Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában komoly probléma, hogy miként kezdjen új életet egy sportoló pályafutása befejeztével. Ezzel kapcsolatban gyűjtötte össze a leghasznosabb tapasztalatokat az az európai konferenciasorozat, melynek záró rendezvényét Budapesten tartották.


Az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodája által szervezett programban magyar részről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara vett részt. Farkas Judit, az egyetem európai projektkoordinátora hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a sportolók már a karrierjük alatt felkészüljenek arra az életre, mely visszavonulásuk után vár rájuk. Az előkészítést azonban nem a felsőoktatásban kell elkezdeni, hanem már sokkal korábban fel kell hívni az élsportra készülő gyerekeket ennek fontosságára.

Folker Hellmund, az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodájának igazgatója elmondta: a programba minden érintett területről igyekeztek szakértőket hívni, így a sportolók és a munka világának képviselőit is, ezen kívül a sportszervezeteket is bevonták a közös munkába. Az igazgató kiemelte: nagyon fontos, hogy a budapesti Testnevelési Egyetemhez hasonlóan felsőoktatási intézmények is bekapcsolódjanak a folyamatba.

A konferencián részt vett a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára is. Szántó Éva elmondta: az NSSZ-nél már eredményesen működik egy sportolókat segítő program. A partnercégnél a volt sportemberek kimutathatóan jobban teljesítenek munkatársaiknál.

Bart Ooijen, az Európai Unió Sport Főosztályának munkatársa kijelentette: az EU akkor támogathatja a projektet, ha az országok sportszervezetei közös programot dolgoznak ki a begyűjtött tapasztalatok alapján.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

Vörös Nándor fotói a konferenciáról: