Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A birkózók megköszönték

A budapesti birkózó-világbajnokság érmesei, Bácsi Péter (világbajnok, kötöttfogás, 82 kg), Korpási Bálint (ezüstérmes, kötöttfogás, 72 kg), Lőrincz Tamás (ezüstérmes, kötöttfogás, 77 kg) és Barka Emese (bronzérmes, női, 57 kg) a teljes magyar birkózó-válogatott nevében szeretnék megköszönni azt a fantasztikus szurkolást és segítséget, amelyet az egész világbajnokság során kaptak a magyar közönségtől, a támogatóktól és a médiától.

0 Tovább

Lengyelországban vendégeskedtek legjobb kick-boxosaink

A hazaiak legjobbjaival mérkőzött meg Lengyelországban a magyar kick-light válogatott. A Kartuzy városában rendezett kick-box gálán összességében 5-4-es hazai siker született, de a magyar versenyzők is nagyszerűen küzdöttek és a megmérettetés néhányuk számára jó erőpróba volt a hónap közepén sorra kerülő Európa-bajnokság előtt - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

 

 

A független lengyel állam kikiáltásának századik évfordulója alkalmából számos rendezvényt, köztük sporteseményeket tartanak a napokban. Ezek egyike volt a Balti-tenger közeli városban lebonyolított kick-box gála, amelyen a sportág szakágai közül a félerős ütéseket és rúgásokat alkalmazó kick-light szabályok szerint zajlottak a küzdelmek.

 

A válogatott összecsapáson a legutóbbi Európa-bajnokság éremtáblázatán a kick-light szakágban második helyen végzett magyar nemzeti együttes volt a vendég. A mieink közül Debre Bence, Bárdosi Sándor, Szmolek Emánuel és Szabó Dávid egyformán egyhangú pontozással nyert, míg akadt olyan csata, amelynél valamelyest lejtett a pálya a hazai versenyző javára.

„Kitettek magukért a versenyzők, jól bunyózott mindenki” – értékelt a válogatott egyik edzője, Olasz Attila. – „A gála nagyon jól szervezett volt és ehhez méltó színvonalú mérkőzések zajlottak, amelyek közül kettő véleményes volt, azokon szerintünk a mi sportolónk volt a jobb, de most ez egy olyan esemény volt, amelyen érezni lehetett, hogy a lengyeleknek kell győzniük. A tervek szerint valamikor a jövő tavasszal mi fogadjuk majd őket és akkor visszavágunk.”

 

Olasz Attila – aki a korábbi sokszoros világbajnok Dancsó Zoltánnal együtt irányítja a kick-light és a light-contact válogatottak munkáját – arról is beszámolt, hogy a tatamira lépett magyarok közül hárman indulnak majd a közelgő Eb-n is. Mariborban Bárdosi Sándor full-contactban, míg Szmolek Emánuel és Vida Ádám light-contactban méretteti meg magát.

„Jó volt ez a gála arra is, hogy szokják a stresszhelyzetet és éles küzdelemben kelljen teljesíteniük. Szerencsére ők is és a többi magyar is sérülés nélkül hozta le a meccseket” – mondta a szakember. Hozzátette: hétfőn Tatán már kezdődik is az Eb-re felkészítő edzőtábor, és jövő vasárnap utaznak Szlovéniába, a kontinensviadal helyszínére.  

 

Kick-box gála, Kartuzy, a mérkőzések eredménye:

63 kg: Grünczeisz Patrik-Kacieja 0-3

69 kg: Debre Bence-Bieus 3-0
74 kg: Bálint Zoltán-Nizejewski 1-2

74 kg: Bárdosi Sándor-Durma 3-0
79 kg: Szmolek Emánuel-Kryszewski 3-0

84 kg: Kis Balázs-Puczynski 0-3

84 kg: Szabó Dávid-Wisniewski 3-0

89 kg: Vígváry Viktor-Wypchal 1-2

+94 kg: Vida Ádám-Grzesiak 0-3

0 Tovább

Díjazott a Magyar Búvár Szakszövetség

Rendhagyó díjátadón köszöntötte élsportolóit a Magyar Búvár Szakszövetség. A budapesti eseményen a 2017-es és a 2018-as évek legjobbjai vehettek át díjat. Az ünnepségen dr. Nyíri Iván, a szövetség elnöke megköszönte a versenyzőknek, a sportvezetőknek és nem utolsósorban a szülőknek azt, hogy alázatos munkájuknak köszönhetően a nem olimpiai sportágak közül a búvárok a legeredményesebbnek mondhatják magukat.

 

Senánszky Petra mindkét évben az év legjobb női uszonyosúszója lett, elmondása szerint már most nagyon készül a 2021-es Világjátékokra. A szövetség az uszonyosúszókon kívül a víz alatti rögbiseket, a víz alatti hokisokat és a tájékozódási búvárúszókat is díjazta. Utóbbi sportágban Balázs Péter duplázott. A klasszis versenyző az élsport mellett sportvezetőként is jelen van a Magyar Búvár Szakszövetség életében, ugyanis alelnökként tevékenykedik.

 

A legjobbak:

Uszonyosúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Kanyó Dénes

Utánpótlás leány kategória:

Hamlin Dorothy

Utánpótlás fiú kategória:

Mozsár István Alex

2018

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Bukor Ádám

Utánpótlás leány kategória:

Szabó Anita

Utánpótlás fiú kategória:

Lengyeltóti Bence

Víz alatti rögbi

2017

Felnőtt női kategória:

Rozovics Éva

Felnőtt férfi kategória:

Vizsolyi Pál

2018

Felnőtt női kategória:

Markovics Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Szűrös Márton

Víz alatti hoki

2017

Felnőtt női kategória:

Árendás Vivien

Felnőtt férfi kategória:

Simon Tamás

Utánpótlás leány kategória:

Karlovecz Kamilla

Utánpótlás fiú kategória:

Pap Bálint

2018

Utánpótlás leány kategória:

Gál Kata

Utánpótlás fiú kategória:

Simon Péter

Tájékozódási búvárúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Berekméri Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

2018

Felnőtt női kategória:

Hatházi Katalin

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás leány kategória:

Hofmeister Alíz

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

0 Tovább

Nenad Lalovic: Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte!

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovic a 2018-as Birkózó-világbajnokságot nem csak hazánkban, hanem külföldön is dicsérte.

„A valaha volt legjobbnak” titulálta az eseményt a sportvezető a sport világában igencsak befolyásosnak számító insidethegames.biz oldalnak.

Nenad Lalovic, akit 2014-ben választottak meg az UWW elnökének, és aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének is tagja, állítja, hogy egyebek mellett a kiemelés, a passzivitás büntetése, a zene és fény show is hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény ilyen hatalmas sikert arasson.

„Bátran mondhatom, hogy Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte” – jelentette ki a sportvezető. „Több mint 140 ország vett részt, és több mint 35 TV-állomás közvetítette élőben az eseményeket. 850 birkózó, 933 küzdelem során mérte össze erejét, és egy rendkívül magas színvonalú bíráskodásról, valamint Fair Play-ről beszélhettünk a mérkőzések mindegyikén. A szervezés szempontjából pedig, bár a házigazdák nagyon jó rendezőnek bizonyultak, el kell mondani, hogy a fejlődés a szabályoknak köszönhető elsősorban.” – tette hozzá Nenad Lalovic, aki hangsúlyozta: az utóbbi években sokat változott a sportág.

Ebben az évben először büntették passzivitásért a birkózókat, ezzel megpróbálva ösztönözni őket arra, hogy többet támadjanak. Azt a versenyzőt, aki túlságosan védekezően birkózott, úgy büntették, hogy az ellenfele kapott egy pontot. Kötöttfogásban a büntetett birkózónak le kellett feküdnie a szőnyegre, és hagyni, hogy ellenfele ebből a számára előnyös pozícióból támadjon.

„Az új szabályok kényszerítik a versenyzőket a támadásra, máskülönben nincs esélyük nyerni, ez viszont mindeddig nem így volt” – jelentette ki Lalovic. „Korábban arra vártak, hogy az ellenfél hibázzon. Most ez teljesen másképp van. Szabadfogásban van egy úgynevezett aktivitási idő, amikor pontot kell szereznie a büntetett birkózónak. Kötöttfogásban, passzivitás esetén egyből lekerülnek a szőnyegre, és az ellenfélnek máris van egy pontja.  Majd ezután, a büntetett birkózónak muszáj támadnia és pontot szereznie, különben elveszítheti a meccset. Szóval minden sokkal gyorsabban megy.”

A kiemelést minden súlycsoportban bevezették, ezzel biztosítva, hogy a legerősebb birkózókat ne sorsolják ki egymás ellenfeleként már az első körökben. Emellett pedig, hangos zene és fény show ment minden éremért folyó összecsapás előtt és után.

„Mindennek nagy hatása van a szőnyegen folyó küzdelmek színvonalára”- állítja az UWW elnöke. „A birkózók érzik, hogy milyen a légkör, és ezáltal többet akarnak mutatni, emiatt több kockázatot vállalnak, és mi pontosan ezt szeretnénk. Azonban ez gondot is jelent néhány bíró számára, ugyanis nincsenek hozzászokva a nagy tömeghez, a hangokhoz és a fény-effektekhez sem. Nagyon tapasztalt bírónak kell lenned ahhoz, hogy tudd kezelni mindezt.”

Időnként a Papp László Budapest Sportarénában fülsüketítő volt a hangulat, a harsogó zene és a nézősereg felől érkező dudaszó miatt. Arra a kérdésre, hogy a birkózás felfelé tart-e, a válasz azonnal érkezett:

„Határozottan! Úgy gondolom, hogy azok, akik néhány évvel ezelőtt néztek birkózást, és a mostani világbajnokságot is megtekintették, óriási különbséget láthattak. Rengeteg üzenet, megjegyzés érkezett hozzám a világ minden tájáról.”

0 Tovább

Terepakadályfutás – Magyar világbajnoki cím Spártában

Óriási magyar siker! Szabó Dávid világbajnok lett a Spartan Race Trifectán. A Spártában megrendezett világversenyen az Extreme Trail Hungary Sportegyesület kiválósága a 18-24 éves korosztályban szerzett világbajnoki aranyérmet.

 

A Spartan Race Trifecta egy olyan kétnapos viadal, amelyen három távon rendeznek versenyt. Szabó Dávid a sprint (5+km) és a szuper (13+ km) távok után a beast (20+ km) kategóriában is győzni tudott, ezzel megszerezte Magyarország első Spartan Race Trifecta világbajnoki címét.

Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület alapító tagjai elmondták, hatalmas büszkeség ez számunkra. „Korábban volt már kontinensbajnokunk, és most Szabó jóvoltából Európa- és világbajnokot is ünnepelhetünk.” – nyilatkozták.

Rozina Tamás, a Magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke kiemelte: ez a kimagasló eredmény sokat lendíthet itthon a sportágon.

„Örömmel tölt el az, hogy vannak olyan egyesületek, amelyek fontosnak tartják a tehetséggondozást. Az ilyen programoknak köszönhető az, hogy Szabó Dávidhoz hasonló sportemberek tudnak indulni a nagy nemzetközi versenyeken.” – fogalmazott Rozina Tamás.

0 Tovább

Magyar diadalok és helyezések a budapesti darts hétvégén

A várakozást felülmúlóan szerepeltek a magyarok a darts Hungarian Open Weekenden. A 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzőjét felvonultató budapesti eseményen Végső János és Czipó Vivien is döntőt játszhatott. A szombati és vasárnapi világranglista pontszerző versenyeken az ifjúságiak mezőnyében Kovács Tamara mindkét nap nyerni tudott – adta hírül a Magyar Darts Szövetség.

 

A darts hétvége a sportág legrangosabb hazai eseményének számít – leszámítva az idén szeptemberi felnőtt Európa-bajnokságot –, amelyen két világranglista pontszerző versenyt bonyolítanak le. A Hotel Hungaria City Centerben szombaton rendezték a Hungarian Classic, vasárnap a Hungarian Darts Masters viadalt. Az eseményen az összesen közel 10 ezer euró pénzdíjazás mellett a felnőtt győztesek jogot szereztek a sportág egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű bajnokságán, a jövő évi World Masters szupertornán indulásra.

A Hungarian Classicon a férfiaknál a magyarok közül Végső János bejutott a döntőbe, ott azonban kiélezett csatában 6-5-re alulmaradt a szlovén Pratnemer ellen.

Czipó Vivien személyében a nőknél is volt magyar döntős szombaton. Az elődöntőben 0-4-ről elképesztő bravúrral 5-4-re fordító, mindössze 17 éves játékos a fináléban a felnőtt női világranglistán második De Graaf ellen játszott. A világklasszis holland ellen is helytállt a magyar fiatal, de végül 5-2-re kikapott.

A vasárnapi Hungarian Darts Mastersen a férfiaknál nem került magyar dartsos a legjobb négy közé, míg a nőknél Czipó Vivien és a világranglista hetedik helyén álló Ihász Veronika az elődöntőig jutott és lett harmadik.

A 18 éven aluliak mezőnyében a lányoknál mindkét versenynap fináléjába Czipó Vivien és Kovács Tamara jutott be, és némi meglepetésre utóbbi mindkét alkalommal felülmúlta a felnőtt mezőnyben remeklő riválisát. A fiúknál vasárnap Lakatos Gergely a második helyen végzett.

0 Tovább

Érmekért utaznak a magyarok a karate vb-re

Rekordlétszámmal, 139 ország 1200 sportolójának részvételével rendezik keddtől vasárnapig Madridban a karate világbajnokságot. A sportág 2020-as tokió olimpiai bemutatkozását megelőző utolsó vb-n Magyarországot tíz karate és négy para-karate versenyző képviseli. A hazai szakvezetés több érem megszerzésére is képesnek tartja a csapatot.

 

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint elsősorban Tadissi Martialtól, Hárspataki Gábortól és Molnár Dánieltől várható kiemelkedő eredmény az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beszámító vb-n. Mindhárman többször is dobogóra állhattak idén a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria – kisebbfajta világbajnokságokkal felérő – állomásain, legutóbb október közepén éppen az olimpia helyszínén, Tokióban.

 

„Van három sportolónk, akik az elmúlt időszakban a nehéz körülmények ellenére is bebizonyították, hogy súlycsoportjuk legszűkebb élmezőnyébe tartoznak.” – hangsúlyozta Dr. Mészáros János.

Ütőképes csapattal indulunk a világbajnokságon, nem úgy megyünk, ki, hogy hátha valami összejön – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

„Tadissi Martial két éve ezüstérmes volt a vb-n, Hárspataki Gábor az idei Karate1 sorozat érmei mellett az Európa-bajnokságon is ezüstérmet tudott nyerni, Molnár Dániel pedig kézsérülése után dobogóra állhatott Tokióban. Ennél a három fiúnál egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy nem éremesélyesek. Végigutaztam velük az idényt és láttam, hogy nem a véletlen műve, amilyen eredményeket elértek. A többiek közül a tapasztalt Bartha Nikola és Molnár Réka, a férfiaknál György Dániel, illetve a katás Nagy Botond és Sterck Laura egy jó sorsolással egyaránt képes lehet helyezést elérni, míg a fiatal Fehér Péternél és Czagány Dóránál még inkább a tapasztalatszerzés a cél.”

A világbajnokság égisze alatt sorra kerülő para-karate vb-n magyar részről az idei Eb-n is részt vett négy versenyző indul. Közülük Novi Sadban Csatári János második, Dobos Réka pedig harmadik lett.

Karate világbajnokság, Madrid, a magyar indulók:


Kata (formagyakorlat):
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Kumite (küzdelem):
Férfiak:
60 kg: Fehér Péter
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Molnár Dániel
Nők:
55 kg: Molnár Réka
61 kg: Czagány Dóra
+68 kg: Bartha Nikola

Para-karate:

Dobos Réka (kerekesszékes)
Molnár Zsolt (kerekesszékes)
Csatári János (tanulásban akadályozott)
Kárpáti Petra (tanulásban akadályozott)

0 Tovább

Európa-szerte remekeltek a ju-jitsus fiatalok

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyar válogatott versenyzők a hétvégén lebonyolított korosztályos ju-jitsu Európa-bajnokságokon.

 

Nagyszerűen szerepeltek a magyar fiatalok bolognai U18-as és U21-es Eb-n. A kontinensviadalon tavaly diadalmaskodó Tóth Anett ezúttal is aranyérmet nyert newazában, azaz földharcban: a 49 kg-osok között lett első izraeli és orosz ellenfele előtt. Szintén a dobogó tetejére állhatott fel Váradi Erzsébet, aki lengyel, francia és osztrák versenyzők legyőzésével nyerte a 63 kg-os súlycsoportot. Tóth Anett bátyja, Zoltán bronzéremmel térhetett haza az olaszországi viadalról.

 

A fiatalabbak számára Bukarestben rendezték meg az U15-ös földharc Európa-bajnokságot. A kétnapos rendezvényen az 50 kg-os Muzsai Nimród Orion az előkelő harmadik helyen végzett. Öccse, a 12 éves Muzsai Huba is kitett magáért, aki ötödik lett a nála jóval idősebbek között. 

A bukaresti Eb-vel párhuzamosan rendezték a nyílt román bajnokságot, ahol szintén elindultak fiataljaink. Fighting systemben Vaczula Erik 48 kg-os létére leiskolázta az összes ellenfelét a 66 kg-os súlycsoportban, így a három éve alakult Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség történetében elsőként nyert aranyérmet nemzetközi viadalon a legösszetettebb versenyszámban, a karatét, a cselgáncsot és a földharcot ötvöző küzdelemben.

A Ziegler Csaba vezette új elnökség kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai szövetség – valamint a sportért felelős államtitkárság és a Nemzeti Versenysport Szövetség – támogatásával minél több tehetség juthasson ki világversenyekre.

A szövetségnek emellett az is törekvése, hogy az idén első alkalommal megrendezett Budapest Open nemzetközi verseny sikerére alapozva világ- vagy Európa-bajnokságot hozzon a magyar fővárosba. Biztató a sportág hazai kedvelői számára, hogy az elképzeléseket a 140 tagországgal rendelkező Nemzetközi Ju-Jitsu Szövetség (JJIF) is támogatja.

0 Tovább

Magyar döntősök a darts Hungarian Classicon

Végső János és Czipó Vivien is a második helyen végzett a darts Hungarian Open Weekend szombati napján – adta hírül a Magyar Darts Szövetség. A Hungarian Classic világranglista pontszerző versenyen az ifjúságiak mezőnyében Kovács Tamara jóvoltából magyar győzelem született.

 

A közel 10 ezer euró összdíjazású dartsos hétvége évek óta a sportág legrangosabb hazai eseményének számít – leszámítva az idén szeptemberi felnőtt Európa-bajnokságot –, amelyen két világranglista pontszerző versenyt bonyolítanak két egymást követő napon: a szombati Hungarian Classic és a vasárnapi Hungarian Darts Masters viadalokat.

A Hungarian Classicon a férfiaknál a szlovén Benjamin Pratnemer bizonyult a legjobbnak, ezzel jogot szerzett a sportág egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű bajnokságán, a jövő évi Winmau World Masters szupertornán indulásra. A szlovén dartsos a döntőben a magyar Végső János ellen győzött kiélezett csatában 6-5-re. A legjobb nyolc közé másik két hazai versenyző jutott még be: a magyar bajnoki címet a nemrég zsinórban negyedszer megnyerő Székely Pál és Abonyi Ádám.

A nőknél is volt magyar döntős a Hotel Hungaria City Centerben megrendezett – 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzőjét felvonultató – eseményen. Czipó Vivien ráadásul elképesztő módon jutott a fináléba. A csupán 17 éves versenyző az elődöntőben már 4-0-ás hátrányban volt a holland Steenbergen ellen, amikor végre nyert egy játékot. Majd még egyet és még egyet. Végül a nyerő szériát egészen addig tudta folytatni, hogy 5-4-re fordított. A döntőben a felnőtt női világranglistán második Aileen De Graaf volt az ellenfél, aki ellen szintén jól helytállt a magyar fiatal, de végül a holland hölgy nyert 5-2-re, így ő is indulhat a World Mastersen.

A 18 éven aluliak mezőnyében a fiúknál Katona Bence és Lakatos Gergely személyében két magyar végzett a harmadik helyen. A döntőben a holland Bastiaansen győzött a cseh Sedivy ellen. A lányoknál két magyar, Czipó Vivien és Kovács Tamara játszotta a finálét, ahol szoros küzdelemben 4-3-ra utóbbi nyert.

0 Tovább

Pontszerzésben bízva a dartsos hétvégén

Székely „Penge” Pál bízik abban, hogy pontszerzőként zárja a hétvégi Hungarian Open Weekendet. A magyar darts emblematikus alakja szombaton és vasárnap áll tábla elé a Hotel Hungaria City Centerben – adta hírül a Magyar Darts Szövetség.

 

„Mindkét nap fontos számomra, hiszen ezzel a hétvégével megkezdődik a 2019-es idény. Az itt szerzett pontok már beleszámítanak a jövő évi kelet-európai ranglistába, ahonnan a világbajnokságra kvalifikálunk” – mondta Székely Pál, aki a szeptemberben megrendezett hazai Európa-bajnoksággal kapcsolatban kiemelte: a sikeres világverseny nagyot lendíthet a sportágon itthon.

„Magyarországon amúgy is nagy hagyománya van az amatőr dartsnak, de ez a jól sikerült Eb új lehetőségeket villantott fel. Angliában, a sportág őshazájában nem is hiszik, hogy Magyarországon ilyen sok embert megmozgat a darts, és bízom benne, hogy a sportágat űzők száma tovább fog növekedni” – tette hozzá Székely.

A jubileumi huszadik alkalommal rendezendő darts Hungarian Open Weekend november 2. és 4. között lesz a Hotel Hungaria City Centerben. A háromnapos eseményen 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzője indul. A legnagyobb név a női világranglistán második holland Aileen de Graaf, de hazai részről ott lesz világrangsor hetedik helyén álló Ihász Veronika is.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum