Sportorvosok, edzők, terheléssel foglalkozó szakemberek cseréltek eszmét azon a konferencián, melyet a Magyar Sporttudományi Társaság és a Shiller-Diamed közösen rendezett "(Spiro)Ergometria a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel.



A Magyar Sport Házában tartott rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek egy ergospirometerrel. A mobil műszer egyrészt EKG-gépet tartalmaz, másrészt spirometert, mely a vér oxigénfelvételét, az izom terhelhetőségét méri, és egy laptop segítségével azonnal fel is dolgozza az adatokat, így csökkentve a túlterheltséggel kapcsolatos kockázatokat, valamint a szív-, tüdő- és vese megbetegedések számát a sportolók körében. A műszer kerékpárral és futópaddal is használható. A gyakorlati bemutató mellett a szakterület legnevesebb előadói és a sportszakmai oldal képviselői mondták el tapasztalataikat.

A klinikai szekciót Apor Péter moderálta, megemlékezve a kezdetekről, a ’70-es évekről, amikor még pénztárgépszalagra nyomtatták ki az eredményeket. Egy perces néma felállással megemlékeztek a nemrég elhunyt Nádori Lászlóról, aki a kezdetektől fogva támogatója volt az ergometriai vizsgálatoknak.

„ Keressük a provokatív témákat, melyekben még nem alakult ki teljes egyetértés, ezen vitáknak szeretnénk teret adni – mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke. – A londoni olimpiához közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kap a sportélettan és az orvoslás, remélem, hogy egységesebb elvek mentén tudnak a szakemberek dolgozni a saját területükön. Ennek érdekében azt szeretnénk, ha a konferenciát komoly műhelymunka követné, a részletek kidolgozása érdekében.”


Dr. Tóth Miklós

 

A szakmai konferencia második részében dr. Martos Éva aktív vezetésével a sportszakma (spiro)ergometriai vizsgálati eredményeit taglalták a szakemberek és mutatták be élőben Bernáth Tibor sportoló segítségével, hogyan zajlik egy vizsgálat, és milyen élettani mutatók adnak segítséget a felkészülésben, illetve a sportolók fizikai terhelhetőségében.  Az ergometriás terheléses vizsgálatokkal kimutatható, hogy a gyermek alkalmas-e sportolásra, a keringés működése az, amire ilyenkor figyelni kell – mondta dr. Szabó Tamás az NSI főigazgatója.

 

„- Egy ilyen konferencia minden oldalnak segítség – hangsúlyozta Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, aki előadóként vett részt a rendezvényen. – Fontos, hogy a szakma objektív adatokra támaszkodhasson a terhelhetőség tekintetében, mert így könnyebben tud beavatkozni például az edzésmunkába. Nagyon pozitív, hogy minden oldal elmondhatta a véleményét, ütközhettek az álláspontok.”



Dr. Szabó Tamás

 

(MSTT Sajtó)
Fotók:  Vörös Nándor