A hétvégén 46. alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt Szombathelyen. A június 11-i esemény budapesti sajtótájékoztatóján – amelyet a Magyar TáncSport Szakszövetség szervezett – elhangzott, hogy Magyarország legrégebbi és legpatinásabb táncsportos eseményén idén az IDSF Tíztánc Világkupa lesz a főverseny.


Mikes Anna és László Csaba

A VK-n a világ elitjébe tartozó párosok vesznek részt, a magyar színeket a tíztánc világranglista-éllovas László Csaba és Mikes Anna képviseli. A tíztánc a legösszetettebb versenykategória a táncsportban, hiszen itt az öt latintáncon kívül (szamba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) a standardtáncokat (angolkeringő, bécsi keringő, slowfox, tangó, quickstep) letáncolják több körben a párosok.

A Savariáról

Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték meg, azóta a táncsport legjobb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. A rendezvény négy évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette Szombathelyt nemzetközi szinten elismertté. A vasi megyeszékhelyen a tánckultúrára nevelés már óvodás korban kezdődik. A tüzes ritmusoknak, a táncosok közötti tökéletes összhangnak, gyönyörű táncruháknak és kecses mozdulatoknak köszönhetően a nagyobb befogadóképességű helyszín ellenére is mindig teltház előtt zajlik a rendezvény.

A magyar párosról

László Csaba és Mikes Anna többszörös standard- és tíztánc magyar bajnok. A szentesi Szilver TSE versenyzői 2010-ben tíztáncban a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is dobogóra álltak, mindkétszer bronzéremmel zártak, 2009-ben pedig Világjátékok-résztvevők voltak. Jelenleg vezetik a tíztánc világranglistát. Anna és Csaba 2007 júniusa óta versenyeznek együtt, és a magyar táncsport meghatározó alakjai.

Fotó: Vörös Nándor