Október 29-én zárult az immár három ország részvételével megrendezett Momiji Kupa, kendo senior verseny. Maga a kezdeményezés is egyedülálló az országban, hiszen a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub civil egyesületként önállóan és egyedüliként szervezi az eseményt.

 

Az idei versenyen két kategóriában a 35-45 közötti, illetve 45+ korosztályos bontásban vívhattak a versenyzők, és először érkeztek külföldi kendósok is (Szlovákiából és Romániából) a Momiji Kupára.

 

A veseny névadója a momiji vagy japánjuhar (Acer palmatum) fontos eleme a japán kultúrának és természetesen a japán kertészeti hagyományoknak. Ennek a közepes termetű fának különösen az őszi színe értékes díszítő elem.

 

A Momiji Kupa nem pusztán versenyzési alkalom a senior korosztálynak, hanem arra is hivatott, hogy a fiataloknak mintát adjon az idősebb generáció tudásából, és megmutassa, hogy a kendo egy egész életen át folytatható sport és harcművészeti irányzat.

 

A verseny végeredménye:

 

A Senior A korosztály végeredménye:

1. Mihai Dutescu (Ro)

2. Csontos Tamás

3. Csendes Sándor

3. Balogh Tibor

 

Fighting Spirit: Matus Márk

 

Senior B korosztály végeredménye:

 

1. Sohajda Gyula

2. Márkus Csaba

3. Vadadi Zsolt

3. Bak Lászó

 

Fighting Spirit: Suba Gábor

 

A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klubról röviden

 

Az egyesület 1982-ben alakult. Magyarországgal a klub ismertette meg a kendot. A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub vezetősége feladatait önkéntesen, társadalmi munkában látja el, és a tagdíjakból a terembérletet, az utazások költségeit fedezi, illetve a szükséges felszerelésekhez járul hozzá.

 

Az anyagi lehetőségek ellenére a klub tagjai állandó válogatott kerettagok, és Bárány Tibor, a Főnix klub elnöke és edzője, négyszeres magyar egyéni bajnok, Európa és világbajnok. A Budapest Főnix Klub az egyetlen olyan harcművészeti  klub Magyarországon, amelynek alapító tagját, Vadadi Kornél urat, a japán császár a harcművészetekért tett munkásságért tüntette ki.