Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fantasztikus magyar győzelem a terepakadályfutó Eb-n!

A Lengyelországban zajló kontinensbajnokságon a veszprémi Strommer László magabiztos győzelmet aratott saját korosztályában, az 50-54 évesek között 5 kilométeren.

 

Az terepakadályfutás és akadálysport (nemzetközi rövidítéssel OCR) rövid távú versenyén közel 1000 sportoló állt rajthoz, az elit férfi versenyt a dán Leon Kofoed nyerte, a nőknél a svéd Karin Karlsson érkezett elsőként a célba.


Strommer „Stromi” László civilben a magyar Ninja Warriors versenyek győzteseinek edzője és a legutóbbi első helyezett Strommer Somának az édesapja.


A magyar színeket egyébként 37 sportoló képviseli Gdyniában, a magyar szövetség (HOCRA) vezetősége egyúttal képviseli a sportágat a FISO (Fédération Internationale de Sports d'Obstacles) 5.nemzetközi kongresszusán.

0 Tovább

Az új szövetségnél hamar megértették az új idők szavát

Erősödik itthon az OCR vonal. Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan SPORT, melyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeni. A hazai szövetség 2017-ben alakult meg, azóta egyre népszerűbb versenyeket bonyolítanak le a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség tagszervezetei.

 

„Érdekes evolúción vagyunk túl. Annak idején terepakadáfutásra szakosodtunk, de látva a nemzetközi trendet, mi is követjük a közkedvelt OCR-vonalat” – mondja Stépán Zsolt, a hazai szövetség elnöke.

„Egyre feszesebbek a szabályok. Természetesen megmaradtunk valamennyire szabadidősportnak is, vagy ha úgy tetszik van szabadidősportos oldala az OCR-nek, de szépen lassan kikristályosodott egy élsportos réteg is. A napi munkában a szövetség felső vezetése rengeteget dolgozik azért, hogy Magyarországon minél több helyen legyenek minőségi OCR-versenyek és minél többen ismerjék meg a sportágat. fantasztikus munkát végez Rozina Tamás alelnökünk, de ide sorolnám Zimányi Gábort, és Tóth Viktort is. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom: történelmi két év van mögöttünk, és még több siker áll előttünk, legalábbis mi nagyon bízunk benne” – tette hozzá Stépán Zsolt.

A sportágban itthon bajnoki és kupafutamokat rendeznek több távon. Ezeken a versenyeken bárki elindulhat, akik az adott viadal versenyszabályzatának eleget téve nevez. A hazai versenynaptár megtalálható az OCRSport.hu oldalon az alábbi linken: http://ocrsport.hu/versenynaptar/

0 Tovább

Megalakították a Ninja Warriors nemzetközi szervezetét

Az akadályfutás sportág elképesztő lendületű fejlődésében újabb mérföldkőhöz érkezett: megalakult a FISO (Nemzetközi Akadálysport Szövetség) égisze alatt az UNAA (Ultimate Ninja Athlete Association), amely összefogja jól ismert "Ninja Warriors" show műsorokhoz hasonló eseményeket, versenyeket és a sportolókat.

 

Fotó: Ultimate Ninja Athlete Association

Az UNAA szervezi és koordinálja nemzetközi szinten a versenysorozatokat, bajnokságokat és edzésmódszereket, edzőtermeket. Az UNAA World Series minden évben területi selejtezőket, regionális selejtezőket és az Ultimate Ninja világbajnoki döntőt foglalja magába. Az UNAA World Series lehetővé teszi minden sportoló számára, hogy folyamatosan koordinált segítséggel készülhessen fel, képességeit a maximálisan fejlesztve.  A sportág legjobb sportolóinak pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy professzionális szinten űzzék a sportot, amit szeretnek – tudósít az akadalysport.hu oldal.

Rozina Tamás, a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke a közelmúltban adott évindító interjújában is felhívta a figyelmet erre a jelenségre. „Az OCR, illetve a terepakadályfutás népszerűsítését jól katalizálta a világszerte látható Ninja Warriors sorozat. Ez nálunk sincs másképp: a Magyarországon is látott tévéműsorból jól ismert döntősök is lesznek a magyar válogatottban például. Szintén jót tesz a sportágnak az az egyre feszesebb szabályrendszer, amelyet a nemzetközi szövetség a profi sport irányába tol el, természetesen úgy, hogy a terepakadályfutásnak megmarad a szabadidős jellege is.” – fogalmazott a sportvezető.

0 Tovább

Terepakadályfutás – Magyar világbajnoki cím Spártában

Óriási magyar siker! Szabó Dávid világbajnok lett a Spartan Race Trifectán. A Spártában megrendezett világversenyen az Extreme Trail Hungary Sportegyesület kiválósága a 18-24 éves korosztályban szerzett világbajnoki aranyérmet.

 

A Spartan Race Trifecta egy olyan kétnapos viadal, amelyen három távon rendeznek versenyt. Szabó Dávid a sprint (5+km) és a szuper (13+ km) távok után a beast (20+ km) kategóriában is győzni tudott, ezzel megszerezte Magyarország első Spartan Race Trifecta világbajnoki címét.

Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület alapító tagjai elmondták, hatalmas büszkeség ez számunkra. „Korábban volt már kontinensbajnokunk, és most Szabó jóvoltából Európa- és világbajnokot is ünnepelhetünk.” – nyilatkozták.

Rozina Tamás, a Magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke kiemelte: ez a kimagasló eredmény sokat lendíthet itthon a sportágon.

„Örömmel tölt el az, hogy vannak olyan egyesületek, amelyek fontosnak tartják a tehetséggondozást. Az ilyen programoknak köszönhető az, hogy Szabó Dávidhoz hasonló sportemberek tudnak indulni a nagy nemzetközi versenyeken.” – fogalmazott Rozina Tamás.

0 Tovább

Páder Zsófia nevét megjegyezték a terepakadályfutóknál

Azt mondja, hogy a terepakadályfutás felszabadítja. Egyszerűen élvezi, hogy a versenyeken a körülmények – ahogy ő fogalmaz – nem optimálisak. Páder Zsófia idén gondoskodott arról, hogy megjegyezzék a nevét. A terepakadályfutó a Sportágválasztó Magazinnak értékelte a szezonját.

 

„Mindig is jobban szerettem a természetben futni, mint betonon vagy körbe-körben az atlétikapályán. Terepakadályfutó-versenyen először 2016-ban vettem részt, és nagyon tetszett. Egyetlen hibával teljesítettem a pályát. Futottam a felfelé cipelős feladatoknál, vigyorogva, fél kézzel integettem a kötél tetejéről. Szerelem volt, ’első versenyre’" – emlékszik vissza az első megmérettetésére Páder Zsófia, aki kifejtette: az tetszett meg neki a terepakadályfutásban, hogy ott nem optimálisak a körülmények. „Szabálykövető, jó kislány voltam gyerekként, itt most végre sárban kúszhatok, felmászhatok mindennek a tetejére, imádom, hogy ’rosszalkodhatok’. Hasznát vehetem az erőmnek, a gerelyhajító múltam pedig a célbadobós feladatoknál (dárda, csatacsillag, íj, csúzli, hógolyó) jelent előnyt."

A teljes anyag elolvasható a Sportágválasztó Magazin oldalán.

0 Tovább

Terepakadályfutás – Ob-t rendeznek Tokajban

Tokajban zárul a terepakadályfutók országos bajnoki sorozata. Az előttünk álló hétvégén a borsodi városban megrendezik az III. Extreme Trail Akadályverseny -Tokaj elnevezésű viadalt. Tokajban a 15+ kilométeres távon avatnak magyar bajnokokat.

Ulrich Gábor versenyszervező, az Extreme Trail Hungary SE alapítója elmondta szintet léptek azután, hogy csatlakoztak a TEFUTSZ-hoz.

„8+ és 15+ kilométereken lesznek versenyek, ezenkívül gyerekfutamok is indulhatnak a kisebbek. Közel 1000 versenyzőre számítunk” – mondta Ulrich.

A versenyzőknek amellett, hogy önmagukat kell legyőzniük, meg kell küzdeniük a természeti akadályokkal is.

”Aki indult már nálunk, az tudhatja, hogy a szintkülönbségeket is le kell mindenkinek küzdenie.  A gyerekek 10 éves kor felett és alatt is elindulhatnak az életkoruknak megfelelő kategóriában, így akár egy családi eseményként is felfogható a rendezvényünk” – mondta a verseny egyik szervezője.

Bővebb infók: www.extremetrail.hu

0 Tovább

Terepakadályfutás – Kókai Flóra és Klenk Botond országos bajnok lett

Kókai Flóra Dóra és Klenk Botond szerzett országos bajnoki címet Pakson. A hétvégén megrendezték a brutálATOM elnevezésű terepakadályfutó viadalt, amelyen a 8+ kilométeres távon országos bajnokokat avattak.

 

A férfiaknál az OCR középtávú országos bajnokságot Klenk Botond nyerte meg, a legutóbbi dániai Európa-bajnokságon remeklő Martyin László előtt. Martyin az idei kontinensbajnokságon 15 kilométeren hibátlanul teljesített, ez akkor a 8. helyet jelentette számára. A paksi országos bajnokságon Martyin mögött Pratner Zoltán szerezte meg a bronzérmet.

A nőknél Kókai Flóra Dóra lett aranyérmes, megelőzve Páder Zsófiát és Kocsis Beátát. Az egyre népszerűbb paksi versenyen az országos bajnokságon kívül több távon is rajthoz lehetett állni, így több százan küzdöttek meg az akadályokkal.

A terepakadályfutók következő országos bajnoksága szeptember 22-én lesz. A Tokajban megrendezendő ExtrémTrail-en 15+ kilométeren avatnak bajnokokat.

0 Tovább

brutálATOM – Szöges cipő kizárva

Brutális versenyre készülnek Pakson! Szombaton lesz ugyanis a 6. brutálATOM viadal. A terepakadályfutó-versenyen a 8+ kilométeres távon országos bajnokságot rendeznek – tudtuk meg Scheffer István főszervezőtől.

„Egyre népszerűbb a versenyünk, amelynek külön rangot ad az, hogy az egyik távon országos bajnoki futamot is rendezünk. Ráadásul itt már a nemzetközi szövetség döntése értelmében világversenyekre kvalifikáló pontokat is lehet szerezni.” – nyilatkozta pályaépítés közben Scheffer István.

„Aki rajthoz áll valamelyik távon, vizes, sáros, poros, valamint embertpróbáló akadályokra számíthat, és arra, hogy nem húzhat szöges cipőt” – áll a szervezők közleményében.

A terepakadályfutásról

Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amelyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeniük. Az akadályok lehetnek különböző építettek és természetesek. A futóversenyeken gyakran összekeverik a nyomvonalakon lévő akadályokat, törekedve arra, hogy a futásból kialakult sebességet és lendületet megtörjék. Az épített vagy természeti akadályok a versenyző szellemi és fizikai képességét kifejezetten megterheli. Az akadályok magukban foglalják az akadályok mászását, nehéz tárgyak mozgatását, saját testsúly mozgatását, és a vizes akadály leküzdését.

0 Tovább

Sikeres VulkanRun után megfogalmazódott egy hazai Eb-rendezés gondolata

Több száz versenyző részvételével bonyolították le a VulkanRun elnevezésű terepakadályfutó viadalt. A celldömölki eseményen a profi versenyzőkön kívül amatőrök is rajthoz álltak. A VulkanRun magyar kupafutam volt.

 

„Remek verseny volt, jó helyszínnel, OCR-akadályokkal és több száz indulóval. Teljesen biztos vagyok benne, hogy nem utoljára volt kupafutam Celldömölkön. Látni a folyamatos fejlődést, és ez az, ami fontos számunkra, hisz a szövetség terveiben szerepel egy OCR Európa-bajnokság megszervezése.” - összegzett Rozina Tamás, a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke.

A sportágban bajnoki futamok következnek: szeptember 15-én a Brutálatom-futást rendezik meg Pakson, szeptember 22-én pedig az Extreme trail elnevezésű viadalt. Előbbi a 8+ kilométeres, utóbbi pedig a 15+ kilométeres magyar bajnoki futam lesz.

 Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amelyben a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeniük. Az akadályok lehetnek különböző építettek és természetesek. A futóversenyeken gyakran összekeverik a nyomvonalakon lévő akadályokat. Törekedve arra, hogy a futásból kialakult sebességet és lendületet megtörjék. Az épített vagy természeti akadályok a versenyző szellemi és fizikai képességét kifejezetten megterheli. Az akadályok magukban foglalják az akadályok mászását, nehéz tárgyak mozgatását, saját testsúly mozgatását, és a vizes akadály leküzdését.

0 Tovább

Terepakadályfutás - Szintet léptek a magyar bajnoki futamok!

Az ebben az évben megrendezendő magyar bajnoki futamok immár hivatalos OCR-kvalifikációs viadaloknak számítanak.

 

Jó hír érkezett a nemzetközi szövetségtől! A magyar terepakadályfutó versenyek ugyanis olyan szintet léptek, hogy az előttünk álló közép- és hosszútávú magyar bajnoki futamokon OCR-kvalifikációs pontokat lehet gyűjteni.

Ez azt jelenti, hogy a szeptember 15-i Atomfutás és a szeptember 22-i ExtrémTrail-en akár nemzetközi mezőny is rajthoz állhat.

A környező országok versenyzőinek ez egy remek lehetőség, és természetesen a mi fejlődésünknek is jót tesz ez. Pakson középtávon, azaz 8+ kilométeren, Tokajban pedig hosszútávon, vagyis 15+ kilométeren avatnak bajnokot.”- mondta Rozina Tamás, a hazai szövetség alelnöke.

0 Tovább
«
12

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum