A már 23 éves Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség az elmúlt öt évben gyorsuló növekedésnek indult: évente mintegy 20 százalékkal nő a taglétszáma. A szövetség már 163 egyesülettel és 7450 versenyengedéllyel rendelkező sportolóval büszkélkedhet, akik közül a legjobbak Európa élvonalában vannak. A szövetség évi több mint 350(!) hazai versenyt rendez, emellett világversenyeknek is rendszeres házigazdája.

A dinamikus lövészsport nem egy sportág, hanem egy nagyon színes sportági csokor, tehát sokféle lövészeti ágat egyesít” – nyilatkozta az Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatának Dr. Fábián Lajos Károly, az MDLSZ elnöke.

Az MDLSZ a jelenleg működő szakágaiban a lövészsport sok lehetőségét megragadva, évi több mint 350 lebonyolított versenyével, a nemzetközi versenyeken való részvétellel, illetve itthoni versenyek szervezésével az ország egyik legnagyobb sportági szakszövetsége.

„Nem is igen tudni, hogy Magyarországon van-e másik olyan sportági szövetség, amely ennyi amatőr viadalt rendez. Tavaly 385 amatőr sportversenyünk volt. Ez rendkívül nagy szám. Látszik, hogy egyre népszerűbb a sportág” – mondta a sportvezető.

Ahhoz, hogy valaki sportlőfegyvert tartson, különböző minősítéseknek kell megfelelnie. Az MDLSZ minősítési szabályzata azt írja elő, hogy a sportolónak minimum három versenyen részt kell vennie, és meg kell lőnie a minősítési szintet ahhoz, hogy következő évben is megtarthassa a fegyverét.

Az itthon az NVESZ – valamint a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szabadidősport Szövetsége – tagszervezetei közé tartozik a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség, amely több világszervezet magyarországi képviselőjeként bonyolít le versenyeket, ilyenek az IPSC, az IDPA, a Steel Challenge, az IPRF és az IMSSU.

A covid miatt két hazai rendezésű világversenyt halasztottak el, amelynek szervezési jogát korábban elnyerték. Az egyik a 2021-es sziluett Európa-bajnokság (IMSSU), amelyet 2023-ra tettek át. Az IPRF precíziós puska világbajnokság megrendezésével kapcsolatban nincs még végső döntés. Az MDLSZ tehát folyamatosan jelen van a nemzetközi porondon: jelenleg egy IPSC Európa-bajnokság Magyarországra hozatalán dolgoznak.

Az elnök beszámolt a sportágban elért további sikerekről is:

A magyar lövészek rendszerint eredményesen szerepelnek a rangos európai versenyeken. A Steel Challenge-ben és az IMSSU-ban például Európa élvonalában vagyunk. Olyannyira, hogy más nemzetek sportolói is a mi versenyzőinket videózzák és tanulmányozzák, ha az eredményeiken javítani szeretnének.”

Az MDLSZ elnöke szerint sportágaik népszerűsítése az egyik legfontosabb feladat.

Természetesen a legfőbb sportszakmai célunk, hogy versenyzőink minél több és jobb eredményt érjenek el a nemzetközi megmérettetéseken, amatőrjeink pedig élvezzék azt, amit csinálnak. Úgy látom, hogy ez utóbbi irányba is nagyon jól haladunk.” – jelentette ki Dr. Fábián Lajos Károly.