Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar világbajnoki cím akrobatikus rock and rollban!​​​​​​​

Sporttörténelmi vb-cím akrobatikus rock and rollban! Deli Alex és Bihari Luca világbajnoki címet szerzett a genfi világversenyen. A páros a sportág legmagasabb kategóriájában, main class free style kategóriában nyert, eredményük a Magyar TáncSport Szakszövetség Akrobatikus Rock and Roll szakágának valaha volt legmagasabban jegyzett felnőtt páros eredménye.

A main class contact style mezőnyben fináléba jutott Polyánki Benedek és Flórián Kata, ők végül negyedikek lettek. Main class free style-ban Balla Balázs és Lantos Lilla egész napos kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. A döntőben bemutatott akrobatika és lábtechnika koreográfiájuk alapján a világbajnoki 5. helyezést szerezték meg.

Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke:

„Az akrobatikus szakág 2000-ben került be a Magyar TáncSport Szakszövetség ernyőszervezetébe. Azóta ilyen sikerben nem volt részünk, és előtte sem volt rá példa. Deli Alex és Bihari Luca világklasszis teljesítményt nyújtva érték el a sikert. A szakágban egyébként, főleg formációban folyamatosan voltak vb- és Eb-érmek, de párosban, main class free style-ban sporttörténelmet írt Alex és Luca. Annyit kell tudni, hogy a duó egy éve dolgozik együtt, úgyhogy nagy eredmények várományosai lehetnek”.

0 Tovább

Nagy Norbert átvette az Eb-trófeát!​​​​​​​

A portugáliai Braga városa adott otthont annak az FIA-díjátadónak, ahol többek között a magyar Európa-bajnok is átvehette trófeáját.

Nagy Norbert legutóbb úgy zárta le a versenyszezont, ahogy végigversenyezte azt. A Nagy Norbi Racing Team (NNRT) szakmai vezetőjeként is tevékenykedő autóversenyző már Európa-bajnokként aranyérmes lett a hegyi Eb horvátországi állomásán.

A kontinensbajnoki arany még a svájci futamon dőlt el, ahol Nagy behozhatatlan előnyre tett szert az 5-ös kategóriában. A horvátországi Buzet a magyar klasszis kedvenc pályájának számít, nem véletlen hogy a győzelem mellé kategóriája pályacsúcsát is megdöntötte.

„Egy díjátadó mindig kiemelt pillanatokat hoz. A portugáliai esemény sem lógott ki a sorból – ebből a szempontból. Ráadásul nagyon jó érzésekkel mentem vissza Bragába, ahol győzni tudtam a szezon során – mondta Nagy, aki elárulta, jövőre minden bizonnyal a hegyi szakágban folytatja a versenyzést.

„Úgy gondolom, nem árulok el nagy titkot: marad a hegyi versenyzés 2024-ben is, a kérdés az legfeljebb a kategória lesz. Erről később döntünk. Mindenesetre jó volt úgy végigversenyezni egy egész szezont, hogy végig kontroll alatt tudtam tartani az Eb-sorozat alakulását. A célom a jövő évre is ez lesz. A hegyi versenyzés a reneszánszát éli. Ez elsősorban abból fakad, hogy itt még megvan egyfajta ’nyersesége’ az autóversenyzésnek, ha úgy tetszik egy utánozhatatlan rock’n’roll érzés. Voltak olyan Eb-állomások, melyeken olyan tömegek voltak a pálya mellett, hogy megmozdulni sem lehetett az aszfaltcsíkon kívül. Bízom benne, hogy az eredményem is hatással lesz például a magyarok szakágban való megjelenésére.” – nyilatkozta az ünnepélyes díjátadó után Nagy Norbert.

0 Tovább

Elhunyt a Magyar TáncSport Szakszövetség korábbi elnöke​​​​​​​

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar táncsportot. Elhunyt Balikó Károly, a Magyar TáncSport Szakszövetség alapító tagja, korábbi elnöke, a szakszövetség életműdíjasa. A sportvezető hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után hunyt el. 

Balikó Károly Budapesten született, volt a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Erősáramú Karának és a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója, majd kézilabda edzéselméletet tanult a Kölni Testnevelési Főiskolán. 2004-ben a Magyar Sumo Szövetség megbízott főtitkáraként tevékenykedett. 1996 – 2001 között volt a Magyar Táncsport Szakszövetség elnöke. Balikó Károly 73 évet élt.

0 Tovább

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban

A Küzdősportok Világjátéka utolsó előtti versenynapján a magyarok muaythai-ban és kendóban voltak érdekeltek.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok között a szombati vesztes meccse után, a vigaszági találkozón a francia Asia Devismes ellen lépett ringbe, ahol szoros meccsen kikapott. A Magyar Muaythai Szakszövetség ezt követően óvott. „Vitatható volt a francia sikere, ezért született az a döntés, hogy óvást nyújtunk be. A vigaszági meccset újranézve a bírók végül nem változtattak az eredetileg kihirdetett eredményen” – tájékoztatott Dudok Károly, a magyar szövetség elnöke.

„Nem így terveztem a rijádi versenyemet, de ez már a múlt. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, az első meccsen összesorsoltak a törökök világbajnokával, egy új technikát igyekeztünk alkalmazni, sajnos kevés sikerrel. A francia ellenfelem a második meccsen jobban kezdett ugyan, de végig jól tartottam magam. A második menetet úgy éreztük, hogy megnyertem, ám ezt az óvás végeredménye nem támasztotta alá. Dolgozunk tovább, hiszen jön az év végi Európa-bajnokság” – mondta Nardelotti Ajsa.

A kendósoknál Komjáti Tamás indult a szaúdi fővárosban. A Hara Kendo Klub versenyzője első meccsét megnyerte a legjobb 16 között a tajpeji Wu Meng-hsuan ellen, majd a negyeddöntőben kikapott a japán Kenshiro Matsuzakitól.

„Extra hosszú utazás után érkeztünk meg Rijádba, hiszen egy napot Törökországban vesztegeltünk, így gyakorlatilag a reptérről érkeztem a küzdőtérre. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel, a tajpeji ellen bemelegítettem, a japán ellenfelemmel pedig szorosnak mondható meccset vívtam.” – értékelt Komjáti Tamás.

A Küzdősportok Világjátékán vasárnap a magyaroknak szurkolt a helyszínen Selmeci Balázs, Magyarország szaúd-arábiai, jemeni és bahreini nagykövete.

„Ha magyar sportolók jönnek Rijádba, mindig szakítok időt rájuk. A helyiek nagyon készültek ennek a világversenynek a megrendezésére. Örülök, hogy a magyarok ilyen jól szerepeltek ezen a Combat Games-en. Szaúd-Arábia egyébként egyre jobban nyit a világ felé, ennek eredménye, hogy egyre több sporteseménynek ad otthont. Legutóbb például súlyemelő világbajnokság volt itt.” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség honlapjának a nagykövet, aki másodszor találkozott a magyar csapatvezetéssel, hiszen a multisport esemény elején egyszer már fogadta Vargáné Andrejkó Edina csapatvezetőt és Varga Istvánt, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagját.

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban, így Magyarország 6 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel fejezi be a III. Küzdősportok Világjátékát, ahol a zárónapon lesz még egy magyar, hiszen Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára egy iaido gyakorlatot mutat be a játékokon.

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Újabb két szkanderos érem a szaúdi fővárosban

A szkanderosok két ezüsttel fejezték be szereplésüket Rijádban. Kőváriné Ivánfi Brigitta a 65 kilósok között, míg Simon Dániel paraszkanderos az abszolút álló kategóriában lett második. Közben megkezdte a küzdelmeket a muaythai-os Nardelotti Ajsa is, míg a savate-os Forgó Zalán György egy vereséggel búcsúzott a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport versenytől.  

A szkanderosoknál szombaton a jobbkezes küzdelmeket bonyolították le. A legeredményesebb magyar szkanderos, Kőváriné Ivánfi Brigitta beverekedte magát a fináléba, ahol végül alulmaradt a szlovák Rebeka Martinkoviccsal szemben. A másik magyar döntőst egy kazah versenyző győzte le, ott az aranyérmet ugyanis Nyshanaly Sanim gyűjtötte be.

„Két érmet szereztem, összességében elégedett vagyok, de természetesen egy sportoló mindig a győzelemre hajt, így van némi hiányérzetem. Sajnos az egyik könyököm megsérült, így lehet, hogy hosszabb ideig pihentetnem kell.” – mondta Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki pénteken bronzérmes lett.

Simon Dániel a balkezes aranya mellé egy ezüstöt nyert. „A magyar csapat egyetlen paraversenyzőjeként utaztam ki a játékokra, és nagyon büszke vagyok arra, hogy egy arannyal és egy ezüsttel hozzájárulhattam a sikerekhez. Magamtól elsősorban ballal vártam a nagyobb eredményt, és ez bejött.” – összegzett Simon. Barzsó Henrietta jobb kézzel a hatodik helyen zárt.

Csabai Atilla, a hazai szövetség elnöke kiemelte, a sportág egy újabb multisportversenyen tette le a névjegyét. „Egy látványos, fogyasztható versenysorozatot mutattunk meg a nagyközönségnek, ez pozitívum. A magyar szereplésről csak annyit, hogy a négy várható éremről már nyilatkoztam előzetesen, és a válogatottjaink hozták az eredményt.” – mondta Csabai Atilla, aki a világ- és az európai szövetség alelnöke is egyben.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok mezőnyében mutatkozott be, ellenfele a török Kübra Kocakus volt, akitől kikapott. Vasárnap a francia Asia Devismes ellen folytatja.

Dudok Károly, a hazai szövetség elnöke szerint az új lebonyolítási rendszer alapján még nincs veszve semmi. „A vigaszágon megy tovább Ajsa, innen még akár a fináléba is bekerülhet, remélhetőleg a folytatásban jobban érvényesülni fog a taktikája.” – mondta Dudok Károly.

Savate-ban is volt magyar. Forgó Zalán György a 70 kilogrammos mezőnyben lépett ringbe. Az ellenfele a horvát Patrik Grdan volt, aki végül 3-0-ra győzött.

„Tizenkilenc évesen sikerült ide kijutnom, és ezt nagy dolognak tartom” – kezdte értékelését a meccs után a versenyző. „A ringben úgy éreztem, hogy szűken hoztam az első két menetet, a harmadikat elvesztettem, de ez csak az én érzésem volt. Összességében sokat tanultam, és megtiszteltetés volt, hogy a magyar színeket képviselhettem Rijádban” – hangsúlyozta Forgó.

A magyar delegáció versenyzői eddig 6 aranyat, 2 ezüstöt  és 4 bronzot szereztek Rijádban, ezzel az éremtáblázat nyolcadik helyét foglalják el. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Hat magyar érem született pénteken Rijádban  ​​​​​​​

Négy aranyat és két bronzot szereztek a magyarok pénteken a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxosoknál három, a szkanderosoknál pedig egy elsőség született, ezenkívül mindkét sportágban volt még egy-egy harmadik helyezés, így Magyarország jelenleg hat arannyal és négy bronzzal az éremtáblázat nyolcadik helyén áll Rijádban.

Kick-boxban – point fightingban – a nők 65 kilogrammos súlycsoportjában Busa Andrea, a férfiaknál Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ebben a sportágban már korábban eldőlt, hogy a negyedik érem az bronz lesz. Az a helyezés Kondár Anna (70 kg) nevéhez fűződik.

Az első kick-boxos finálét Zajácz Bence vívta a brit Jack Buckley ellen, és 7-6-ra nyert. Másodikként Fésű Lajos lépett küzdőtérre, őt a szlovénok klasszisa, Tilen Zajc várta, és egy szoros összecsapáson végül 8-7-re Fésű nyert. A harmadik aranyat kick-box-ban Busa Andrea szerezte, miután 10-9-re verte az olasz Elena Pantaleót.

„Mindent beletettem a felkészülésbe, és nagyon örülök, hogy kijött az eredmény. Itt volt a testvérem Busa Gabriella, mindenben segített, fontos támaszom volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan össze tudtam rakni magam, és most nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Busa Andrea.

Fésű Lajos elmondta, a legnehezebb meccse a fináléban volt. „Ahogy haladtunk előre az időben, egyre erősebbek voltak az ellenfelek. A döntőben hátrányból kellett fordítani, de sikerült. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és sok élményben volt részem, megszerettem ezt az országot...” – tette hozzá Fésű.

Zajácz Bence egy ilyen eredményhirdetést vizualizált, amely során őt szólítják utoljára a dobogóra. „Imádtam minden egyes percét ennek a küzdelemsorozatnak. És ezt már sokszor elképzeltem, hogy én állok a  dobogó legfelső fokán. Összetett volt ez az egész. Változatos meccseken győztem, mindig valami újat kellett előhúzni a kalapból.” – jegyezte meg az eredményhirdetés után  Zajácz Bence. A kick-boxos éremátadók között volt Király István, a sportág európai szövetségének elnöke is. 

Simon Dániel mindenkit meglepett. A paraszkanderos álló kategóriában aranyérmet szerzett Rijádban pénteken, ebben a sportágban dobogóra tudott még állni Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki harmadik lett a 65 kilósoknál, Barzsó Henrietta ugyanebben a súlycsoportban negyedikként zárt. A multisport verseny első szkanderos napján a balkezes küzdelmeket rendezték meg.

Simon Dániel a román Sergiu Tecu ellen döntőzött, akivel a nap folyamán már egyszer találkozott, és legyőzte. A fináléban sem adta alább a Szigetszkander SE versenyzője, így legkisebb súlyúként megnyerte az aranyérmet abszolútban.

„A versenykiírásnál a kategórialista az én nevemmel kezdődött. Meg is jegyeztem viccesen édesapámnak, aki az edzőm is egyben, hogy egy ilyen végeredménnyel kiegyeznék. Sikerült. Első lettem, nagyon boldog vagyok” – mondta az Európa-bajnok szkanderos, akinek éremkollekciója egy értékes arannyal gazdagodott. Az érmet Csabai Atillától, a hazai szövetség elnökétől vehette át Simon Dániel.

„Nemrég jöttem ki egy csúnya vállsérülésből. Még óvatosabban támadok, ez itt is meglátszott. Tudat alatt még ott van bennem egy kis félsz, hogy nehogy lesérüljek. A sportágunkban nagyon erős mezőny jött össze, hiszen a tavalyi világversenyeken lehetett kvalifikációt szerezni.” – értékelt Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki a legeredményesebb magyar szkanderos.

A női 65 kilogrammban egy magyar csata jött össze a 2. körben, hiszen Ivánfi Barzsóval küzdött, azt az összecsapást a hétszeres világbajnok, és tizennégyszeres Európa-bajnok Ivánfi nyerte.

Barzsó Henrietta így látta a pénteki napot. „Egy picit csalódott vagyok, mert a bal kezem az erősebb, így jobb eredményre számítottam. Egy szerencsésebb sorsolás után, ha később kerülök össze Brigivel, akkor én is érmet szerezhettem volna. Jobb kézzel folytatom szombaton.”

Rijádban a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen korábban Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Magyar kick-boxos bronzérem Rijádban​​​​​​​

Újabb magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxos Kondár Anna point fighting szabályrendszerben, a nők 70 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmes lett, miután az elődöntőben a mexikói Vanessa Monica Sanchez Trejótól 10-9-re kikapott. A szaúd-arábiai multisport versenyen ez volt a magyar küldöttség ötödik érme. Kick-boxban további három dobogós hely lesz, ugyanis Busa Andrea, Zajácz Bence és Fésű Lajos is bejutott a pénteki döntőbe.

A tízszeres világbajnok Kondár Anna szoros meccset vívott a mexikóiak pánamerikai bajnokával, de ezúttal Vanessa Monica Sanchez Trejo egy ponttal jobbnak bizonyult.

„Ennek a világjátékok-bronznak bizonyára később fogok tudni majd örülni. Most csalódottságot érzek. Az elődöntőbeli ellenfelemmel először találkoztam, felépítettünk egy taktikát, amit nem tudtam maradéktalanul végigcsinálni. Természetesen a pénteki döntős napon is itt leszek a csarnokban, szurkolok a többieknek, segítek bemelegíteni, és remélem három arannyal és egy bronzzal megyünk haza Szaúd-Arábiából” – nyilatkozta Kondár Anna.

Zajácz Bence az amerikai Blake Spence-szel elődöntőzött, és 8-7-re győzött. Busa Andrea technikai KO-val fejezte be a szlovén Larisa Zagar-Slemensek elleni meccset (11-1), Fésű Lajos pedig az ukrán Pavlo Zamyatint múlta felül 15-10-re a döntőbe jutásért vívott összecsapáson.

Rijádban a magyar delegáció öt éremnél tart, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Kondár Anna dobogós helyét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Kick-boxosaink továbbléptek, pankrátoraink befejezték a küzdelmeket​​​​​​​

Négyből négy továbbjutás a kick-boxosoknál Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán mind a négy magyar point fighting szabályrendszerben lépett küzdőtérre.

Elsőként Zajácz Bence az üzbég Szergej Kosolapov ellen meccselt a 69 kilósoknál, 13-2-es technikai KO lett a vége. Fésű Lajos a 79 kilogrammos súlycsoportban még ennél is magabiztosabb sikerrel nyerte negyeddöntőjét az ausztrál Jake Carlos Valdivia ellen (10-0). A magyar sikersorozatot Busa Andrea (65 kg) folytatta: az amerikai Alexi Jimenezzel nézett farkasszemet, taktikus küzdelmet diktált, és ez az összecsapás sem ment végig, Busa ugyanis 12-2-re győzött. Zárásként Kondár Anna (70 kg) a szlovén Tina Balohhal egy szoros meccsen 7-6-ra nyert.

Jároszkievicz Krisztián Küzdősportok Világjátékok specialista. Az elsőn, 2010-ben (Pekingben) aranyérmes lett, a következőn, Szentpéterváron (2013) edzőként segítette a csapatot Király István oldalán, ezúttal immár a négy magyar edzőjeként értékelte a negyeddöntőket.

„A sorsolás után azt nyilatkoztam, hogy három könnyebb meccs és egy küzdelmesebb összecsapás elé nézünk. Ez mind bejött. Fésű Lajos a tőle megszokott eleganciával hozta a meccsét, Zajácz Bence üzbég ellenfele a tekvondóból nyergelt át a kick-box-ra, nagyon képzett sportember, előző sportágában világkupát is nyert, de a magyar győzelem nem volt kérdéses. Busa Andrea taktikus összecsapáson hozta a sikert, Kondár Annával pedig egy picit megszenvedtünk a továbbjutásért.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.

Mindkét magyar pankrátor számára véget ért a Küzdősportok Világjátéka. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) egyik szakágaként volt jelen a sportág, ami az amatőr MMA-nak felel meg.

Először Muzsnay András lépett küzdőtérre a 66 kilogrammosok versenyében, és 14-6-ra kikapott az ukrán Igor Zhovnirtól. A folytatásban Kiss Lili Anna az 57 kilósoknál 15-3-as vereséget szenvedett az iráni Zeinab Kordestani Jametantól. Mindkettőjük edzője, Keresztesi Péter bíráskodik a játékokon, így Papp Valér, a Magyar MMA és Pankráció Szövetség alelnöke, vezetőedzőként segítette a magyar versenyzőket.

„Muzsnay András esetében az ukrán ellenfele nagyon robbanékony volt, földrevitel technikával támadt. András próbálta mindezt kivédekezni, sajnos pontozással elment az a meccs. Lili iráni ellenfele dinamikus és gyors volt, de voltak biztató jelek részünkről, ám végül annak a találkozónak is pontozásos vereség lett a vége.”- értékelt Papp Valér.

A magyarok négy éremnél tartanak, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik.

0 Tovább

Tereza Crisley Cordeiro De Souza: Örülök, hogy Magyarországnak érmet szerezhettem a Küzdősportok Világjátékán

Ju-jitsuban született meg a negyedik magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. Jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszámban, a nők +70 kilogrammos kategóriájában Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmes lett. A Rijádban zajló multisport eseményen így a korábbi két grapplinges arany és szumós bronz után újabb dobogós helyezéssel büszkélkedhet a magyar küldöttség.

A brazil származású magyar versenyző a szaúdi Dina Elias Ghassam ellen kezdett, és megfontolt taktikus küzdelmet diktálva továbbjutott. A következő körben a francia Laurynet Lage következett, akitől kikapott, így vigaszágas lett, és ott a svéd Amanda Vikingssonon túllépve mehetett a bronzért. A kisdöntőben az ellenfél a mexikói Marianne Gavino volt, aki ellen aranyponttal nyert – áll a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolójában.

„Régóta várok egy ilyen sikerre. Az utóbbi időben voltak sérüléseim, így nagyon büszke vagyok, hogy érmet tudtam szerezni a Küzdősportok Világjátékán. Aminek még jobban örülök, hogy ezt az érmet Magyarországnak szerezhettem. Nehéz nap van mögöttem, a második meccs viselt meg a legjobban. A francia ellenfelem jóval nehezebb volt, nagyot kellett küzdenem, de ott végül ő nyert.” – mondta Tereza Crisley Cordeiro De Souza.

Edzője és férje, Max Carvalho hangsúlyozta, több olyan sportág van, amelyekben nem lehet hibázni. „Ilyen a ju-jitsu is. Egy kisebb hiba eldönthet egy egész világversenyt. Szerencsére Tereza a második meccs után újrahúzta magát, és meg sem állt a bronzérem megszerzéséig” – mondta Max Carvalho.

Spalovszky Csaba, sportszakmai alelnök, aki egyben a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátja, így értékelt a díjátadó után: „Tereza sikere azért is nagy dolog, mert a mezőnyben ő az egyik legkönnyebb versenyző. Nagy siker ez számunkra, hiszen a Küzdősportok Világjátéka csúcseseménynek számít a sportágunkban is.”

A 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben szerzett egy-egy aranyat, szumóban pedig Buzás Patrik végzett harmadikként.

Küzdősportok Világjátéka, Rijád

Ju-jitsu sportág, jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszám

Női +70 kilogrammos kategória, dobogósok

1.       Valentina Laura Castillo (Kolumbia)

2.       Laurynet Lage (Franciaország)

3.       Tereza Crisley Cordeiro De Souza (Magyarország)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Két aranyérem grapplingben​​​​​​​

Kétszer szólt a magyar himnusz Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán a grapplinges Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta is aranyérmes lett. A magyar küldöttségnek így már három érme van a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport eseményen. Korábban a szumós Buzás Patrik állhatott fel a dobogó harmadik fokára – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Az 58 kilogrammos női no gi kategória egy megismételt vb-döntővel kezdődött. Tóth Alexa a tavalyi világbajnokságon az olasz Melissa Benedinit verte. A pontevedrai összecsapás „visszavágóján” sem történt másképp, a Szkíta SE versenyzője félelmetes tempót diktálva bedarálta az ellenfelét, és magabiztosan győzött (5-0). Ez a lendület egyébként egész nap jellemző volt Tóth Alexa versenyzésére, a német Laila Ava Félicie Ohlhoff sem járt sokkal jobban, újabb 5-0-ás magyar siker, és Tóth már a döntőben nézett farkasszemet az ukrán Victoria Syniavinával, akit végül 3-1-re felülmúlt, így megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért a sikerért jöttem Szaúd-Arábiába. Azt hiszem az egész mezőnyben nálam senki nem akarta jobban ezt a győzelmet. A vb-ezüstérmes ellen kezdtem, az a meccs sima volt, és éreztem, hogy maximálisan összejött a formaidőzítésem, meg is nyugodtam, és onnantól ’csak’ végig kellett azon a hőfokon versenyezni az egész napot” – nyilatkozta Tóth Alexa.

Szmolka Nikoletta a 90 kilósok között szintén no gi-ben indult Rijádban. Hihetetlenül megfontolt, taktikus versenyzéssel búcsúztatta az iráni Samaneh Khojasteh-t (5-0) és a német Darina Goldint (3-0). A fináléban az a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne várt rá, aki imponáló magabiztossággal „aprította” ellenfeleit. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző azonban az utolsó meccsen is elnyűhetetlen volt: hamar 2-0-ás előnybe került, és ezt meg tudta tartani, sőt egy ponttal még magabiztosabbá tette sikerét a végére. Az eredményhirdetés után egy meghatódott bajnok összegzett. „Csak úgy cikáznak a gondolataim. Sok dolog közrejátszik a meghatódottságomban, de természetesen örülök, hogy ezt így végigcsináltam. A játékok előtt voltak olyan pillanataim, amikor ha nem is kétségek, de kérdések merültek fel bennem, de ezeket mind elhessegettem, és mentem tovább. Ez így volt itt Rijádban is. Igyekeztem minden ellenfelemet kontroll alatt tartani, és araszolgattam a döntő felé. A finálé aztán maga volt az eksztázis...”.

Tóth Zoltán is közel volt az éremszerzéshez, a 71 kilogrammosok között gi-ben az ukrán Ivan Rasiukkal meccselt a kisdöntőben, de 3-1-re kikapott, így ötödikként zárt.

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum