Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem hétköznapi megnyitó

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága, az Opel Finn Gold Cup Balatonföldváron – írja a hunsail.hu.

 

Világ- és Európa-bajnok vitorlázók, a riói olimpia tizenkét finnes részvevője, az idei Európa-bajnokság legjobbjai látogattak el Balatonföldvárra, hogy a jövő hét végére kiderüljön: pillanatnyilag ki a legjobb közülük a világon. Szakértők szerint legalább tizenöt induló esélyes akár a legfényesebb éremre is, köztük tartják számon olimpikon vitorlázónkat, Berecz Zsombort, aki idén egy Eb ötödik hellyel, és a Palma de Mallorca-i és santanderi Világ kupa versenyen egy-egy ezüstéremmel tette le a névjegyét a legkeményebbnek számító egyszemélyes olimpiai hajóosztályban.

Az EMMI támogatásával felújított műemlék klubház előtt, a vízparton megtartott megnyitó ünnepségen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta: a FINA vizes világbajnokság és az olimpiai Finn dingi hajóosztály mostani világversenye is bebizonyította: a főváros mellett a Balaton is vonzó helyszín a nemzetközi sportesemények szervezői, indulói és a közönség számára egyaránt. Kiemelte, hogy a vitorlázás az egyik legdinamikusabb ütemben fejlődő sportág, és ez nem csak az egyre gyakoribb kiváló versenyeredményeket, hanem a sportdiplomáciai sikereket is jelenti.

Ezt követően a Spartacus Vitorlás Egylet nevében dr. Marton István aranygyűrűt adott át Fa Nándor óceáni szólóvitorlázónak, aki Finn dingiben kezdte példaértékű sportpályafutását.

 

A megnyitó látványos fordulatot vett, amikor korhű jelmezekbe öltözött ősmagyar lovasok vették birtokba a klubház előtti gyepet, ahol is harci bemutatót követően azt is bemutatták, hogy a Finn dingiben bizonyos küzdelmes versenyszituációkban hogyan használhatóak az ősi fegyverek: a nyíl, a dárda vagy éppen a kétélű kard.

A világbajnokság rendezője, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet felkészült a 32 országból érkező 124 versenyző fogadására: a hétvégén lezajlott a felszerelések ellenőrzése, a végleges nevezés, sokan kísérletet tettek a hétvégi változatos szélviszonyok között a Balaton kiismerésére. Felkerültek a hajók orrára az azonosító számok, amelyek érdekessége, hogy egytől-húszig az illető vitorlázó világranglistán elfoglalt helyét is jelzik.

Az időjárás előrejelzésből egyvalami biztosan kiderül: kánikulával kísért teljes szélcsendre biztosan nem kell számítani a jövő heti futamok alatt. A végső sorrendet eldöntő éremfutamra szeptember 10-én vasárnap délelőtt kerül sor.

0 Tovább

Vizes vb után víz alatti Eb-t is rendeztünk

Az elmúlt napokban Eger adott otthont az idei víz alatti hoki Európa-bajnokságnak. A hazánkban a Magyar Búvár Szakszövetség égisze alatt működő sportág kontinensviadalán a házigazda magyarok a férfiaknál a hetedik, a nőknél a hatodik helyen zártak.

 

 

A víz alatti hoki, amint a neve is mutatja, víz alatt játszott csapatjáték. A medencében két csapat küzd egymással, a játékosok célja, hogy egy ütő segítségével a kapuba juttassák a korongot. A játékot 1954-ben találta ki négy angol búvár azzal a céllal, hogy erősítsék a kezdő búvárok tüdőkapacitását, idővel azonban a módszer sporttá nőtte ki magát.

 

A sportág 1995-ben jutott el Magyarországra, idén pedig már a 15. Európa-bajnokságára került sor. Az egri Bitskey Aladár Uszodában megrendezett Eb-n a férfiak mezőnyében Törökország, a nők versengésében Franciaország nyerte az aranyérmet.

0 Tovább

Finn-vb előtt

Idén bővelkedett hazánk a vizes sporteseményekben, amelyek között különös hangsúlyt érdemel a Finn olimpiai hajóosztály világbajnoksága, amelynek a Balaton ad otthont szeptember elején, először a hajóosztály 1952-től számított történetében – írja közleményében a Balatoni Yacht Club. 

 

 

Berecz Zsombor Finn vitorlázó, háromszoros olimpikonunk, Eb és Világkupa-döntő ezüstérmesünk tehát hazai vizeken mérkőzhet a világ legjobbjaival. A Balatoni Yacht Club versenyzője számára ez az idei év legjelentősebb versenye, legnagyobb megmérettetése a jövő évi dániai (Aarhus) olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

 

Berecz jó formában kezdte az idei évet és egyben a felkészülést, a nagy cél az éremszerzés a tokiói olimpián, ami azért is képvisel különös értéket a magyar klasszis számára, mert nagy elődje és példaképe, Fináczy György szintén Tokióban állhatott rajtvonalra az 1964-es olimpián, amelyet 2020-ban is azonos helyszínen rendeznek, Enoshima szigetén.

Amikor Berecz Laser hajóosztályból átült a Finn hajóosztályba, vitorlaszámát is Fináczy Györgytől kérte el, aki HUN 40 számon versenyzett és örömmel adta át azt Zsombornak.  

Fináczy Györgynek és sok más remek magyar Finn olimpikonnak sem adatott meg azonban, hogy világbajnokságon hazai vizeken szálljon versenybe. Abban, hogy a Finn osztály immár hatvanöt éves történelmében először hazánk adhat otthont a világ legjobbjait felvonultató bajnokságnak, Berecz Zsombornak vitathatatlan sportdiplomáciai érdemei vannak.

 

Az idei Finn világbajnokság, más néven Finn Gold Cup első versenynapja 2017. szeptember 4-én veszi kezdetét Balatonföldváron. A várhatóan több mint 120 fős mezőny tíz selejtező futam során mérkőzik egymással a legjobb tíz versenyző számára biztosított éremfutamba (Medal Race) jutásért, amelyet szeptember 10-én, vasárnap rendeznek.

0 Tovább

Érdi Mária elindul az Európa-bajnokságon!

A 19 éves vitorlázó legutóbb a felnőtt világbajnokságon vett részt Medemblikben, ahol a 20. helyen végzett. Az eredménynek, annak ellenére is tud örülni, hogy előzetesen a 10. helyet tűzte ki célul. Érdi közben módosította versenynaptárát: az előzetes tervekkel ellentétben elindul a Laser Európa-bajnokságon, amelyet Barcelonában rendeznek meg október elején.

 

„Szerintem nagy siker a 20. hely, mert ez az eddigi legjobb magyar laser-es eredmény. Nagyon örülök neki, de van bennem egy kis csalódottság. Végig ott voltam a mezőny elején, de sajnos csak egy napunk volt az aranycsoportban, mert az utolsó napon nem tudtak futamot rendezni” – kezdte Érdi.

„Az aranycsoport napján megkaptam a második sárgalapomat, ami miatt ki kellett állnom, az utolsó futamban pedig rosszul mentem, így visszaestem a 20. helyre. Ezen már nem tudtam javítani, mert az utolsó napon szélcsend miatt nem indítottak futamot. Egyébként, ha az eredményt nézzük, az fantasztikus és magamon is érzem, hogy egyfolytában fejlődök. Azt is érzem, hogy többre is képes lettem volna. Most úgy döntöttünk, hogy elmegyek Barcelonába az Európa-bajnokságra, ami eredetileg nem volt betervezve. A jövő héten elindulok a Laser Európa Kupán Balatonfüreden, ott fogok ismét vitorlázni, addig most egy kicsit pihenek.”- mondta Érdi Mária.

Érdi Mária jelenleg a 8. helyen áll a frissen közzétett felnőtt világranglistán, két helyet javítva ezzel a legutóbbi helyezéséhez képest.

0 Tovább

Hazai közönség előtt nyomhatja le a világot a szkanderes anyuka

Fejben már játssza a meccseket, és még a nagyszabású budapesti világbajnokság előtti utolsó napokban is új technikákat tanul Magyarország szkander világklasszisa, Kőváriné Ivánfi Brigitta. Az éremesélyes sportoló gőzerővel készül a szeptember 5. és 10. között rendezendő vb-re, amely a sportág történetének valaha volt legjelentősebb eseménye lehet.

 

A MOM Sportban helyet kapó megmérettetésen 60 ország közel 1500 versenyzője áll asztalhoz, köztük 70 magyar. A csapat kiemelkedő tagja a versenykerékpárosból lett szkanderbajnok, Kőváriné Ivánfi Brigitta.

A májusi Európa-bajnokságon jobb és bal kézzel is aranyat nyert szkanderes úgy érzi, duplán kell bizonyítania Budapesten, hiszen amellett, hogy világbajnokságról van szó, először vesz részt hazai közönség előtt ilyen színvonalú versenyen.

„Mindenképpen dobogós helyre várom magam, de az aranyérem is benne van a pakliban. Úgy érzem, az erőnlétem rendben van, az Európa-bajnokságon fejben nagyon ott tudtam lenni, remélem, a vébén is így lesz, és akkor nem lesz gond.”

A 39 éves szolnoki sportoló szerint mindenki verhető, hiszen a látszattal ellentétben közel sem csak a fizikai erő számít, hanem az is, ki hogyan taktikázik.

„A laikusok azt láthatják, hogy szkanderezni bárki tud, de ez nem így van. A tiszta erőn túl kell hozzá dinamika, gyorsaság és komoly technikai tudás is. Ezeket kell összegyúrni, ami nagyon változatos és összetett edzést igényel. Én éppen ezt szeretem a szkanderben.”

 

A 70 kg-os súlycsoportban induló Brigitta – akit időnként nyolc és fél éves kislánya is elkísér a tréningekre – kizárólag férfiakkal edz. Emellett súlyokat magára aggatva néha „92 kilós nőt” csinál magából.

 

„A saját súlyos és a nehezékes edzések jól hozzák az erőt, ilyen például a létrázás és a kötélmászás. Emellett technikailag is rengeteget tanultam idén, így a nagy ellenfelemnek számító brazil lányt is foghatónak látom. Már tavaly is éreztem, hogy van ellene esélyem, de akkor csináltam egy bődületes hibát, amit idén nem szeretnék elkövetni”.

0 Tovább

Óriási magyar csapat megy a kick-box Eb-re

Magyarországot 105(!) versenyző képviseli az idei korosztályos kick-box Európa-bajnokságon, amelynek szeptember 5. és 9. között Szkopje ad otthont. A macedón fővárosban megrendezendő eseményen 37 ország közel 1500 kadet és junior sportolója vesz részt. Fiataljainktól több tucatnyi érmet remél a Magyar Kick-Box Szakszövetség vezetése.

 

 

A hatalmas csapatlétszámot az indokolja, hogy az Eb-n a sportág mind a hat küzdelmi szakágában – és valamennyiben a fiúknál és a lányoknál is több súlycsoportban – avatnak bajnokokat, és egy nemzetből kategóriánként két versenyző indulhat. A félerős ütéseket és rúgásokat engedélyező pointfighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak, míg a kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le.

 

A 10 és 18 év közötti, bő százfős válogatottban akadnak, akik már kiemelkedő nemzetközi eredményekkel rendelkeznek, de nagy számban vannak újoncok is, akik az idei eredményeikkel harcolták ki a tagságot. A legnagyobb név a 2016-ban az Év Sportolójának választott Veres Roland. A még mindig juniorkorú, tavaly három felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett sportoló most egy negyedik szabályrendszerben, a ringben, full-contactban méretteti meg magát.

 

A magyar indulók többhetes felkészülésen vannak túl. Az MKBSZ valamennyi szakágnak központi edzőtábort biztosított: Csongrádon a pointfighting, míg Vépen a light-contact, a kick-light és a ringes versenyzők készültek az Eb-re.


A legtöbb sportolót, 29-et a Békéscsabai Lakótelepi SE adja, utána a Halker-Király Team Kick-box Akadémia következik 21 fővel.

 

A sportág hazai szövetségének vezetése több tucatnyi éremben bízik, és azt reméli, hogy Magyarország az első háromban végez a nemzetek versenyében.

0 Tovább

Magyar ló és magyar lovas a top 50-ben Európában

Hatalmas sikert ért el Krucsó Szabolcs Chacco Blue II nyergében a hétvégén véget ért díjugrató Európa-bajnokságon azzal, hogy egyetlen magyar párosként bekerültek a legjobb 50 közé, ahol a 43. helyet szerezték meg.

 

„Nagyon büszke vagyok Szabolcsra és Chacco Blue II-re is, hiszen ez volt az első világversenyük és a magyar válogatottból egyedül ők kerültek be a legjobb 50-be. Ezzel a teljesítménnyel letettük a névjegyünket Európában, több neves tenyésztő is felfigyelt a lóra.” – mondta Kórusz Attila a ló tulajdonosa.

„Hatalmas élmény volt Göteborgban lovagolni, Chacco Blue II szenzációsan ment. Az első fordulóban vadászugratásban hibátlanul, aztán a csapatverseny első fordulójában egy pici hibával és végül a második fordulóban, ami a legnehezebb volt, önmaghoz képest nagyon jó teljesítményt nyújtott.” – mondta Krucsó Szabolcs, aki hozzátette:

„Azért azt látni kell, hogy Chacco Blue II a maga 10 évével ebben a mezőnyben fiatalnak számít, ő a következő években még biztosan erősödni fog és nagyobb rutinja lesz hasonló versenyeken.”

„A lovat csak 2 éve kezdtük versenyeztetni, ilyen színvonalú megmérettetésen most először indult, így még rengeteg potenciál van benne, ráadásul talán az idő is nekünk dolgozik, hiszen jövőre világbajnokság lesz az Egyesült Államokban, amin – hacsak nem jön közbe valami –, a VB minősítést megszerző Krucsó Szabolccsal a nyergében ott lesz Chacco Blue II is, és aztán jön majd az olimpia.” – tette hozzá a ló tulajdonosa.

„A magyar nézők legközelebb Kiskunhalason a szeptember 7. és 10. között megrendezésre kerülő Országos bajnokságon láthatják Chacco Blue II-t, ahol a reális cél a dobogós szereplés.” – fejezte be Krucsó Szabolcs.

0 Tovább

Bekeményít a kick-boxos szupertehetség

Veres Roland a ringben is kipróbálja magát. A csepeli Halker-Király Team kick-boxosa a macedóniai korosztályos Európa-bajnokságon ezúttal a full-contact szabályrendszerben versenyez a juniorok között.

 

Mivel az eddig a tatamin remeklő Veres Roland már a felnőtteknél is bemutatkozott világversenyen - sőt, tavaly három Európa-bajnoki címet is bezsebelt! -, a korosztályában így már csak a ringesek között indulhat. Jelentős a váltás, hiszen a tatamis szakágak félerejű technikáival szemben a ringben kiütésre megy a küzdelem.

 „Alaposan kilépek a komfortzónámból, de elszánt vagyok. Egy négyhetes edzőtáboron vagyok túl, és bízom benne, hogy maradandót tudok alkotni a ringben is” – nyilatkozta a tavaly az év férfi kick-boxosának választott fiatal szupertehetség.

Veres Rolandnak a macedóniai korosztályos Eb-n kívül a novemberi budapesti világbajnokság különösen fontos, hiszen a hazai közönség előtt nemcsak megvédeni szeretné a pointfighting szabályrendszerben két éve megszerzett világbajnoki címét, hanem a light-contact és a kick-light szakágban is az aranyéremre tör súlycsoportjában.

A korosztályos kick-box Európa-bajnokságot Szkopjéban rendezik meg szeptember 2. és 10. között.

0 Tovább

Díjugrató Eb – Krucsó jól ment Chacco Blue II-vel!

Zajlik a díjugrató Eb, ahol a második versenynapon egy magyar jutott tovább. A döntőbe jutásért pénteken versenyzik a kontinensbajnokság mezőnye.

Krucsó Szabolcs továbbra is versenyben van a díjugrató Európa-bajnokságon. A göteborgi kontinensbajnokság középdöntőjének első fordulójában Krucsó kiválóan teljesített Chacco Blue II nyergében, a középdöntő második, pénteki fordulójában pedig kialakul a finálé 25-ös mezőnye.

„Jól sikerült a felkészülésünk, örülök, hogy tudtunk némi meglepetést okozni Chacco Blue II-vel. A pénteki napon kemény verseny várható” – összegzett Krucsó Szabolcs.

Kórusz Attila, Chacco Blue II tulajdonosa elmondta, mind a ló, mind a lovasa kimagasló formában van. „Bízom benne, hogy a jó formájukat pénteken is megmutatják ebben az erős mezőnyben. Gyakorlatilag Európa legjobb indulói vannak itt, így nem lehet hibázni” – tette hozzá Kórusz Attila.

0 Tovább

Magyar éremesélyek a budapesti szkander vb-n

Tucatnyi magyar éremre lehet számítani a szeptember 5. és 10. között Budapesten sorra kerülő szkander világbajnokságon. Az eseményen, amelynek a MOM Sport ad otthont, 60 ország közel 1500 versenyzője áll asztalhoz, köztük 70 magyar. A vb ezzel nemcsak kiemelkedően a legnagyobb magyarországi szkander verseny lesz, de jó eséllyel pályázik arra, hogy a sportág történetének valaha volt legjelentősebb eseménye legyen.

A világbajnokságon nyolc asztalon folynak majd a küzdelmek. A junioroktól a felnőtteken és a szeniorokon keresztül a paraszkanderesekig számos kategóriát rendeznek meg, ráadásul az indulók külön összemérik az erejüket jobb és bal kézzel is.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta: számos éremesélyes versenyzővel vágunk neki a vb-nek. Kiemelte a felnőtteknél Ivánfi Brigittát, aki Európa-bajnoki címvédőként most a világelsőségre tör.

„Mindenképpen érmet várunk tőle, de küzdünk azon is, hogy ez arany legyen. Nem lesz könnyű, mert egy brazil lány hat éve uralja a súlycsoportot, Brigi viszont nagyon elszánt, és reméljük, hogy most sikerül legyőznie. Kitaláltuk azt is, hogy mivel próbálkozunk meg ellene. Ezt kobra technikának hívják, és a híres Stallone-filmben is lehetett látni. Nagy csuklóerő kell hozzá, szerintünk ez Briginek megvan.”

Az elnök szerint képes lehet még az éremszerzésre a még juniorkorú Barzsó Henrietta, a Svédországban élő, de magyar színekben induló Horváth Rebeka, a férfiaknál pedig a 85 kg-os létére az időnként a 140 kilósokat is legyőző Kovács Péter, de jó helyezést érhet el a szövetségi kapitányi teendőket is ellátó Somogyi Dávid és Barzsó Alex is.

Csabai Attila szerint jók az esélyeink a parasportolóknál is, ami azért különösen fontos, mert a 2020-as tokiói paralimpián valószínűleg ott lesz a szkander is.

„A mozgássérült Farkas István a junioroknál Eb-címvédőként indul, azt szeretnénk, ha most a világbajnokságon is nyerni tudna, de Simon Dániel is a favoritok közé tartozik kategóriájában. A hallássérült Fenyvesi József is dobogós helyre esélyes, akárcsak Rojkó Zoltán, a látássérült Budai Miklós pedig címvédőként bármire képes lehet.”

Világszínvonalú csapattal állunk ki a különböző junior és szenior korosztályokban – büszkélkedett a sportvezető.

A fiataloknál Barzsó Henrietta mellett éremesélyes Verboczki Luca, Kulcs Dzsenifer, Németh Levente és Halász Edmund. A 40, 50, illetve 60 felettiek számára kiírt masters kategóriákban Kőrösi Tibor, Szabó Sándor, Dobrocsi János, Kónya Lajos, Mészáros Attila, Macz István, Dobos Attila, Simon Ferenc, Józsa Mihály, Hollandi Pál és Fazekas Andrea egyaránt érmes reményekkel állnak szkanderasztalhoz.

„A legidősebbek között van olyan versenyzőnk, aki már kétszer legyőzte a rákot, most pedig műtétek előtt áll, de a világbajnokság miatt azokat elcsúsztatta és Budapesten éremmel szeretne búcsúzni a versenyzéstől. És Kovács Péter „Pepe” személyében lesz olyan indulónk, aki 73 évesen vesz részt a küzdelmekben.” – mondta Csabai Attila.

Magyarország 1999-ben és 2006-ban rendezett már szkander Európa-bajnokságot, ez lesz az első világbajnokság hazánkban, amelyre az esemény honlapján, a 2017.armwrestling.hu oldalon is lehet jegyeket venni.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum