50.000 hallgató részvételével a világ legnagyobb rendezvényét tartja a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a hazai egyetemekkel együttműködve szeptember 20-án. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján (#IDUS2018) a központi helyszín az Orczy-park lesz, ahol a magyar hallgatók a világ több, mint 100 millió egyetemistájához csatlakoznak.

 

Az UNESCO 2015. novemberi közgyűlésén szavazta meg, hogy szeptember 20-a az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS: International Day of University Sports) legyen. A nap célja többek között, hogy ráirányítsa világszerte a figyelmet a sport fontosságára a felsőoktatásban. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sikerrel kezdeményezte, hogy minden magyar felsőoktatási intézmény csatlakozzon az IDUS-hoz és ennek keretében Egyetemi Sportnapot tartsanak intézményeikben, melyet a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is támogat.

A központi rendezvény házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz (Ludovika Campus – Orczy-park), ahol a #IDUS2018 keretében megrendezik a Budapesti Egyetemi Sportfesztivált is a HÖOK-kal együttműködésben.

A MEFS információi szerint az alábbi sportprogramokon lehet majd részt venni nagy értékű ajándékokért az IDUS központi rendezvényén: MozduljGamer lasertag csapatverseny, 3x3 kosárlabda verseny, kalandpark, rendőrségi akadálypálya, lábtoll labda, íjászat, falmászás, street-workout, játékos triatlon, óriás jenga, rekeszmászás, XXL csocsó, egész napos aerobic és zumba órák Szentgyörgyi Rómeóval és Faluvégi Andrással, és még számos további program.

Budapesten a BME sportnapjához, az ELTE Inkluzív napjához, a jótékonysági egészségsétához, az 5vös5 futóversenyhez lehet bekapcsolódni a központi helyszínen kívül.

Vidéken is minden felsőoktatási intézmény csatlakozott az IDUS-hoz és saját campusaikon rendezik meg az összegyetemi sportnapot.