Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Futó disco a föld alatt!​​​​​​​

Február 24-én a disco korszak elevenedik meg a kőbányai pincerendszerben! Jó zenékre, fergeteges hangulatra, és megannyi izgalmas fényeffektre számíthatnak az indulók az idei Föld Alatti Futáson, ahol újra előkerülnek a flitterek, a színes lámpák, a feltűnő, bevállalós ruházatok és nem utolsósorban az elmaradhatatlan discogömb.


„Rengetegen használják futáshoz a zenét, innen jött az ötlet, hogy egy rendezvényen a sport mellett a ritmusok teszik teljessé a rendhagyó szabadidősportos esemény tematikáját. A Föld Alatti Futáson mindenki megtalálhatja a testhezálló távot, hiszen a 2-3 kilométeres alagút túrától az ovis futamon (300 m) át a félmaratonig széles a választható futamok palettája” – áll a verseny kiírásában. A rendhagyó futóesemény versenyközpontja a Rottenbiller Parkban lesz, távjai Kőbánya parkjain és a titokzatos pincerendszeren át vezetnek.

A Föld Alatti Futás tervezett időrendje:

07:00 Versenyiroda nyitás

08:00 Alagút túra 1. csoport (2-3 km)

09:00 Ovis futam 300 m (föld felett)

09:10 Sulis futam 700 m (föld felett)

09:20 Családi futam 700 m (föld felett)

09:30 Alagút félmaraton 21 km (egyéni, váltó) (3 db 7 km-es körből áll)

Alagút midimaraton (14 km) (2 db 7 km-es körből áll)

Alagút minimaraton (7 km) (2,3 km alagútban)

12:00 Ötpróba túra (8 km)

13:00 Alagút kör (4,3 km) (2,3 km alagútban)

13:50 Try Hard (2,2 km) (1 km alagútban)

14:00 Alagút túra 3. csoport (2-3 km)

15:00 Alagút túra 2. csoport (2-3 km)

Online nevezni február 15-ig lehet, de az esemény napján, a versenyközpontban is lesz erre lehetőség!

További információk: https://bbu.hu/fold-alatti-futas/

0 Tovább

Három arany a hazai rendezésű ifjúsági tájfutó Eb-n

32 ország közel 500 sportolója vett részt tájékozódási futók ifjúsági Európa-bajnokságán Salgótarjánban, ahol négy kategóriában küzdhettek a helyezésekért a fiatalok. A hazai  rendezésű kontinenstornán a magyar fiatalok nyolc érmet szereztek, és háromszor állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

Az ifi Eb-n szombaton Eresztvénynél rajtoltak el a sportolók, közel a Salgó várhoz és a Kakuk lovastanya volt a cél helyszíne. Igen kemény, szintes pályák vártak a fiatalokra. Mindjárt az első napon két dobogós helyezést értek el a magyarok el az igen hosszúra sikeredett versenyen. A serdülő fiúknál Csoboth Márton a második helyet szerezte meg szoros küzdelemben, míg a serdülő lányoknál Mikes Janka magabiztosan végzett a 3. helyen.

Kiemelendő még az ifi lányoknál Máramarosi Rita teljesítménye, aki a pálya elején hibázott, viszont folyamatosan javítva a pozícióját végül a 8. helyen végzett. A több mint 100 fős mezőnyökben Felföldi Tamás 15., Bálint Gergő 16. lett a serdülő fiúknál. A serdülő lányoknál Gönczi Zsuzsanna végzett a 16. helyen.

Vasárnap rajtolt a sprint versenyszám Salgótarján belvárosában, ahol szenzációs sikereket ért el a magyar válogatott. A meredek hegyoldalra épült belváros feletti részeken igen komoly szintkülönbségek nehezítették a versenyzők feladatát. A magyarok remekeltek ezen a napon, hiszen a négy kategória eredmény hirdetésén háromszor hallgathattuk meg a himnuszt, ráadásul a serdülő fiúknál a dobogó második fokára is magyar tájfutó állhatott fel. A serdülő lányoknál Mikes Janka lett az Európa-bajnok, a fiúknál Csoboth Márton diadalmaskodott Felföldi Tamás előtt, míg az ifi lányoknál Máramarosi Rita nyakába került az aranyérem. Ebben a korosztályban a fiúknál Kiss Mikes a 18. helyet szerezte meg.

Hétfőn a váltó versenyre került sor a Dornyai turistaház melletti sípálya aljában. A verseny nagyon izgalmasan alakult, hiszen a szoros eredmények következtében folyamatosan változtak a helyezések. A serdülő lányoknál két fiatal versenyzőnk, Gönczi Zsuzsanna és Felföldi Zsófia jól tartották a lépést az idősebbekkel, a végén pedig Mikes Janka az 5-dikről bejött a második helyre. A serdülő fiúk már tavaly is a Bálint Gergely, Felföldi Tamás, Csoboth Márton összeállításban álltak fel: akkor a 7. helyet szerezték meg, most viszont sikerült a dobogó második fokára felfutniuk. Az ifi lányok magabiztosan teljesítve a nagyszerű 5. helyet szerezték meg.

0 Tovább

Futóhősök a Hősök terén

3220-an választották a futást a K&H mozdulj! futóesten

Dacolva a július eleji forrósággal, több ezren döntöttek úgy az ország 400 településéről, hogy részt vesznek a K&H mozdulj! futóesten. Az esemény rajt és cél területe a budapesti Hősök terén volt.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) információi szerint a legtöbben – több, mint ezren – a félmaratont teljesítették, igaz ennek a mezőnynek már nem kellett farkasszemet néznie a meleggel, hiszen kellemes szellős környezetben futhatta végig a távot a kivilágított fővárosban. Az útvonal érintette többek között az Andrássy utat, a Vajdahunyad várát, a Széchenyi fürdőt és a Műcsarnokot.

Több, mint ötszázan futottak öt kilométert, míg hatszázan –250 csapatot alkotva – választották a páros vagy trió versenyszámokat tíz kilométeren, illetve félmaratonon.

Huszonegy kilométeren a férfiaknál Gyenes Donát győzött (1 óra, 14 perc, 15 másodperc), megelőzve Zvekán Zsombort (1.18:11), harmadikként pedig az ukrán Petrus Olekszandr zárt (1.22:17).

A nőknél Tüttő Júlia (1.26:17), Vastag Fanni (1.36:24) és Matus Tóth Andrea (1.37:12) volt az első három sorrendje.

Az esemény a Fut a cég sorozatnak is része volt, összesen mintegy 450-en munkahelyüket képviselve futottak.

Olaszország budapesti nagykövete is ott volt a mezőnyben, Manuel Jacoangeli 10 kilométert teljesített. Dr. Hartyánszky István, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika profilvezető szívsebész szakorvosa hat olyan félmaraton triót szervezett, amelyben szívműtött és transzplantált gyógyult beteg futott orvosával az Egészségőr Kupa keretében.

A K&H mozdulj! futóestre való nevezéskor lehetőség volt már előzetesen jótékonykodni, a Bátor Kicsi Lélek Alapítvány munkáját támogatták a futók. Az Alapítvány daganatos és leukémiás gyerekeknek és családjuknak segít.

Részletes eredmények itt találhatóak.

0 Tovább

Futóest a fővárosban!

Egy hét múlva a futók birtokba veszik az éjszakai/esti Budapestet. Július 2-án ugyanis megrendezik a K&H mozdulj! futóestet.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) információi szerint eddig csaknem 2800 előnevezés érkezett, félmaratonra mintegy 1000-en készülnek. Az ország 380 települése képviselteti magát, a nevezők 52 százaléka pedig budapesti.

A legnépszerűbb táv a félmaraton, azt követi a 10 kilométer, több mint négyszázan futnak öt kilométert, míg hatszázan választották a páros vagy trió versenyszámokat tíz kilométeren vagy félmaratonon. Az esemény a Fut a cég sorozatnak is része, összesen mintegy 450-en a munkahelyüket képviselve futnak – ez a nevezők 15 százaléka.

A K&H mozdulj! futóestre való nevezéskor lehetőség volt már előzetesen jótékonykodni, a Bátor Kicsi Lélek Alapítvány munkáját támogatták a futók. Az Alapítvány daganatos és leukémiás gyerekeknek és családjuknak segít. Az esemény rajt-cél területe a Hősök terén, a Műcsarnok előtt lesz. Az indulók többek között az Andrássy úton, a Dózsa György úton, az Olof Palme sétányon, és a Vajdahunyad sétányon futnak majd, gyönyörű esti kivilágításban.

Bővebb információk az eseményről: https://www.futanet.hu/cikk/28-kh-futoest

BSI - Mozogj Velünk! 1138 Budapest, Váci út 152-156. Web: www.futanet.hu

Kocsis Árpád - BSI - versenyigazgató E-mail: kocsis.arpad@futanet.hu Mobil: +36-20/942-03-02

Lakatos István - BSI - társadalmi és sajtókapcsolatok E-mail: lakatos.istvan@futanet.hu Mobil:+36-20/375-18-29

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Sárközy Zsófia képviseli a magyar színeket tájfutásban

Városi, és erdei futam is lesz a birminghami Világjátékokon a tájfutóknál. Ebben a sportágban a magyar színeket egy versenyző képviseli.

Sárközy Zsófia a Tabáni Spartacus SKE versenyzője. Juniorként szerzett világbajnoki ezüstöt is, felnőttként vb 11., Eb 12. helyezett.

„A felkészülés finisében vagyunk. Bízom benne, hogy a formaidőzítés jól sikerül, és a lehető legjobbat tudom nyújtani Birminghamben. A városi pálya központja egy egyetemi campuson lesz, de lesz erdei pálya is.” – mondta a magyar versenyző.

A Világjátékokon 11 sportágban 57 magyar sportoló indul. Az egyesült államokbeli Birminghamben július 7-én kezdődnek a versenyek és 17-éig tartanak. 

0 Tovább

Junior tájfutó vb: öt érem a vége!

Összesen öt éremmel zárt a magyar csapat a Törökországban megrendezett junior tájékozódási futó világbajnokságon. Jónás Ferenc középtávon szerzett bronzérme után a hosszútávon is harmadik lett, akárcsak a lányoknál Mag Viktória. A vb utolsó napján rendezett váltó versenyszámokban pedig mindkét nem küzdelmeiben ezüstérmet nyertek a magyar fiatalok.Denizli adott otthon a vb hosszútávú versenyszámának. Az ideális futóidő ellenére komoly kihívás várt a versenyzőkre: hosszú pályák, nőknél 55, férfiaknál 70 perces tervezett győztes idővel, kiemelkedően sok szintkülönbséggel, részletgazdag domborzattal és változatos futhatósággal, bozótokkal és időnként felélénkülő, erős széllel.

A magyar csapatból a nap legjobban ismételten Mag Viktóriának (18 éves, Salgótarjáni Dornyai SE) és Jónás Ferencnek (20, Szegedi VSE) sikerült, akik egyaránt bronzérmet szereztek.

Mag Viktória verseny utáni értékelésében elmondta, hogy a terepben és a pályakitűzésben kellemesen csalódott, technikailag jóval kisebb kihívást jelentett az, mint amire előzetesen számított. A pálya vonalvezetése lehetőséget biztosított számára, hogy kihasználja futógyorsaságát. A mezőny elején indulva, nyugodtan, elvárás és tét nélkül vágott neki a napnak, ahol egy szinte hibátlan futással sikerült a dobogóra kerülnie.

Jónás Ferenc elégedett volt saját teljesítményével. Bevallása szerint egy hosszútávú versenyhez hetekig tartó, tavaszi sérülése miatt nem tudott megfelelő számú kilométert gyűjteni a felkészülése során, mégis a pálya végéig kitartottak tartalékai, nagyon jól hajrázva, a pálya utolsó részén került fel a hetedik helyről a dobogóra. Nem volt hibátlan a futása, egyes útvonal választásokon sokat gondolkodott, de kijött ezúttal is, ami benne volt, így méltán büszke második bronzérmére.

Az utolsó napon a váltóversenyeket rendezték. A junor vb-k történetében váltóban korábban 1994-ben a fiúk bronz-, egy évvel később pedig ezüstérmet nyertek, ehhez képest most egy vb-n sikerült mindkét csapatunknak dobogóra állnia.

A lányoknál Czakó Boglárka 3. helyen hozta a csapatot, Mag Viktória aztán az élen váltott és az erős mezőnyben Gárdonyi Csillának sikerült megőriznie a dobogós pozíciót. A fiúknál Nagy Péter kezdett és minimális hátránnyal hozta a váltót a középmezőny elején. Bujdosó Zoltán egy hihetetlen futással a 19.-ről a 3. helyre hozta föl a csapatot, Jónás Ferenc pedig még egy helyet javított – így a lányok után a fiúk is másodikak lettek.

Öt érmet magyar fiatalok még soha nem szereztek junior világbajnokságon. A nemzetek versenyében a mieink a második helyen zártak a svédek mögött.

0 Tovább

Magyar bronz a junior tájfutó vb-n

Többszöri halasztás után, 2021. szeptember 5-10. között zajlik a junior tájékozódási futó világbajnokság a törökországi Kocaeliben. A megmérettetésen 30 ország 257 húsz év alatti fiatal tájfutója csap össze három egyéni és egy váltó versenyszámban. A keddi bozótos, köves és sok tájékozódási kihívást tartogató középtávú futamon 25 év után újra magyar férfi érem született a húszéves szegedi Jónás Ferenc révén, aki bronzérmet szerzett.


Jónás Ferenc a verseny után elmondta: habár nem ezt tartja élete futásának, mert többször is bizonytalankodott technikailag, mégis az eddigi egyik legemlékezetesebb versenye volt, a koncentráció is magas fokon működött, és fizikálisan is jó állapotban érezte magát. Erre a versenyszámra készült mentálisan a legtöbbet - árulta el. A harmadik helyének nagyon örül, de szerinte egy tökéletes futással akár még fényesebb is lehetett volna ez az érem. Várja a csütörtöki folytatást, ahol a hosszú távon indul – tette hozzá Jónás Ferenc.

A még csak 18 éves Mag Viktória alig két héttel sprint ifjúsági Európa-bajnoki aranyérme után a juniorok mezőnyében is megmutatta – ezúttal a középtávon –, hogy milyen jó formában van. Elmondása szerint még saját magát is meglepte az ötödik hellyel. A salgótarjáni versenyző futása nem volt tökéletes, a mezőny elején rajtolva közel másfél órát kellett izgulnia a célban, sokáig vezetett, és végül felállhatott a pódiumra.


A Tabáni Spartacus SK 19 tájfutója, Bujdosó Zoltán a verseny elején vezetett, majd egy rossz útvonalválasztás és egy hiba után visszacsúszott az ötödik helyre. A pálya utolsó részében még egy kisebbet hibázott, így csupán kilenc másodperccel, de lemaradt a pódiumról, hetedik lett.

A sprint versenyszámot egy szintes, macskaköves terepen, sok lépcsővel, szűk utcával és jelentős szintkülönbséggel Izmit városában bonyolították le. Pódiumos magyar eredmény ugyan nem született, de a csapat átlagban nagyon jól teljesített, hat versenyzőnk is a legjobb 20-ban zárt.

Csütörtökön a hosszú távval, pénteken pedig a váltó versenyszámmal folytatódnak a küzdelmek.

0 Tovább

Futókörök Napja – Dabas volt a legaktívabb!

Sikeres volt a Futókörök Napja. Az ország 10 helyszínén 23.313 kilométert teljesítettek a futók.

A versenyt Dabas nyerte 3426 kilométerrel, a második helyen Kaposvár végzett, a harmadik legtöbb kilométert gyűjtő település Budapest XVIII. kerülete lett.

A szabadidősportos eseményre bárki nevezhetett. Az Országos Futópálya-építési Programban az elmúlt időszakban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének szakmai koordinálásával. A projekt során átadott futókörök közül Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlott a verseny.

A szervezők a Futókörök Napját azzal a céllal rendezték meg, hogy népszerűsítsék a futást, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Valamennyi helyszín egyben az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat pontszerző állomása is volt.

A végeredmény:

1.

Dabas - OBO Aréna

591 futó, összesen 3426 km

2.

Kaposvár - Cseri park

504 futó, 3391 km

3.

Budapest XVIII. kerület - Havanna úti lakótelep

397 futó, 3243 km

4.

Budapest X. kerület - Sportliget

311 futó, 2747 km

5.

Hajdúböszörmény - Fürdőkert

250 futó, 2681 km

6.

Sárvár - Csónakázó-tó

256 futó, 2176 km

7.

Gödöllő - Alsópark

217 futó, 1819 km

8.

Pápa - Külső-Várkert

129 futó, 1369 km

9.

Székesfehérvár - Halesz-liget

115 futó, 1368 km

10.

Budapest III. kerület - Táncsics Mihály park

114 futó, 1093 km

 

0 Tovább

Magyar győzelmek és érmek a tájfutó Eb-n

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyarok a Vilniusban megrendezett ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon. A litván fővárosban 29 ország közel 500 indulójának részvételével megrendezett versenyen a nézőket a koronavírus járvány miatt nem engedték be az arénákba.

A normáltávon az ifi kategóriában Czakó Boglárka harmadik helyezést ért el, amivel megismételte a két évvel ezelőtti serdülő eredményét.

A váltó versenyszámok során remekeltek a magyar lányok, hiszen a serdülők – Lantai Lili, Mikes Janka és Máramarosi Rita összeállításban – szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel, míg az ifik (Czakó Boglárka, Zempléni Lilla, Mag Viktória) éppen csak lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyen végeztek. A serdülő fiúk (Bálint Gergő, Felföldi Tamás, Csoboth Márton) hetedikek lettek.

A sprint versenyeket Vilnius belvárosában bonyolították le, ahol a sok szűk sikátoros rész és sok kapubejáró nehezítette a versenyzők tájékozódási képességét a gyors futótempó mellett. Ez a táv a magyarokról szólt, hiszen válogatottunk mind a két női kategóriában meghallgathatta a himnuszt.

A serdülő lányoknál Máramarosi Rita, míg az ifiknél Mag Viktória állhatott fel a dobogó tetejére és lett Európa-bajnok. Czakó Boglárka ismét pódiumot érő – negyedik – helyre futott be, míg a fiúknál Felföldi Tamás a hetedik helyen végzett, és csupán egyetlen másodperccel maradt le a pódiumot érő hatodik helyről.

Mivel a tavalyi évben nem rendeztek ifi Eb-t és nemzetközi verseny sem nagyon volt, így talán még értékesebbek a helyezések, hiszen a fiataloknak nem volt tapasztalata a külföldi terepeket és térképeket illetően.

A nemzetek közötti pontversenyben tájfutóinknak a résztvevő 29 ország közül az előkelő negyedik helyet sikerült megszerezni!

Jövőre hazánkban, Salgótarjánban lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, ahol a szakvezetés hasonlóan jó eredmények elérését célozza meg. 

0 Tovább

Jön a Futókörök Napja!

Rendhagyó futóesemény! Az ország több pontján ingyenes versenyre várják a futás szerelmeseit a Futókörök Napján. A szervezők ezzel a csaknem egésznapos sporteseménnyel a rendszeres sportolás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, egyben kiderül, hogy melyik település lesz a legaktívabb.

Jön a Futókörök Napja! A szabadidősportos eseményre bárki nevezhet, szeptember 5-én az ország 11 pontján lehet majd birtokba venni a futópályákat.  Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával.

A projekt során átadott futókörök közül szeptember első vasárnapján Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Szegeden, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlik majd a verseny, délelőtt 10 és este 6 óra között. A versenyközpontok reggel 9-kor nyitnak.

A Futókörök Napja egyben a települések versenye is lesz. A programban részt vevő helyszínek közül ugyanis a nap végére kiderül, hogy hol tették meg a legtöbb kilométert a futók.

A szervezők a Futókörök Napját azzal a céllal rendezik meg, hogy népszerűsítsék a futást, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Valamennyi helyszín egyben az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat pontszerző állomása is lesz. A Futókörök Napjára a regisztráció ingyenes. Bővebb információk: https://szeosz.hu/futokorok-napja/

 

0 Tovább
«
1234

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum