Két harmadik helyezést értek el a magyar kendósok a 24. alkalommal megrendezett Hungária Kupán. A rangos kétnapos viadalon 21 ország közel 200 versenyzője indult. A nők között Bőviz Marina állhatott fel a dobogóra, a csapatversenyben pedig a Magyar-Japán Kendo Klub együttese szerzett bronzérmet.

Küzdőszelleméért külön elismerésben részesült Dubi Attila, aki a férfiak között Fighting Spirit-díjat kapott. 

A versenyt szeminárium előzte meg, amelyet három világszerte elismert - 8. dan fokozatú - japán mester, Koji Kato, Kazuo Furukawa és Yoshimi Higashi irányítottak. Utóbbi mester a versenyt követően kihangsúlyozta: elégedett a vívások színvonalával, és örömmel tapasztalta, hogy az összegyűlt kendósok megfelelő hozzáállással gyakorolnak.

A megfelelő hozzáállás azért kiemelkedően fontos, mert a kendo elsősorban nem versenysport. Megtanulásához hozzátartozik a versenyzői tapasztalat, de az csak része a harcművészet ismeretének. A kendo ugyanis a japán vívás művészete, és története egészen a szamurájok koráig nyúlik vissza. A gyakorlások és a vívások során bambuszból készült kardot használnak. Mivel a kendóban nincsen előre meghatározott mozgássor, így a támadás és védekezés képességének elsajátításán túl a legfőbb cél a lelki erő fejlesztése, a lélek edzése.

A XXIV. Hungaria Kendo Kupa eredményei. Férfi: 1. Aljosa Vuksanovic - Makoto (SRB), 2. Jouke van der Woude - Renshinjuku (NL), 3. Panagios Kapnidis - Athens (GRE), 3. Milos Jovanovic - Beograd (SRB). Fighting Spirit: Dubi Attila - SZJKK (HUN), Maciej Wierzbowski Warszaw (POL)

Nők: 1. Asteria Akila - Athens (GRE), 2. Lisa van Laecken (BEL), 3. Bővíz Marina - MJKK (HUN), 3. Manuela Hoflehner - Linz (AUT). Fighting Spirit: Alina Gdeczyk - Wroclav (POL), Paula Stepanova - Nozomi (CZE)

Senior: 1. Mihai Dutescu - Ikada (ROM), 2. Dimitris Kalkovalis - Ronin (GRE), 3. Baumruk Filip - Kacubo (CZE), 3. Szőke László - Mushin (HUN)

Fighting Spirit: Márkus Csaba - Bakony (HUN), Darko Perovic - Royal (SRB)