Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Busa Gabriella: „Az olimpia hozzám ennél soha nem volt közelebb”

Miután a profi világbajnoki cím megszerzésével a kick-boxban minden célját elérte, ökölvívóként teljesítené be olimpiai álmát Busa Gabriella. A Halker-Király Team sportolója ötkarikás kvótáért lépne ringbe a június végi-július eleji Európa Játékokon, s noha az életében jelenleg az ökölvívásé a főszerep, a kick-boxhoz továbbra is megbonthatatlan kötelék fűzi.

A világbajnokság előtt álló férfi ökölvívó-válogatott és a spanyol női nemzeti csapat tagjaival közös tréningekkel Madridban készült Busa Gabriella. A háromszoros amatőr és egyszeres profi világbajnok kick-boxos néhány hónapja az ökölvívásban bontogatja szárnyait – új sportágában szeretné beteljesíteni álmát, hogy olimpián versenyezhessen. A Halker-Király Team sportolója előbb országos bajnoki címet nyert 54 kilóban, majd a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyen szerzett bronzérmet az 52 kg-osok mezőnyében. Ezt követően bekerült a márciusi világbajnokságon versenyző női válogatottba; az Indiában rendezett viadalon 52 kg-ban az első mérkőzésén, a 32 között vereséget szenvedett.

„A világbajnokság nagyon hasznos volt, Indiában rengeteget tanultam. Közvetlen közelről láttam az élmezőnyt, másfelől a kiesett versenyzőknek szinte minden nap lehetőségük volt erős riválisokkal sparringolni, és én éltem a lehetőséggel. Kitűnő szintfelmérő volt valamennyi alkalom” – tekintett vissza a világbajnokságra Busa Gabriella, aki arra is kitért, miért maradt benne hiányérzet az első ökölvívó-világversenyén. – „Az első nap bunyóztam, amikor még nem működött olajozottan a szervezés, ami miatt például kevés időm maradt a bemelegítésre. Kick-boxban az évtizedek alatt megszerzett rutinommal meg tudtam oldani nehéz helyzeteket, a bokszban ehhez nincs meg a kellő tapasztalatom. Az első két menet ráment arra, hogy magamhoz térjek, a harmadikban pedig hiába ment jól, már mindegy volt. Kíváncsi lettem volna, hogyan alakul, ha minden körülmény ideális, és az adott formám száz százalékát kihozva tudok odaállni a meccsre.”

(fotó: Dobrovszi Dániel)

A kick-boxban sikerekhez szokott sportolónak a vb-n tehát azzal az utóbbi időben ismeretlen érzéssel kellett megbarátkoznia, hogy egy jelentős megméretésen korai búcsúra kényszerül.

„Azért én nem nyertem mindig a kick-boxban sem, a győzelmek előtt számos döntőt elveszítettem világversenyeken" – vetette közbe Busa Gabriella. – "Nagyon is jól tudom, milyen, amikor valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném, és tisztában vagyok azzal is, mikor kell nagyon melózni egy sikerért. A vébészereplés nem vette el a kedvemet, nem változtatott a hozzáállásomon, sőt, most látom csak igazán, hová kell fejlődni, és ez igazából motivál.”

Busa Gabriella nem titkolt célja, hogy a riválisaihoz képest jóval kevesebb tapasztalattal a háta mögött is megszerezze az indulói jogosultságot a 2024-es párizsi olimpiára. Erre a június végi-július eleji krakkói Európa Játékokon nyílhat lehetősége a 34 éves versenyzőnek, aki 50 kilogrammban kísérelheti meg a párizsi részvétel kivívását. A multisporteseményen az érmes versenyzők szereznek ötkarikás kvótát.

„Bár az eredmények nem ezt igazolják, bízom abban, hogy összejöhet a kvóta. Az olimpia minden sportoló álma, kick-boxosként erre nem gondolhattam, de nagyon haragudnék magamra, ha ökölvívóként nem próbálnám meg elérni. Az olimpia hozzám ennél soha nem volt közelebb – rossz érzés lenne, ha nem tennék meg mindent azért, hogy megvalósítsam ezt az álmot.”

Noha a mindennapjait egy ideje az ökölvívás határozza meg, Gabit a kick-boxhoz továbbra is erős kötelék fűzi.

„Nem tudok, nem is akarok eltávolodni a sportágtól. A Halker-Király Teamnek már ökölvívó-szakosztálya is van, így továbbra is a kick-boxosként megszokott helyszínen edzek. Nincs olyan nap, hogy ne mennék a terembe, ahol ráadásul a férjem a vezetőedző. Volt, hogy külföldi versenyre is elkísértem a kick-boxos csapatot, és amikor szükség volt rá, a tatami széléről besegítettem.”

0 Tovább

Nébald György: Szilágyi Áron akár Párizsban is olimpiai bajnok lehet!

Megtörtént az, amiben oly sokan bíztunk-reménykedtünk: Szilágyi Áron immár három, egymást követő olimpián a legjobbnak bizonyult a férfi kardvívás egyéni versenyében. Miként korábbi ellenfelei, a döntőbeli olasz rivális. Samele sem tudott ellenállni Szilágyi rohamainak.

A 15-7 arányú, nyugodtan döntő fölényesnek mondható magyar győzelmet követően a jochapress.hu az 1988-as, szöuli játékokon aranyérmes kardcsapat egyik tagjától. dr. Nébald Györgytől kért villámértékelést.

- A döntő előtt mire gondolt, mire tippelt?

- Eleve nem sok esélyt adtam Samelének, mivel jókora sebességbeli különbség volt Áron javára, akiről ráadásul sugárzott az erő.

- És a látottakat miként értékeli?

- A döntő asszó során végig úgy éreztem, mintha egy Ikarusz autóbusz egy versenyautóval küzdene. Most már harmadszor bizonyosodott be, hogy amíg mások igen gyakran elbizonytalanodnak a speciális tét, a semmi máshoz nem hasonlítható olimpiai atmoszféra nyomása alatt, addig Áron ezzel éppen fordítva van. Ő amint meglátja a feje fölött az olimpiai ötkarikát, onnan kezdve más dimenzióba kerül. A legfontosabb versenyeken ismételten képes a legjobb tudását nyújtani. Márpedig ha ő az optimumon vív, akkor senki nem képes őt legyőzni.

- Ezek után szinte kínálja magát a kérdés: képesnek tartja Szilágyi Áront akár arra is, hogy 2024-ben negyedszer is az olimpiai dobogó legfelső fokára állhasson?

- Ez kizárólag a majdani fizikai állapotának lehet a függvénye. Amennyiben nem szenved komolyabb sérülést, úgy ez a lehetőség egy teljesen reális esélyként tartható számon. Fejben ugyanis egészen biztosan ő a legerősebb a mezőnyben.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Balzsay a végén döntötte el a címmeccset

Balzsay Károly megvédte világbajnoki címét! A schwerini gálán a magyar bunyós kiegyenlített meccset vívott a német Dimitri Sartison ellen – egészen a 12. menetig...

...A WBA nagyközépsúlyú világbajnoki címmeccs utolsó percében Balzsay több elsöprő támadása után a mérkőzésvezető végül leléptette a védekezésre képtelen Sartisont.

Ez volt Balzsay 27. profi meccse, és a 25. győzelme.

0 Tovább

Túl a mérlegelésen

Balzsay Károly nehezebb ellenfelénél. A németországi Schwerinben lebonyolították a szombat esti gála mérlegelését.

A Boksz Világszövetség (WBA) félnehézsúlyú kategóriájában a magyar profi ökölvívó világbajnok 76 kilóval mérlegelt, míg kihívója, a német Dimitri Sartison 75,40 kg volt – tudtuk meg dr. Elbert Gábortól, Balzsay menedzserétől.

 

(ElberTeam Média)

0 Tovább

Balzsay orosz, olasz és örmény öklözőkkel készült a címmeccsére

Balzsay Károly hétfőn elutazik a világbajnoki címmérkőzésének helyszínére, Schwerinbe. A Boksz Világszövetség (WBA) félnehézsúlyú magyar világbajnokának zökkenőmentes volt a felkészülése, a hátralévő hét a súlyhozás, és meccsre hangolódás jegyében zajlik majd.

„Túl vagyok a felkészülés legnehezebb és legveszélyesebb szakaszán, sérülés szerencsére nem hátráltatott. Orosz, olasz és örmény kesztyűpartnerekkel készültem. Nagyon jól sikerült a szakmai felkészülés, az edzőm, Michael Timm is elégedett” – nyilatkozta az ElberTeam Médiának a világbajnok.

Balzsay tavaly augusztus óta birtokolja WBA övét. Akkor az ukrán Sztaniszlav Kastanovot győzte le. Az április 21-i címmeccsen klubtársa, Dimitri Sartison lesz az ellenfele.

ElberTeam Média

0 Tovább

Már csak egy hónap van hátra a világbajnoki címmeccsig

Egy hónap múlva világbajnoki címmeccsen lép kötelek közé Balzsay Károly. A magyar profi ökölvívó világbajnok a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú övét védheti meg klubtársa, a német Dimitri Sartison ellen. A schwerini gálára az Universum Box Promotion magyarja egy kőkemény lengyelországi alapozással készült, és jelenleg Hamburgban edz. Németországba kiutazott a családja is, így nem csoda, hogy egyre jobb formában van.

„Ezen a héten befejeződik a felkészülés erőnléti és kondíciós szakasza” – kezdte Balzsay. Mostantól több szakmai munkát végzek, kevesebb lesz a fizikai terhelés. A következő héten kezdem a kesztyűs edzéseket, amit nagyon jó formában várok. Két tesztfutáson vagyok túl, és elég biztatóak az eredmények” – nyilatkozta az ElberTeam Médiának a világbajnok.

„Kareszt remélhetőleg továbbra sem hátráltatja semmilyen sérülés. Úgy érezzük, hogy az április 21-én esedékes összecsapásra százszázalékosan fel tud majd készülni, és a ringben nem lesz kérdés, hogy ki a jobb” – fejtette ki rövid véleményét a címmeccsel kapcsolatban dr. Elbert Gábor, Balzsay menedzsere.

A magyar világbajnok még három és fél hétig lesz Hamburgban, a meccs előtt öt nappal utazik a gála helyszínére, Schwerinbe.

ElberTeam Média

0 Tovább

Balzsay komoly erősítést kapott

Három fővel bővült Balzsay Károly stábja Németországban. A profi ökölvívó világbajnok az áprilisi vb-címmeccsére készül, túl van egy kőkemény lengyelországi alapozáson, jelenleg az edzéseit Hamburgban végzi, ahová megérkezett a családja is. Felesége és két lánya a világbajnoki meccsig kint lesz Németországban, így Karesz gyakorlatilag hazai környezetben készülhet.  

„Amiért Lengyelországba mentem, azt megkaptam! Ilyen kőkemény és gyilkos edzőtáborra vágytam” – kezdte az Balzsay. „Az összes edzést százszázalékosan tudtam végezni. Itt Hamburgban már az edzőm, Michael Timm irányítja a felkészülésemet, akivel újra világbajnok tudtam lenni. A sok erősítés mellett egyre több szakmai munkát végzünk”- tette hozzá az Universum bokszolója, aki itthon a Vasas-Süllős szakosztály igazgatójaként is tevékenykedik. „Angyalföldi munkáját Karesz természetesen a címmeccs után folytatja majd, és azon lesz, hogy a Vasas ökölvívó szakosztálya minél jobb eredményeket produkáljon” – mondta dr. Elbert Gábor, Balzsay menedzsere.     

Az egyetlen regnáló magyar profi ökölvívó világbajnok április 21-én a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú övét védheti meg a németországi Schwerinben. Balzsay ellenfele klubtársa, a német Dimitri Sartison lesz.

(ElberTeam Média – fotó: Császár Attila)

 

 

0 Tovább

Mínuszok és lavinaveszély a Magas-Tátrában – Balzsay jól halad - Az ElberTeam Média közleménye

Ezen a héten véget ér Balzsay Károly lengyelországi alapozása. A magyar profi ökölvívó világbajnok a Magas-Tátrában készül az április 21-i címmeccsére.

Az Universum különítménye ezen a héten lavinaveszély miatt nem mehetett fel a magasabb hegyekre, így maradt Zakopane környéke. „Két napja szakad a hó, és mínusz hét foknál jobban nem melegszik el az idő. Jól haladok az alapozással, és ha minden jól megy, akkor hétvégén Hamburgban folytatjuk az egészet” – mondta Balzsay Károly, akinek a lengyelországi edzéseit Arthur Grigorian irányítja. Karesz a négy és fél órás hegyi futások során nincs egyedül: csapattársa, Sebastian Zbik is vele tart. A német öklöző szintén címmérkőzésre készül.

A Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú övét birtokló Balzsay április 21-én a németországi Schwerinben a német Dimitri Sartison ellen lép majd a kötelek közé.

 

ElberTeam Média

0 Tovább

Balzsay meghódítja a hegyeket Lengyelországban

Naponta több órát gyalogtúrázik a térdig érő hóban, és sokat fut Balzsay Károly. A WBA (Boksz Világszövetség) nagyközépsúlyú magyar világbajnoka az áprilisi címvédésére készül, jelenleg a Magas-Tátrában edz.

A felkészülést - ebben a szakaszban - a WBO egykori könnyűsúlyú világbajnoka, Arthur Grigorian irányítja, az edzésprogramot természetesen Michael Timm, Karesz edzője állította össze. Ha így folytatják, akkor nem marad szűz hó Zakopane hegyoldalaiban, vasárnap például három órát futottak Balzsayék.

„Karesz a kiutazás előtt mindössze négy kilóval volt több a versenysúlyánál. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag semmit sem kell fogyasztania. Ez a négy kiló pedig egyszerűen el fog tűnni a felkészülés során…” – mondta dr. Elbert Gábor, Balzsay menedzsere.

A magyar világbajnok április 21-én a német Dimitri Sartison bokszol a németországi Schwerinben.

 
   

0 Tovább

Sartison előtt a Tátrával kell megküzdenie Balzsaynak

Balzsay Károly fontos címmeccsre készül. Magyarország egyetlen regnáló profi ökölvívó világbajnoka április 21-én védheti meg a WBA (Boksz Világszövetség) nagyközépsúlyú világbajnoki címét. A magyar profi ökölvívó a német Dimitri Sartison ellen lép kötelek közé a németországi Schwerinben.

Balzsay már megkezdte a felkészülést – derült ki a keddi sajtótájékoztatón, amelynek a budapesti Ramada Aquaworld adott otthont. Az elmúlt két hét alatt rendszeresen edzett, szerdától pedig egy kéthetes alapozó edzőtábor következik. „A lengyelországi Zakopánéban kőkemény napok várnak rám. A Tátrából nem is térek haza, egyenesen Hamburgba megyek, és ott leszek egészen a címmeccsig” – számolt be a tervekről a világbajnok.

„Az ellenfelemet jól ismerem, hiszen klubtársam. Sok meccs van a háta mögött, egy rutinos és rafinált öklözőről van szó, de természetesen mindent megteszek azért, hogy a WBA világbajnoki öve nálam maradjon” – tette hozzá Balzsay.

 Dr. Elbert Gábor, Balzsay menedzsere szerint a magyar világbajnok már bizonyított azzal, hogy egy vb-cím elvesztése után visszatért. „Balzsay továbbra is komoly értéket képvisel az Universumban. A klub a tulajdonosváltással pedig sokkal rugalmasabb lett. Könnyebb volt az április 21-i gálát letárgyalni, és bízom benne, hogy a jövőben is eredményesen, és sikeresen tudunk együtt dolgozni” – mondta Elbert.

Waldemar Kluch, az Universum tulajdonosa kifejtette, hogy Karcsit jó képességű, technikás, gondolkodó bunyósnak tartja. „Úgy gondolom, amennyiben Balzsay megnyeri az áprilisi címmeccset, akkor jó esély van arra, hogy a következő összecsapását Budapesten vívja meg. Nem akarok annyira előre szaladni, de ha ez így lesz, akkor valamikor a labdarúgó Európa-bajnokság és a londoni olimpia között kerülhet sor a magyarországi világbajnoki címmérkőzésre” – nyilatkozta a tulajdonos.

 Balzsay Károly 26 mérkőzést vívott eddig a profik között, 24 győzelem mellett két vereséget szenvedett. Korábban a Boksz Világszervezet (WBO) nagyközépsúlyú világbajnoki címét is birtokolta. Sartison 30 alkalommal lépett kötelek közé, és csupán egyszer kapott ki.

0 Tovább
«
12

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum