Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Női röplabdázóink 54 év után ismét az Universiadén

1965 után szerepel ismét női röplabda válogatottunk az Universiadén, ráadásul pénteken az első csoportmeccset 3:2-re nyerték Csehország ellen.

Az egyetemisták olimpiájának is nevezett eseményen elfogódottan kezdtek a mieink, az első játszmát így a csehek nyerték 25:14-re. Ezt követően szerencsére feljavult a mieink játéka, így a második játszmát 25:19-re, a harmadikat 30:28-ra nyertük. Aztán egyenlítettek a csehek, egy 24:26-os szettel, de végül a mindent eldöntő ötödik szettet magabiztosan 15:7-re nyerték a magyar lányok.

"Ez egy nagyon hosszú böjt volt a magyar női röplabdának, örülök, hogy sikeresen "debütáltunk" ismét. Nem lehet ennél szebb kezdést kívánni, mint hogy győzelemmel kezdtük a csoportot. Szoros volt a meccs, de az a legfontosabb, hogy az ötödik szettben mentálisan nagyon erős volt a gárda, a következő két napban is az a cél, hogy egy mentálisan erős gárda legyen a pályán, és akkor szerintem lehetnek jó reményeink."-mondta Leiszt Máté, csapatvezető.

A Nápolyban zajló Universiadén a magyar csapat következő ellenfele Argentína lesz.

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Universiade 2. nap

Tóth Krisztián bronzérme az első magyar érem a nápolyi Nyári Universiadén. A Testnevelési Egyetem 25 éves versenyzője az első mérkőzésén kikapott, de aztán a bronzmeccsig küzdötte magát, ahol a török Sismanlar Mert ellen lépett küzdőtérre, és végül ipponnal győzött.

Az Universiade 2. napján judo, kosárlabda, vívás (női párbajtőr, férfi kard), úszás és vízilabda sportágakban voltak érintettek a magyar egyetemisták.

Nehezen indult a nap judósainknak, szereplésükre rányomta bélyegét a 26 órás utazás, miután Frankfurtban lekésték a csatlakozást, kis szerencse is kellett ahhoz, hogy a mérlegelésre éppen beessenek. Lőrincz Renáta (ELTE) -70 kg-os, Kárpáti Emese (KGRE) +70 kg-os, Tóth Krisztián (TE) -90 kg-os kategóriában az első, Árvai Péter (SZTE) +90 kg-os kategóriában a második mérkőzéseiken kikaptak, de vigaszágon mindegyik visszakerült a mezőnybe, így esélyük nyílt egészen a bronzmérkőzésig menetelni. Lőrincz Renáta két vesztett és két nyert mérkőzés után, Árvai Péter két nyert és három vesztett mérkőzés után a 7. helyen zárta a versenyt. Kárpáti Emese az első mérkőzésén kikapott és ellenfele sem jutott tovább, így neki ezzel ért véget az Universiade.

Vívás:

Női párbajtőrözőink és férfi kardozóink nyitották a vívás első napját, de nem jutott a legjobb nyolc közé magyar vívó. Csonka Valéria (SZIE) szerezte meg a mai vívás legjobb eredményét a 11. hellyel, Gonda Bori (SE) már a csoportkörben befejezte a versenyt, Várnai Vivient (EKE) Csonka Valéria búcsúztatta a második körben 15:10-re. A férfi kardban a három induló közül - Kossuth Bálint (BGE), Kovács István (BGE), Péch Miklós (BCE) - senki sem jutott a 16 közé.

Úszás:

György Réka (Virginia Polytechnic Institute) 400 m vegyes döntőjében a 7. helyet szerezte meg 4:46:30-as idővel. A győztes az amerikai Sargent Majayla lett, őt követte a dobogón honfitársa Pfeifer Genevieve és a hazaiak nagy örömére az olasz Cusinato Ilaria. A többi mai versenyszámban – férfi 100 m hát, férfi 100 m mell és férfi 50 m pillangó – nem jutott magyar a döntőbe.

Kosárlabda:

A magyar válogatott 72-54-es vereséget szenvedett Japántól az Universiade női kosárlabda tornájának második játéknapján. A félidőben még a mieink jártak előrébb, de a harmadik negyedtől érvényesült riválisunk játéka.

Vízilabda:

A magyar férfiválogatott fordulatos és végletekig kiélezett találkozón győzte le 15-12-re Horvátországot a nápolyi Universiadén.

0 Tovább

Megvan az első érem az Universiadén

A megnyitó ünnepségen a zászlót vivő Tóth Krisztián bronzérmes lett a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában a Nápolyban zajló 30. Universiadén.

A Testnevelési Egyetem 25 éves versenyzője az első mérkőzésén kikapott, de aztán a bronzmeccsig küzdötte magát, ahol a török Sismanlar Mert ellen lépett küzdőtérre, és végül ipponnal győzött.

