Az október végi budapesti karate világbajnokságon nyújtott teljesítményével Hárspataki Gábor kvótát szerzett a soron következő Világjátékokra, amelyet Csengduban rendeznek meg 2025-ben. A korábbi tokiói olimpiai bronzérmes magyar karatés azzal szerezte meg az indulás jogát, hogy a Papp László Sportarénában megrendezett vb-n, a hazai közönség fantasztikus szurkolása közepette, a 75 kg-os súlycsoportban ezüstérmet nyert.

A nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport eseménye, a Világjátékok 1981 óta íródó történelmének a karate sportág állandó résztvevője, és 2025-ben, a kínai Csengduban is mindkét nemnél formagyakorlatban, valamint öt-öt küzdelmi súlycsoportban avatnak bajnokokat.

A rangos viadalon valamennyi kategóriában nyolc versenyző méri majd össze a tudását, és ebből három helyet a budapesti világbajnokság eredményei alapján osztottak ki. A Karate Világszövetség, a WKF hivatalosan is közzétett kvalifikációs rendszere alapján ugyanis a hazánkban első alkalommal lebonyolított karate világbajnokságról a két döntős, valamint a két bronzérmes közül az aktuális világranglistán előkelőbb helyet elfoglaló sportoló jutott ki már most a Világjátékokra.

Így immár hivatalossá vált, hogy a vb-n a 75 kg-osok mezőnyében ezüstérmet nyert Hárspataki Gábor is bekerült az első körös résztvevők közé!

Az MTK világklasszisa a 2022-es, az egyesült államokbeli Birminghamben megrendezett Világjátékokon is már ott volt. Akkor egy utolsó másodpercben bekapott pont választotta el végül a dobogós helyezéstől, de Kínában ismét megpróbálkozhat az éremszerzéssel.

(Fotó: Jani Martin)