Kanyó Dénes indulási jogot szerzett a 2013-as Világjátékokra. A szegedi válogatott versenyzővel így teljessé vált a magyar uszonyos úszók csapata, amely ott lehet a Caliban megrendezendő nem olimpiai sportágak világversenyén. Ebben a sportágban korábban Székely Lilla, és a női váltó szerzett Világjátékok-kvalifikációt.

Kanyó Dénes jövőre harmadszor vehet részt Világjátékokon. Korábban Lahtiban (1997) és Kaohsiungban (2009) indult, és mindkét alkalommal éremmel tért haza. „Most, hogy az Ázsia Bajnokság lezárult, véglegesítették a kvótákat, és legnagyobb örömömre 200 méter mellett 400-on is kvalifikáltam magam” – kezdte Kanyó, aki a lignanói Európa-bajnokságon úszott időkkel érdemelte ki az indulási jogot.

„A múlt heti kecskeméti Mikulás Kupával hivatalosan erre az évre lezárult a versenyszezon. Természetesen jön egy kis pihenő, de az ünnepek környékén elkezdem az alapozást” – mondta Kanyó, aki a hódmezővásárhelyi világbajnokság után már a Világjátékok-távokra gyúrt, azaz a búvárszámokról a felszíni távokra helyezte a hangsúlyt.

A szövetség számára az volt a cél, hogy az egyéni számokon kívül a váltó is a legjobbak között legyen. A lignanói Eb-bronzérmes váltó kvalifikációja azt jelenti, hogy a váltó tagjai egyéni versenyszámban is indulási jogot nyertek. Így egyből 5 versenyzőnk jutott ki Caliba, ami igen nagy örömet okoz nekünk. Bízom benne, hogy a jövő évben minden támogatást meg tudunk adni sportolóinknak, hogy a lehető legjobb formájukban indulhassanak el a sportág legjelentősebb megmérettetésén” – mondta Miklós Adrienn, a Magyar Búvár Szakszövetség főtitkára.

A Caliban megrendezendő Világjátékokra az öt uszonyos úszón kívül (jelen állás szerint) ritmikus gimnasztikában, maratoni kajak-kenuban és erőemelésben lesz magyar versenyző.