“ Sajnálom az első meccset, ahol tompa voltam. Ez annak is köszönhető, hogy járatkésés miatt 26 órás út után érkeztünk meg Nápolyba. Utána már dacból is küzdöttem. Most már csak arra vágyom, hogy kialudjam magam.”- mondta mosolyogva Tóth Krisztián.

Tóth Krisztiánon kívül még tatamira lépett és a 7. helyen zárta a versenyt a +90 kilogrammos Árvai Péter (SZTE) és a 70 kilósok között Lőrincz Renáta (ELTE). Kárpáti Emese (KGRE) az első mérkőzésén kikapott, így neki ezzel ért véget az Universiade.

0 Tovább

Fellobbant a láng Nápolyban

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a 30. Nyári Universiade Nápolyban.

A San Paolo Stadionban szerda este rendezett ünnepségen 119 ország sportolói vonultak fel, köztük a magyar sportolók, több mint százan. A magyar zászlót Tóth Krisztián, judo versenyző, a Testnevelési Egyetem hallgatója vitte. A megnyitón beszédet mondott többek között Oleg Matytsin a FISU elnöke, videoüzenetben Thomas Bach, a NOB elnöke, és az eseményt Sergio Mattarella, Olaszország köztársasági elnöke nyitotta meg. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget Prof. Dr. Kiss Ádám, elnök képviselte, Dr. Székely Mózes, főtitkár, pedig a versenyzőkkel együtt vonult fel.

Az Universiade lángját Carlotta Ferlito, tornász gyújtotta meg, Lorenzo Insigne, az SSC Napoli, a helyi labdarúgó csapat kapitányának segítségével.

A közel három órás megnyitót Andrea Bocelli, világhírű operaénekes produkciója zárta.

Az egyetemisták olimpiáján a magyar színeket 160 fős küldöttség képviseli. Az Universiadéra a magyar csapatban 38 felsőoktatási intézmény hallgatói kaptak helyet.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban - atlétika, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda - versenyeznek majd. A nápolyi Universiade versenyei július 14-éig tartanak.

0 Tovább

Magyar bajnok úszók is indulnak az Universiadén

Több éremesélyes úszónk is indul a Nyári Universiadén, melynek idén július 3-14. között Nápoly ad otthont, ahol olyan nagy nevek is figyelemmel kísérik a versenyeket, mint például Federica Pellegrini olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, világcsúcstartó olasz úszónő, aki 2007-ben Bangkokban 2 arany és 1 ezüstérmet szerzett.

A mieink közül idén Szentes Bence (SZE) és György Réka (Virginia Politechnic Institute, USA) számít éremesélyesnek, ők mindketten magyar bajnoki címmel büszkélkedhetnek.

„Az egyetemisták olimpiájának számító Universiadén a VB közelsége miatt magyar világklasszis úszó sajnos nem tud részt venni, ezzel valószínűleg több ország is így lesz, de a magyar úszás van olyan erős, hogy így is több éremesélyest is ki tud állítani a MÚSZ, a többiektől pedig a döntőbe jutás az alap elvárás” – nyilatkozta dr. Sós Csaba a MÚSZ szövetségi kapitánya.

Szentes Bencén és György Rékán kívül a magyar csapat tagjai: Szabó Norbert (Virginia Politechnic Institute, USA), Sós Dániel (University Of Louisville), Kovács Benedek (EDUTUS), Horváth Lili (University of Missouri), Sebestyén Dalma (SZE) és Bonecz Boglárka (Florida State University) érte el a döntőbe jutáshoz szükséges időeredményt (8. hely). Kutasi Máté (TE) és Szurovcsják Yvett (NYE) pedig nagyon közel volt hozzá.

A versenyzők közül Szentes Bence (SZE) és Sebestyén Dalma (SZE), illetve György Réka (Virginia Politechnic Institute, USA) megúszta, a rögtön az Universiade után kezdődő világbajnokságra is, a FINA „A” szintet, de mindegyikük esetében van két jobb idővel rendelkező magyar, ezért nem kerültek a VB csapatba. Sós Dániel (University Of Louisville), és Szabó Norbert (Virginia Politechnic Institute, USA) ifi VB érmesek egyéniben, Bonecz Boglárka (Florida State University) és Horváth Lili (University of Missouri) ifi EB érmesek, Kutasi Máté (TE) felnőtt magyar bajnok, Szurovcsák Yvett (NYE) pedig ezüstérmes volt. Kovács Benedek (EDUTUS) ifi EB helyezett egyéniben.

0 Tovább

60 éves az Universiade - Egy tucat sportágban indulnak magyarok

 1959-ben Torinóban rendezték meg először együtt a nyugati és a keleti tömb országai a Nyári Universiadét. Akkor 43 ország 985 sportolója között a magyarok 7 arany-, 5 ezüst és 2 bronzéremmel az éremtábla 3. helyén végeztek. A multisportesemény-sorozat idén folytatódik.

2019-ben Nápoly ad otthont a világversenynek július 3. és 14. között. A magyarok 12 sportágban indulnak. Érdekesség, hogy az Universiadét megnyerő élsportoló hallgatók 49,48%-a később olimpiai és/vagy vb-érmet fog nyerni – ez sok évtizedes tapasztalat, így jó esély van arra, hogy akár a jövő olimpiai bajnokai is ott lesznek Nápolyban.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint a nápolyi egyetemisták olimpiáján atlétikában, íjászatban, judóban, női kosárlabdában, ritmikus gimnasztikában, női röplabdában, taekwondóban, teniszben, tornában, úszásban, vívásban, továbbá női és férfi vízilabdában szurkolhatunk a magyaroknak.

Az Universiadét legutóbb két éve rendezték meg Tajpejben, ahol az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat. Hallgató sportolóink 2017-ben tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végeztek az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek együtt összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta.

0 Tovább

Esküt tett a 29. Téli Universiadéra utazó magyar csapat

Negyven fős sportolói magyar csapat vesz részt a 29. Téli Universiadén – hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten. A multisport-eseménynek a szibériai Krasznojarszk városa ad otthont, ahova a téli egyetemi játékok során az eddigi legnagyobb delegációval indul útjára a magyar egyetemi csapat. Az eskü szövegét Csiki Attila a jégkorongozó csapat támadó játékosa, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója mondta.

Prof. Dr. Kiss Ádám – a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében kiemelte egyre nagyobb presztízse van az Universiadéknak.

„Az olimpia után az Universiade, vagy ahogy mi hívjuk az egyetemisták olimpiája a legnagyobb multisport esemény a világon. A magyar csapat közel 60 ország 3 000 válogatott élsportolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. A Téli Universiadékon a magyar csapat eddig összesen 11 érmet szerzett, ezen belül is a téli játékok történetében a 2013-as évben Trentinóban a legtöbbet, ahol Knoch Viktor és Burján Csaba is a rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagjaiként váltak Universiade-bajnokokká. Egyetemistaként alapozták meg ezzel a sportkarrierjüket, majd nyertek olimpiát 2018-ban” – mondta az elnök.

Krasznojarszkban az alábbi sportágakban indulnak magyar egyetemisták: biatlon, jégkorong, jégtánc, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya és sítájfutás. Az eskütételen bejelentették: 2019-ben tizennyolc egyetemről indulnak egyetemisták a legrangosabb multisport egyetemi versenyen.

Az eseményen felszólalt Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Vlagyimir Szergejev magyarországi orosz nagykövet, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora és dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára, az Unviersiadéra utazó csapat vezetője.

Az orosz nagykövet kiemelte: Krasznojarszk mögött a teljes orosz föderáció ott áll a 29. Téli Universiade megszervezésekor és lebonyolításakor. Sárfalvi Péter beszédében kitért arra, hogy a nyári sportágak mellett a téli sportok is egyre népszerűbbek Magyarországon.

A Testnevelési Egyetem rektora szerint a TE a jövőben az Universiade-válogatottak központjává válhat. „Mindannyiunk reménye, hogy Magyarországon a felsőoktatásban rang legyen egyetemi sportolónak lenni. Sportolónak, aki fémjelzi az adott sportágat, egyben képviseli az egyetemet, főiskolát” – mondta Mocsai Lajos.  

A Téli Universiade versenyei március 2-án kezdődnek és 12-éig tartanak.

0 Tovább

Universiade: Tesztelnek az RG-sek és az aerobikosok

RG-ben Vass Dórától döntős szereplést, a csapattól érmet is remélhetünk a Shenzhenben zajló Universiadén, míg az aerobikosok célja elsősorban a tapasztalatszerzés. A Világjátékok programján szereplő sportágak közül RG-ben és aerobikban szerepelnek magyar versenyzők az egyetemisták és főiskolások közös versenyén Kínában. A ritmikus gimnasztikázóknál Vass Dóra is ott lesz a megmérettetésen.

Vass Dóra (Fotó: Vörös Nándor)


- Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt kiváló felmérő lesz ez Dórának – mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Sinkó Andrea, az RG-sek szövetségi kapitánya. – Abban bízom, hogy bejut a legjobb 12 közé, bár elég erős lesz a mezőny a hírek szerint. Ez bíztató eredmény lenne, hiszen a vb-n az első 15 helyezett kvalifikál a londoni olimpiára. Csapatban is indulunk, ami nagy dolog, mert az egyetemistáknál nehéz összeszedni a társaságot egy ilyen versenyre, tudomásom szerint Kínában is összesen négy csapat lesz, így az éremszerzés sem reménytelen.

