A mai napon ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Magyar Teke Szövetség. Az Almárium Bisztróban tartott ünnepségen a sportág kiemelkedő képviselőit is díjazták.

A magyar tekesport a Szövetség 1934-es megalakulása óta hosszú utat tett meg, mire kocsmasportból igazi versenysporttá vált. Ezt az eddigi nyolcvan év alatt világversenyeken megszerzett, összesen 368 érem és 28 elért világcsúcs is bizonyítja. A szövetség tagjai és a sporttársak ezeket a sikereket, valamint az elmúlt 80 év legfontosabb eseményeit elevenítették fel a mai napon, Budapesten, az Almárium Bisztróban tartott ünnepélyes fogadáson. Az eseményen részt vett Molnár Péter, a sportállamtitkárság főosztályvezetője is.

Pintyőke Marcell, a Magyar Teke Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: „1934 óta nagyon hosszú utat tettünk meg közösen azért, hogy egy olyan igazi versenysportág lehessünk, amely hazánk sporttörténelmét is folyamatosan jelentős eredményekkel gyarapítja. Ezt az utat kell folytatnunk. Fejlesztenünk, népszerűsítenünk kell a magyar tekézést, valamint a jövőben meg kell teremtenünk az utánpótlás-nevelés alapjait is.” Hozzátette, hogy rövid távú céljaik között szerepel egy olyan korszerű pálya építése is, amely világversenyek rendezésére is alkalmas lesz.

Az ünnepségen díjazták az elmúlt 80 év legeredményesebb sportolóit, szövetségi kapitányait, valamint a sportág leglelkesebb támogatóit is. Legeredményesebb sportolóként díjat kapott Kovácsné Grampsch Ágota és Csányi Béla. Szövetségi kapitányként elért eredményeiért Hankó Györgyöt és Juhász Lászlót díjazták. A teke sportág legaktívabb népszerűsítője pedig Mohai Gábor és Borbély Tibor lett.

A szövetség elnöke Magyarországnak is köszönetet mondott az eddigi támogatásért, és jelezte: a sportág továbbra is szállítja a világbajnoki aranyakat. Pintyőke Marcell egyben különdíjat adott át Molnár Péter főosztályvezetőnek.

A teke sport iránt érdeklődők további információt a www.tekesport.hu és a facebook.com/tekeszovetseg oldalon találhatnak.

 Adatok, érdekességek, információk a magyar tekézésről:

  • 1934-ben alakult meg a Magyar Teke Szövetség
  • 1936 még olimpiai sportág, a csapat bronzérmet szerzett Berlinben, az Olimpián.
  • Jelenleg a nem olimpiai sportágak közül az egyik legeredményesebb sportág.
  • A tekések 80 év alatt 28 világcsúcsot értek el.
  • Világversenyeken eddig összesen 113 aranyérmet, 126 ezüstérmet, 129 bronzérmet szereztek a tekések (összesen 368-at).
  • A jelenleg érvényes világcsúcsok közül négyet magyar állított fel.
  • A világranglistát eddig ötször vezette magyar sportoló (ebből Kiss Norbert egymaga háromszor is).
  • 1984-ben a sportújságírók szavazatai alapján Magyarországon az Év Női Sportolója Vidács Györgyné lett.
  • Az NB III-ig 1400 versenyengedéllyel és 3300 igazolással rendelkező sportoló szerepel a Magyar Nemzeti Bajnokság különböző osztályaiban.
  • NB III-tól területi, megyei, városi bajnokságokban közel 8000 sportoló űzi ezt a sportot.