Köztudomású, hogy a röplabdázás Magyarországon súlyos anyagi gondokkal küzd. Ráadásul mivel tavaly nem került be a társasági adókból (TAO) részesülő, úgynevezett látványsportágak közé, súlyos versenyhátrányba is került. A sportág katasztrofális helyzetére a női válogatott tagjai Budaörsön úgy próbálták felhívni a figyelmet, hogy Eb-selejtező torna mindhárom napján fekete pólóban jelentek meg a parketten, amelyen ez állt: "A röplabda élt, él ...és élni akar."

A röplabdások mellett álltak ki a Sportos Elmék is. Ez a jelenleg 13 főt számláló közösség a Magyar Sporttudományi Társaság kezdeményezésére jött létre, és céljai között szerepel, hogy a tagok személyén keresztül rávilágítson a sport melletti tanulás fontosságára, és megváltoztassa a sportolókról e tekintetben kialakult negatív képet. A Sportos Elmék valamennyien diplomákkal és nyelvtudással rendelkező, jelenleg is aktív, vagy pályafutásukat nemrég befejezett élsportolók, akik közül négyen Londonban is indultak. A társaságból az olimpián remeklő asztaliteniszező, Zwickl Dániel, Virág Lajos, világbajnoki ezüstérmes birkózó és S. Kovács Ádám, vb-ezüstérmes, Világjátékok győztes karate versenyző látogatott ki Budaörsre, és egyetértésük jeléül ugyanolyan pólót öltött, mint a röpis lányok.

"Sokan közülünk, mint például én is, folyamatosan problémákkal küzdő sportágból jöttünk - nyilatkozta S. Kovács Ádám -, és valamennyien szembesültünk azzal, hogy mennyire fontos és nélkülözhetetlen a megfelelő anyagi háttér. Ezért is csatlakoztunk a röplabdások kezdeményezéséhez. Óriási dolog, hogy a magyar sport a társasági adó révén újabb jelentős forráshoz jutott, ugyanakkor ez aránytalanságokat okoz a sportágak között. Mi úgy gondoljuk, hogy jócskán vannak még olyan sportágak, amelyek a korábbi öt kiválasztotthoz hasonlóan megérdemelnék a TAO-támogatást. Ilyenek például a nemrég Londonban bizonyított sportágak, de említhetem az olimpiai részvételért küzdő karatét is. És ide tartozik szerintünk a röplabda is, mint ízig-vérig látványsport, és mint költségigényes csapatsport."

A vízilabda válogatottal Londonban járt Szivós Márton is kilátogatott az Eb-selejtezőre, és a magyar lányok mérkőzése előtt elmondta:

"Logikus lenne szélesíteni a TAO-sportágak körét. Persze, tudom, hogy ez sok mindenen múlik, de szerintem megéri a sportot támogatni egy társadalomban. A társasági adóból származó segítség óriási lökést adott a vízilabdának, és biztos vagy abban, hogy az ebben részesülő a sportágak hosszútávon sokat tudnak profitálni. A röplabdát is látványsportnak tartom, bárki űzheti, világszinten népszerű, és én, mint a labdajátékok szerelmese, úgy gondolom, hogy megérdemli, hogy bekerüljön a TAO-sportágak közé".