Szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont a felnőtt országos bajnokságnak, amelyen összesen 196 birkózó küzdött az érmekért. Az ob-k történetében először adódott példa arra, hogy a küzdőteret teljesen elszeparálták, csak az aktuálisan szőnyegre lépő birkózó és az edzője léphetett be.

A nívósabb, minőségi lebonyolítás érdekében a központi csarnok mellett a bemelegítő terem is rendelkezésre állt, a szurkolók, a kísérők kizárólag a lelátókon és a küzdőtér két oldalán foglalhattak helyet. Az ob házigazdája a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) mellett a Ferencvárosi Torna Club volt, utóbbi Simita Zsoltot kérte fel a rendhagyó, kifejezetten jól sikerült rendezésre.

Az alig három héttel ezelőtt, Zágrábban véget ért Európa-bajnokságon érmet nyert hat sportolónk közül három birkózott a KIMBA-ban: újdonsült Eb-győztesünk, Takács István magabiztosan nyert súlycsoportjában, a kötöttfogású 87 kilogrammosok között, a Horvátországban harmadik Lévai Zoltán (kf, 77 kg) ugyancsak magabiztosan nyert, ahogyan a szintén Eb-bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav is, ám ő ezúttal nem a szabadfogású 97 kilogrammosok között, hanem 125 kilogrammban diadalmaskodott. Az előnevezések alapján arra számíthattunk, hogy összeméri tudását a négyszeres Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániellel, ám a Haladás sportolója végül kihagyta az ob-t.

A válogatott tagjai közül mások is ideiglenes súlycsoportváltáson estek át, a 2022-ben Budapesten Európa-bajnok Fritsch Róbert (kf) 72 helyett 82 kilóban, a szintén a fővárosban kontinensbajnok, vb-harmadik Muszukajev Iszmail (szf) 65 helyett 74 kilogrammban, az Eb-harmadik Torba Erik (kf) 60 helyett 67 kilogrammban indult, és szerzett országos bajnoki címet.

A szintén Eb-harmadik, U23-as világbajnok Szilvássy Erik 82 helyett 97 (!) kilogrammban versenyzett. Ebben a kategóriában a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás és az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex összecsapása ígérkezett a legizgalmasabbnak, ám utóbbi végül nem tette próbára magát a viadalon. Szilvássy és Lévai viszont a nordic systemnek (hat vagy hét induló esetén alkalmazzák) hála kétszer is megküzdött egymással, egy-egy alkalommal a csoportkörben és a döntőben. Előbbi meccs a vártnál talán kiélezettebben alakult, az első menet Szilvássyé lett passzivitási ponttal, Lévai a másodikban fordított, szintén passzivitási ponttal, majd az ilyenkor megszokott lenti helyzetből eredményesen indított úgynevezett mellpörgetést, ezzel 3:1-re nyert. A finálé sima volt, Lévai két kitolással, egy-egy passzivitási ponttal, pörgetéssel és dobással technikai tussal nyert.

Kicsit sem mellékes, hogy Lévaiék tripláztak, a legfiatalabb fivér, Levente a 72 kilogrammosok aranycsatájában 5:3-ra legyőzte a 67 kilogrammban tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánt.

Izgalmas mérkőzésekből egyébként sem volt hiány, különösen a döntőkhöz közeledve: nagy meglepetésre az U23-as Európa-bajnok, Eb-harmadik Vitek Dárius (kf, 130 kg) az elődöntőben 8:2-re kikapott az érdi Végh Artúrtól. Érdemes kiemelni a Torba Erik–Bogdán Dániel 10:5 és a Lukács Botond–Vida Csaba (3:2) meccset is, mindkettő tartogatott emlékezetes pillanatokat. Érdemes kiemelni a szabadfogású 86 kilogrammos Gangl Zétény és Vazár Sándor bronzmérkőzését is – ha csak a végeredményét néznénk, azt is hihetnénk, kézilabdameccset rendeztek: 51 pontot csináltak a srácok, Gangl nyert, 30:21-re.

A versenyzők, az edzők, a kísérők és a szurkolók mellett az eseményt megtisztelte jelenlétével Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke, Szilágyi János, a Szigetmobil Kft. ügyvezető igazgatója, Sike András, olimpiai bajnok, az FTC birkózószakosztályának vezetője, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója, Vatai László, a Budapesti Birkózószövetség elnöke, valamint az olimpiai bajnok Repka Attila.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, CSEPEL
A győztesek

Kötöttfogás. 55 kg: Gazdag Krisztián (PEAC), 60 kg: Andrási József (BHSE), 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Cegléd), 67 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Lévai Levente (BHSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE), 130 kg: Darabos László (BHSE). Csapatverseny: BHSE.

Szabadfogás. 57 kg: Kocsis Ferenc (Hajdúnánás), 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 65 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepel TC-KIMBA), 70 kg: Molnos Norbert (Kiskunfélegyháza), 74 kg: Muszukajev Iszmail (FTC), 79 kg: Kuramagomedov Murad (TSC), 86 kg: Lukács Botond (Csepel TC), 92 kg: Arszunkajev Musza (Vasas), 97 kg: Végh Richárd (Érd-KIMBA), 125 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). Csapatverseny: Csepel TC.

Női birkózás. 50 kg: Macola Darina (BHSE), 53 kg: Szekér Szimonetta (BHSE), 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 59 kg: Borsos Viktória (KNSI-KIMBA), 62 kg: Szél Anna (OSBK), 65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Eger-KIMBA), 76 kg: Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA). Csapatverseny: Budapesti Honvéd SE. 

Fotók: MBSZ/Róth Tamás