Az idei évben 15. alkalommal rendezték meg az NN Ultrabalaton, amely nem csak Magyarország, hanem Közép Európa leghosszabb futóversenye! A verseny hosszával csak a népszerűsége vetekszik, ugyanis a 2021-es verseny alig 3 perc alatt lett telt házas, így kijelenthető, hogy az ország egyik, ha nem a legnépszerűbb közösségi sporteseménye a csodás „magyar tenger” körül. A kör a fantasztikus panoráma mellett, rengeteg kihívást tartogatott a résztvevőknek!

Október 1-én, péntek reggel 7:05-kor elrajtoltak az egyéni versenyzők, hogy egyedül teljesítsék a 216 km-t. Őket követték 7:45-kor a 2fős, majd 8:30-kor a 3fős csapatok; míg a nagyobb létszámú csapatokban indulók szombat hajnali 4:00 órától egészen 18:00 óráig kezdtek bele a kör teljesítésébe.

A 2021. évi, XV. NN Ultarbalatonon több, mint 17 000 fős rekord létszámú mezőny indult útnak. Körbefutották / tekerték Közép-Európa legnagyobb tavát és teljesítették az idén 216 km-es kört. A két nap alatt volt, aki hand bike-kal vett részt a versengésben, és ezúttal több, mint 1000 kerékpáros, 1510 csapat, 202 egyéni induló vágott jelentette a mezőnyt. Külön öröm, hogy az egyéni célba érkezések során is rekord született, mivel a 202 induló közül 114 versenyző szintidőn belül ért célba. Az UB résztvevők összesen több, mint 360 000 kilométert tettek meg, ami azt jelenti, mintha kilencszer kerülték meg a Földet. Az időjárás hét eleji komorságát, majd az áztató esőt a verseny hétvégéjére csodás őszi idő és hangulat váltotta fel, ezzel megkönnyítve a különböző kategóriákban és csapatlétszámokban „futókalandozók” 216 kilométeres vállalását. No meg azokét, akik szívesebben karikáznak az aszfalton 2 keréken. Nekik a McDonald’s Bringamánia Ultrabalaton Bringatúra kínált erre lehetőséget a tó körül.

Az NN UB életében immáron alapvetés a környezettudatos versenyszervezésre való mind erősebb törekvés, mellyel igyekeznek csökkenteni a futófesztivál okozta ökológiai terhelést. A folyamat kiemelt lépései a szelektív hulladékgyűjtés, kinyomtatott marketinganyagok mellőzése, a frissítőasztalokról száműzött, egyszer használatos poharak, valamint a tészta partin az újrahasznosított papírtányérok, valamint fa evőeszközök.

A verseny tekintetében extra rekord is született az NN UB-n a hétvégén, ugyanis Csécsei Zoltán, 17 óra 54 perces körrekorddal ért célba, beállítva ezzel az új UB pályacsúcsot!

A hétvége folyamán a versenyzők nem csak futottak, hanem segítettek is! A BioTechUSA - Ultrabalaton Charity kampány keretében a hazai étrendkiegészítő gyártóval közösen, idén harmadik alkalommal biztosították a lehetőséget a verseny résztvevői számára, hogy chipjeik letéti díját visszaváltás helyett jótékony célra ajánlhassák fel, vagy tetszőleges összeget adományozhassanak. Az adományozók Zero Bar fehérjeszeletet kaptak ajándékba, összesen 6000 darabot, ezzel megköszönve a támogatásukat. A futóktól összesen 1.159.000 forint gyűlt össze, melyet a BioTechUSA további 5.000.000 forinttal egészített ki, társadalmi felelősségvállalási programja részeként. A hagyományokhoz híven idén is 3 nyertest hirdettek, ahol a legtöbb szavazatot gyűjtő cél kapja az adomány 50%-át, a második megszavazott cél a 30%-át, a harmadik pedig a 20%-át. A jótékony akció kezdetektől fogva az Ultrabalaton Facebook közösségének bevonásával zajlott, kommentben ők javasolhattak karitatív célokat, melyekből egy, erre a célra létrehozott weboldalon, szeptember 13. és 26. között lehetett szavazni. 2 hét alatt több mint 20.000 szavazat (!) érkezett. Az idei nyertesek: Egy a világunk Alapítvány - 4735 szavazattal, Pici Reménysugár Alapítvány - 3407 szavazattal és Kitti Alapítvány -2488 szavazattal. Az adományokat október 8-án kerül átadásra a BioTechUSA irodaházában. Az Egy a világunk Alapítvány – 3.079.500 forintot kapott. A Pici Reménysugár Alapítvány – 1.847.700 forintot kapott. A Kitti Alapítvány – 1.231.800 forintot kapott.

A kezdeményezés nagykövetei Nyári Dia színésznő és Gregori Dóra szépségkirálynő, modell, futónagykövet, 3 gyermekes édesanya voltak. “Büszkék vagyunk rá, hogy hatodik éve dolgozunk együtt a BioTechUSA csapatával, akikkel a kezdetben pusztán üzleti alapú együttműködést az évek során egy teljesen másik szintre tudtunk emelni, és a közös gondolkodás eredményeként életre hívtuk ezt a különleges jótékony kampányt, ahol az adakozás mellett a véleménynyilvánításra is mód van a résztvevők számára, hiszen ők javasolnak célokat. Szavazataikkal ők döntenek a nyertesekről.” - mondta az Ultrabalaton főszervezője, Zelcsényi Miklós.

(Balatonman Triatlon Kft.)