RG-ben Vass Dórától döntős szereplést, a csapattól érmet is remélhetünk a Shenzhenben zajló Universiadén, míg az aerobikosok célja elsősorban a tapasztalatszerzés. A Világjátékok programján szereplő sportágak közül RG-ben és aerobikban szerepelnek magyar versenyzők az egyetemisták és főiskolások közös versenyén Kínában. A ritmikus gimnasztikázóknál Vass Dóra is ott lesz a megmérettetésen.

Vass Dóra (Fotó: Vörös Nándor)


- Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt kiváló felmérő lesz ez Dórának – mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Sinkó Andrea, az RG-sek szövetségi kapitánya. – Abban bízom, hogy bejut a legjobb 12 közé, bár elég erős lesz a mezőny a hírek szerint. Ez bíztató eredmény lenne, hiszen a vb-n az első 15 helyezett kvalifikál a londoni olimpiára. Csapatban is indulunk, ami nagy dolog, mert az egyetemistáknál nehéz összeszedni a társaságot egy ilyen versenyre, tudomásom szerint Kínában is összesen négy csapat lesz, így az éremszerzés sem reménytelen.

Az aerobik sportág most debütál az Universiadén, így nehéz az esélyeket latolgatni, ráadásul a nemzetközi szövetség kísérleti jelleggel aerodance és stepaerobik számokban is rendez versenyt.



- Lehetetlen megjósolni, hogy az új számokban mire leszünk képesek, ráadásul nincs sok tapasztalatunk az ilyen versenyek terén, leszámítva a 2009-es Világjátékokat, melyen ötödik lett a női csoport – hangsúlyozta Katus Tamás, a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának elnöke. – Természetesen sportaerobikban is indulunk, összesen kilencen utazunk az Universiadéra, célunk elsősorban a tapasztalatszerzés.

A két sportág képviselői hazánkban is részt vehetnek majd egy rangos nemzetközi versenyen, ha a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége úgy dönt, hogy Budapest és Gödöllő rendezheti az olimpián kívüli sportágak közös versenyét 2017-ben.

(Molnár Mátyás - Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)