Látványos megnyitó Birminghamben! Hatalmas show-val megkezdődött a nem olimpiai sportágak négy évenkénti multisport versenye.

Az egyesült államokbeli Birminghamben 110 ország 3600 sportolója versenyez az előttünk álló 10 alatt, ami rekordnak számít a játékok történetében. A Protective Stadionban megrendezett nyitóceremónián a magyar csapat zászlaját Hidi Balázs versenytáncos vitte. A legnagyobb ováció az amerikaiak fogadtatásán kívül, az ukrán csapat bevonulását kísérte. A 11. Világjátékokat Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere nyitotta meg, a stadionban pedig felhúzták az amerikai mellett a Világjátékok és az olimpiai zászlót is.

A megnyitó után, dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, a magyar delegációvezető elmondta, az egész sporttársadalom nagyon várta már ezt a megnyitót. „Az olimpiához hasonlóan a Világjátékokra is plusz egy évet kellett várni. Felkészült magyar csapat érkezett Birminghambe” – mondta az elnök, aki dr. Reinhardt Ákossal, az NVESZ Felügyelő Bizottságának tagjával, a Sportállamtitkárság főosztályvezetőjével nézte végig a megnyitót. Magyarországot 59 sportoló képviseli 17 sportágban.

Az első versenynapon bemutatkoznak az uszonyosúszók, de szoríthatunk hazánk versenyzői közül karatéban, görkorcsolyában és táncsportban indulóknak is.

Fotók: Freschli József