Szenzációs magyar kezdés a Világjátékokon. Az egyesült államokbeli Birminghamben zajló multisport világversenyen a magyar küldöttség három arannyal, két ezüsttel és három bronzéremmel nyitott.

A Magyar Búvár Szakszövetség idén meghirdette „A búvárok csúcsra törnek” programot. Ehhez igazodva az uszonyosúszók nagyon bekezdtek. Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyors címvédőjeként érkezett Birminghambe, és esélyeshez méltó versenyzéssel megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

A folytatásban Mozsár Alex a 400 méteres felszíni úszásban, Holoda Péter pedig 100 méteres uszonyos gyorsúszásban győzött.

A Suba Sára, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Varga Krisztina alkotta női 4X100-as felszíni váltó ezüstérmes lett, akárcsak a karatés Tadissi Martial. A 67 kilogrammos versenyző a döntőben a brazil Vinicius Figueirától kapott ki.

Az uszonyosoknál Varga Krisztina (50 méteres uszonyos gyors), Károlyi Csilla (200 méteres felszíni), Bukor Ádám (400 méteres felszíni) egyaránt bronzérmes lett.

A latintáncok versenyében a Silvestri Andrea, Váradi Martina páros közel volt az éremszerzéshez, de végül akárcsak a legutóbbi Világjátékokon a negyedik helyen végzett. Ugyanebben a mezőnyben a Hidi Balázs, Kis Violetta duó tizenhetedikként zárt.

A görkorcsolyás Gardi Dominika 10 ezer méteres pontelimináción a 12. helyen fejezte be a versenyt azután, hogy egy kiadós zápor miatt több, mint egy órás csúszással lépett pályára.

A magyar küldöttség így az első versenynapot 3 arannyal, 2 ezüsttel és 3 bronzzal zárta, és az éremtáblázat második helyéről várja a folytatást.