A szurkolói csoportok előadásaiból kialakult kialakult sportág, a cheer résztvevői abban bíznak, hogy 2028-ban bemutatkozhatnak a Los Angeles-i olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly, a tokiói ötkarikás játékok alkalmával megtartott ülésén ismerte el az amerikai eredetű cheert teljes jogú olimpiai sportágnak. Itthon a népszerűsítés, a tagság bővítése és a diákolimpiai rendszerbe való bekerülés tartoznak a stratégiai célok közé – nyilatkozta az NVESZ Sajtószolgálatának Fertetics Andrea, a Magyar Cheer Szövetség elnöke.

"Általános sztereotípia a sportágunkról, hogy lányok rázzák a pálya szélén a pompont, akik nagyon csinosak és szépek, de hogy csak ennyi az egész. Ez ellen nem győzünk küzdeni, mert a cheerleading egy torna alapú, akrobatikus elemeket tartalmazó sportág, és bizony nagyon kemény teljesítmény áll egy-egy gyakorlat mögött" – magyarázta Fertetics Andrea, aki formációs tánctanárból lett a szövetség vezetője.

Érdekesség, hogy a pomponlányos sportágat annak idején férfiak indították útjára az Egyesült Államokban. Az 1880-as években a Princeton Egyetem amerikaifutball meccseinek a hangulata ösztönözte a hallgatókat, hogy létrehozzanak egy férfiakból álló klubot, amely a szurkolás vezetésére hivatott. Később számos ilyen közösség alakult a tengerentúli egyetemeken, majd miután a férfiakat a második világháborúban nagy számban sorozták be, a nők elkezdték átvenni a szerepüket.

A 20-dik század második felében a cheerleading önálló sporttá nőtte ki magát, a 2000-es évektől kezdve már világ- és Európa-bajnokságokat is rendeznek (a nagycsapatok versengése mellett léteznek 4-5 fős kiscsapatos, sőt páros kategóriák is), 2021-ben pedig a NOB – más sportágakkal együtt – teljes jogú olimpiai tagnak fogadta el a cheerleadinget.

A következő lépés az olimpiai bemutatkozás lehet, amely a sportág kedvelőinek reményei szerint akár már 2028-ban bekövetkezhet.

"Ugyebár Los Angeles lesz a szervező, és a NOB szabályai szerint a házigazdáknak lehetőségük van arra, hogy egy-egy általuk kiválasztott sportágat hozzáadjanak a programhoz. Márpedig az Egyesült Államokban ez a sport nagyon-nagyon népszerű, és tömegeket vonz. Ha azt veszem, hogy Amerikában milyen hatalmas cheer versenyek léteznek, akkor lehet esély az olimpiai bemutatkozásra. Mi drukkolunk ennek" – bizakodott Fertetics Andrea.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a magyarok egyre szebb sikereket érnek el a sportágban.

"A versenyeken a legmagasabb kategória a Level 6, vagyis a hatos szint. Mi a Level 5-ben szereztünk már Európa-bajnoki aranyérmet a lány csapatunkkal, az egyetemi világbajnokságon pedig a koedukált együttesünk diadalmaskodott. Emellett a junioroknál az Eb-n kategória győztes lett a gyöngyösi egyesület is. Mi a legmagasabb szinten a koronavírus járvány miatt még nem szerepeltünk, de azt gondolom, hogy már ott tartunk, hogy nem kullognánk a Level 6 végén, hanem a középmezőnybe tenném a mieinket."
 
A hazai szövetség 2017-ben alakult át sportági szakszövetséggé, előtte szabadidősportos szervezetként működött. Már már 20 tagszervezetük van, és több mint 500 igazolt sportolóval rendelkeznek. A fő célok közé tartozik a sportág itthoni népszerűsítése, illetve a létszám bővítése. Szeretnék azt is, hogy a cheer bekerüljön a diákolimpiai sportágak közé – mondta az elnök, aki arra is kitért, hogy szakmai kérdésekben nagy segítséget nyújt a Nemzeti Versenysport Szövetség, amelyhez tavaly óta tartozik az MCHSZ.