Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétköznapi hősök a tájfutásban

A koronavírus miatti korlátozások erősen érintették a magyar tájékozódási futást: a teljes tavaszi szezont törölni kellett, és elmarad a nyári dániai világbajnokság is. Ez versenyzői szemmel mindenkinek kellemetlen volt, ám az igazi problémát nem ez jelentette ebben a helyzetben. Voltak ugyanis mélyebben érintett családok, akiknél a munka elvesztése miatt anyagi nehézségek adódtak, vagy megfelelő digitális eszköz hiányában a fiatal sportolók nem tudtak részt venni a digitális oktatásban.

 

A Budapesti Tájékozódási Futó Szövetség (BTFSz) április elején Együtt BTFSz címmel indított összefogást az ő támogatásukra. Ennek keretében számtalan felajánlás érkezett: volt, aki pénzzel, volt, aki digitális eszközökkel, vagy segítség felajánlásával csatlakozott, és a BTFSz is jelentősebb összeget különített el a támogatásukra. Végül hét tájékozódási futónak nyújtott segítséget a program, összesen kétszázezer forint anyagi támogatás és két tanuláshoz használható laptop formájában. Ezzel pedig még ki sem merült a felajánlott támogatások kerete, ráadásul több klubon belül további segítségnyújtást szerveztek a fiatalabbak a szenior versenyzők részére bevásárlásban, ügyintézésben. A program most zárult, hiszen lassan kezd minden visszatérni a régi kerékvágásba, de később szükség esetén újra fog indulni – remélhetőleg erre már nem kell, hogy sor kerüljön.

Az országos tájékozódási futó versenyek várhatóan augusztus elején indulnak újra, és a sok elhalasztott verseny miatt zsúfolt őszi félév vár a futókra. Jelen állás szerint valamennyi elhalasztott országos bajnokságra sor tud kerülni az idén, csak későbbi időpontban, a június végi, Salgótarjánban rendezendő ifjúsági Európa-bajnokság is októberre került át. A felnőtt válogatottat leginkább érintő események az idei dániai vb törlése, valamint a 2022-es magyarországi felnőtt Eb 2024-re halasztása voltak. A dániai lett volna az első városi tájfutó világbajnokság, így azonban a válogatott kerettagok felkészülésének a fókuszában már a jövő évi, Csehországban sorra kerülő erdei vb áll.

0 Tovább

Két évvel később lesz a magyarországi tájfutó Eb

A tájékozódási futó világversenyek időpontjairól hozott döntéseket a sportág nemzetközi szövetsége, az IOF. A szervezet elnökségének elektronikus szavazása érintette a 2022-re tervezett magyarországi felnőtt Európa-bajnokságot, amelynek új időpontja 2024 lett.

 

A magyarországi Eb-t azért kellett elcsúsztatni, mert az eredetileg 2020-ra tervezett észtországi felnőtt kontinensbajnokságot 2022-re halasztották.

Lengyel Ádám versenyigazgató elmondta, hogy a döntés természetesen a szervezők és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség jóváhagyásával történhetett meg, és elsősorban azért szerencsés, mert a gazdasági helyzet 2024-re nagyobb eséllyel stabilizálódhat.

0 Tovább

Hatezren futottak a kivilágított fővárosban

A férfiaknál Csere Gáspár, a nőknél pedig az ukrán Ganna Volkova nyerte a félmaratoni távot a Generali Night Run Budapest elnevezésű éjszakai versenyen, amelyen 6000 futó állt rajthoz.

 

A kivilágított a fővárosban hatodszor rendezték meg ezt a versenyt, mely idén helyet kapott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatban. Rendhagyó helyszínt választott a lánykérésre Hankó Dávid. Az országos bajnok triatlonos a 6 kilométeres rajt előtt kérte meg menyasszonya kezét.

A résztvevők összesen három táv közül választhattak, a félmaratoni távra pedig a váltóban is lehetett nevezni.  Az idei verseny legnagyobb újítása az volt, hogy a Budai Várnegyed és a Váralagút után a mezőny már áthaladt a Lánchídon is.

A Generali Night Run Budapest győztesei:

Félmaraton

Férfi

Csere Gáspár (01:08:36)

Női

Ganna Volkova/ukrán/ (01:29:43)

Félmaratoni váltó

Férfi

Szolgálati Agarak (01:16:00)

Női

BRB (01:40:03)

9 kilométer

Férfi

Szabó Milán (00:32:15)

Női

Szoták-Orosz Kata (00:38:26)

6 kilométer

Férfi

Kárász Krisztián Zakariás (00:19:49)

Női

Suha Dorottya (00:24:20)

0 Tovább

Fantasztikus magyar győzelem a terepakadályfutó Eb-n!

A Lengyelországban zajló kontinensbajnokságon a veszprémi Strommer László magabiztos győzelmet aratott saját korosztályában, az 50-54 évesek között 5 kilométeren.

 

Az terepakadályfutás és akadálysport (nemzetközi rövidítéssel OCR) rövid távú versenyén közel 1000 sportoló állt rajthoz, az elit férfi versenyt a dán Leon Kofoed nyerte, a nőknél a svéd Karin Karlsson érkezett elsőként a célba.


Strommer „Stromi” László civilben a magyar Ninja Warriors versenyek győzteseinek edzője és a legutóbbi első helyezett Strommer Somának az édesapja.


A magyar színeket egyébként 37 sportoló képviseli Gdyniában, a magyar szövetség (HOCRA) vezetősége egyúttal képviseli a sportágat a FISO (Fédération Internationale de Sports d'Obstacles) 5.nemzetközi kongresszusán.

0 Tovább

Magyar aranyakkal rajtolt a tájfutó Eb

Két első és egy harmadik helyet szereztek a magyar versenyzők a fehéroroszországi Grodnóban megkezdődött ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon, ahol pénteken a normáltávú versenyeket rendezték meg.

 

A 32 ország 409 tájfutóját felvonultató kontinensviadalon a 18-19 évesek mezőnyében – a második világháborús gödrök, árkok, tankbeállók szabdalta, meglehetősen nehéz terepen – a férfiaknál Jónás Ferenc, míg a nőknél a tavalyi junior világbajnok Gárdonyi Csilla diadalmaskodott.

Az ifjabb korosztályban, a 16-17 évesek között a lányoknál is született magyar érem, miután Czakó Boglárka a harmadik legjobb időeredménnyel ért célba.

Szombaton a váltóversenyeket, míg vasárnap a sprinttáv küzdelmeit rendezik meg az Eb-n.

0 Tovább

Az új szövetségnél hamar megértették az új idők szavát

Erősödik itthon az OCR vonal. Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan SPORT, melyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeni. A hazai szövetség 2017-ben alakult meg, azóta egyre népszerűbb versenyeket bonyolítanak le a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség tagszervezetei.

 

„Érdekes evolúción vagyunk túl. Annak idején terepakadáfutásra szakosodtunk, de látva a nemzetközi trendet, mi is követjük a közkedvelt OCR-vonalat” – mondja Stépán Zsolt, a hazai szövetség elnöke.

„Egyre feszesebbek a szabályok. Természetesen megmaradtunk valamennyire szabadidősportnak is, vagy ha úgy tetszik van szabadidősportos oldala az OCR-nek, de szépen lassan kikristályosodott egy élsportos réteg is. A napi munkában a szövetség felső vezetése rengeteget dolgozik azért, hogy Magyarországon minél több helyen legyenek minőségi OCR-versenyek és minél többen ismerjék meg a sportágat. fantasztikus munkát végez Rozina Tamás alelnökünk, de ide sorolnám Zimányi Gábort, és Tóth Viktort is. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom: történelmi két év van mögöttünk, és még több siker áll előttünk, legalábbis mi nagyon bízunk benne” – tette hozzá Stépán Zsolt.

A sportágban itthon bajnoki és kupafutamokat rendeznek több távon. Ezeken a versenyeken bárki elindulhat, akik az adott viadal versenyszabályzatának eleget téve nevez. A hazai versenynaptár megtalálható az OCRSport.hu oldalon az alábbi linken: http://ocrsport.hu/versenynaptar/

0 Tovább

Megalakították a Ninja Warriors nemzetközi szervezetét

Az akadályfutás sportág elképesztő lendületű fejlődésében újabb mérföldkőhöz érkezett: megalakult a FISO (Nemzetközi Akadálysport Szövetség) égisze alatt az UNAA (Ultimate Ninja Athlete Association), amely összefogja jól ismert "Ninja Warriors" show műsorokhoz hasonló eseményeket, versenyeket és a sportolókat.

 

Fotó: Ultimate Ninja Athlete Association

Az UNAA szervezi és koordinálja nemzetközi szinten a versenysorozatokat, bajnokságokat és edzésmódszereket, edzőtermeket. Az UNAA World Series minden évben területi selejtezőket, regionális selejtezőket és az Ultimate Ninja világbajnoki döntőt foglalja magába. Az UNAA World Series lehetővé teszi minden sportoló számára, hogy folyamatosan koordinált segítséggel készülhessen fel, képességeit a maximálisan fejlesztve.  A sportág legjobb sportolóinak pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy professzionális szinten űzzék a sportot, amit szeretnek – tudósít az akadalysport.hu oldal.

Rozina Tamás, a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke a közelmúltban adott évindító interjújában is felhívta a figyelmet erre a jelenségre. „Az OCR, illetve a terepakadályfutás népszerűsítését jól katalizálta a világszerte látható Ninja Warriors sorozat. Ez nálunk sincs másképp: a Magyarországon is látott tévéműsorból jól ismert döntősök is lesznek a magyar válogatottban például. Szintén jót tesz a sportágnak az az egyre feszesebb szabályrendszer, amelyet a nemzetközi szövetség a profi sport irányába tol el, természetesen úgy, hogy a terepakadályfutásnak megmarad a szabadidős jellege is.” – fogalmazott a sportvezető.

0 Tovább

Terepakadályfutás – Magyar világbajnoki cím Spártában

Óriási magyar siker! Szabó Dávid világbajnok lett a Spartan Race Trifectán. A Spártában megrendezett világversenyen az Extreme Trail Hungary Sportegyesület kiválósága a 18-24 éves korosztályban szerzett világbajnoki aranyérmet.

 

A Spartan Race Trifecta egy olyan kétnapos viadal, amelyen három távon rendeznek versenyt. Szabó Dávid a sprint (5+km) és a szuper (13+ km) távok után a beast (20+ km) kategóriában is győzni tudott, ezzel megszerezte Magyarország első Spartan Race Trifecta világbajnoki címét.

Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület alapító tagjai elmondták, hatalmas büszkeség ez számunkra. „Korábban volt már kontinensbajnokunk, és most Szabó jóvoltából Európa- és világbajnokot is ünnepelhetünk.” – nyilatkozták.

Rozina Tamás, a Magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke kiemelte: ez a kimagasló eredmény sokat lendíthet itthon a sportágon.

„Örömmel tölt el az, hogy vannak olyan egyesületek, amelyek fontosnak tartják a tehetséggondozást. Az ilyen programoknak köszönhető az, hogy Szabó Dávidhoz hasonló sportemberek tudnak indulni a nagy nemzetközi versenyeken.” – fogalmazott Rozina Tamás.

0 Tovább

Páder Zsófia nevét megjegyezték a terepakadályfutóknál

Azt mondja, hogy a terepakadályfutás felszabadítja. Egyszerűen élvezi, hogy a versenyeken a körülmények – ahogy ő fogalmaz – nem optimálisak. Páder Zsófia idén gondoskodott arról, hogy megjegyezzék a nevét. A terepakadályfutó a Sportágválasztó Magazinnak értékelte a szezonját.

 

„Mindig is jobban szerettem a természetben futni, mint betonon vagy körbe-körben az atlétikapályán. Terepakadályfutó-versenyen először 2016-ban vettem részt, és nagyon tetszett. Egyetlen hibával teljesítettem a pályát. Futottam a felfelé cipelős feladatoknál, vigyorogva, fél kézzel integettem a kötél tetejéről. Szerelem volt, ’első versenyre’" – emlékszik vissza az első megmérettetésére Páder Zsófia, aki kifejtette: az tetszett meg neki a terepakadályfutásban, hogy ott nem optimálisak a körülmények. „Szabálykövető, jó kislány voltam gyerekként, itt most végre sárban kúszhatok, felmászhatok mindennek a tetejére, imádom, hogy ’rosszalkodhatok’. Hasznát vehetem az erőmnek, a gerelyhajító múltam pedig a célbadobós feladatoknál (dárda, csatacsillag, íj, csúzli, hógolyó) jelent előnyt."

A teljes anyag elolvasható a Sportágválasztó Magazin oldalán.

0 Tovább

Terepakadályfutás – Ob-t rendeznek Tokajban

Tokajban zárul a terepakadályfutók országos bajnoki sorozata. Az előttünk álló hétvégén a borsodi városban megrendezik az III. Extreme Trail Akadályverseny -Tokaj elnevezésű viadalt. Tokajban a 15+ kilométeres távon avatnak magyar bajnokokat.

Ulrich Gábor versenyszervező, az Extreme Trail Hungary SE alapítója elmondta szintet léptek azután, hogy csatlakoztak a TEFUTSZ-hoz.

„8+ és 15+ kilométereken lesznek versenyek, ezenkívül gyerekfutamok is indulhatnak a kisebbek. Közel 1000 versenyzőre számítunk” – mondta Ulrich.

A versenyzőknek amellett, hogy önmagukat kell legyőzniük, meg kell küzdeniük a természeti akadályokkal is.

”Aki indult már nálunk, az tudhatja, hogy a szintkülönbségeket is le kell mindenkinek küzdenie.  A gyerekek 10 éves kor felett és alatt is elindulhatnak az életkoruknak megfelelő kategóriában, így akár egy családi eseményként is felfogható a rendezvényünk” – mondta a verseny egyik szervezője.

Bővebb infók: www.extremetrail.hu

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum