Nagy érdeklődés mellett zajlott a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) évindító konferenciája, amelyen izgalmas előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

Vadonatúj helyszínen, a tavaly ősszel megnyílt V30 Belvárosi Sportközpont konferenciatermében gyűltek össze azok, akik rendszeresen szervezett keretek között mozgatják meg hazánk lakosságát. A főváros V. kerületében található komplexum látta ugyanis vendégül a SZEOSZ évindító konferenciájának résztvevőit, akik összesen 13 előadásból meríthettek tapasztalatot.

Az eseményen jelen volt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is, aki bemutatta az általa vezetett szervezet fejlesztéseit, amelyeknek köszönhetően hazánkban az elmúlt időszakban megsokszorozódtak a szabadidő minőségi eltöltésének lehetőségei. Többek között turistaházak újultak meg, elindult a Vízivándor és az Ötpróba program, kerékpárutak épültek, illetve vízi megállóhelyek, bringaparkok és futópályák is kialakításra kerültek – utóbbiban a SZEOSZ-nak, mint közreműködő partnernek is komoly érdemei voltak. A politikus hangsúlyozta, hogy a 2019 márciusában létrejövő szövetség kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai szabadidősport-életben, hiszen ilyen jellegű érdekvédelmi szerve már évtizedek óta nem volt a szektornak.

A kormánybiztos mellett előadást tartott még a SZEOSZ elnöke, az országszerte ismert szpíker, Péter Attila is, aki elmondta, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy műsorvezetőnek a rendezvényeken. Kocsis Árpád, a szövetség alelnöke, a Budapest Sportiroda ügyvezetője pedig megosztotta a szervezőtársakkal, hogy mitől lehet igazán sikeres egy sportesemény – ha valaki, ő már csak tudja, hiszen több mint 30 éve szervez futóversenyeket.

A résztvevők a fentieken túl Antal Ferenctől megtudhatták, hogy miért érkeznek még a Fertő-tó környékéről is túrázók a szendrői Vitézlőre, Berényi Pétertől, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és marketing vezetőjétől, hogy miért különleges hazai vizeken evezni, vagy Márkus Istvántól, a szekszárdi Borvidék Félmaraton főszervezőjétől, hogy mit keres rozéfröccs a frissítőponton. Dencs Árpád, az EvoChip Kft. vezetője pedig felhívta a figyelmet az időmérés fontosságára, amely manapság elengedhetetlen feltétele egy szabadidősport-eseménynek.

A konferencián elhangzott, hogy a tömegsport nem csak a fővárosiak kiváltsága: a vidéki szervezők közül ezt az állítást támasztotta alá Brógli Máté miskolci, Posztobányi Zoltán kalocsai és Búza Norbert szegedi futóversenyszervező is. A jó hangulatú nap zárásaként Szőnyi Ferenc világbajnok ultrafutó mesélte el többek között, hogy mi jelentette számára a legnagyobb kihívást az indiai Himalájában egy futóverseny teljesítése közben, de a 181-szeres ironman azt is megosztotta a hallgatósággal, miként lehet úgy 600 kilométert futni hat nap alatt Arizonában, hogy az utolsó két napot már nagylábujj-köröm nélkül abszolválta.

Fotók: Méder Henriett