Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2022 – Birmingham nagyon várja a világ minden tájáról érkező delegációkat

Birmingham felkészült a Világjátékokra. Alabama legnépesebb városában minden a 7-én kezdődő nem olimpiai seregszemléről szól – tudtuk meg Vargáné Andrejkó Edina csapatvezetőtől, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) már a helyszínen tartózkodó főtitkárától.

Az egyes sportági képviselők és a versenyzők mostantól folyamatosan indulnak az Egyesült Államokba.  „Megnéztük az összes helyszínt, a helyiek nagyon várják a sportolókat. Akik itt vannak, már elfoglalták a szállásaikat” – áll a sportvezető helyszíni beszámolójában.

Az olimpiához hasonlóan a Világjátékokat is egy évvel eltolták. A nem olimpiai sportágak seregszemléjét ugyanis mindig a nyári olimpiát követő évben rendezik meg. Idén a magyar színeket 17 sportágban 59 versenyző képviseli.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – A szumós Szilágyi Erik is Világjátékok-kvótás

Újabb szumóssal bővül a Világjátékok Magyar Csapat. A Magyar Sumo Szakszövetség tájékoztatása szerint a 85 kilogrammos Szilágyi Erik indulási jogot kapott a július 7-én kezdődő Világjátékokra, így a nehézsúlyú Kerstner Róbert mellett Szilágyi is küzdőtérre lép az Egyesült Államokban.

A nem olimpiai sportágak seregszemléje csütörtökön kezdődik, és 17-éig tart. Több sportág képviselői már elindultak Alabamába. Többek között az uszonyosok és a karatésok is Amerikában vannak már, akárcsak Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető. Újabb sportolói csoport és a sajtócsapat pedig kedd reggel indul.

A Világjátékokon 17 sportágban 59 versenyzőért szoríthatunk.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Szabó Szebasztián a vizes vb után Birminghamben csobban

Szabó Szebasztián két számban indul a Világjátékokon. A magyar úszó a hazai rendezésű vizes világbajnokság után nem sokat pihenhetett, 5-én ugyanis már kiutazik a 7-én kezdődő birminghami játékokra, ahol vízi- és életmentésben ugrik medencébe.

„Két váltószámban leszek érdekelt, mindkettőben a gyorsúszást teljesítem. A staféták összetettek, hiszen az egyik akadályváltó, a másik vegyesváltó. Mindkét számban bízom a dobogós helyezésekben„ – mondta Szabó, akit a budapesti vb-n 50 gyorson egy hajszál választotta el, hogy dobogóra álljon, végül negyedik lett.

Mindkét világjátékos váltóban Gyárfás Bence, Balogh Gábor és Takács Krisztián lesznek Szabó Szebasztián társai. A nem olimpiai sportágak seregszemléje július 7-én kezdődik az egyesült államokbeli Birminghamben és 17-éig tart. A magyar színeket 17 sportágban 58 versenyző képviseli.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Karatés akklimatizáció

A karatésok New Yorkban akklimatizálódnak. Az idei Világjátékokra Hárspataki Gábor és Tadissi Martial ugyanis a tengerentúlon folytatja az edzéseket. 

"Minden rendben, megérkeztünk. A budapesti indulás 2 óra késéssel indult, de az NVESZ-iroda flottul reagált, átfoglalták a járatunkat a lehető legkorábbi következő járatra, így az eredeti időpontokhoz képest 3 órával később megérkeztünk New Yorkba. Keddig vagyunk itt, addig a már meglévő sportkapcsolatoknak köszönhetően tudtak nekünk napi edzéslehetőséget biztosítani” – mondta Tadissi Martial.

„A szakági sportszövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) igyekszik megteremteni a feltételeit annak, hogy az időzóna eltérés a versenyre teljesen kisimuljon, és a versenyzők a legjobbjukat tudják hozni.” – tette hozzá dr. Tahon Róbert sportági kísérő.

A nem olimpiai sportágak seregszemléje július 7-én kezdődik az egyesült államokbeli Birminghamben és 17-éig tart. A magyar színeket 17 sportágban 58 versenyző képviseli.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Pigniczki Fanni az olimpia után a Világjátékokon is bemutatkozhat

Pigniczki Fanni sporttörténelmet ír Birminghamben. Ő az első magyar ritmikus gimnasztikázó, aki olimpián és Világjátékokon is bemutatkozhat. A magyar versenyző a legutóbbi olimpián is indult, most pedig tagja a Világjátékok Magyar Csapatnak.

„Boldoggá tesz, hogy én lehetek az első a sportágamban, aki olimpián és Világjátékokon is részt vesz. Pedig nem volt egyszerű az utóbbira való felkészülés. Sérülés is hátráltatott, de a türelmem és a kitartásom győzött. Igyekszem a lehető legjobb formámat mutatni majd az Egyesült Államokban” – mondta Pigniczki, aki hozzátette: nem helyezésekben gondolkodik.

„Arra koncentrálok, hogy hibátlan gyakorlatokat mutassak be Birminghamben. Most csak ez motivál’ – jegyezte meg.

A nem olimpiai sportágak seregszemléje július 7-én kezdődik az egyesült államokbeli Birminghamben és 17-éig tart. A magyar színeket 17 sportágban 58 versenyző képviseli.

0 Tovább

Esküt tett a Világjátékokon résztvevő magyar csapat

Letette az esküt az egyesült államokbeli Világjátékokra utazó magyar csapat. A Birminghamben július 7-én kezdődő nem olimpiai sportágak világversenyén 58 magyar sportoló vesz részt 17 sportágban. A fogadalomtétel szövegét Jakabos Zsuzsanna (úszó, aki a játékokon életmentőként indul) és Bali Dániel (aerobikos) mondta.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: hiába lesz a tengerentúlon az esemény, a magyar sporttársadalom egy emberként szurkol a versenyzőknek itthonról is. „Gratulálok minden egyes kvótaszerzőnek, az egyik legkeményebb megmérettetésen túl vannak, hiszen kiérdemelték, hogy Magyarországot képviseljék a játékokon.”

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, hogy akár rekorddöntés is lehet Birminghamben.

„Olyan csapattal utazunk Amerikába, amely esélyes arra, hogy minden idők legjobb Világjátékok-szereplését produkálja” – tette hozzá az elnök.

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár búcsúztatta a Világjátékok Magyar Csapatot. A Nemzeti Versenysport Szövetséggel mindig is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők ezúttal is maradandót alkotnak a Világjátékokon” – mondta a főtitkár.

A Világjátékok története 42 éves múltra tekint vissza. Az első olimpián kívüli sportágak világversenyének, 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Legutóbb 2017-ben a lengyelországi Wroclaw volt a házigazda. Akkor a magyar küldöttség hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

(Fotók: Freschli József)

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Verebes Gábor személyében egy ejtőernyős is van a magyar csapatban

Az ejtőernyősöket versenyzőként Verebes Gábor képviseli a Világjátékokon. Az ejtőernyős oktatóként dolgozó sportember canopy pilotingban indul Birminghamben. Ez az egyik legveszélyesebb ejtőernyős kategória, hiszen egyedi gyártású kis ernyővel a 100 kilométer/órát is meghaladja a versenyzők sebessége.

"Szeretném, ha minden ugrásom érvényes lenne. Bízom benne, hogy méltóképpen képviselem a magyar színeket. Nem egyszerű, hiszen Magyarországon nincs olyan vízfelület, amely fölött gyakorolni lehetne az ugrásokat. A mezőny bivalyerős lesz, hiszen a világ legjobb 20 ejtőernyőse lesz ott Birminghamben” – mondta a Világjátékok Magyar Sajtócsapatának Verebes Gábor.

Az ejtőernyőn kívül további 10 sportágban lesz magyar induló az egyesült államokbeli Birminghamben. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint a magyar delegációban 57 sportoló kap helyet. A Világjátékok megnyitója július 7-én, a záróünnepség pedig 17-én lesz. 

0 Tovább

Világjátékok 2022: Újabb világbajnoki cím és két ezüstérem az aerobikosoknál

Tovább írták a történelmet a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokságon, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni alkotta duó a vegyespáros kategóriában a sportág történetében először világbajnok lett, a csoport és az aerodance csapat pedig ezüstérmet szerzett.

A világbajnokság második finálés napján a vegyespárosok, a csoport, a férfi egyéni és az aerodance versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni kettős már kétszeres világbajnokként léphetett színpadra, a pénteki team ranking és a trió aranyérem után. Baliék az előző vb-n ezüstérmet szereztek ebben a versenyszámban, most azonban tökéletes gyakorlattal 20.700 ponttal bezsebelték az aranyérmet, és immáron a magyar aerobik legeredményesebb versenyzőinek mondhatják magukat három világbajnoki címmel.

A vb azonban még nem ért véget számukra, hiszen következett a csoport fináléja, ahova a második helyen kvalifikált a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat a selejtezőből. Itt is egy kiváló gyakorlat került bemutatásra, a pontszám pedig 20.572 lett, így a csoport a dobogó második fokára állhatott. És még hátra volt az utolsó kategória, az aerodance. A Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szöllősi Panna, Hajdú Kata, Makranszki Anna, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia összeállítású Európa-bajnok csapat 17.750 ponttal másodikként lett döntős, és ezt a pozíciót a fináléban is megtartotta, 17.850 ponttal ezüstérmes lett.

Ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta, három arany-, két ezüst és egy bronzéremmel.
A magyar aerobik válogatott vasárnap 12.45 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Bali Dániel: Parádésan sikerült ez a világbajnokság, minden idők legsikeresebb világbajnoksága lett magyar szempontból, hiszen utoljára több mint 20 éve volt aranyérmünk, most pedig hirtelen három is lett. Jeles napok ezek a magyar aerobik számára és az én karrieremben is. 2014 óta kilenc vb-érmet szereztem, de egyik se arany, úgyhogy én ezt kiböjtöltem. De úgy néz ki, hogy most elindult a szekér, és rögtön három is összejött. Kicsit úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, nagyon boldog vagyok. Az elmúlt 7-8 év munkája mostanra ért be, mind a versenyzők munkája, mind a szakmai vezetésé, pszichológiai és szakmai szempontból minden összeállt. Szerintem az nagyon jó volt, hogy sosem éreztük azt, hogy mi készen vagyunk, mindent tudunk, az edzőkkel együtt elengedtük a kevésbé jó dolgokat és arra építettünk, ami jó volt, akár a felkészülés apró részleteit, akár a gyakorlatokat tekintve. Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy nagyon jó gyakorlataink vannak, művészi hatás pontban élen vagyunk, az edzésen meg hozzátesszük a kivitelt meg a nehézséget, úgyhogy ez a siker egy komplex, sok éven át tartó munka eredménye.

Mazács Fanni: Ha pénteken azt mondtam, hogy nehéz megszólalni, akkor most szinte lehetetlen…Nagy erőt adott a tegnapi két aranyérem, határozattan mentünk fel a színpadra, és tudtuk Danival, ha jó és hibátlan gyakorlatot csinálunk, akkor meg lehet vegyespárosban is a világbajnoki cím. De azt meg kell csinálni! És meglett az arany, ezek után már olyan felszabadult voltam a csoporttal, szerintem életem egyik legfelszabadultabb gyakija volt a színpadon. Egyelőre még szokni kell, hogy háromszoros világbajnok vagyok, még felfoghatatlan, hihetetlen. A páros, a trió és a csoport hosszú évek óta együtt dolgozik, úgy gondolom, ez a siker egyik titka, és most jött el az ideje, hogy mi állhassunk a dobogó tetejére.
Réfi Eszter, edző: Teljesen felfoghatatlan, azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány. Még fel kell dolgoznunk… Nagyon régóta lógott a levegőben, szerintem Bali Daninak van az aerobik sportban a legtöbb vb-ezüstje, úgyhogy ez már várható volt. Az új szabálykönyv fekszik nekünk, a gyakorlatok nagyon jók lettek, a csillagok is összeálltak felettünk. Csont nélkül sikerült minden gyakorlat, nagyon jól kijött a lépés, egyszerűen összejött mindent. Reméljük, a Világjátékokon is sikerül hasonló eredményt elérni.
Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró, edző : Régi motoros vagyok, hiszen 1991 óta, a kezdetektől benne vagyok az aerobik sportban, megéltem sikereket és kudarcokat is, de ehhez hasonlót még soha, mint amit ez alatt a két nap alatt. Minden idők legeredményesebb világbajnokságát zártuk magyar szempontból, elképesztő, hogy teljesítettek a versenyzők, mindenki top formában volt, és egyértelmű volt a mieink fölénye. Rengetegen jöttek oda gratulálni, még a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke is, sőt fotózkodott is a csapattal és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk. A versenyzők is mindent beletettek és az edzői közös összefogást is ki kell emelnem, ez mind-mind hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez. Úgy gondolom, ez egy jó előjel a Világjátékok előtt, most jön egy hét pihenő, és utána kezdődik a felkészülés a Világjátékokra.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Szívből gratulálok, nagyon jól szerepelt a magyar aerobik szakág, ilyen még soha nem volt. Bíztam ebben nagyszerű eredményben, mert remek versenyzők és edzők vannak. Még egyszer gratulálok mindenkinek, büszke vagyok az egész magyar csapatra.

0 Tovább

Világjátékok 2022: Pigniczki sikeres főpróbája

Nagyon jól szerepeltek a magyar versenyzők a tel-avivi felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében, az olimpikon Pigniczki Fanni a 14., míg Wiesner Hanna a 18. pozíciót szerezte meg a TOP24-ben. Pigniczki szerint a kontinensviadal jó felkészülés volt a birminghami Világjátékokra.

Mindkét magyar sportoló sokat javított helyezésén a selejtezőhöz képest, hiszen Pigniczki a 19., míg Wiesner a 23. pozícióban került be a legjobbak közé, ahol egymásután következett mind a négy szer. A Világjátékokra készülő Pigniczki szinte valamennyi szerrel jóval magasabb pontszámot kapott, mint a selejtezőkben, karikagyakorlata ért a bírók szerint a legtöbbet, 31.150-et, az olimpikon pedig elmondása szerint leginkább szalaggyakorlatával volt elégedett. Ráadásul végig sokkal kiegyensúlyozottabb versenyzést mutatott be, így 121. 950 ponttal a 14. helyen fejezte be a kontinensviadal egyéni összetett döntőjét. Az élete első felnőtt Eb egyéni összetett fináléjában szőnyegre lépő 17 esztendős Wiesner Hanna is sokat lépett előre, a 18. pozícióban zárt 120.200 ponttal.

Folytatás délutántól az együttes kéziszer-csapatok selejtezőjével, ahol a magyarok is érdekeltek.

Pigniczki Fanni: Sokkal bátrabban versenyeztem és sokkal kevésbé izgultam már itt a döntőben. Voltak hibák a labdában és a buzogányban, de a karika és a szalag se volt teljes. Persze a sérülésem miatt nem volt elég időm felkészülni, ez volt a második versenyem, de úgy gondolom, jó úton járunk, még sokkal jobbak lesznek a gyakik a Világjátékokra, magasabb pontszámokkal. A cél ráadásul idén a Világjátékokon való indulás volt, ehhez képest itt voltam az Eb-n a döntőben négy szerrel, úgyhogy ennek nagyon örülök. Az első két nap még nagyon izgultam, túlpörögtem, le kellett nyugodnom és elengednem az egészet, így most sokkal jobban ment. A Világjátékokig még van idő, így technikailag és kivitelileg is tudok javítani Birminghamig a gyakorlatokon.

Deutsch-Lazsányi Erika, MRGSZ TB-elnök: Nehéz kezdés után, úgy érzem, kihoztuk a maximumot a döntőben ebből az Európa-bajnokságból a körülményekhez képest, örülök Pigniczki Fanni 14. és Wiesner Hanna 18. helyének. Annak is nagyon örülök, hogy átléptünk egy határt, és két magyar versenyző volt a TOP24-ben, és a hibák ellenére is nagyon jó pontokat kaptunk. Úgy gondolom, kihoztuk a mai napból azt, amit lehetett.

Gelle Noémi, edző: Nagyon örülök a mai napnak, mert mind a két versenyző sokkal jobban szerepelt, mint a selejtezőkben. A mentális állapotuk jelentősen javult a fináléra, a selejtezők után sokat beszélgettünk, videóztunk, átnéztük a hibákat, ilyenkor lelki támogatást nyújtunk a sportolóknak, egyfajta mentáltrénerként is működünk. Fanni a 8 hónappal ezelőtti vb után versenyzett újra, ráadásul egy törésből épült fel, ez volt a második versenye, még bizonytalan volt önmagában, úgyhogy ehhez képest is szépen teljesített. Hanna fiatal felnőtt, folyamatosan fejlődik, és úgy vélem, nagy dolog az országnak, hogy két magyar sportoló volt a TOP24-ben.

0 Tovább

Világjátékok 2022 - Világbajnok lett a Birminghamben is induló trió

Elsöprő sikert arattak a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokság első döntős napján, ahol a felnőtt magyar válogatott a team versenyben a sportág történetében először világbajnok lett, a trióknál a Világjátékokra készülő Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs hármas szintén a dobogó tetejére állhatott, míg a stepaerobik csapat bronzérmet nyert.

A világbajnokság pénteki versenynapján a selejtezők második etapja mellett a finálék is megkezdődtek. Időrendben haladva kezdjük a sort a kvalifikáció záró akkordjával, ahol a vegyespárosok, a csoport és a férfi egyéni versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni páros 20.150 ponttal első helyen jutott a fináléba, a Fejér Fruzsina, Poscher Bálint alkotta kettős 16.250 ponttal fejezte be a viadalt. A férfi egyéni magyar szempontból érdektelen volt, így a kvalifikáció a csoportok megmérettetésével zárult, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat 19.883 egységgel a második helyen zárt, és készülhet a fináléra.

A selejtezőben elért eredmények alapján kihirdették a team ranking eredményét is, ahol Magyarország világbajnok lett, megelőzve az olasz és a román nemzeti csapatot. Erre még a magyar aerobik történetében soha nem volt példa. Péntek kora este megkezdődött a döntők első felvonása, amelyet a triók kezdtek. A vb-ezüstérmes hármas, Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs csütörtökön másodikként kvalifikált, a fináléban pedig kiváló gyakorlattal, 20.277 pontot szerezve világbajnoki címet szerzett. Erre utoljára több mint 20 évvel ezelőtt volt példa, amikor a Katus Tamás, Katus Attila, Szentgyörgyi Rómeó trió világbajnoki aranyérmes lett. Ezt követte a női egyéni finálé, ahol magyar részről Ákoshegyi Dóra volt érdekelt, aki 19.200 ponttal a hatodik helyen fejezte be a viadalt.

A nap zárásaként a stepaerobikosok fináléja következett, ahol az Ádám Bernadett, Dévényi Anna, Kajtor Enikő, Kövesdi Méda, Kopacz Dalma, Solti Réka, Szarvas Róza, Vajda Zsófia összeállítású csapat 16.850 ponttal világbajnoki bronzérmet szerzett. Az aerobik világbajnokság szombaton a finálék második napjával zárul. Bali Dániel: Hogy mit jelent ez a cím nekem? Azt hiszem, az egyik leggazdagabb ezüstérem-gyűjteménnyel rendelkezem a sportágban. Nagyon vágytam erre. Nagyon boldog vagyok, azt hiszem, így kerek a mi történetünk, nem hiszem, hogy még a következő világbajnokságon is indulni fogunk. Csak meglett ez is. Mazács Fanni: Teljesen hihetetlen, szürreális élmény és nagyon boldogok vagyunk, nehéz bármi mást mondani. Úgy voltunk vele, hogy bármi megtörténhet, de amikor ez történik, ami most is… akkor arra nehéz jelzőket találni. Ez hatalmas boldogság. Farkas Balázs: Mérhetetlenül boldogok vagyunk! A team ranking arany után, kissé felpezsdülve mentünk fel a pódiumra, és tiszta szívből megcsináltuk a gyakorlatot, beletettünk mindent, amit tudunk. A Világjátékokra való felkészülésben nagy erőt ad most nekünk ez a siker. Még hátra vannak a páros, aerodance és csoport döntők, reméljük, hasonló eredményekkel zárhatjuk a holnapi napot is. Réfi Eszter, edző: Teljes sokkban vagyunk még mindig. A team rankingben is nyerni tudtunk, de már az is egy akkora siker volt, hogy el sem tudtunk képzelni ilyet korábban, ennek ellenére toronymagasan nyertünk. A mai nap a selejtezőkkel kezdődött, ahol jól teljesítettünk, aztán jöttek a döntők. Szenzációs volt, nagyon-nagyon jó gyakorlatot csináltak, tomboltak a nézők is… azóta is keresem a szavakat. Ákoshegyi Dóri is jól szerepelt, ez a hatodik hely nála fantasztikus volt, aztán a steppesek is behúzták a bronzérmet.  Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró : Eufórikus a hangulat, minden várakozást felülmúlt a mai szereplés. A sportág történetében sikerült először megnyerni a team ranking versenyt. Ez is fantasztikus, ehhez jött Ákoshegyi Dóri nagyon értékes hatodik helye, a hab a tortán pedig a trió aranyérme, illetve a step csapat is elcsípte a bronzérmet, ami nagy meglepetés, de nagyon nagy boldogság.   Altorjai Sándor, MATSZ-főtitkár: Az utánpótlás sikerek után folytatódik ez a fantasztikus sorozat a felnőtteknél, nagyon örülünk. Már az első éremosztó napon elsöprő sikert arattak, két aranyérmet szerzett a magyar aerobik, ilyenre korábban még soha nem volt példa. Részletes program, Aerobik világbajnokság, Guimaraes (helyi idő szerint) Június 18. döntők, 15:05-17:28 (férfi egyéni, vegyes páros, csoport, aerodance)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum