Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csengtuban minden bizonnyal a legnagyobb Világjátékokat rendezik majd meg​​​​​​​

A Nemzetközi Világjátékok Szövetsége (IWGA) már most készül 2025-re. A négyévente megrendezendő multisport eseményt koordináló szervezet Madridban ülésezett, eleget téve a Spanyol Olimpiai Bizottság meghívásának. Az eseményen Magyarországot Vargáné Andrejkó Edina, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára, és Oláh Gyárfás, az NVESZ elnökségi tagja képviselte.

A következő Világjátékok házigazdája a kínai Csengtu lesz. A madridi ülésen elhangzott, a cél, hogy a két év múlva esedékes 12. Világjátékok az eddigi legnagyobb legyen. 2022-ben az amerikai egyesült államokbeli Birminghamben 100 ország képviseltette magát. 34 sportágban 3600 versenyző indult. Magyarország 27 érmet gyűjtve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal várakozáson felül teljesítve, minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplését produkálta.

Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta a Világjátékok egyre növekvő jelentőségét az olimpiai mozgalomban. José Peruena, az IWGA elnöke megerősítette ezt az álláspontot, és kijelentette, hogy már nincs egyértelmű különbség az olimpiai és a nem olimpiai sportok között, utalt arra a mintegy 15 sportágra és szakágra, amelyek a Világjátékokat ugródeszkaként használták az olimpiai programba. Joachim Gossow, az IWGA vezérigazgatója rámutatott: a 2024-es párizsi játékokon többek között a korábbi nem olimpiai sportágak közül a bréktánc, a gördeszka és a falmászás is bemutatkozhat.

Madridban a meghívottak tájékoztatást kaptak a csengtui előkészületekről. Elhangzott: Csengtu előtt két évvel az IWGÁ-nak fontos, hogy az egyes nemzeti sportszervezetek álláspontjait, igényeit megismerje, mert csak így tökéletesítheti a nem olimpiai sportágak multisport rendezvényét.

0 Tovább

Tizenhét érmet szereztek a magyar egyetemisták Csengtuban az Egyetemi Világjátékokon!​​​​​​​

Kína negyedik legnagyobb városában, Csengtuban megrendezett Egyetemi Világjátékokon minden idők legjobb eredményét hozta a magyar egyetemi csapat a 17 megszerzett éremmel (3 arany, 8 ezüst 6 bronz), mellyel az éremtábla 17. helyén végzett. Az éremtáblázat élén 1. Kína.(103 arany, 40 ezüst, 35 bronz), 2. Japán (21 arany, 29 ezüst, 43 bronz), 3. Dél-Korea (17 arany, 18 ezüst, 23 bronz) végeztek.

Grandiózus megnyitóval vette kezdetét július 28-án a nyári Egyetemi Világjátékok (EVJ) a kínai Csengtuban. A megnyitón a magyar zászlót Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója, aki ritmikus gimnasztika sportágban képviselte hazánkat és Ágh György vízilabdázó, a Kodolányi János Egyetem hallgatója vitte. A július 28. – augusztus 8. között zajlott multisport eseményt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke nyitotta meg a Dong'an Lake Sports Park Stadionban, ahol 113 nemzet 6 500 egyetemi sportolója vett részt.

Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció képviselte hazánkat, melyből 113-an versenyzők, akik huszonöt hazai (Budapesti Corvinus Egyetem (8), Budapesti Gazdasági Egyetem (12), Budapesti Metropolitan Egyetem (1), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (8), Debreceni Egyetem (6), Debreceni Református és Hittudományi Egyetem (1), Edutus Egyetem (4), Eötvös Loránd Tudományegyetem (12), Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (2), Károli Gáspár Református Egyetem (2), Kodolányi János Egyetem (1), Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (5), Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (18), Miskolci Egyetem (4), Nemzeti Közszolgálati Egyetem (5), Neumann János Egyetem (1), Nyíregyházi Egyetem (2), Pannon Egyetem (1), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (5), Pécsi Tudományegyetem (5), Semmelweis Egyetem (3), Soproni Egyetem (1), Széchenyi István Egyetem (4), Szegedi Tudományegyetem (3), Wekerle Sándor Üzleti Főiskola (1)) és négy külföldi (Kings’s College London, The Ohio State University, The University of Mississippi, Washington State University) felsőoktatási intézmény képviseletében,  tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, taekwondo, úszás, vívás, vízilabda) vágtak neki az egyetemi sport legrangosabb versenyének. A verseny jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

Idén két csapatsportágban – vízilabda és kosárlabda – képviseltette magát egyetemi csapat. A magyar egyetemi női kosárlabda válogatott az 5. helyen végzett, 1981 óta nem volt ilyen jó helyezése a női magyar egyetemi kosárlabda csapatnak. Visszatekintve elmondható, hogy nagyon komoly volt a mezőny, sajnos a két ázsiai csapattal (Tajvan, Japán) nem bírtunk, bár mind a kettővel nagyon szoros meccset játszottunk. Összességében nézve az öt mérkőzésből hármat megnyertünk, de a két vereség miatt sem lehetünk csalódottak, hiszen azok is nagyon magas színvonalú mérkőzések voltak. – összegezte a viadalt Magyar Bianka, a magyar női egyetemi kosárlabda csapat vezetőedzője.

A vízilabda csapat a csoportmérkőzések alatt Szingapúrt, a németeket és a japánokat is jelentős fölénnyel verték meg, a görög egyetemi csapattal pedig 13-13-as döntetlent játszottak. A negyeddöntőbe kerüléshez a hazai csapat legyőzésén keresztül (19:7) vezetett az út, majd az USA csapatán is átlépve jutottak be a döntőbe, melyet az Egyetemi Világjátékok záró napján játszottak le. A döntőben az olaszok ellen vérre menő csatát vívtak egyetemistáink, de az olaszok jobbnak bizonyultak, így ezüstérmes lett a csapat.

Az egyéni sportokban is a maximális helytállás jellemezte a magyar delegáció valamennyi tagját.Kiválóan teljesítettek úszóink, akik 4 éremmel járultak hozzá a magyar csapat sikeréhez. Sportlövőink 3, judósaink, vívóink, atlétáink és ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni 2-2 érmet szereztek az EVJ-n. Nem telt el olyan nap az Egyetemi Világjátékok hivatalos versenynapjain, hogy ne lett volna magyar érmes. Ráadásul idén megdőlt a 2017-es tajpeji EVJ rekord is, aholtizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek is az idei EVJ-n összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös Budapesti Universiade óta. 113 sportolóból Kínában16 egyetemről 32-en szereztek érmet, melyből hárman dupláztak.

Az Egyetemi Világjátékok ideje alatt Juhász Péter a MEFS főtitkára és Ancic-Valkai Ágnes a MEFS nemzetközi kapcsolatok igazgatója tárgyalt a FISU főtitkárával és legfelsőbb vezetőivel, annak érdekében, hogy az év végi Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség soron következő tisztújító közgyűlésén magyar részről is legyen tagja a FISU felsővezetésnek, valamint 2026-ban ismét Magyarország adhasson otthont Egyetemi Világbajnokságnak.

Az Egyetemi Világjátékokon való részvételhez nagyban hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Külön köszönet illeti a sportági szövetségeket a felkészítésért, a finanszírozás előteremtéséért, több sportágban a magas szintű részvétel és irányítás biztosításáért.

 

A legjobb magyar eredmények (1-6. helyezések):

Arany:

·Pigniczki Fanni (KRE) – ritmikus gimnasztika – egyéni összetett

·Pigniczki Fanni (KRE) – ritmikus gimnasztika – labda

·Gőz Roland (WSUF) – judo - -90 kg

Ezüst:

·Sportlövészet –női 10m légpuska csapat: Dénes Eszter (MATE), Lovász Dorina (BGE), Bajos Gitta (EDUTUS)

·Fábián Sára (NKE) – sportlövészet – női 10 m légpisztoly

·Fábián Sára (NKE) – sportlövészet – női 25 m pisztoly

·Horváth Gergő (TF) – vívás – férfi kard egyéni

·Sebestyén Dalma (SZE) – úszás – női 200 m vegyes

·Sebestyén Dalma (SZE) – úszás – női 200 m pillangó

·Késely Ajna (BGE) – úszás – női 400 m gyors

·vízilabda csapat: Ágh György (KJE), Aranyi Máté (BGE), Baksa Benedek (EKKE), Batizi Benedek (BME), Bóbis Botond (SZTE), Dala Máté Döme (BME), Danka Bendegúz (ELTE), Ekler Bendegúz (TF), Kevi Bendegúz (BME), Mizsei Márton (BME) Nyíri Balázs (PPKE), Sugár Péter (BCE), Szeghalmi Zsombor (DE)

Bronz:

·Gyertyás Róza (NKE) – judo - -52 kg

·Szabó-Feltóthy Eszter (BME) – úszás – női 200 m hát

·Török Gergely (DE) – atlétika – férfi magasugrás

·Mátó Sára (PPKE) – atlétika – női 400 m gát

·Evezés - férfi könnyűsúlyú kétpárevezős:Szabó Bence (SZE) – Furkó Kálmán (TF)

·Vívás - női párbajtőr csapat: Gnám Tamara (EDUTUS), Kardos Edina (TF), Muhari Eszter (ELTE), Tóth Jázmin (BCE)

4. helyezés:

·Sportlövészet - 50 m puska 3 pozíció férfi csapat: Hammerl Soma (BGE), Dénes András (MATE), Kiss Viktor (The Ohio State University)

·Vívás - férfi párbajtőr csapat:Bányai Zsombor (MATE), Fenyvesi Csaba (NKE), Keszthelyi Péter (PPKE), Kovács Gergely (ELTE)

·Pigniczki Fanni – ritmikus gimnasztika - buzogány

·Pigniczki Fanni – ritmikus gimnasztika - szalag

5. helyezés:

·Sipőcz Richárd – judo - +100 kg

·Sportlövészet – 50 m 3 pozíció női csapat: Lovász Dorina (BGE), Toma Dorina (BGE), Horváth Lea (The University of Mississippi)

·Evezés - női könnyűsúlyú kétpárevezős: Fehérvári Eszter (SZE), Szili Dorina (SZTE)

·Vívás - férfi kard csapat: Horváth Gergő (TF), Rabb Krisztián (TF), Galgóczy Tamás (BCE), Noseda Szabolcs (BGE)

·Női kosárlabda csapat: Aradi Zsanett (ELTE), Boros Berta (TF), Dúl Panka (EDUTUS), Kenyeres Anett (TF), Király Andrea (TF), Mányoky Réka (TF), Mérész Beatrix (EDUTUS), Salamon Zsófia (ELTE), Szerencsés Tamara (ELTE), Varga Sára (SOE), Wentzel Nóra (PTE). Szakvezetés: Dr. Sterbenz Tamás csapatvezető, Magyar Bianka vezetőedző, Király Evelin technikai vezető, Hegedűs Péter edző, Juhász Ferenc erőnléti edző, Nyitrai Balázs masszőr.

6. helyezés:

·Sportlövészt - férfi 10 m légpuska csapat: Dénes András (MATE), Hammerl Soma (BGE), Kiss Viktor (The Ohio State University)

0 Tovább

Késely és Sebestyén a mai két érmes az Egyetemi Világjátékokon​​​​​​​

Az Egyetemi Világjátékok tizedik napján a vívás és az úszás utolsó napján is voltak magyar érdekeltségű versenyek.


Úszás

Az úszás negyedik, egyben utolsó versenynapján Késely Ajna (BGE) női 400 m gyorsban állt rajthoz, ahol nagy hajrában a 2. helyet szerezte meg a döntőben 4:09:50-es idővel, így ezüstérmes lett. Az első helyen a kínai Li Bingjie (4:08:38), a harmadik helyen pedig az olasz Antonietta Cesarano (4:10:49) végzett.

Női 200 m pillangóban Sebestyén Dalma (SZE) a 2. helyen végzett 2:09:12-es idővel, míg Hatházi Dóra (Washington State University) 4. helyen zárta a futamot (2:10:18). Az első helyen az olasz Antonella Crispino végzett 2:09:10-es idővel, a harmadik helyen pedig a japán Chiho Mizuguchi 2:09:65-el.

 

Vívás

A vívás utolsó versenynapján a Benyus Attila (BME), Frühauf Benjámin (King’s College London), Korom Erik (BGE) és Mihály Andor (SE) összeállítású férfi tőr csapat volt érdekelt 45:15 arányban vesztették el az olaszok elleni mérkőzést a 8-as táblán, így nem jutottak a legjobb négy közé.

 

Holnap, az Egyetemi Világjátékok záró napján helyi idő szerint 12:00-i kezdéssel a magyar férfi egyetemi vízilabda-válogatott döntőzik az olaszok ellen. 

0 Tovább

Fantasztikus sorozat - az Egyetemi Világjátékok 9. napja sem telt el magyar érem nélkül

Evezés

Az Egyetemi Világjátékokon az evezés utolsó napján hat magyar egység is érdekelt volt a döntőkben. A férfi könnyűsúlyú kettőpárevezősök versenyében Furkó Kálmán (TF) – Szabó Bence (SZE) párosnak a harmadik helyen sikerült beérnie (6:30,18), annak ellenére, hogy a rajtnál elkezdett szakadni az eső. Az első helyezést az olasz egység szerezte meg 6:16,86-os idővel,másodikok német egyetemisták lettek 6:18,28-al.

Női egypárevezős versenyszámban Preil Vivien (TF) a 7. helyen végzett a B döntőt megnyerve8:05,36-os időve.

A férfi egypárevezősök kategóriájában Gerei Tamás (TF)indult, aki a B döntőben második helyen futott be, így a 8. helyen zárt7:10,93-al.

Férfi kormányos nélküli kettesben a tegnapi kvalifikáció során a B döntőben Kerekes Krisztián (TF) - Hopp Márton (BME) párosunk a második helyet szerezte meg, így a 8. helyen végeztek (7:07,33 idővel)

Férfi kettőpárevezős Bácskai Máté (ELTE) - Szabó Márton (TF) a 6. helyen végeztek. 6:36,32-es időeredménnyel.

Női könnyűsúlyú kettőpárevezős Fehérvári Eszter (SZE) – Szili Dorina (SZTE) 5. helyen végeztek7:22,01-el. Ezekkel a számokkal ért véget az evezés az EVJ-n.

 

Vívás

Férfi párbajtőr csapat Bányai Zsombor (MATE), Fenyvesi Csaba (NKE), Keszthelyi Péter (PPKE), Kovács Gergely (ELTE)negyedik helyezést értek el.

Női tőr csapat Kovács Réka (ELTE), Mesteri Viktória (ELTE), Nekifor Mária (METU), Pöltz Anna(NKE) a 16-os táblán kikaptak a lengyelektől, így nem jutottak tovább.

 

Atlétika

Ma az atlétáink férfi félmaraton, férfi távolugrás és női magasugrás döntőben voltak érdekeltek. Férfi félmaratonban Arany Attila, a Debreceni Egyetem hallgatója 1:12:33-as időeredménye a 29. helyre volt elég. Németh Mátyás (NJE) távolugrásban a 9. helyet szerezte meg (7,39 m). Fekete Fédra (BCE) női magasugrásban pedig a 10. helyen végzett, 1,80 méteres eredménnyel.Ezzel befejeződött az atléták versenye az Egyetemi Világjátékokon.

 

Úszás

Úszásban ma a női 200 m pillangó selejtezőjét tartották, ahol Hatházi Dóra (Washington State University) és Sebestyén Dalma (Széchenyi István Egyetem) képviselte a magyar egyetemistákat. Dóra a 2. helyen (2:12:47), Dalma pedig a 3. helyen (2:13:71) jutott az elődöntőbe, ahonnan mindketten kvalifikálták magukat a másnapi döntőbe. Női 50 m mell selejtezőjén Sztankovics Anna (Miskolci Egyetem) a második legjobb idővel (31:59) jutott azelődöntőbe, ahonnan az 5. helyen (31:70) kvalifikálta magát a másnapi döntőbe, amit az úszás utolsó napján augusztus 7-én rendeznek.

 

Vízilabda

Ma az USA ellen játszott a magyar egyetemi férfi vízilabda csapat a döntőbe jutásért. A biztos kezdés után egy kicsit megtört a csapat lendülete, de végül egy góllal nyerték a mérkőzést (11:10). A döntőre az Egyetemi Világjátékok záró napján (augusztus 8.) kerül sor az olaszok ellen. A csapat tagjai: Ágh György (KJE), Aranyi Máté (BGE), Baksa Benedek (EKKE), Batizi Benedek (BME), Bóbis Botond (SZTE), Dala Máté (BME), Danka Bendegúz (ELTE), Ekler Bendegúz (TF), Kevi Bendegúz (BME), Mizsei Márton (BME), Nyíri Balázs (PPKE), Sugár Péter (BCE), Szeghalmi Zsombor (DE). Szakvezetés: vezetőedző: Horváth János; edző: Keszthelyi Tibor; csapatvezető: Dávid Zoltán. Legutoljára, a 2019-es Nyári Egyetemi Világjátékokon Nápolyban a magyar férfi vízilabda egyetemi válogatott a harmadik helyen végzett (2013-ban és 2015-ben volt már aranyérmes az egyetemista válogatott EVJ-n).

0 Tovább

Bronzérmes a női párbajtőr csapat az Egyetemi Világjátékokon​​​​​​​

Vívás

Mai napon a férfi kard és a női párbajtőr csapat versenyei zajlottak Csengtuban. A női párbajtőr csapat jól tartotta magát egészen az elődöntőig, ahol 45:39-re kikapott a házigazda kínaiaktól, így japánnal a harmadik helyért kellett megvívniuk, melyet 33:42-re meg is nyertek. A lányok nyakában így a bronzérem csilloghat. A csapat tagjai: Gnám Tamara (EDUTUS), Kardos Edina (TF), Muhari Eszter (ELTE) és Tóth Jázmin (BCE).

Férfi kard csapatunk a legjobb négy közé jutásért a japán egyetemistákkal vívott, amit 42:45 arányban elvesztett, így a lengyelek elleni utolsó mérkőzésen az 5. helyért küzdöttek. Egy ponttal 44:45-re nyert a magyar férfi kardcsapat, így az 5. helyen zárták a viadalt. A csapat tagjai: Galgóczy Tamás (BCE), Horváth Gergő (TF), Noseda Szabolcs (BGE), Rabb Krisztián (TF).

 

Kosárlabda

A magyar egyetemi női kosárlabda válogatott az Egyetemi Világjátékokon az utolsó mérkőzését az 5. helyért Lengyelország ellen vívta, akit64-52-re sikerült legyőznie, így az 5. helyen zárták a bajnokságot. Az 2019-es Egyetemi Világjátékokon Magyar Bianka másodedzőként vett részt a női kosárlabda versenyen, ahol nem sikerült a legjobb 8 közé jutnia a csapatnak, így nemcsak, hogy nagy bravúr az idei 5. hely, hanem1981óta nem volt ilyen jó helyezése a női magyar egyetemi kosárlabda csapatnak. Visszatekintve elmondható, hogy nagyon komoly volt a mezőny, sajnos a két ázsiai csapattal (Tajvan, Japán) nem bírtunk, bár mind a kettővel nagyon szoros meccset játszottunk. Összességében nézve az öt mérkőzésből hármat megnyertünk, de a két vereség miatt sem lehetünk csalódottak, hiszen azok is nagyon magas színvonalú mérkőzések voltak.– összegezte a viadalt Magyar Bianka a magyar női egyetemi kosárlabda csapat vezetőedzője.

 

Atlétika

Szombaton az atlétikában a női 20km gyaloglásban SpillerTiziana (ME) 13.helyezést ér el az 1:44:00-es idejével. Folytatódtak a női hétpróba versenyszámai, ahol Szűcs Szabina (ELTE) révén voltak érdekeltek a magyarok. Távolugrásban 6,03m, gerelyhajításban 41,04m, 800m futásban pedig 2:16.67 eredménnyel zárt, mely a 4 helyre volt elég. A férfi távolugrás kvalifikációja is ma volt, aholNémeth Mátyás (NJE) az 5. helyen kvalifikálta magát 7,79,-el, így holnap indulhat a döntőben. Hodossy-Takács Sámuel (DRHE) a 14.helyet szerezte meg 7,43m-es eredményével, így nem jutott be a döntőbe.

 

Evezés

Evezésben a tegnapi nap folytatásaként középfutamokat és reményfutamokat rendeztek, melyben számos magyar volt érdekelt annak érdekében, hogy a másnapi döntőben érmes helyezésekért versengjenek.

Női egypárevezősök középfutamában Preil Vivien (TF) a 4.helyen végzett 8:09.73-al, ezzel "B" döntőbe jutott.

Férfi egypárevezős reményfutamát Gerei Tamás Ágoston (TF) 7:21.39-al megnyerte, középfutamban pedig a 4. helyen végzett, ezzel "B" döntőbe jutott.

Férfi kettőpárevezős reményfutamában Bácskai Máté (ELTE) - Szabó Márton (TF)kettős az 1.helyen végzett 6:42.77-es eredménnyel, mellyel az "A" döntőbe jutottak.

Női könnyűsúlyú kettőpárevezős reményfutamában Fehérvári Eszter (SZE) - Szili Dorina (SZTE) páros a 4.helyen futott be 8:04.28-as eredménnyel, ezzel az "A" döntőbe jutottak.

Férfi könnyűsúlyú kettőpárevezős reményfutamában Furkó Kálmán (TF) - Szabó Bence (SZE)az első helyen ért célba (6:48.85), ezzel ők is bejutottak a holnapi "A" döntőbe.

 

Úszás

Úszásban ma két számban voltunk érdekeltek. Női 200 m gyors selejtezőjében Szabó-Feltóthy Eszter (BME) 2:02.77-es eredménye a 12. helyre volt elég, így bekerült a másnapi elődöntőbe.

Női 100 m pillangó döntőjében Sebestyén Dalma (SZE) pedig a 7. helyen végzett.

0 Tovább

Egyetemi Világjátékok – Megvan az első úszó érem!

Úszásban is megvan az első érem Sebestyén Dalma (SZE) révén az Egyetemi Világjátékokon Csengtuban!

 

Úszás

Egyetemista úszóink ma női 200 m vegyes döntőben és női 100 m pillangó reggeli selejtezőben és esti elődöntőben voltak érdekeltek.

Sebestyén Dalma (Széchenyi István Egyetem) 200 méter vegyesen 2:13:44-es idővel ezüstérmes lett. Az első helyen az olasz Anita Gastaldi 2:12,74-es idővel, harmadik helyen pedig Caroline Theil végzett 2:14,28-as idővel.

Női 100 m pillangó selejtezőben Hatházi Dóra (Washington State University) 10. helyen 1:00:15-ös idővel, míg Sebestyén Dalma (SZE) 5. helyen jutott az elődöntőbe 59:65:00-ös idővel. Az elődöntőben Hatházi a 12. helyen végzett, Sebestyén pedig a 8. idővel jutott a holnapi döntőbe.

 

Atlétika

Női hétpróbában Szűcs Szabina (ELTE) képviseli hazánkat. Az első napi eredményei: 100 m gát - 14.24 mp, magasugrás - 1.65m, súlylökés – 11.43m, 200m – 25.05 mp. A következő versenynap távolugrás, gerelyhajítás és a 800 méteres futás vár még rá.

Férfi gerelyhajításban Kovács Noel (EKKE) 69.43-as eredményével a 14. helyen végzett.

Női 1500 méteren Heffner Hédi (SE) 19. helyen végzett 4:35.45-ös időeredménnyel, férfi 110 m gáton pedig Nagy Richárd (ELTE) 14.59-el a 20. helyen zárta a versenyt.

A férfi kalapácsvetés döntőjébe két magyar kvalifikálta magát. Czeller Gábor (TF) 70,33 m-es dobással a 7., Doma Benedek (BCE) 67,02 m-el a 10. helyen végzett.

Tóth Anna (ME) női 100 méter gát döntőjében volt érdekelt, ahova a 2. helyen kvalifikálta magát. Sajnos a döntőben elesett a 10. gát után, így nem tudta befejezni a versenyét.

 

Vívás

Férfi tőrözőinké volt ma az EVJ-n a pást, ahol Mihályi Andor (SE) a legjobb 16 között végzett. Benyus Attila (BME), Frühauf Benjamin (King’s College London) és Korom Erik (BGE) pedig a legjobb 32-ben búcsúzott a versenytől.

 

Evezés

A mai napon kezdetét vette az evezés is az Egyetemi Világjátékokon, Chengduban. Férfi kormányos nélküli kettes előfutamban Hopp Márton (BME) - Kerekes Krisztián (TF) 8. helyezést ért el (7:25.97), reményfutamban folytatják.

Női egypárevezős előfutamban Preil Vivien (TF) 8. helyezést ért el (8:13.26), így elődöntőzik. Férfi egypárevezős előfutamban Gerei Tamás Ágoston (TF) 13. helyezést ért el (7:34.19), reményfutamba jutott.

Férfi kettőpárevezős előfutamban Bácskai Máté (ELTE) - Szabó Márton (TF) 3. helyezést értek el (6:52.27), reményfutamba jutottak.

Női könnyűsúlyú kettőpárevezős előfutamban Fehérvári Eszter (SZE) - Szili Dorina (SZTE) 7. helyezést értek el (8:17.00), reményfutamban folytatják.  Férfi könnyűsúlyú kettőpárevezős előfutamban Furkó Kálmán (TF) - Szabó Bence (SZE) párosa 3. helyezést ért el (6:46.41) a reményfutamban folytatják.

 

Vízilabda

Férfi vízilabdásainknak ma a házigazda kínaiak ellen kellett bizonyítaniuk teltházas hazai nézőközönség előtt. Szerencsére a fiúk mind fejben, mind fizikailag ott voltak, így 19:7-re legyőzték Kínát. A következő meccs az USA ellen lesz augusztus 6-án és a tét a döntőbe jutás.

0 Tovább

Két érem atlétikában a csütörtöki nap mérlege az Egyetemi Világjátékokon​​​​​​​

Mátó Sára (PPKE) és Török Gergely (DE) jóvoltából ma sem szakadt meg a magyar éremeső az Egyetemi Világjátékokon Csengtuban.

Atlétika:

Ma atlétikában két magyar bronzérem született. Női 400 méter gáton Mátó Sára (PPKE) 56.58 mp-es eredménye és férfi magasugrásban Török Gergely (DE) 2.20 m-es eredménye a dobogó harmadik fokára juttatta egyetemista sportolóinkat az Egyetemi Világjátékokon.

Női 100 méter gáton pedig Tóth Anna (ME) az előfutamban 13.6-os időeredménnyel az 5. helyen jutott tovább az elődöntőbe. 

Úszás:

Az úszás is folytatódott az Egyetemi Világjátékokon, Csengtuban. 200 m vegyes Sebestyén Dalma (SZE 2:14.09-es idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Ilyés Laura (SE) 2:20.88-al nem jutott a döntőbe, ahogy 100 m háton Szabó-Feltóthy Eszternek sem volt elég az 1:03.91-es ideje a döntőbe jutásra.

Kosárlabda:

Kosárlabdában a magyar női egyetemi csapat a brazilokkal játszott, ahol fej-fej melletti szoros küzdelemben 61:66-ra győztek a mieink, ezzel az 5. helyért játszhatnak majd az utolsó mérkőzésükön.

Asztalitenisz:

Asztaliteniszezőink közül már csak Kovács Sebestyén (PTE) volt versenyben a mai nap a férfi egyéni versenyszámban, ahol a legjobb 32-ben végzett.

Taekwondo:

Taekwondoban a Patakfalvy testvérek indultak. Ma -53kg-ban Patakfalvy Lucának (BCE) szoríthattunk, aki a legjobb 16-ban végzett.

Vívás:

Vívásban a férfi párbajtőrözőké és a női tőrözőké volt ma a pást.

Férfi párbajtőrben Kovács Gergely (ELTE), a legjobb 16-ban, Bányai Zsombor (MATE) és Keszthelyi Péter (PPKE) a legjobb 32-ben, míg Fenyvesi Csaba (NKE) legjobb 64-ben végzett.

A női tőrözőink közül Mesteri Viktória (ELTE), Nekifor Mária (METU) és Pöltz Anna (NKE) a legjobb 32-ben végzett, míg Kovács Réka (ELTE) a kvalifikációban búcsúzott.

0 Tovább

Nem szakadt meg az éremeső-sorozat az Egyetemi Világjátékok 5. napján sem!​​​​​​​

Vívásban Horváth Gergő (TF) ezüst, úszásban Szabó-Feltóthy Eszter (BME) bronzérmet szerzett az Egyetemi Világjátékok ötödik napján Csengtuban.


Vívás

Mai nap kezdtek az egyetemista vívóink a női párbajtőr és a férfi kard fegyvernemmel.

Női párbajtőrben ma a legjobb eredményt Muhari Eszter (ELTE) érte el azzal, hogy bejutott a legjobb 8 közé. Tóth Jázmin (BCE) a legjobb 16 között végzett, Kardos Edina (TF) és Gnám Tamara (EDUTUS) pedig a legjobb 32-ben zárta a versenyt.

Férfi kardozóink közül Horváth Gergő (TF) ezüstérmet szerzett. A 64-es tábláról búcsúzott a versenytől Galgóczy Tamás (BCE) és Noseda Szabolcs (BGE), Rabb Krisztián (TF) a legjobb 16 közé kerülve nem jutott tovább.

Úszás

Úszásban az EVJ ötödik napján a 200 m hát döntőjében voltunk érdekeltek Szabó-Feltóthy Eszter (BME) révén, aki 2:10:77-es időeredménnyel a harmadik helyet szerezte meg a kínai Liu Yaxin (2:08.18) és a portugál Rodrigues Rebelo Camila (2:10:47) mögött.

Vízilabda

A mai férfi vízilabda mérkőzés parázs hangulatban telt, mivel a magyar egyetemi csapat a görögök ellen játszott. A mérkőzés döntetlen lett (13:13), így csoportelsőként jutott tovább a magyar csapat, korábban legyőzve a szingapúriakat, japánokat és németeket. A következő mérkőzésen, augusztus 4-én a négy közé kerülés már a tét.

Atlétika

Férfi kalapácsvetésvetésben két egyetemista révén is érdekeltek voltunk, kora reggel Czeller Gábor (TF) a kvalifikáción a 7., Doma Benedek (BCE) a 11. helyen jutottak be a döntőbe.

Női 400 m gáton Mátó Sára (PPKE) döntőbe jutott, Dobránszky Laura (PPKE) a 14. helyen, Soos Levente (MATE) szintén 400 m gáton a 26. helyen zárta a versenyt. Női 800 méteren K. Szabó Gabriella (BGE) a 12. helyen végzett.

Férfi diszkoszvetésben Strigencz Zalán (PE) a 10. helyen, férfi súlylökésben pedig Tóth Balázs (NYE) a 8. helyen zárta a versenyét.

Asztalitenisz

Férfi asztaliteniszezőink a 64-es táblán mérkőztek ma egyéniben, ahol Kovács Sebestyén az indiai ellenfelét legyőzte, Huzsvár Erik és Molnár Dávid pedig kikapott a kínai, illetve az indiai egyetemistától. Férfi párosban csoportmérkőzések folytak, ahol Huzsvár Erik – Mihalovity Dominik 3:0-ra legyőzte ománi ellenfelüket, míg a Kovács Sebestyén – Molnár Dávid kettős 3:1-re kapott ki az irániaktól. A Huzsvár-Mihalovity páros a 16 közé jutásért egy kínai párostól szenvedett vereséget, így férfi párosaink versenye véget ért.

Taekwondo

Taekwondoban Patakfalvy Csenge (BCE) -62 kg-ban 2:0-ra kikapott koreai ellenfelétől, így nem jutott a legjobb 16 közé. Holnap testvére, Patakfalvy Luca (BCE) -53 kg-ban mérkőzik.

Sportlövészet

A sportlövészeink ma 10 m légpuska vegyespáros és 10 m légpisztoly vegyespáros számokban zárták az EVJ-t.

10 m légpisztoly vegyespárosban a kétszeres Egyetemi Világjátékok ezüstérmes Fábián Sára (NKE) és Szemán Dávid (ELTE) páros a kvalifikáció során a 12. helyen végzett, így nem jutott be a döntőbe.

10 m légpuska mix selejtezőben Dénes Eszter (MATE) Hammerl Soma (BGE) kettős a 7. helyet érte el, majd a döntőben a 8. helyen zárták a versenyt, mellyel véget ért számukra az Egyetemi Világjátékok.

A sportlövők összesített éremversenyében a magyar egyetemisták az 5. helyen végeztek 3 ezüstéremmel.

 

Végeredmények:

2. hely:

Fábián Sára (NKE) női egyéni 10 m légpisztoly

Fábián Sára (NKE) női 25 m pisztoly

Női 10 m-es légpuska csapat: Bajos Gitta (Edutus Egyetem), Dénes Eszter (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) és Lovász Dorina (Budapesti Gazdasági Egyetem)

4. hely:

Férfi 50 méter puska 3 pozíció csapat: Hammerl Soma (BGE), Dénes András (MATE) és Kiss Viktor (The Ohio State University)

5. hely:

Női 50 m 3 pozíció csapat: Lovász Dorina (BGE), Toma Dorina (BGE), Horváth Lea (The University of Mississippi)

6. hely:

Férfi 10 m légpuska csapat: Hammerl Soma (BGE), Kiss Viktor (The Ohio State University), Dénes András (MATE)

8. hely:

10 m légpuska mix kategória: Dénes Eszter (MATE) Hammerl Soma (BGE)

9. hely:

Női 10 m légpisztoly csapat: Fábián Sára (NKE) Domsits Olívia (NKE), Fleischer Bernadett (DE)

0 Tovább

Újabb magyar érem Csengtuban

A sportlövészet utolsó előtti versenynapján Fábián Sára (NKE) női 25 m pisztolyban ezüstérmet szerzett. A női 50 m-es 3 pozíciós csapat, melynek tagjai:  Lovász Dorina (BGE), Toma Dorina (BGE), Horváth Lea (The University of Mississippi) az 5. helyezést érte el. Szemán Dávid férfi 10 m pisztolyban pedig a 29. helyen zárt.

Férfi asztalitenisz egyéniben ma is zajlottak a csoportmérkőzések, ahol mind a négy magyar egyetemista nyert, Molnár Dávid (PTE) pedig csoportgyőztesként jutott tovább.

Az atlétikaversenyek első napján számos magyar érdekeltség is volt. Mátó Sára (PPKE) női 400 m gáton 7. helyen került be az elődöntőbe. Férfi magasugrásban Török Gergely (DE) a 9. helyen végzett, mellyel döntőbe juttatta magát, Guth Mátyás (MATE) pedig a 15. helyen zárt. Női súlylökésben Veiland Violetta(SZTE) a 10. helyet szerezte meg, Iván Zsombor (DE) hármasugrásban a 18., míg Bacsa Fanni (ME) távolugrásban a 27. helyen zárt. Gerelyhajításban Eszenyi Napsugár (TF) a 15. helyen végzett.

Elkezdődtek a versenyek az úszásban is, ahol Szabó-Feltóthy Eszter (BME) 200 m háton döntőbe jutott.

0 Tovább

Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt az Egyetemi Világjátékokon

Eddig nem telt magyar éremszerzés nélkül egyetlen versenynap sem az Egyetemi Világjátékokon, így Magyarország 5. helyen áll az éremtáblán az EVJ 3. napján.

Pigniczki Fanni - aki idén diplomázott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi EgyetemMsC ritmikus gimnasztika szakedzőként és tavaly szeptemberben kezdte el a harmadik diplomájának megszerzését a Károli Gáspár Református Egyetemen- a tegnapi összetett aranyérem után ma egy fantasztikus labdagyakorlattal aranyérmet szerzett. Szalag és buzogány gyakorlataival éppen csak lecsúszott a dobogó harmadik fokáról, így a 4. helyen zárt, míg karikában rontott, ami csak a 7. helyre volt elég. Fanni jelenleg az egyetlen olyan magyar egyetemi sportoló, aki két aranyérmet is szerzett a csengtui Egyetemi Világjátékokon.

Judósaink közül ma Gőz Roland (Wekerle Sándor Üzleti Főiskola) 90kg-ban szerzett aranyérmet, Sipőcz Richárdnak sajnos a mai szereplése viszont csak az 5. helyre volt elég.

Sportlövészeink (Hammerl Soma (BGE), Kiss Viktor (The Ohio State University), Dénes András (MATE)) férfi 10 m légpuska csapatversenyében a 6. helyet szerezték meg. Egyéniben Hammerl Soma (BGE) 627.1 ponttal a 9., Kiss Viktor 623.4-el a 24. és Dénes András a 28. helyen zárt 620.9 pontjával. A nőknél 25m pisztolyban Fábián Sára (NKE) a 12., míg Domsits Olívia (NKE) a 28. helyen zárt.

Asztaliteniszben megkezdődtek a férfi egyéni mérkőzések, ahol mind a négy magyar egyetemi induló 2-2 meccset játszott:

Kovács Sebestyén (PTE): 3-1 (HUN-MNG);3-0-ra (TUR-HUN)

Huzsvár Erik (KRE): 0-3 (JPN-HUN), 3-0 (AZE-HUN)

Molnár Dávid (PTE): 3-0 (HUN-MNG), 3-2 (HUN-CHN)

Mihalovity Dominik (PTE):3-1 (NOR-HUN), 0-3 (SVK-HUN)

A mai nap találkozott a magyar delegáció tagjaival és az eddigi érmesekkel a csunkingi magyar konzul is.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum