Valamikor az ünnepelt sportolók közé tartozott Tumpek György. A pillangóúszás egyik világnagysága volt, 1956-ban bronzérmet is szerzett Melbourne-ben, az olimpián. A delfinkirálynak is becézett egykori kiválóságnak bizony nem volt könnyű nyomára bukkanni. Végül a parlamentben dolgozó Zoltán fián keresztül csak sikerült.

- Hívja délben az apámat, mert akkor mindig jön hozzá egy hölgy az önkormányzattól az ebéddel és akkor meghallják a csöngetést! Egyébként egész nap megy a tévé, olyankor teljesen bizonytalan az elérhetősége.

Megfogadtam a tanácsot és nagyon készültem beszélni a 92. évében járó Gyuri bátyámmal, akivel az 1956-os olimpia 50. évfordulója alkalmából a MOB által szervezett utazáson együtt vettünk részt. Sőt, Ausztráliában a buszon vagy a vonaton többször is egymás mellett ültünk.

- Szervusz barátom - fogadta köszöntésemet Tumpek, aki felesége másfél év előtti halála óta egyedül él szigethalmi házában. - Nagyon nehéz így az élet, ráadásul egy éven belül háromszor is komoly tüdőgyulladással kerültem kórházba. Végre úgy tűnik, kikeveredtem belőle és remélem, hogy ez volt az utolsó.

- Most, hogy azért csak kitavaszodóban van, mivel telnek a napjai?

- Amint az időjárás engedi, kinn ücsörgök a lakás bejárata előtt és bámészkodom. Gyönyörködöm a sok fügefámban, amelyeket néhány éve telepítettem. Utána pedig marad a tévé és kizárólag az M4 sportismétlései. Korábban rendszeresen néztem a német tévéadókat is, de ott nem adnak retro sportműsorokat.

- A régi barátok, sporttársak közül van még valakivel kapcsolatban?

- Székely Éva haláláról értesültem, de például Göröcs János távozását nem hallottam. Egyébként már csak egyetlen ember van, aki még rám emeli a telefonkagylót, őt mindenki csak „cigány” néven emlegette annak idején és ma is így ismerik. Varga Gábornak hívják, az Újpestben vízilabdázott és közel van a 90. évéhez.

- Mint sportértő ember, mit szól az olimpia elhalasztásához?

- Ez a döntés nem a legjobb hír, de annál csak jobb, mintha végleg lemondtak volna róla. Ha netán megérem, biztosan nézni fogom, de 2021 az még nagyon messze van.

(jochapress / Jocha Károly)