére kell 100 %-os állapotba kerülnöm. Az egri Vk-n nem csak az érmeknek örültem, hanem az időeredményeknek is. Volt szerencsém 2005-ben és 2009-ben is képviselni Magyarországot a Világjátékokon. Most a harmadik nem olimpiai seregszemlére készülök” – mondta Székely Lilla.

Kanyó Dénes többet alszik, és pörgősebb edzéseket végez. „Felemeltem az alvásadagomat és nagyobb intenzitású edzésekkel készülök Calira. Ez azt jelenti, hogy versenytempó fölötti iramot diktálok ilyenkor magamnak. Egy cél lebeg a szemem előtt: Kolumbiában jó szájízzel hagyjam el a medencét” – vázolta az áhított jövőt Kanyó.

Ebben a sportágban Székely Lillán és Kanyó Dénesen kívül a női 4X100 méteres váltó kvalifikálta magát a Világjátékokra, amelyet július 25. és augusztus 4. között rendeznek meg Caliban.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum