Anyagi okokból elképzelhető, hogy nem tud részt venni a berlini Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Bő két hét van arra, hogy a legutóbbi kontinenstornán két-két aranyat és bronzot, valamint egy ezüstöt szerzett csapat összeszedje a szükséges pénzösszeget.

Áprilisban Berlinben rendezik a kendó Európa-bajnokságot, melyen a magyarok cím védőként indulhatnának, hiszen két évvel ezelőtt a férficsapat aranyérmes lett, egyéniben a győrzámolyi Szigetközi JKK versenyzője, Dubi Sándor első, klubtársa, Babos Gábor harma dik lett, Dubi Attila – Sándor testvére – a legjobb küzdőnek járó díjat kapta meg.

A hölgyek sem sokkal ma radtak el a fiúktól, hiszen a csapat második, Bővíz Marina pedig harmadik lett. Az már csak a ráadás, hogy a férfiválogatott tavaly a világ bajnokságon sporttörténelmi sikert elérve állhatott a dobogó legalsó fokára.

Hogy most mégis veszélyben az EB-szereplés, az nem formahanyatlásra vagy más szakmai okokra vezethető vissza, hanem a „piszkos" anyagiakra. Jelen helyzetben ugyanis több mint egymillió forint hiányzik ahhoz, hogy a szűk keret – hat férfi-, öt női versenyző és két edző – kiutazhasson, s a korábbi eredményekhez méltó módon küzdhessen Németországban.

Dubi Sándor, aki most is jó eséllyel pályázhat egyéniben is
egy jó helyezésre, utolsó segély kiáltásként fordult lapunkhoz:

„Tudni kell, hogy eddig is kellett pénzt áldoznunk azért, hogy versenyezhessünk, ám a német szervezők olyannyira megemelték a nevezési díjakat, hogy ezt a magyar szövetséggel közösen sem tudjuk vállalni. Eddig száz euró volt az EB-re személyenként az összeg, ám most két száznyolcvanat, azaz majdnem a háromszorosát kellene kifizetnünk. Ehhez jön még hozzá az utazás, a szállás és az étkezés, mely a lehető legátlagosabb szinten is még egyszer akkora összeg. Összesen mintegy két millió-kétszázezer forintról van szó, melynek felét tudná a hazai szövetség állni, a másikat nekünk kellene összeszedni. Az idő rövid, mert február közepéig ki kell fizetni a nevezési díjat. Nagyjából ennek a hónapnak a végén látnunk kell, van-e reális esély az indulásra, vagyis alig két hetünk maradt támogatókat találni."

Hogy nem egyedi problémá ról van szó, azt mutatja, hogy hat ország – Spanyolország, Portugália, Macedónia, Csehország, Szlovákia és Málta – már jelezte, ezt a kontinenstornát kihagyja, s kérdéses a románok részvétele.

„Lehet azt mondani, hogy nem ők a sportág krémje, de valahol komolytalanná válik egy Európa-bajnokság, ha a nemzetek sorra lépnek vissza. Megmondom őszintén, furcsálljuk, hogy az európai szövetség sem tesz semmit, pedig már korábban lehetett arról hallani, hogy mire készülnek a német szervezők. Először nem is hittük el, csak rémhírnek gondoltuk, sajnos ebből a múlt hétvégén valóság lett. Pedig több ország is összefogott, hogy jobb belátásra bírja a né meteket, ezek szerint mindhiába" – tette hozzá Dubi Sándor, aki nagyon szomorúan venné tudomásul, ha esélyük sem lenne a címvédésre.

„Nem elsősorban magunk miatt lennék csalódott, mert ez legfőképpen a fiatalokról, a közvetlen utánpótlásról szól, akik becsületesen dolgoznak az edzéseken, s igazán megér demelnék az EB-részvételt, de erre jelen állás szerint minimális esélyük van" – mondta vé gezetül Dubi Sándor, aki a sandordubi@gmail.com e-mail címen várja az esetleges támogatók jelentkezését.

Forrás: kisalfold.hu

Fotó: Szegőfi Ákos