Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2022 - Jakabos Zsuzsanna és Senánszky Petra is „életet ment”

Dobogós helyezésekben bízhatunk az élet és vízimentőktől az idei Világjátékokon. Az amerikai egyesült államokbeli Birminghamben megrendezendő seregszemlére ebben a sportágban júniusban jelölik ki az induló csapatot, melyben úszóklasszisok kaphatnak helyet.

Egy biztos: egyéniben egy kvóta van. A 200 méteres akadályúszásban az a Jakabos Zsuzsanna indul, aki úszóként többszörös olimpikon, és állt már többek között Európa-bajnokságon dobogón, a 2016-os kontinensbajnokságon pedig a 4X200 méteres gyorsváltó tagjaként aranyérmes lett.

„Számomra ugyan továbbra is az úszás az első, az életmentés ugyanakkor egy rendkívül sokoldalú kiegészítő edzés. Olyan ez, mint a cross-training. A sok versenyzés kifejezetten jó hatással van a teljesítményemre, a Világjátékokon pedig szeretném tudásom legjavát adni, mind az egyéni, mind pedig a váltószámban” – mondta Jakabos Zsuzsanna.

Senánszky Petrát elsősorban az uszonyosúszás világából ismerjük. Igaz, a debreceni világklasszis az utóbbi időben úszóversenyeken is jól teljesít.

„Többször volt már megkeresés ebből a sportágból, és belevágtam. A legutóbbi életmentő Eb-n meg kifejezetten jól szerepeltünk, így nagyon örülök, hogy kipróbáltam. Természetesen uszonyos gyorsúszásban is érdekelt leszek a Világjátékokon, hiszen ott címvédőként ugrom majd medencébe.” – nyilatkozta Senánszky Petra, aki a legutóbbi játékokon két aranyérmet is szerzett uszonyos gyorsúszásban.

Élet- és vízimentésben a magyarok hét kvótát szereztek. A már említett 200 méteres akadályúszás mellett hat váltóban is szoríthatunk a magyaroknak.  Lesz induló többek között 4X50 méteres akadályban, 4X25 méteres babahúzásban, és a 4X50-es mixben is.

„A kvótákat a legutóbbi Európa-bajnokságon, Spanyolországban szereztük. Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Balogh Gábor, Gyárfás Bence, Giczi Mátyás volt a váltószámok tagja a kontinensbajnokságon” – számolt be Takács Krisztián, a Magyar Élet és Vízimentő Szakszövetség elnökségi tagja, aki egyébként aktív versenyző, és szintén segítette úszásával a csapatokat.

„Sokat fejlődtünk az elmúlt években, ezt jelzik az eredmények is. Nem véletlen, hogy hét kvótát szereztünk a játékokra. Bízom benne, hogy több dobogós helyezést is elérünk Birminghamben, de azért mindannyian azon vagyunk, hogy azok az érmek minél fényesebbek legyek.”- tette hozzá Takács Krisztián.

A július 7. és 17. között megrendezendő multisport eseményen eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok, továbbá a tekések bemutató sportágként vesznek részt a seregszemlén. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint „Világjátékok Magyar Csapat” 44 fős jelenleg, de több sportágban is rendeznek még kvalifikációt, így a versenyzői létszám tovább bővülhet.

Fotók: Jakabos Zsuzsanna (insta), Senánszky Petra (facebook)

0 Tovább

Világjátékok 2022 – 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok eddig

A tekések bemutató sportágként kaptak meghívót

Alakul a „Világjátékok Magyar Csapat”. Az előzetes várakozások szerint a küldöttség tagjai több érmet is begyűjthetnek Birminghamben. A nyári multisport eseményre induló delegációt a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) koordinálja.

Több számban is éremesélyes magyar sportolók utaznak a nyáron megrendezendő 11. Világjátékokra. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint jelenleg 44 versenyző indulása biztosnak mondható, de néhány sportágban még lesz kvalifikációs verseny az előttünk álló időszakban.

A magyar csapat a legutóbbi játékokon, a lengyelországi Wroclawban 14 éremmel zárt. Hasonló eredményekre az egyesült államokbeli Birminghamben is számíthatunk.

A július 7. és 17. között megrendezendő multisport eseményen eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok. Továbbá, legfrissebb információink szerint a teke sportág hazai versenyzői szintén részt vesznek a bemutató sportágként szereplő teke versenyszámokban.

A sportszakemberek várakozása szerint többek között aerobikos, maratoni kajak-kenus, uszonyosúszó, valamint életmentő érmekre számíthatunk idén, de ott van a karate, amely már bemutatkozott az olimpián, és Birminghamben is összejöhet hasonló magyar siker.

Dr. Mészáros János szerint soha nem látott kihívásokkal is szembe kell nézni mind a szervezőknek, mind a nemzeti csapatokat koordináló szervezeteknek. „Sajnos a pandémia még mindig életünk része, ezenkívül a szomszédságunkban kialakult háborús helyzet kihat az egész világra, és a teljes nemzetközi sportéletre is. Igyekszünk mindent szem előtt tartva meghozni a szükséges döntéseket. Egy biztos: a kijutott sportolók gőzerővel készülnek a Világjátékokra és bízom benne, hogy július első felében bizonyítani is tudnak majd az Egyesült Államokban” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló a Világjátékokon: aerobik, ritmikus gimnasztika, íjászat, ju-jitsu, muaythai, maratoni kajak-kenu, élet- és vízimentés, búvárúszás, görkorcsolya, táncsport és karate. Ezenkívül a tekesport is bemutatkozási lehetőséget kap, nem hivatalos sportágként ott lehet a játékokon.

A Világjátékok története 41 éves múltra tekint vissza. Az első játékoknak 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Az olimpiához hasonlóan négy évente rendezik meg, mindig a nyári játékokat követő évben. A 2022-es játékok a világjárvány miatt rendhagyónak számít, hiszen miután az ötkarikás játékok megrendezését egy évvel eltolták, a Világjátékok lebonyolítása is egy évvel később valósul meg.

Más szempontból is rendhagyó lesz a birminghami seregszemle: a játékok szervező bizottsága kitiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat az idei versenyekről. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli városban. A kitiltás az orosz-ukrán háború miatt lépett életbe.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Birmingham minden forgatókönyvre felkészült

Birmingham felkészült a 2022-es Világjátékokra. A négyévente megrendezendő multisport esemény előkészületeit tekintve előrehaladott állapotban van, hiszen az amerikaiak gőzerővel készültek már erre az évre, azonban a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolták a játékokat.

Vargáné Andrejkó Edina, a magyar csapat vezetője a közelmúltban részt vett a nemzeti olimpiai bizottságok, illetve a nemzeti koordinációt ellátó szövetségeknek megtartott meeting-sorozaton az alabamai városban.

„Már most tele van a város a Világjátékok reklámjaival. Minden túlzás nélkül állítható: az amerikai házigazdák mindenre felkészültek. Ez kiderült azon az előadássorozaton, amelyen volt szerencsém részt venni. Az eseményen bemutatták az egyes sportágaknak otthont adó helyszíneket, valamint láthattuk, hogy hol lesznek elszállásolva az egyes delegációk.” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára.

A csapatvezető hozzátette: a rendezők minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek. „A járványügyi kérdésekről is szó esett. A szervező bizottság és az IWGA állásfoglalása ebben a témában az, hogy a több, mint 200 nap múlva esedékes versenysorozatra még nem akarnak semmilyen protokollal előállni, hiszen a világjárvány eddig is sok váratlan fordulatot produkált, de ők mindenesetre mindenre felkészültek” – tette hozzá Vargáné Andrejkó Edina.

Birminghamben az egyes országokból érkező sportvezetőkön kívül a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) delegációja is ott volt, a helyi szervező bizottság képviselőin túl Birmingham polgármestere, Randall Woodfin is köszöntötte a résztvevőket.

Birmingham Alabama állam legnépesebb városa. Több, mint 200 ezer lakosa van, és van magyar kötődése is, hiszen Székesfehérvár testvérvárosa. A 2022-es Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg. Jelen állás szerint a magyar csapat mintegy 120 fős delegációval érkezhet meg a játékokra. 

0 Tovább

Vargáné Andrejkó Edina lesz a Világjátékok-csapat vezetője

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közelmúltban megválasztott új elnöksége megerősítette főtitkári pozíciójában a tisztséget 2019 óta betöltő Vargáné Andrejkó Edinát. A testület arról is döntött, hogy a régi-új főtitkár lesz a 2022 júliusában az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokra utazó magyar küldöttség vezetője. A nem olimpiai sportágak legnagyobb, négyévenkénti eseményére eddig 27 magyar versenyző szerzett kvótát, és körülbelül 30 sportolótól várható még a részvétel kivívása – számolt be róla Vargáné Andrejkó Edina.

A 2022. július 7. és 17. között sorra kerülő nagyszabású multisport-eseményen több mint 100 ország 3600 sportolója vesz részt. Magyarországon a Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik a Világjátékokra való felkészülés és az azon való részvétel.

Nyolc hónappal a rajt előtt 27 magyar versenyző szerezte már meg a kvalifikációt. Kiemelkedően sikeresen szerepeltek a búvárúszók, akik nyolcan rendelkeznek indulási joggal, köztük a legutóbbi, 2017-es wroclawi eseménye két aranyérmet nyert, és jövőre is jó esélyekkel vízbe szálló Senánszky Petra. Nagy létszámban utazhatnak Birminghambe a torna szakágak képviselői is: ritmikus gimnasztikában a tokiói olimpián is szerepelt Pigniczki Fanni a Világjátékokon is bemutathatja tudását, míg legjobb aerobikosaink közül tízen is ott lehetnek majd az alabamai városban.

Számos sportágban még javában zajlik a kvalifikáció, illetve később válik véglegessé a résztvevők kiléte. A hazai sportági szövetségek előrejelzései szerint még további 30 versenyző kvótaszerzésével kalkulál az NVESZ – mondta el Vargáné Andrejkó Edina.

A főtitkár Faragó Eszterrel, az NVESZ igazgatási és szervezési koordinátorával együtt december 1-2-án a Birminghambe utazik, és részt vesz a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége, az IWGA és helyi szervezők által szervezett helyszínbejáráson. 

0 Tovább

Megvan minden idők legjobb Világjátékok-sportolója!

Nicol David lett minden idők legjobb Világjátékok-sportolója. A malajziaiak nyolcszoros világbajnoka a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) szavazásán összesen 318 ezer 943 szavazatot kapott. A legjobb 24 között egy magyar sportoló is helyet kapott: a búvárúszó Kanyó Dénes végül a 14. helyen zárt.

A világklasszis az eredményhirdetés után méltatta a fallabdázók aktivitását világszerte. „Óriási megtiszteltetés, hogy a szavazáson én nyerhettem el a Világjátékok legjobb sportolója címet. Külön köszönet, hogy hazámban és világszerte a fallabdás közösségekben ilyen aktívak voltak, és ilyen sok szavazatot kaptam” – mondta Nicol David.

Krajcsák Márk, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke szerint ez az eredmény a sportág renoméját tovább erősíti világszerte és itthon is. „Nicolt személyesen ismerem, örülök a sikerének, de ne feledjük! Ez valahol a közös sikerünk. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál volt olyan szavazás, amikor a fallabda egészen közel állt ahhoz, hogy bekerüljön az ötkarikás programba. Bízom benne, hogy ez a siker bizonyítja: a squash-t az egész világon nagyon sokan szeretik, és sokan játsszák” – fogalmazott Krajcsák Márk.

 A Squash Világszövetség (WSF) elnöke, Zena Wooldridge is nyilatkozott a fallabdás sikerrel kapcsolatban: „Nicol egy példakép. Számos rekordot megdöntött. Fantasztikus azt érzékelni, hogy a fallabdás társadalom ilyen összetartó és aktív. Erre építkezhetünk.” – mondta a sportvezető.

0 Tovább

Egy magyar a Világjátékok All Star-ban!

Egy magyar sportoló is bekerült a Világjátékok elmúlt 40 évének legjobbjai közé. Kanyó Dénes búvárúszó ugyanis helyet kapott a TOP 24-ben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) honlapján január 8 és február 8 között minden nap (!) lehet szavazni. Az első körben – január 20-ig – kialakul a legjobb 10-es mezőny, utána pedig a TOP 10-ben lévőkre lehet voksolni.

A legjobb 24 versenyzőt az egyes sportágak nemzetközi szövetségei választották ki, így Kanyó Dénes listára kerülése egyben sportdiplomáciai sikerként is elkönyvelhető.

„Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, és úgy gondolom, hogy ez egyben a magyar búvársport, és a hazai sport dicsősége is” – mondta Kanyó Dénes, aki 1997-ben szerepelt először Világjátékokon. Akkor, Lahtiban egy váltóban szerzett ezüstéremmel zárt. 2009-ben Kaohsiungban is dobogóra állt, miután bronzérmes lett, sportpályáját pedig 41 évesen, Wrocławban koronázta meg, amikor aranyérmes lett 2017-ben. Kanyó 2013-ban is ott volt a játékokon, amikor két negyedik helyezéssel zárt.

A szegedi élsportoló mindezek mellett többször nyert világ- és Európa-bajnokságon érmet, mind a mai napig versenyezik, az eredményeken túl ezt az életpályát ismerte el az IWGA azzal, hogy beválogatta az All Star-ba.

A Világjátékokat az olimpiákhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig a nyári játékok utáni évben. Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje – a tokiói halasztás miatt – legközelebb 2022-ben lesz az egyesült államokbeli Birminghamben.

Kanyó Dénesre itt lehet szavazni: https://www.theworldgames.org/awards/The-World-Games-Greatest-Athlete-of-All-Time-81

0 Tovább

Öt meghívásos sportág lesz a Világjátékokon

Véglegessé vált a 2022-es Világjátékok sport programja. Az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő multisport-eseményen a korábban bejelentett 30 hivatalos sportág mellett öt meghívásos sportág jut lehetőséghez: a duatlon, a flag football, a férfi lacrosse, a kerekesszékes rögbi és a wushu. Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, négyévenkénti seregszemléjén első ízben kapnak helyet kerekesszékesek.

"Nagy várakozással tekintünk a kerekesszékes rögbi bemutatkozása elé, hiszen a fogyatékosok sportja most először szerepel együtt a Világjátékok hagyományos sportágaival" – fejezte ki örömét Sebastian Garvens, a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének, az IWGA-nak a játékok lebonyolításáért felelős vezetője.

Az öt kiválasztott sportág között akadnak visszatérők, hiszen a duatlon 2013-ban, a wushu – más néven a kungfu – pedig 2009-ben és 2013-ban is bekerült a bemutató sportágak közé. A férfi lacrosse ugyanakkor most mutatkozik be a Világjátékokon, csatlakozva a női szakághoz, amely a 2017-es debütálás után Birminghamben immár a hivatalos program része. Szintén újonc a flag football, az amerikaifutball testi ütközés nélküli, dinamikusan fejlődő, modern változata, amelynek anyasportága 2005-ben és 2017-ben egyaránt a meghívott sportágak egyike volt.

"Nagyszerű elegyét sikerült kialakítani a 2022-es Világjátékok meghívásos sportágainak" – jelentette ki az IWGA vezérigazgatója. Joachim Gossow emlékeztetett rá, hogy a rendezők javaslatot tehettek meghívásos sportágakra, hogy az adott térségben népszerű vagy sikeres sportok is megmutathassák magukat.

A birminghami Világjátékokon így immár összesen 35 sportágban várhatóan több mint 100 ország 3600 sportolója lesz érdekelt. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

Új neve lett a Világjátékoknak

Azáltal, hogy egy évvel későbbre halasztották az eredetileg 2021-re tervezett Világjátékokat, a multisport-esemény elnevezése is módosult. A 2022. július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben rendezendő Világjátékok hivatalos neve immár "The World Games 2022" – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.


Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévenkénti seregszemléjét azért kellett egy évvel eltolni, mert az idei tokiói olimpia – a koronavírus világjárvány miatti – 2021-re kerülésével a két multisport-esemény időben részben ütközött volna.

Annak ellenére, hogy az ötkarikás játékok neve maradt "Tokyo 2020", a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) és a birminghami szervezők úgy döntöttek, hogy a Világjátékok elnevezésében megváltoztatják az évszámot.

Az új névhez kapcsolódó egyéb módosításokat rekordgyorsasággal hajtották végre. A 11. alkalommal – változatlan sportprogrammal – sorra kerülő Világjátékok újratervezett logóval és internetes honlappal (twg2022.com) fogadja immár az érdeklődőket.

A birminghami Világjátékokon várhatóan több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolója lesz érdekelt. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

Egy évvel elhalasztják a Világjátékokat

2022. július 7. és 17. között kerül sor a soron következő, 11. Világjátékokra, amelyet eredetileg jövőre, 2021 júliusában terveztek lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A halasztásról a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) és a birminghami szervezők egyetértésben döntöttek.

Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévenkénti seregszemléjét azért kellett egy évvel későbbre tolni, mert az idei tokiói olimpia – a koronavírus világjárvány miatti – 2021-re kerülésével a két multisport-esemény időben részben ütközött volna.

Az IWGA és a szervezők közös javaslatát a játékok 2022-re történő halasztásáról az érintett sportágak nemzetközi szövetségei egyhangúan támogatták.

Az IWGA elnöke, Jose Perurena köszönetét fejezte ki rugalmasságukért és hatékonyságukért a birminghami szervezőknek. Joachim Gossow ügyvezető igazgató kijelentette: ugyanazt a sport programot fogják lebonyolítani, mint amit a 2021-es Világjátékokra terveztek.

Bár a település jelenleg a koronavírus járvánnyal küzd, továbbra is az a céljuk, hogy az eddigi legjobb Világjátékokat rendezzék meg – nyilatkozta Randall L. Woodfin, az alabamai város polgármestere.

A birminghami Világjátékokon várhatóan több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolója lesz érdekelt. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

Új időpontja lehet a Világjátékoknak

A koronavírus világjárvány miatt jövőre halasztott tokiói olimpia hétfőn bejelentett – 2021. július 23-tól augusztus 8-ig tartó – új időpontja részben ütközik a Világjátékokkal. Az ötkarikás programban nem szereplő sportágak legnagyobb, szintén négyévenkénti seregszemléjét jövő július 15. és 25. között tervezték lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) bejelentette: a napokban minden eshetőséget alaposan megvizsgálnak abból a célból, hogy a multisport-eseményt sikerrel bonyolítsák le.

Az IWGA végrehajtó bizottsága hétfőn telefonos konferenciát tartott, amelyen részt vett a birminghami szervező bizottság vezetője is. Ezen a résztvevők áttekintették az újonnan kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, hogy további részletes információk szükségesek a megalapozott döntéshez a Világjátékok esetleges időbeli áthelyezéséről – amely lehet egy jövő nyári, valamivel korábbi dátum, vagy egy hasonló, de 2022-es időpont.

A felek abban is megállapodtak, hogy a lehető leghamarabb döntésre kell jutniuk.

A közeljövőben újabb telefonos értekezletre kerül sor, amely során az IWGA tájékoztatni fogja javaslatáról a Világjátékok programjában érintett sportágak nemzetközi szövetségeit, és kikéri azok véleményét a kérdésben.

A birminghami Világjátékokra több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolóját várják. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum