A magyar közvélemény általában csak eredmények szintjén találkozik az uszonyos és búvárúszással. Ez az egyik olyan olimpián kívüli sikersportágunk, amelyben ott vagyunk a világ élvonalában. A sportág magába foglalja a felszíni (uszonyos) és a víz alatti (búvár) úszást, melynek versenykategóriáit Kókai Dávid, az uszonyosok szakbizottsági elnöke, a Debreceni Búvárklub edzője foglalta össze. 

 
- Ebben a sportágban négy versenykategória van. Az uszonyos vízfelszíni úszásban a versenyző a rajt és a forduló után legfeljebb 15 métert úszhat víz alatt, a táv többi részét a felszínén kell megtennie, azaz teste egy részének végig látszania kell. Ezt a versenyszámot 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méteres távon, valamint a váltók számára 4x100 és 4x200 méteres távon rendezik. A néhány éve bevezetett uszonyos gyorsúszás hasonló a klasszikus gyorsúszáshoz, azzal az eltéréssel, hogy a versenyzők uszonnyal ússzák az 50, 100 és 200 méteres távokat. A búvárúszásnak két kategóriája van: a légzésvisszatartással és a légzőkészülékkel végrehajtott úszás. Előbbiben a versenyzőnek végig víz alatt kell teljesítenie a távot, utóbbiban pedig – mint ahogy a nevében is benne van – búvár légzőkészüléket használnak a sportolók.
Az idén Magyarország központi szerepet játszik a sportágban. Egy hete fejeződött be Miskolcon a junior Európa-bajnokság, ahol négy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink, július 30-án pedig megkezdődik a felnőtt világbajnokság Hódmezővásárhelyen.