A ritmikus gimnasztika jelenleg az egyetlen olyan sportág, amely az olimpia és a Világjátékok programján is szerepel. Vass Dóra az utóbbi világversenyen – 2009-ben, Tajvanon – részt vett, de legnagyobb álma az, hogy kijusson a 2012-es londoni olimpiára. Ezért gyakorlatilag mindent megtesz, karácsonyra is csak egy rövid pihenőt engedett meg magának.

 

- Nem lenne túl szerencsés hosszabb időt kihagyni, mert könnyen lemerevedek. Ráadásul új gyakorlataim vannak, úgyhogy sok munka áll előttem - mondta Vass, aki legutóbb a Megasztár finisében bukkant fel Kökény Attilával egy produkcióban.

- Tetszett ez a feladat nekem. Igaz, amit előre összeállítottam, abból nem sok dolgot tudtam megvalósítani. Tisztában voltam azzal, hogy sokkal kisebb a színpad, mint amekkorát a tv-n keresztül érzékelni lehet, de mégis meglepődtem, amikor először próbáltunk…

Új helyzet, új gyakorlatok

A sajtó és a televíziós társaságok javaslatára 2011-től átalakul a ritmikus gimnasztika. A kötelet törölték a szerek közül, így maradt a karika, a labda, a buzogány, és a szalag.

- Közvetítés szempontjából a kötél nem volt annyira látványos, ezért vették ki a programból. Nehezen lehetett szemmel követni magát a szert - fejtette ki a reformálás hátterét Vass, aki három teljesen új gyakorlattal vág neki a következő szezonnak. A buzogányon kívül, labdával és szalaggal is újat fog mutatni, koreográfiáit pedig az orosz Oksana Skaldina állította össze. Vass Dórát 2011-ben először a február 5-i válogatón láthatjuk, ahol vb-indulási jogot szerezhet.

Fotók: Vörös Nándor