Az aerobik sportág most debütál az Universiadén, így nehéz az esélyeket latolgatni, ráadásul a nemzetközi szövetség kísérleti jelleggel aerodance és stepaerobik számokban is rendez versenyt.



- Lehetetlen megjósolni, hogy az új számokban mire leszünk képesek, ráadásul nincs sok tapasztalatunk az ilyen versenyek terén, leszámítva a 2009-es Világjátékokat, melyen ötödik lett a női csoport – hangsúlyozta Katus Tamás, a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának elnöke. – Természetesen sportaerobikban is indulunk, összesen kilencen utazunk az Universiadéra, célunk elsősorban a tapasztalatszerzés.

A két sportág képviselői hazánkban is részt vehetnek majd egy rangos nemzetközi versenyen, ha a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége úgy dönt, hogy Budapest és Gödöllő rendezheti az olimpián kívüli sportágak közös versenyét 2017-ben.

(Molnár Mátyás - Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Mégis mennek jégtáncosok az Universiadéra - Letette az esküt a magyar csapat

Tizennyolc fős csapat képviseli Magyarországot a törökországi téli Universiadén. Az utolsó pillanatban került az indulók listájára a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős – mondta Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, aki egyben a magyar csapat vezetője lesz az Universiadén.

Az eskü szövegét Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó és Turóczi Dóra jégtáncos mondta a Magyar Sportházban. A téli Universiadét január 27. és február 6. között rendezik meg Erzurumban.

Knoch Viktor és Turóczi Dóra

Korábban vita alakult ki a csapatkijelölés kapcsán, amelyről itt olvashatnak.

A magyar csapat:

Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.

Jégtáncosok: Turóczi Dóra, Major Balázs

Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold

Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.

0 Tovább

Universiade - Vita a csapatkijelölésről

Nem sikerült valami zökkenőmentesre a csapatkijelölés az idei téli Universiadéra. Az egyetemista-főiskolás sportolók világversenyét a törökországi Erzurumban rendezik meg, a magyar csapat háza táján nem (csak) a felkészülésről, és a várható eredményekről kell beszélni, hanem másról is. Röviden: a műkorcsolyázók és jégtáncosok részéről érzékelhető némi sértődés amiatt, hogy versenyzőik nem kapnak lehetőséget Törökországban – ennek hangot is adtak egy petíció formájában. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS) hangsúlyozták, hogy ők – mint mindig – a szabályok szerint jártak el, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) pedig a nevezési határidőig, többszöri egyeztetést követően sem adott konkrét visszajelzést a műkorcsolyázók és a jégtáncosok részvételéről, nem adta le a kért adatokat.

- A MEFS soha nem avatkozott be egyetlen sportági szövetség belső ügyeibe - kezdte Hédi Csaba, a MEFS főtitkára. – Hangsúlyozom, hogy állami pénzen utazik ki a csapat az Universiadéra, ezért mi a csapatkijelölés előtt alapvető szempontokat adtunk meg a szövetségeknek, határidőkkel, amelyek alapján jelölhettek versenyzőket. Később egy bizottság döntött a végleges listáról. A határidőig, azaz múlt év december 27-ig a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől (MOKSZ) nem jöttek be azok az adatok, és szakmai indokok, melyeket megvizsgálva műkorcsolyázók és jégtáncosok, az anyagi források biztosításával, bekerülhettek volna a küldöttségbe.

Később Szilágyi György, a Jobbik sportért felelős országgyűlési képviselője és Nagy Sándor jégtánc-szakágvezető sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy petíciót nyújtanak be Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, melyben kérik a MOKSZ döntésének kivizsgálását.

A SPORTbányászat természetesen kereste a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is, de ott senki sem tudott nyilatkozni – tájékoztatást későbbre ígértek, mivel a szövetség elnöke és főtitkára is külföldön tartózkodik.

Pedig beszélhetnénk csak a sportszakmáról, a szerepléssel kapcsolatos elvárásokról. A 16 fős magyar csapat könnyen lehet, hogy az elmúlt 20 év legeredményesebb téli Universiadés magyar szereplését produkálja. Hédi Csaba elmondta, hogy ha csak az utóbbi két évtizedet nézzük, 2001-ben Zarándi András hódeszkásunk szerzett egy ezüstöt, azóta nem volt dobogós eredményünk, csak negyedik/ötödik/hatodik helyünk.

- Úgy gondolom, hogy rövidpályás gyorskorcsolyázóink oda érhetnek a legjobbak közé, sízőink már többször bizonyítottak nemzetközi versenyeken, de a snowboardosok is meglephetnek. Most erre minden esélyünk megvan – mondta a főtitkár.

Akikért szoríthatunk a január 27-én kezdődő téli Universiadén:

Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.

Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold

Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.

 

0 Tovább
12
»

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum